Word je eigen energieleverancier met de VOLVO EX90, “batterij op wielen”

donderdag, 06 oktober 2022 14:54
Word je eigen energieleverancier  met de VOLVO EX90, “batterij op wielen”

We proberen allemaal zorg te dragen voor het milieu door zoveel mogelijk te recycleren, zo weinig mogelijk voedsel te verspillen en nu midden in de huidige energiecrisis nóg zuiniger om te springen met water en energie. 

We rijden steeds meer elektrisch. Maar hoe kunnen we meer hernieuwbare bronnen aanwenden in ons elektriciteitsverbruik? 

Terwijl onze samenleving almaar meer elektrificeert, kan een groeiende vraag naar elektriciteit leiden tot een aanzienlijke belasting van het net. 

Volvo gelooft sterk dat elektrische wagens dankzij bidirectioneel laden kunnen bijdragen aan een verlaging van deze druk. Zodra je wagen aangesloten is, vormt hij samen met de vele andere elektrische auto’s een virtuele elektriciteitscentrale. Ook thuis kan je auto je huishouden van energie voorzien en wordt hij, als hij niet aangesloten is op het net, als het ware een accu op wielen voor je elektrische fiets, gereedschap of muziekinstallatie. Normaalgezien stroomt elektriciteit náár je elektrische auto. Bij bidirectioneel laden kan het ook andersom: stroom vanuit je auto. Letterlijk laden in twee richtingen dus. De overgang naar elektrische mobiliteit is een onderdeel van de energietransitie, echter waar een gewoon elektrisch voertuig de uitdaging groter maakt, kan een bidirectionele EV een oplossing bieden.  

Bidirectioneel laden beoogt: 

V2H Vehicle to Home: vanuit je auto energie voor je huis

V2L Vehicle to Load: vanuit je auto rechtstreeks andere toestellen van stroom voorzien 

V2G Vehicle to Grid: vanuit je auto stroomoverschot naar het net 

V2V Vehicle to Vehicle: - voor Volvo-bestuurders betekent dit concreet -  v.b. Je Volvo valt bijna zonder stroom…Een andere compatibele Volvo kan je weer op weg helpen. 

De eerste Volvo met bidirectioneel laden 

Op 9 november e.k. haalt Volvo Cars het doek van de nieuwe volledig elektrische Volvo EX90 die uitgerust is met bidirectionele laadmogelijkheden. Je laadt je elektrische auto op, maar je levert ook energie terug naar het net of naar je huis of bedrijf. Op piekmomenten is stroom vaak duur en niet groen. Via je slimme Volvo smartphone-app kan je je auto opladen als de stroom weer groen en goedkoper is en de opgeslagen energie bewaren om later te gebruiken voor diverse toepassingen. Bidirectioneel laden kan je helpen je energieverbruik goedkoper, efficiënter en duurzamer te maken.  

"Met de Volvo EX90 you can power your life", zegt Olivier Loedel, hoofd van Electrification Ecosystem bij Volvo Cars. “Bij Volvo maken we innovatieve systemen graag eenvoudig voor de gebruiker. Klanten die nog een beetje sceptisch staan tegenover het nieuwe onbekende, aarzelen niet door het comfort en de gebruiksvriendelijkheid waar wij altijd naar streven en zo kiezen ze mee voor bidirectioneel laden. Wij evalueren constant en volgen de infrastructuur en de regelgeving in de verschillende landen voortdurend op.” 

Volvo wil de hardware aanbieden die je nodig hebt om met bidirectioneel laden te beginnen, waaronder een geavanceerde wandmodule en een energiebeheersysteem voor thuis. Andere toebehoren zoals adapterstekkers voor apparaten en kabels voor het opladen van andere auto's zullen ook beschikbaar zijn.

De prijshandicap die nu nog bestaat ten opzichte van de fabricage van een auto met een verbrandingsmotor zal sowieso in de vrij nabije toekomst verdwijnen. Bidirectioneel laden maakt EV’s nog interessanter. Je elektrische wagen zal zich de komende jaren in je huishouden nestelen.

Het hele laadproces zal automatisch verlopen en beheerd worden via de gesofisticeerde Volvo Cars app waardoor het risico op snellere slijtage van de batterij uiterst beperkt zal worden. Het onderliggende algoritme zorgt er immers voor dat er beperkingen ingesteld zijn voor het opladen en ontladen. Bij normaal gebruik ziet de Zweedse autofabrikant momenteel geen problemen voor de levensduur van de batterij. 

Bidirectioneel laden zou klanten ook in staat kunnen stellen om het net op verschillende manieren te ondersteunen. Dit kan bijvoorbeeld door meer energie op te nemen op momenten dat er een overschot is aan hernieuwbare energie, of door energie terug te verkopen tijdens piekuren wanneer er meer vraag is. Als de meeste auto's in de toekomst over deze functie beschikken, kan het net vaker in evenwicht gebracht worden. Hierdoor zou het net duurzamer worden.

Het bidirectionele laadaanbod zal aanvankelijk in geselecteerde markten gelanceerd worden. We weten dat het wettelijk kader nog niet helemaal op punt staat. Op dat vlak loopt nog niet overal alles op wieltjes. Volvo pleit mee voor een beleidsverandering, ook in ons land, om vaart te zetten achter de regelgeving, want de ontwikkeling gaat snel en technologische evolutie wacht niet. Het Zweedse merk voorziet de EX90 van de nodige hardware om het net te ondersteunen en onderzoekt momenteel welke toepassingen waar precies kunnen aangeboden worden. Op termijn lijkt het mogelijk om zelfvoorzienend te worden voor energie. Het energiebeheersysteem zorgt ervoor dat de stroom uit de auto voorrang krijgt op de stroom van het net. 

Beeld je het volgende scenario in: Je komt thuis van je werk met nog veel energie in de batterij van je auto, die eerder opgeladen is met goedkopere en schonere elektriciteit. 

‘s Avonds kan je auto aangesloten worden en zijn lading afgeven wanneer de elektriciteitsprijzen hoger zijn. Aangezien energie over het algemeen goedkoper is wanneer klimaatneutrale bronnen meer bijdragen aan de stroomvoorziening, kan deze energietransactie geld besparen op je energiefactuur en tegelijkertijd schonere energie teruggeven aan het net. 

Met de Volvo EX90 rijd je in elk geval een duurzame toekomst in.  

www.volvocars.com

 

Tekst: Ella Scheers

Getagged onder:
volvo
Laatst aangepast op vrijdag, 07 oktober 2022 22:06

Gerelateerde items (op tag)