Test: BMW i4 eDrive35, Interessante instapversie

zondag, 15 oktober 2023 18:42
Test: BMW i4 eDrive35, Interessante instapversie

Ook bij BMW breidt het elektrische gamma steeds verder uit. Dit keer naar onderen toe, met een nieuwe instapversie van de elektroberline BMW i4. Wij gingen onderweg met de BMW i4 eDrive35.

De BMW i4 is ondertussen uitgegroeid tot een publiekslieveling bij bedrijven en zelfstandigen. Dit door zijn sportieve uiterlijk met zelfs de grote grille die volgens ons op dit model niet echt stoort. Dus de discussie omtrent de grote nieren kunnen wij hier achterwege laten. En als de i4 dan nog voorzien is van een M-Pack uit de optielijst, dan wordt het zelfs al moeilijk om deze instapper te onderscheiden van zijn grote broer i4 M50. Het moet gezegd dat de stijl van de i4 ons wel kan bekoren.

67 kWh
Voor deze versie ruilt de i4 zijn batterij van 80,7 kWh voor een exemplaar van 67 kWh.  Dat resulteert in een rijbereik van 483 kilometer volgens de WLTP-waarden. Wij haalden zo’n 380 kilometer, door veelvuldig in de modus ‘Eco Pro’ te rijden, of beter de ‘Eco Pro Individual’ die toelaat instellingen als de stuurinput in Sport te plaatsen. Geenszins een straf.  Er is ook een modus ‘Comfort’ en ‘Sport’, die laatste logischerwijze ten nadele van je rijbereik. Het algemene verbruik klokte af tussen een mooie 14 kWh tot net boven 20 kWh wanneer wij er de pees oplegden. Aangename verrassing ook aan de snellader, met een piek tot 180 kW, wat zeker geen straf is. Het navigatiesysteem zorgt er tevens voor dat hij je voorbereidt op een snelle laadsessie om dan weer voldoende kilometers te kunnen malen. Wie een volledige laadbeurt wenst aan een wallbox is al snel een 6 tot 8 uur kwijt, afhankelijk van de capaciteit van die wallbox. Maar geen nood, de app My BMW toont je ten allen tijde je laadstatus. Wij zijn tegenwoordig als tester meer en meer fan om ook de connectiviteit uit te proberen. 

De elektromotor in deze i4 levert een mooie 286 pk en 400 Nm koppel. Dat is nog steeds goed voor een spurtje naar honderd per uur in 6 seconden. De naald van de snelheidsmeter stopt op 190 km/u. 

Freude am Fahren
Wie denkt met deze instapper bij de elektrische BMW’s geen rijplezier te krijgen, kunnen wij geruststellen. Prima prestaties gekoppeld aan een  leuk en stevig rijgedrag. Zelfs het gewicht van toch 2000 kilogram gooit niet echt roet in het eten. Een BMW zoals wij het van het Beierse merk verwachten. Knap werk van de onderstelingenieurs bij BMW. 

Curved display
Ondertussen zijn de twee haarscherpe en in elkaar vloeiende schermen van de zogeheten ‘curved display’ standaard op alle recente BMW’s. Prima grafische kwaliteit, al kun je voor de bediening wat discussiëren over de vele verschillende instellingen die via de tegels gebeuren en soms voor wat afleiding zorgen. Ook de aircoinstellingen gebeuren via dat centrale scherm, wat niet altijd de meest handige oplossing is. Verder is het interieur afgewerkt met hoogstaande materialen zoals het voor een premiummerk hoort. Verder is er achteraan ruim plaats voor vier personen en de koffer biedt 470 liter aan stouwruimte. Niet immens, maar met de schuin aflopende en handige kofferklep niet meer dan logisch. Een frunk vooraan is er niet, maar onderaan de koffer is er een handig luik waar de laadkabels perfect inpassen.

Budget
Ondanks dat dit de instapper in het i4-gamma is, heb je hem niet voor een prikje. Met een startprijs vanaf 59.000 euro is dit misschien ook een psychologische gedachte om de grens van 60k niet als basis te overschrijden. Voor een mooi uitgeruste i4 eDrive35 dien je wel nog enkele pakketten als opties bij te tellen en dan schurkt hij al net boven de 70.000 euro aan. Heb je een probleem met diezelfde grens van 400 km rijbereik, voor net 5.000 euro meer rijd je weg in een i4 eDrive40, die je vlot 100 km extra rijbeleving geeft.

Wij hebben het in dit verslag bewust een aantal keer over een instapversie. Maar eigenlijk is deze i4 eDrive35 allerminst een basisversie. Met ruim voldoende vermogen en rijbereik rijdt hij als een echte BMW met het gekende ‘freude am fahren’, kan je hem de uitrusting geven zoals je wilt, biedt hij voldoende ruimte en is hij stijlvol als de benzine of diesel 4 Gran Coupé van je buur, met dat verschil dat je voor deze elektrische versie onder een gunstiger fiscaal regime valt. Zeker als zaken- of leaserijder zal hij op veel lijstje voorkomen.  Een geslaagde zet deze BMW i4 eDrive35.

PLUS

  • stijl
  • zuinigheid
  • afwerking 

MIN

  • bediening airco
  • geen weggever

tekst: Filip Dewulf
foto’s: BMW

 

Laatst aangepast op maandag, 16 oktober 2023 17:04