Mercedes-Benz AG neemt aluminium met bijna 70 procent CO2-reductie in serieproductie

donderdag, 11 mei 2023 10:16
Mercedes-Benz AG neemt aluminium met bijna 70 procent CO2-reductie in serieproductie

Slechts enkele maanden na de aankondiging van het technologiepartnership met aluminiumproducent Hydro in december 2022, presenteert Mercedes-Benz nu de eerste resultaten van het stappenplan voor CO2-arme technologieën. Na de succesvolle testfase van het CO2-arme aluminium met een minimumgehalte van 25 procent hergebruikt schroot, brengt de onderneming dit jaar geavanceerde structuurgietstukken voor de carrosserie gemaakt van het duurzamere materiaal in serieproductie. Het geteste aluminium heeft een ecologische voetafdruk van slechts 2,8 kg CO2/kg.

“Op weg naar een CO2-neutraal modellengamma over de gehele waardeketen in 2039 bereiken we een nieuwe mijlpaal: samen met onze strategische partner Hydro introduceren we al deze zomer CO2-arm aluminium in onze seriemodellen. Daarmee verkleinen we de CO2-voetafdruk van aluminium met bijna 70 procent ten opzichte van het Europese gemiddelde. De EQS en EQE behoren tot de eerste modellen die worden uitgerust met het duurzamere materiaal.” Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group AG, Chief Technology Officer Ontwikkeling & Inkoop

Verwerking van CO2-arm aluminium in seriemodellen

Hydro voorziet Mercedes-Benz al van CO₂-gereduceerd aluminium dat via elektrolyse uit hernieuwbare energiebronnen wordt gewonnen. De nieuwe mijlpaal binnen het partnership is de levering van nog meer CO2-gereduceerd aluminium door Hydro aan de gieterij van de Mercedes-Benz fabriek in Untertürkheim (Mettingen). Dit materiaal is goed voor ongeveer 60 procent van dit type legering voor de gieterij van Mettingen en bevat ten minste 25 procent schroot. Het materiaal wordt in Mettingen gegoten tot geavanceerde structurele componenten voor de carrosserie. Het wordt onder andere gebruikt voor veiligheidsrelevante componenten, zoals veerpootkoepels voor de EQS, EQE, S-Klasse, E-Klasse, GLC en C-Klasse. Ook de langsliggers van de EQE zijn gemaakt van het CO2-arme aluminium. Mercedes-Benz is ook van plan om dit materiaal te gebruiken voor verschillende andere onderdelen, zoals het draagframe voor de elektrische aandrijflijn van het toekomstige voertuigplatform MMA (Mercedes Modular Architecture).

Decarbonisatie van de toeleveringsketen van aluminium: technologie-stappenplan

Met de integratie van het materiaal in grootschalige serieproductie bereiken Mercedes-Benz en Hydro een eerste belangrijk ijkpunt in hun partnersip. Beide ondernemingen hebben samen een technologie-stappenplan vastgesteld met als doel de CO2-emissies in de toeleveringsketen van aluminium tot een minimum te beperken. Een belangrijk onderdeel van Ambition 2039 is het streven van Mercedes-Benz om tegen 2030 in de productie aluminium toe te passen met een CO2-voetafdruk die tot 90 procent lager ligt dan het Europese gemiddelde. De CO2-reductie wordt gerealiseerd door de toepassing van een elektrolyseproces met behulp van groene stroom en innovatieve technologieën.

De partners werken tegelijkertijd aan het verhogen van het aandeel gerecycled materiaal. Mercedes-Benz wil binnen tien jaar het aandeel van secundaire grondstoffen in zijn personenwagengamma verhogen tot gemiddeld 40 procent.

Actief streven naar verantwoorde en duurzame toeleveringsketen

Mercedes-Benz zet zich in voor een verantwoorde inkoop van aluminium en zal bij het gebruik van gecertificeerde materialen van mijn tot leverancier de normen hanteren van het Aluminium Stewardship Initiative (ASI). Mercedes-Benz en Hydro werken daarnaast samen aan transparante en inclusieve processen, waarbij de betrokken rechthebbenden centraal staan. Lage drempels voor deelname van mijnbouwgemeenschappen en inheemse volkeren zijn de sleutel tot een effectieve due diligence op het gebied van mensenrechten en effectieve certificeringssystemen.

