Test: Mercedes GLC 400e 4Matic AMG Line, Met de “e” van efficiëntie

zaterdag, 30 december 2023 14:05
Test: Mercedes GLC 400e 4Matic AMG Line, Met de “e” van efficiëntie

Ondanks de afnemende fiscaliteit, blijven de merken ons nog plezieren met plug-in hybrides. En wat voor één deze keer. De top van het Mercedes GLC-gamma – de AMG-modellen uitgezonderd – luistert naar de naam GLC 400e AMG Line. Om meteen met de deur in huis te vallen, zijn basisprijs start bij 84.095 euro. Zonder opties jawel, onze testwagen in de kleurstelling Nauticblauw – één van de weinige kleuren waar geen extra voor gevraagd wordt – tikte af op 95.000 euro. En deze is enkel in de uitvoering AMG Line beschikbaar. Wil je het bescheidener, dan kies je voor de GLC 300e, op benzine, op zelfs voor de GLC 300de, die zijn elektroden combineert met een dieselmotor.

Exterieur
De nieuwe GLC is nog steeds herkenbaar, ook na zijn facelift. De grootste en opvallendste vernieuwing zit in zijn achterlichten, die nu echt wel op de eerder gelanceerde C-klasse lijken. Ze komen slanker voor de dag dan op het vorige model, waardoor de achterkant minder massief is dan zijn voorganger. Ook belangrijk, deze nieuwe generatie is ook 6 centimeter langer dan diegenen die hij opvolgt. De totale lengte komt hiermee op 4,72 meter, waar vooral de achterpassagiers gelukkig mee zijn.

Interieur
Ook binnenin is het C-klasse wat de klok slaat. En ook daar is niets mis mee. Wij zijn ondertussen al vertrouwd met het centrale rechtopstaande touchscreen van 11,9 duim, waar de bediening van het MBUX-infotainment en airco mee gebeurt. Geen hyperscreen-toestanden zoals in EQS of EQE, maar dat hoeft niet. Voor de rijgegevens heb je de digitale cluster van 12,3 duim met optioneel een head-updisplay. De afwerking binnenin is hoogstaand. Dit is een Mercedes, laten wij dat vooral niet vergeten.

En zoals eerder gezegd, de binnenruimte is zeker voldoende. De koffer is in het geval van de hybride beperkt tot 470 liter, een GLC met enkel verbrandingsmotor doet daar nog zo’n 130 liter bij.

Efficiëntie 
Voor zijn aandrijving zorgt een 2-litermotor van 252 pk in combinatie met een elektromotor van 136 pk voor een gecombineerd vermogen van maar liefst 381 pk en een koppel van 650 Nm. Dat levert een spurtje naar 100 km/u op in 5,6 seconden en een topsnelheid van 237 km/u. Zelfs elektrisch kun je snelheden tot 140 km/u aan. En dat laatste is het sterke punt van deze plug-inhybride. Dankzij een batterijcapaciteit van 31,2 kWh levert de GLC 400e een elektrisch rijbereik tot 130 kilometer. Wij haalden met een volle batterij meermaals rond de 115 tot 120 km. Dat zorgt voor een mussendorst van officieel 0,5 liter per 100 km, wat voor een CO2-uitstoot van 15 g/km zorgt. Je boekhouder kan er maar wel bij varen. Het verbruik zal in de praktijk iets meer zijn dan dat officiële gemiddelde, maar bovenal een prachtig resultaat. Ook wanneer de beide motoren samenwerken en in combinatie met de recuperatie via de spatels aan het stuur en de remenergie, is dit een superefficiënte hybride-aandrijving. Nogmaals, dit is een Mercedes.

Deze jongen met zijn gewicht van 2,4 ton moet het vooral van zijn comfort hebben. Vermits hij in de plug-ins standaard uitgerust is met luchtvering op de achteras. Dat gewicht voel je wel in snel genomen bochten, maar genietend van het comfort aan boord is dit geen straf. Misschien had een kleinere batterij dit wat kunnen verhelpen, maar dan zou het schitterende rijbereik en verbruik niet zo goed uitgekiend zijn. 
De batterijen terug opladen kan via de standaard boordlader aan 11 kW, waardoor je in zo’n 2,5 uur terug volgeladen bent. Optioneel kun je een snellaadfunctie krijgen, die het laadvermogen naar 60 kW opkrikt. Handig is zeker de Mercedes Me-app waar je o.a. het opladen van je auto vanaf je smartphone kunt volgen en het systeem je verwittigt wanneer hij volgeladen is. 

Comfort en luxe
Wij hadden het reeds over de luchtvering achteraan. Maar er zijn nog heel wat items die voor een onberispelijk comfort en vorm van luxe zorgen. De meesten zijn optioneel. Ook dit is Mercedes, wat had je gedacht. Een kleine opsomming: elektrische sportzetels met geheugen en verstelbare lendensteun, het Burmester Surround Sound, sleutelloos openen en sluiten van de deuren, het navigatiesysteem met augmented reality, panoramisch open dak, head up display, sfeerverlichting, digitaal licht met grootlichtassisentie en projectiefunctie, akoestisch glas, en zo kunnen wij wel nog even doorgaan.

De nieuwe Mercedes GLC 400e overtuigt ons. Met een grotere batterij combineert hij een ruim elektrisch rijbereik met een laag verbruik. Wat een efficiëntie. Daarnaast is hij supercomfortabel en is hij luxueus uit te rusten.  Dat alles heeft natuurlijk zijn prijs. Maar, dit is een Mercedes.

PLUS

  • zeer efficiënte hybride
  • rijbereik elektrisch
  • comfort

MIN

  • duur
  • afnemende fiscaliteit hybrides
  • gewicht

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Mercedes

 

Laatst aangepast op zaterdag, 30 december 2023 14:08