Renault Group koploper in vermindering van energieverbruik

woensdag, 07 september 2022 01:52
Renault Group koploper in vermindering van energieverbruik
 • Renault Group heeft het energieverbruik van zijn industriële en tertiaire vestigingen in Frankrijk met bijna 10% verlaagd tussen 2021 en het eerste semester van 2022.
 • Renault Group versnelt zijn energiebesparingsplan en mikt op een daling van het globale verbruik met 12% eind 2022 en 14% in 2023.
 • Doel is om tegen 2025 het energieverbruik per geproduceerd voertuig met 40% te verlagen ten opzichte van 2021.

De eerste resultaten van Renault Group met betrekking tot zijn energie-efficiëntieplan dat sinds een jaar wordt geïmplementeerd, zijn positief: het energieverbruik in zijn Franse vestigingen werd al met bijna 10% verlaagd (waarvan 13% voor gas). Zo wordt tegemoet gekomen aan de noodzaak om het energieverbruik in Frankrijk collectief te verminderen. Deze daling met 10% vertegenwoordigt ongeveer het jaarlijkse verbruik van een fabriek.

 Dankzij de uitrol van een reeks maatregelen en de implementatie van een specifieke organisatie versnelt Renault Group zijn inspanningen om het energieverbruik in zijn Franse vestigingen in 2023 te verminderen met 14% (waarvan 17% voor gas).

Een “Task Force” om een ambitieus doel te bereiken:

Om deze dringende transformatie te versnellen, richtte Renault Group in juli zijn ‘Task Force Energy Crisis’ op. Een van de prioriteiten van dit speciale team is een daling van het verbruik per geproduceerd voertuig. Dit zou overeenkomen met een 40% lager energieverbruik per geproduceerd voertuig in minder dan 5 jaar. Deze nieuwe doelstelling bevestigt dat Renault Group een van ‘s werelds beste bedrijven in de autosector is op het vlak van energieprestaties.

Concrete acties in de vestigingen: 

De inspanningen op het vlak van energiebesparing kaderen in het energieprestatie- en decarbonisatieplan dat in 2021 werd gelanceerd. Het omvat 5 belangrijke hefbomen:  

 • Vermindering van het energieverbruik buiten productie: algemene uitschakeling (verwarming, productie van perslucht, verlichting) en een geoptimaliseerd beheer van het starten en stoppen van de installaties;
 • Optimalisering van de verwarming van de productie-, logistieke en tertiaire werkplaatsen tijdens productie;
 • Invoering van een dagelijkse monitoring van het verbruik per vestiging en een snelle respons in geval van overconsumptie;
 • Een investeringsplan van 2,2 miljoen euro in 2022 om de vestigingen in Frankrijk uit te rusten met geconnecteerde sensoren en meters om zo het energiebeheer en de uitrol van digitale ‘energietweelingen’ nog robuuster te maken via het partnerschap met Google Cloud;
 • Optimalisering van de tertiaire en industriële vastgoedvoetafdruk.
 • Ontdek de projecten ‘KAIROS’ (digitale sturing van de lakwerkplaatsen), ‘Adjust’Air’ (optimalisering van de ventilatiesystemen) en ‘SIEREN’ (beheer van het elektriciteitsverbruik) die werden geselecteerd na een hackathon in november 2021!

Naast zijn energieprestaties heeft Renault Group een zeer ambitieus plan gelanceerd om zijn industriële bedrijven koolstofvrij en energie-onafhankelijk te maken om in Frankrijk vanaf 2026 een mix van 50% hernieuwbare energie te bereiken en tegen 2030 100%. Zo wil Renault Group vanaf 2025 koolstofneutraal zijn voor de pool ElectriCity, vanaf 2030 voor de productievestigingen in Europa en in 2050 voor alle industriële vestigingen wereldwijd.

Getagged onder:
renault

Gerelateerde items (op tag)

Renault Group op het 100e Autosalon van Brussel

 • Renault Group neemt deel aan het Autosalon van Brussel 2023 met de merken Renault, Dacia, en Alpine
 • Elk merk stelt zijn laatste nieuwe producten voor maar blikt ook vooruit op de toekomst met spectaculaire concept cars

De merken Renault, Dacia en Alpine zullen aanwezig zijn op de 100e editie van het Autosalon van Brussel met drie volwaardige standen in Paleis 5 van Brussels Expo. Voor elk merk biedt dit de gelegenheid om de laatste nieuwigheden in de kijker te zetten, maar ook om vooruit te blikken op de toekomst met enkele spectaculaire concept cars.

Renault Group versnelt plannen om zijn Franse fabrieken koolstofvrij te maken en innoveert met nieuwe partners: Voltalia, ENGIE en Dalkia

 • Renault Group kondigt drie belangrijke partnerschappen met energiespelers aan:
 • met Voltalia, het belangrijkste bevoorradingscontract voor groene elektriciteit in Frankrijk om tegen 2027 tot 50 procent van het elektriciteitsverbruik van zijn productieactiviteiten te dekken dankzij de installatie van zonnepanelen;
 • met de ENGIE-groep, voor een in Europa ongezien project rond diepe geothermie, dat tegen 2025 maar liefst 70 procent van de gasbehoeften van de fabriek van Douai moet vervangen;
 • met Dalkia (EDF Group), een partnerschap voor de installatie van een biomassaketel om 65 procent van het gasverbruik van de site in Maubeuge te vervangen.
 • Deze drie strategische partnerschappen vormen een nieuwe fase in het Klimaatplan van de Groep en zullen het mogelijk maken om netto-nuluitstoot te bereiken, en dat tegen 2025 in de Franse fabrieken van de pool ElectriCity, tegen 2030 in Europa en tegen 2050 in de rest van de wereld.

Renault Group lanceert eerste industrieel metaverse

 • Renault Group zet een nieuwe stap in zijn digitale transformatie met de lancering van het allereerste industriële metaverse.
 • Het is opgebouwd rond vier dimensies: grootschalige gegevensverzameling, digitale tweeling van processen, verbinding van het Supply Chain-ecosysteem en een reeks geavanceerde technologieën.
 • Tegen 2025 zal het metaverse een besparing van € 320 mln mogelijk maken, aangevuld met € 260 mln op de voorraden, een vermindering van de leveringstermijn van de voertuigen met 60%, een vermindering van de koolstofvoetafdruk van de productie van zijn voertuigen met 50% en een bijdrage tot de verlaging van de garantiekosten met 60% die de Groep nastreeft.
 • Renault Group presenteert de ambitie die hij met het metaverse koestert, geïllustreerd door 32 praktijkvoorbeelden tijdens zijn Tech Industry Days in de Refactory van Flins.