Maxus eUNIQ6: Maximale ruimte - minimale prijzen.

maandag, 01 juli 2024 17:45
Maxus eUNIQ6: Maximale ruimte - minimale prijzen.

Voor velen zal Maxus nog niet bekend in de oren klinken en daar wil het merk verandering in brengen met dit model. Met slechts € 39.990 en een kofferruimte van 754 l wil het tegemoet komen aan de klant die relatief goedkoop elektrisch wil rijden, maar dan wel in een grote SUV.

S.A.I.C. Motor
S.A.I.C. (Sjanghai Automotive Industry Corporation) is een grote speler in China en tevens eigendom van de Chinese overheid. Ze zijn het moederbedrijf van onder meer MG, dat al meer bekendheid geniet sinds de overname. Maxus werd gesticht in 2011 en bracht voornamelijk elektrische bestelwagens naar Europa. In 2021 kwamen daar de elektrische pick-up T90 en de immense mono volume Mifa 9 bij. Nichemodellen die geen potten braken tot dusver. De eUNIQ6 kan hier verandering in brengen.

Perfecte gezinspartner
Wie zich over het Chinees imago kan zetten, stapt in een wagen die standaard rijkelijk is uitgerust en best fraai is afgewerkt. Personaliseren zit er niet in, behalve de keuze uit vier exterieurkleuren. Maar voor bovenvermelde prijs krijg je lederen, elektrisch bedienbare zetels met verwarming, een groot panorama dak dat open kan, actieve cruise control, automatische kofferklep, 360° camera, keyless entry en ledlichten rondom met een korte lichtshow naar keuze bij het ver- en ontgrendelen van de wagen. Zowel voorin als achterin zit je vorstelijk -zelfs op de vijfde zitplaats. De koffer is van die orde dat je je niet moet afvragen of iets erin zal passen. De koffer slikt het allemaal! Moest dat toch niet lukken, mag deze - steeds voorwielaangedreven - Maxus tot 750 kg trekken. Ook het rijcomfort is naar behoren qua ophanging en geluidsisolatie zodat ook lange ritten geen straf horen te zijn.

70 kWh batterij en 70 kW snelladen
Met een batterij van 70 kWh kan de Maxus 354 km (WLTP) ver komen op een lading stroom. Ondanks het gemiddeld normverbruik van 21,5 kWh kwamen we op onze test - bij erg zachte temperaturen en een afwisseling van snelweg en stedelijk gebruik – uit op 16,1 kWh. Op die manier is een rijbereik van 420 km ook mogelijk. Redelijke waarden die mogelijk te wijten zijn aan een relatief licht gewicht (1960 kg) en een vermogen dat bescheiden blijft met 177 pk en 310 Nm. Is dat voldoende? Absoluut. Een optrektijd van 10,5 seconden en een maximumsnelheid van 160 km/u voelen nog steeds vlot aan. Het laden is niet het sterkste punt: AC-laden gebeurt eenfasig aan een snelheid van maximaal 6,6 kWh. Dat zijn waarden van een eerste generatie Nissan Leaf die slechts een 24 kWh of 30 kWh accu onder de vloer had. Snelladen is niet veel beter met maximaal 70 kW aangezien concurrenten zoals een Skoda Enyaq tot 135 kWh kunnen laden op gelijkstroom. Reken op zo’n 35 minuten om de lading van 30 naar 80 % te brengen.

Conclusie
Dat Maxus op het eerste zicht een indrukwekkende auto heeft neergepoot voor zijn prijs staat vast. Hij ziet er van buitenaf tegelijk conservatief uit qua vormgeving, maar toch voldoende modern met zijn mooie ledverlichting. Binnenin kan je genieten van genoeg comfortitems en heb je een zee van ruimte.

PLUS

+ Verhouding prijs/ruimteaanbod
+ Volledige veiligheidsuitrusting
+ Acceptabel rijbereik
+ Looks

MIN

- Multimediasysteem niet reactief genoeg
- Goedkoop aanvoelend stuur
- Afwerking/materiaalkeuze van twijfelachtige kwaliteit
- Tegenvallende laadsnelheden

Tekst: Daniel Cardoso
Foto’s Daniel Cardoso

Laatst aangepast op maandag, 01 juli 2024 17:57