Renault Kangoo, de meest verkochte elektrische wagen in zijn segment sinds 2011

vrijdag, 16 juni 2023 13:51
Renault Kangoo, de meest verkochte elektrische wagen in zijn segment sinds 2011

Renault Kangoo speelde een belangrijke en soms miskende rol in de ontwikkeling van de elektrische expertise van de constructeur.

Hoewel Renault vanaf 1985 onderzoek begon te doen naar elektrische oplossingen voor bestelbreaks met een elektrische versie van Renault Express, aangedreven door nikkel-zinkbatterijen, werd die ambitie pas in het begin van de jaren 2000 geconcretiseerd met Renault Kangoo.

Als heus laboratorium voor elektrische wagens was Renault Kangoo vanaf 2002 verkrijgbaar in elektrische (Kangoo Electri’cité) en hybride (Kangoo Elect’road) versies.

Deze ‘kleine series’ stelden het merk in staat om een echte expertise op te bouwen in het ontwerp van elektrische voertuigen, hun industrialisering en vooral hun onderhoud. Destijds trok een team van ‘flying doctors’ naar elke klant om de modellen in omloop te analyseren, te onderhouden en te verbeteren.

Toen Renault Kangoo Z.E. in 2011 op de markt kwam voor het grote publiek, werd hij de eerste zuiver elektrische wagen die de titel van 'International Van Of The Year’ in de wacht sleepte. Daarmee creëerde hij het segment van de elektrische bestelwagens/bestelbreaks.

Dankzij die jarenlange ervaring en het intensieve gebruik door professionals kan Renault vandaag een performante Nieuwe Kangoo Van E-Tech electric aanbieden met het grootste rijbereik op de markt.

Sindsdien is dit model uitgegroeid tot de meest verkochte elektrische wagen ooit, met meer dan 90.000 exemplaren geproduceerd in de fabriek in het Franse Maubeuge. Als we de voor de partners geproduceerde elektrische voertuigen erbij optellen, stijgt dat aantal zelfs tot 100.000!

Kangoo is verkrijgbaar in een E-Tech electric-versie voor zowel professionele gebruikers als particulieren, met 2 lengtes (laadvloer-cabine, bestelwagen of personenwagen) en kan eindeloos worden gepersonaliseerd dankzij de meer dan 350 erkende koetswerkbouwers van Renault Pro+.

TIBCO, klant van de 90.000e elektrische Renault Kangoo

Nog voor elektrische wagens centraal gingen staan in de regelgevende en economische uitdagingen van vandaag, kozen trouwe klanten al voor een verantwoordelijker en innovatiever wagenpark.

Een goed voorbeeld hiervan is TIBCO, gespecialiseerd in ecologisch verantwoorde digitale dienstverlening.

Dit bedrijf beschikt over een wagenpark van 800 voertuigen die voor 50% elektrisch worden vernieuwd, waaronder 120 Renault ZOE, 30 Kangoo E-Tech electric en 23 Mégane E-Tech electric.

Sterke partnerschappen voor elektrische voertuigen met bedrijven zoals TIBCO zijn erg belangrijk omdat ze Renault in staat stellen zijn expertise op het vlak van elektrische voertuigen verder te verbeteren.

Wagenparken kunnen aanbieden voor een regelmatig en intensief gebruik op lange termijn, met een transparante en nauwkeurige feedback, is een groot voordeel. Zo kon het merk aandacht blijven besteden aan de kwaliteit van zijn voertuigen en zo zijn leiderspositie in dit segment behouden.

Maubeuge, kenniscentrum in het hart van Electricity

Sinds 1997 bouwt de Renault-fabriek van Maubeuge, in Hauts-de-France, Kangoo voor de hele wereld.

Samen met de vestigingen van Douai en Ruitz vormt deze fabriek het hart van de nieuwe pool ‘ElectriCity’, het grootste en meest competitieve productiecentrum voor elektrische voertuigen in Europa, waar Renault tegen 2025 maar liefst 480.000 elektrische voertuigen per jaar wil produceren.

Om Nieuwe Kangoo personenwagens en bedrijfsvoertuigen te industrialiseren, evenals de voertuigen van zijn partners Mercedes en Nissan, en om een productiekwaliteit op het hoogste niveau te garanderen, investeerde Renault 450 miljoen euro in de fabriek en installeerde het een nieuwe montagewerkplaats voor batterijen.