Getagged onder:
mercedesbenz
Laatst aangepast op donderdag, 11 mei 2023 10:19

Gerelateerde items (op tag)

Wereldpremière van het nieuwe topmodel Mercedes-AMG GT 63 S E Performance in Shanghai

Mercedes-AMG heeft tijdens de Formule 1™ in Shanghai het nieuwe topmodel van zijn GT-serie gepresenteerd. De uiterst krachtige E PERFORMANCE hybride-aandrijflijn, die bestaat uit een V8-motor en een elektromotor, zorgt voor razendsnelle reacties op rijcommando's en een nadrukkelijke vermogensafgifte. De innovatieve autosporttechnologie, geïnspireerd door het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team, vormt de basis voor een unieke rijbeleving vol prestaties en rijdynamiek.

Uitgebreide update: EQS nu met staande ster en nog grotere actieradius

Sinds de introductie heeft Mercedes-Benz de EQS en zijn broers continu doorontwikkeld. Onafhankelijk van modelupdates en sneller dan ooit zijn er innovaties in de seriemodellen van de EQS, EQE, EQS SUV en EQE SUV verwerkt. Met talrijke productupgrades heeft het merk sneller dan ooit op feedback van de markt en klanten gereageerd. De EQS krijgt nu voor het huidige modeljaar 2024 een zeer uitgebreid updatepakket. Het elektrische topmodel wordt geleverd met 82 km meer actieradius, een nieuwe grille met chroomapplicaties, een staande Mercedes-ster op de motorkap en nog meer comfort achterin.

Tomorrow drives Mercedes-Benz: focus op duurzame bedrijfsstrategie gaat veel verder dan alleen producten

Op de derde jaarlijkse ESG-conferentie (Environmental, Social & Governance) laat Mercedes-Benz zien dat het ambitieuze en meetbare doelen wil bereiken. Op weg naar een groene toekomst – en met een duidelijke focus op de gehele waardeketen – verankert de onderneming duurzaamheid in zijn dagelijkse bedrijfsvoering. Een belangrijk aspect is de wereldwijde uitbreiding van het elektrische portfolio, met als doel een xEV-aandeel van 50 procent in nieuw verkochte personenwagens in de tweede helft van het decennium. En tegen het einde van dit decennium is het de bedoeling om de uitstoot van CO2 in de productie met 80 procent te verminderen[1]. De ambitie is om in 2039 de eigen fabrieken op 100 procent hernieuwbare energie te laten draaien. Door een strategische focus te combineren met tactische flexibiliteit blijft de onderneming ecologisch en economisch op koers liggen naar een duurzame toekomst. Ook relevante initiatieven met betrekking tot sociale en bestuurlijke aspecten in de onderneming dragen bij aan een holistische duurzaamheidsaanpak. Dit omvat verschillende maatregelen waarmee Mercedes-Benz bijdraagt aan een ‘Just Transition’, bijvoorbeeld met de duurzame personeelsstrategie en initiatieven die de mensenrechten in de onderneming en in de waardeketen versterken. Door op bestuursniveau een management- en coördinatiefunctie voor duurzaamheid op te zetten, versterkte Mercedes-Benz zijn governance in 2023 om het duurzaamheidsmanagement van de groep in de toekomst nog systematischer en consistenter te kunnen controleren.

VISION EQXX demonstreert opnieuw baanbrekende efficiëntie: energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1 tijdens elektrische rit van Riyadh naar Dubai

De technologiedrager VISION EQXX heeft met zijn derde langeafstandsrit van meer dan 1.000 km aangetoond dat zelfs de Arabische woestijn geen obstakel vormt voor energie-efficiëntie. Op een uitdagende route door drukke steden en de open woestijn behaalde het baanbrekende elektrische testvoertuig een energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1. Dit komt overeen met circa 0,9 l/100 km voor een benzineauto. Bij buitentemperaturen tot 34 °C (93 °F) versloeg de VISION EQXX zijn eigen record aanzienlijk.