Test: Omoda E5, de verleider uit het Oosten?

dinsdag, 07 mei 2024 10:22
Test: Omoda E5, de verleider uit het Oosten?

Een royale uitrusting voor een bescheiden prijs

De naam Omoda doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Chery Automobile - het bedrijf achter het merk Omoda - is nochtans al twintig jaar de grootste exporteur van Chinese personenwagens. Onlangs kon je nog in ons nieuws lezen dat ze de eerste Chinese autobouwer zijn die wagens zal produceren op Europese bodem. Ze hebben dus grote plannen op onze Europese markt. En de Omoda E5 zal een belangrijke rol spelen in het al dan niet slagen van die strategische missie.

De Omoda E5 is een compacte crossover SUV en de eerste elektrische wagen van Chery. Het model is afgeleid van de Omoda 5, zeg maar zijn broer met brandstofmotor. Hij is 4,40 meter lang, heeft een WLTP range van 430 km en tikt 100 km/u aan in 7,6 seconden. De topsnelheid bedraagt 172 km/u. De elektrische motor levert 204 pk en een gulle 340 Nm koppel aan de voorwielen. De 61 kWh LFP batterij is afkomstig van BYD en kan aan een snellader opgeladen worden aan maximum 110 kW. Hiermee vul je de batterij in 28 minuten van 30% naar 80%. De wagen is ook voorzien op V2L.

Naast de technische specificaties, kunnen we ook niet om de indrukwekkende lijst van standaarduitrustingen heen. Hou je vast: verwarmde en geventileerde elektrisch verstelbare stoelen vooraan, twee 12,3” schermen, voice control, 360 graden camera view, lane assist, intelligente cruise control, 3 rijmodi, level 2 autonomous driving, een “negatieve ionen luchtfilter”, sfeerverlichting in meerdere kleuren, een draadloze telefoonlader (met extra ventilatie!)… Werkelijk te veel om op te sommen.

De eerste blik

De vormgeving van het koetswerk laat geen twijfel over de herkomst: dit is typisch Aziatisch design. Een beetje anoniem, maar wie de wagen langs achter bekijkt, zou wat Lexus-trekken in de lichtsignatuur kunnen zien.

Het interieur maakt een gemengde indruk. Bij het instappen valt het gedempte geluid op waarmee de deur dicht valt: voor veel mensen een teken van kwaliteit. Het dashboard is afgewerkt met mooie en zachte materialen en imitatiehout. Hoe lager in het interieur, hoe harder echter het materiaal wordt. De stoelen zien er sportief uit en bieden voldoende steun. De zitting is hard, maar comfortabel. Het geheel van het interieur oogt wat druk, zeker door enkele typisch Chinese gimmicks als een lichtgevend autootje boven het handschoenkastje en de opvallende hoge tonen-luidsprekers in de deur. Deze laatste lijken qua design wat op de Burmester speakers van Mercedes. Helaas valt hetzelfde niet te zeggen over de geluidskwaliteit… Nochtans: na wat aanpassingen met de equalizer, komen we toch tot een aanvaardbare kwaliteit bij dit Sony systeem.

Onderweg

Dat aanpassen lijkt wel een must om de Omoda E5 helemaal tot zijn recht te laten komen. “Out of the box” is het stuur namelijk erg licht en het rempedaal nogal gevoelig. Het gaspedaal is met zijn lange slag ook niet altijd goed te doseren. Maar de auto komt o.a. met 3 verschillende rijmodi, een instelbaar rempedaal en een rist veiligheidssystemen die - gelukkig - allemaal aangepast of uitgeschakeld kunnen worden. Als je voor het vertrek de overijverige lane keeping assist uitschakelt, dan is de Omoda E5 zeker een aangename wagen om mee onderweg te zijn. Handig zijn ook de volumetoetsen op het dashboard voor de geluidssignalen, zodat de vele geluidjes je minder snel op de zenuwen werken.

Qua wegligging hebben we niets te klagen: de ophanging is stevig, maar niet te hard. De rolneiging blijft beperkt in de bochten. Aan pit ontbreekt het hem ook niet, integendeel. Met zijn “relatief lage” gewicht van 1.710 kg heb je eerder het gevoel onderweg te zijn met een hot hatch dan met een familie SUV. Een gevoel dat vooral wordt versterkt door een stevige portie “torque steer”. Met zijn voorwielaandrijving heeft de Omoda E5 het namelijk lastig om zijn koppel van 340 Nm kwijt te raken aan de weg, met heel wat gripverlies als gevolg. Leuk voor wie ervan houdt, maar gevaarlijk voor wie er zich niet aan verwacht. Onze testwagen was uitgerust met Kumho Ecsta PS71 banden, die op het vlak van grip nochtans niet slecht scoren.

Op praktisch vlak kwamen we niets te kort. In het interieur vinden we voldoende bergruimtes voor kleine en grote spullen. De been- en hoofdruimte achterin is gemiddeld. De achterbank kan in twee delen neerklappen, waardoor je het laadvolume van 380 liter naar 1.075 liter brengt. 

Vooraan vinden we een frunk, die weliswaar maar net groot genoeg is om de laadkabel in op te bergen. Wel het vermelden waard is het reservewiel onder de koffer, wat opmerkelijk is voor een EV. Maar wat ons betreft, hadden we dit liever als extra diepte voor de kofferruimte gezien.

Wat we nog het meeste gemist hebben aan de Omoda E5, is one pedal driving, dat hier jammer genoeg niet mogelijk is. Het niveau van regeneratief remmen is instelbaar, maar het omschakelen tussen gas geven en remmen verloopt soms te ruw om echt comfortabel te zijn. 

Als totaalpakket zou de Omoda E5 weleens heel wat mensen kunnen verleiden. De EV heeft veel te bieden voor een scherpe prijs, ondanks enkele minpuntjes. 

Wanneer kan je hem kopen?  

De lancering van Omoda in België was voorzien voor juni, maar dit wordt waarschijnlijk uitgesteld, omdat het dealernetwerk nog niet klaar is. Mogelijk wordt de marktintroductie gecombineerd met Jaecoo, een tweede merk van Chery dat naar Europa komt in september en dat zijn dealernetwerk zal delen met Omoda.

De prijs van onze testwagen zou onder de €40.000 moeten uitkomen, maar is nog niet officieel gecommuniceerd. Wat wel zeker is, is de garantie van 7 jaar of 150.000 km en 8 jaar op de batterij.

Tot slot werd ons nog verteld dat er ook een instapversie van de Omoda E5 zit aan te komen met een prijs onder de €30.000. We zijn benieuwd welke opties hierin weggelaten zullen worden en of deze versie uitgerust zal zijn met dezelfde batterij.

Pluspunten: 

+ Wegligging
+ Royale uitrusting
+ Prijs

Minpunten:

- Gripproblemen
- Geen one pedal driving
- Opdringerige veiligheidssystemen

Tekst: Stijn Remels

Getagged onder:
Omoda
Laatst aangepast op vrijdag, 31 mei 2024 09:51