De elektromotor en laders van Nieuwe Kangoo E-Tech Electric worden op hun beurt vervaardigd in de Renault-fabriek van Cléon (Normandië).

Om het succes van de verschillende versies van Renault Kangoo te ondersteunen, werden sinds 1 januari 2022 164 personen aangeworven met een contract van onbepaalde duur om verschillende functies te vervullen in de fabriek van Maubeuge. In 2023 gaat het aanwerven verder met 120 extra operatoren die worden aangeworven met een contract van onbepaalde duur.

Deze aanwervingen kaderen in het akkoord ‘Re-Nouveau France 2025’ dat in december 2021 werd ondertekend door de representatieve vakbondsorganisaties CFE-CGC, CFDT en FO en dat betrekking heeft op de verankering van de activiteiten van de Groep in Frankrijk.

De fabriek in Maubeuge stelt 2.500 personeelsleden te werk.

Getagged onder:
renault
Laatst aangepast op vrijdag, 16 juni 2023 13:57

Gerelateerde items (op tag)

rnlt©: het nieuwe compacte en immersieve distributieconcept van Renault

Een nieuw verkooppuntconcept van Renault

Renault breidt zijn distributienetwerk uit met een nieuw verkooppuntconcept: ‘rnlt©’, een naam die aansluit bij dit nieuwe distributieconcept van het merk, met een moderne en compacte uitstraling. Deze vestigingen bieden bezoekers een complete merk- en productervaring.

Nieuwe Renault Captur : de auto om in te leven uit segment B

Captur is 'de auto om in te leven’ uit het B-segment. Hij is een veelzijdig multitalent, hij heeft zowel compacte buitenafmetingen (4,23 m) als een ruim interieur dat moduleerbaar is en zich aanpast aan het gebruik van klanten, zowel in de stad als buiten de platgetreden paden. De klanten stellen vooral de hoge rijhouding op prijs. Deze zorgt voor een vlotte toegang tot de wagen en een goed zicht op de weg. Deze kwaliteiten verklaren het commerciële succes sinds zijn debuut 10 jaar geleden, met meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren in 90 landen over de hele wereld.

Renault Captur meet zich op zijn beurt de nieuwe designtaal van het merk aan die werd ingezet door Gilles Vidal, Design Director van het merk Renault. Deze nieuwe stijl, gekenmerkt door strakke lijnen en precieze details, speelt met licht en materialen voor een meer waarderende en dynamische perceptie. Met zijn volledig nieuwe voorkant oogt Nieuwe Captur statusverhogend.

In een markt van de stads-SUV's die vandaag 50% van de verkoop in het B-segment vertegenwoordigen (en zelf 30% van de totale markt), wil Nieuwe Renault Captur een referentiemodel blijven door zijn veelzijdigheid, zijn tweekleurige koetswerkuitvoeringen, zijn onovertroffen plaatsaanbod en zijn technologische en ingenieuze uitrusting te behouden. Naast die kwaliteiten die het DNA van Captur uitmaken, beschikt deze volgende generatie ook over nieuwe troeven. De meer expressieve koetswerk- en interieuraankleding transformeert in een unieke combinatie van elegantie en sportiviteit met de nieuwe Esprit Alpine-uitvoering. Het interieur wordt in de verf gezet door volledig nieuwe zetelbekledingen en nieuwe dashboardschermen. Het multimediasysteem OpenR Link met Google, dat naargelang de versie beschikbaar is, biedt het beste van de technologie aan boord, met Android Automotive 12, een wereldprimeur in het B-segment. Dankzij een volledig nieuwe elektronische architectuur staat de veiligheid centraal met rijhulpsystemen van de nieuwste generatie, waaronder voorspellend hybride rijden en Active Driver Assist, voor een gedelegeerde rijervaring van niveau 2.

Afhankelijk van het land van commercialisatie zal Nieuwe Renault Captur worden aangeboden met vijf motorversies, waaronder de E-Tech full hybrid-motor met 145 pk, die vandaag in de smaak valt bij meer dan 41% van de Franse klanten. Om meer rijplezier en een dynamischer rijgedrag te verzekeren, werden het onderstel en de afstelling van de stuurbekrachtiging herzien. Het Extended Grip-systeem, dat verkrijgbaar is op bepaalde versies, optimaliseert de tractie, ongeacht de wegomstandigheden.

Nieuwe Renault Captur wordt nog steeds gebouwd in de fabriek van Valladolid en zal vanaf april 2024 in Europa worden gecommercialiseerd.