Test: Opel Astra Sports Tourer Electric

maandag, 09 september 2024 14:08
Test: Opel Astra Sports Tourer Electric

Met zijn opvallend strak gelijnde koets wil de nieuwe Astra Sports Tourer de harten veroveren van liefhebbers van de traditionele breaks. Met dat verschil dat de koper ook de optie heeft om voor volledig elektrisch te gaan: een (voorlopig) zeldzaam segment.

 

Andere EV-breaks
Hoe zeldzaam vraag je je af? Op dit ogenblik zijn er slechts vier (!) elektrische breaks te koop, namelijk de MG5 (de pionier in dit segment), de Peugeot e-308 SW (waarmee de Opel alle techniek deelt), de BMW i5 Tourer en de Porsche Taycan Sport Turismo. Eind dit jaar komt hier ook nog de Audi A6 e-tron Avant bij. Andere merken lepelen liever hun elektrotechniek in (verhoogde) hatchbacks of SUV’s. Nochtans kan een break in het algemeen een gunstigere stroomlijn voorleggen zonder aan ruimte in te boeten. De lagere instap en rijpositie, daar moet je dan wel weer van houden.

Hatchback vs Sports Tourer
De Opel Astra Electric werd al uitvoerig besproken door collega Stijn Remels. Die test kan je ook terugvinden op de website van EcoMobiel. Eén van de terechte opmerkingen die hij maakte, waren de gebrekkige hoofd- en beenruimte achterin. Die zijn nu compleet van de baan dankzij de 25 cm langere koets en de met 5,7 cm toegenomen wielbasis. Het doorlopend dak zorgt ook voor meer hoofdruimte en veel meer ruimtegevoel. De koffer groeide van 260l naar een verdubbelde 517l en kan nog uitgebreid worden naar 1.553 l. Een frunk heeft hij nog steeds niet. Toch nog steeds handig om je laadkabels in kwijt te geraken als je ver onderweg bent met een gevulde koffer. De hoedenplank kan dan wel weer gemakkelijk onder de laadvloer geborgen worden.
Enkele details die de Sports Tourer ook herkenbaar maken als je net achter een Astra rijdt, zijn de gewijzigde plaats van de nummerplaat (verhuisd van bumper naar kofferklep) en de (optionele) dakrails. De lichtunits en achterruit achteraan zijn namelijk identiek.
Op de baan kan de Sports Tourer evenzeer op een goedgemanierd onderstel rekenen die comfortabel en toch dynamisch uit de hoek kan komen als je dat wenst. Het elektrisch platform geeft dan wel meer kilo’s op de weegschaal in vergelijking met zijn benzinebroeders, maar wordt geholpen door een lager liggend zwaartepunt.

54 kWh en 370 km rijbereik
Het verbruik stijgt van 14,8 kWh voor de hatchback naar 15,0 kWh (WLTP). In de praktijk kwamen we uit op een gemiddelde van 13,5 kWh in zomerse temperaturen bij een huisvaderlijke rijstijl. Rijd je sportiever zonder maximumsnelheden te overtreden, gaf de boordcomputer nog steeds een cijfer onder de 15 kWh aan. Met een Li-ion batterij van 54 kWh (50,8 kWh bruikbaar) levert ons dat een rijbereik van 370 km op in gunstige omstandigheden. Ga je de snelweg op in de winter kan het zijn dat je om de 250 km de laadkabel gaat moeten inpluggen. Kijken we even naar de concurrentie dan zal een Peugeot e308 iets minder ver rijden afgaande op het WLTP-verbruik van 15,1 – 15,8 kWh met eenzelfde batterij. Bij de MG5 heb je de keuze uit een 51 kWh en een 61 kWh batterij. Met die laatste kan je dan 320 à 370 kilometers afleggen in gemengde cyclus.
Met de 11 kWh interne lader laad je de wagen aan een openbare laadpaal in minder dan 5 uur terug van leeg naar volledig vol. Ga je snelladen aan een piek van 100 kW ben je in 26 minuten van 10 naar 80%. Dat is eerder een gemiddelde prestatie van deze bliksemschicht.

EV goedkoper dan plug-in
Opvallend in de prijslijst van de nieuwe Astra is het feit dat je goedkoper af bent met de EV-versie (€ 37.759) dan de plug-ins (€45.600 voor de 180pk en € 50.750 voor de 224pk sterke GSe-variant). Akkoord, de vermogens gaan ook in stijgende lijn aangezien de Electric slechts over 156 pk en 270 Nm beschikt en ook op vlak van prestaties de EV moet onderdoen (9,2s i.p.v. 7,6s) voor de 180pk plug-in. Die vlotte cijfers van de plug-in haal je als de batterij nog niet leeg is. In de praktijk kom je met die laatste zo’n 45 km (60 km WLTP) ver op een lading stroom alvorens verder te kunnen op benzine.

Hoe is de Astra geprijsd t.o.v. zijn concurrenten? Hij is zo’n 3.000 euro goedkoper dan een gelijkaardige Peugeot e-308. De MG5 is zoals verwacht net iets budgetvriendlelijker met € 35.885 (51kWh) tot € 38.885 (61 kWh), maar ook niet met een grote marge dat je zou verwachten van een Chinees merk.

Deze elektrische Astra komt net als de hatchback in twee uitrustingsvarianten: standaard of GS. Standaard is de Astra al goed uitgerust met o.m. parkeersensoren voor- en achter, automatische klimaatcontrole en adaptieve cruise control. Via de optielijst kan je nog veel meer comfort- en veiligheidsfuncties aanvinken via enkele pakketten.
De GS (+ € 3.500) breidt de uitrusting uit met verwarmde sportzetels, een GS-exterior Pack (met o.a. een zwart dak, zwart Opel-logo in de neus en dezelfde (!) velgen met een donkerdere kleurencombinatie), 360° camera, sfeerverlichting in de voordeuren, elektrisch inklapbare buitenspiegels, Keyless Entry en donker getinte ruiten achteraan.

Conclusie
Met de SportsTourer geeft Opel de Astra de polyvalentie die het verdient. Als middenklasser verwacht je in eerste instantie meer ruimte dan zijn hatchbackvariant kan bieden. Anders ben je net zo goed af met de Corsa. Met deze ruime break is dat hiaat opgelost en kan je bovendien genieten van één van de mooiste EV-breaks van het moment...

Pluspunten:
+ Binnenruimte en koffer
+ Moderne vormgeving (interieur/exterieur)
+ Efficiënte aandrijflijn

Minpunten:
- Matig rijbereik
- Weinig spraakmakende prestaties
- Geen one-pedal driving door kruipfunctie

Tekst: Daniel Cardoso
Foto's: Daniel Cardoso

Laatst aangepast op maandag, 09 september 2024 14:10