Test: KGM Torres EVX, Powered by toughness

dinsdag, 09 juli 2024 14:22
Test: KGM Torres EVX, Powered by toughness

KGM, voorheen bekend als SsangYong, is een Zuid-Koreaanse autofabrikant met een focus op SUV's. Met de Torres EVX voegen ze een 100% elektrische SUV aan hun gamma toe.

Koreaanse knipoog
Bij de eerste blik kunnen we vaststellen dat de Torres een stoere wagen is. Robuuste lijnen, geblokte vormen en sterke details zoals de LED-dagrijverlichting, zorgen dat deze SUV in het oog springt. De offroad-accenten geven de wagen een avontuurlijke look. Het ontwerp geeft enkele subtiele verwijzingen naar het moederland. Zo herkennen we symbolen van de Zuid-Koreaanse vlag in de zwarte accenten in de voorbumper en in de achterlichten.
20” banden maken de stoere look af. Hadden we al gezegd dat dit een grote wagen is? Met zijn 4,7 m lengte en 1,89 m breedte is hij net even groot en iets hoger dan een Tesla Y.

Ruimte en licht
Binnenin valt ons de hoeveelheid ruimte en licht op. Het hoge dak, hoge ruiten en schuifdak maken het ruimtegevoel alleen maar groter. De 1,95m grote passagier had achteraan meer dan voldoende been- en hoofdruimte. De sfeerverlichting en bronzen accenten geven de wagen een leuke ambiance. De middenconsole is praktisch ingedeeld en biedt mogelijkheid tot draadloos laden van je mobieltje. Het summum van opbergen vinden we in de koffer; kinderwagen, sporttassen of meer dan 8 uitgeklapte vouwkratten, je kan er gewoon alles in kwijt (of toch alles wat in de 839 L inhoud past). Klap de achterzetels naar beneden, en je hebt plots een klein cargo-voertuig met 1.662 L opbergruimte, waar zelfs avonturiers hun bedje in kunnen maken. Niet gelachen, er bestaat een 2 persoons luchtmatras voor in de wagen en een daktent. Roept daar iemand roadtrip? Ook de aanhangwagen kan mee, want de Torres trekt 1.500 kg. Een leuk snufje is de Vehicle-to-load (V2L) connector, waarmee je tijdens een stroompanne of op een kampeertripje 29 uur een airfryer kan poweren.

Prestaties
73,4 kwh aan energie vinden we in de lithium ijzer fosfaat (LFP) Blade batterij van BYD. Genoeg om 207 pk op de voorwielen over te brengen. Het gebrek aan gestroomlijnde vormen zorgen dat dit niet de zuinigste wagen is. Op snelwegen tikten we toch 24 kWh/100km aan, op een koudere dag. In de stad halen we 18 kWh/100km wat nog steeds een mooie range van meer dan 400 km op teller toont. Snelladen doet hij aan 120 kW, wat maakt dat je 20-80% laadt in 29 minuten.

Ook al heeft de Torres 1.915 kg massa in beweging te brengen, toch bereikt hij vlotjes de 100 km/u in 8,11 seconden. Zijn 339 Nm koppel geeft de wagen aan elke snelheid voldoende vermogen.

Toeters en bellen
De Torres EVX beschikt over uitgebreide veiligheidstechnologieën; van extra knie-airbags, het advanced driver assistence system, blind spot detection, automatic lane change tot rear-end collision warning. Wat maakt dat er regelmatig biepjes en meldingen afgaan tijdens het rijden. Vooral de snelheidsmeldingen en het driver awareness systeem, die niet blijvend uitgeschakeld kunnen worden, zorgt voor enige frustratie. Een volgende software update zou dit probleem mogelijks verhelpen.
Over geluidseffecten gesproken, ook bij openen en sluiten van de wagen word je getrakteerd op een kleine licht- en geluidsshow. En laat een vrouwenstem luid weten wanneer ‘charging started’ en ‘charging ended’. Ik heb de buren even moeten informeren over onze nieuwe ‘pratende gast’ op de oprit.

Op het dashboard zien we geen fysieke knoppen, alles is te bedienen via de 12,3 inch schermen. You love it or you hate it. De 6 luidsprekers zijn voldoende, maar bieden zeker geen indrukwekkende geluidservaring.
Voldoende USB aansluitingen in de wagen, die je nodig hebt voor de connectiviteit met Android Auto of Apple CarPlay, want deze is niet draadloos.
Wat me zeker kon bekoren is het 3D 360º rondkijk systeem. Geen excuus meer om als vrouw te zeggen dat je niet kan parkeren. Rondom en zelfs in vogelperspectief heb je zicht op je wagen en omgeving.

Vlaamse overheidspremie
Als de aangename rijervaring, de zee aan ruimte, het rijbereik, de veiligheids- en technische snufjes u nog niet konden overtuigen, dan misschien wel het volgende. Met een prijs vanaf € 43.990 komt hij dankzij lanceringsvoorwaarden (€ 4.700) in aanmerking voor de Vlaamse premie van € 5000. Tel daar nog 7 jaar of 150.000 km fabriekswaarborg en 10 jaar of 1 miljoen km (nee, dit is geen drukfout) garantie op de batterij bovenop. Meer dan genoeg redenen om deze Torres EVX te gaan bekijken.

Tekst: Katrijne Bossuyt
Foto's: KGM en Katrijne Bossuyt

Laatst aangepast op dinsdag, 09 juli 2024 14:27