AutoGids sprak met Volvo-baas Jim Rowan

zondag, 20 november 2022 21:29
AutoGids sprak met Volvo-baas Jim Rowan

Met de EX90 vaart Volvo een nieuw en uitsluitend elektrisch tijdperk tegemoet. Jim Rowan is daarbij de man die het Scandinavische schip op koers moet zien te houden.

Jim Rowan is sinds september 2022 de nieuwe baas van Volvo. We liepen hem tegen het lijf bij de presentatie van het nieuwe vlaggenschip van het merk: de Volvo EX90. Dé gelegenheid om hem de pieren uit de neus te vragen over de hete hangijzers van het Zweedse merk, genre veiligheid, all-electricity en de positionering van de fabrikant binnen het "Geely galaxy".

In 2020 had Volvo de ambitie dat in 2025 niemand nog in een Volvo mocht omkomen. Denkt u dat de nieuwe EX90 het model is dat dit doel zal bereiken?

Dat was een grote en nobele ambitie en ik denk dat we daar nu, twee jaar later, veel dichter bij zijn. Met de nieuwe EX90 en zijn unieke combinatie van radar, lidar en camera's zouden we het aantal ongevallen met doden en gewonden met minstens 20% of meer moeten kunnen verminderen.

Dit is grotendeels te danken aan het vermogen van de lidar om tot 250 meter ver te "zien", zelfs in volledige duisternis. Helaas gebeurt een groot deel van de ernstige ongevallen 's nachts, meestal omdat we dan minder wakker en minder geconcentreerd zijn en onze reflexen verminderd zijn. En maar al te vaak is het moment waarop we het obstakel zien terwijl we met hoge snelheid rijden al te laat om effectief te kunnen remmen en een aanrijding te voorkomen. Dit is waar lidar van pas komt en de veiligheid sterk kan verbeteren.

 

Lees verder op: autogids.be

Getagged onder:
volvo

Gerelateerde items (op tag)