Nieuwe maatstaf voor lichte eBikes: Bosch presenteert de compacte aandrijving Performance Line SX

dinsdag, 20 juni 2023 09:44
Nieuwe maatstaf voor lichte eBikes: Bosch presenteert de compacte aandrijving Performance Line SX

Stuttgart/Reutlingen – Met de Performance Line SX zet Bosch eBike Systems een nieuwe standaard voor sportief fietsen met lichtgewicht eMTB's, eGravel Bikes en eUrban Bikes. De nieuwe aandrijfeenheid combineert een hoog vermogen met een laag gewicht, waardoor deze nu de Bosch-aandrijving is met de hoogste vermogensdichtheid. Deze eigenschappen en de nauwkeurig afgestemde ondersteuning zorgen voor een natuurlijk rijgevoel en maken sportief eBiken op de trail en intensieve trainingsrondjes op gravel mogelijk – naast snelle ritten door de stad.

"Nu tegenwoordig de meeste soorten fietsen ook elektrische varianten hebben, worden de afzonderlijke categorieën nog diverser. Met de nieuwe Performance Line SX richten we ons vooral op sportieve fietsers, voor wie een laag totaalgewicht belangrijk is om snel te kunnen fietsen en een natuurlijke flow te ervaren", legt Claus Fleischer, directeur van Bosch eBike Systems, uit. "Ons doel was om de typische kwaliteit, rijprestaties en betrouwbaarheid van Bosch te behouden en deze ook over te brengen op lichte, wendbare fietsen. Met de Performance Line SX kunnen de modernste eBike-designs en maximaal rijplezier optimaal worden gecombineerd."

Nieuwe wendbaarheid bij het eMountainbiken
Bij een lichte eMTB bepaalt de combinatie van framegeometrie, gewicht, motorvermogen en accucapaciteit in hoge mate de rijeigenschappen. Fietsers met dit type eMTB profiteren vooral op trails met veel technische passages en scherpe bochten van de voordelen van de Performance Line SX. Het piekvermogen van maximaal 600 watt dat bij een hoge trapfrequentie kan worden opgeroepen, ondersteunt eBikers effectief, bijvoorbeeld op steile hellingen. Op vlakker terrein of bij afdalingen zorgt de drive unit – die dankzij het lichtgewicht ontwerp en de magnesium behuizing slechts ongeveer twee kilogram weegt – voor de nodige wendbaarheid en maakt hij indruk met het uiterst efficiënte en energiebesparende rijgedrag. De drive unit levert een maximaal koppel van 55 newtonmeter en een vermogen-gewichtsverhouding van maximaal 300 watt per kilogram. In combinatie met een gevoelige respons biedt de Performance Line SX een zeer natuurlijk rijgevoel. Hij is daarom gemaakt voor sportieve fietsers: wie met veel eigen vermogen en een hoge trapfrequentie fietst, wordt beloond met een sterke ondersteuning. Daarnaast wordt de SX ondersteund door de perfect afgestemde, dynamisch-progressieve rijmodi Tour+ en EMTB, die in de eBike Flow-app kunnen worden geïndividualiseerd.

De energie voor trailavonturen wordt geleverd door de nieuwe accu CompactTube 400, die ook optimaal is afgestemd op de Performance Line SX. Als lichtste accu in het Bosch eBike-assortiment die in de onderbuis van een frame kan worden geïntegreerd, heeft hij dankzij de innovatieve celtechnologie ook de hoogste energiedichtheid. Hij weegt slechts ongeveer twee kilo en heeft een capaciteit van 400 wattuur – meer dan genoeg voor sportieve, ambitieuze fietsers die toch al meer van hun eigen vermogen inzetten. Als er op intensieve trails extra accu-energie nodig is, vergroot de nieuwe Range Extender PowerMore 250 (ca. 1,6 kilogram, 250 wattuur), in slechts het formaat van een bidon, in combinatie met de CompactTube 400 de actieradius met meer dan 60 procent.

Onbezorgd en dynamisch op weg met de eGravel Bike
Wie van mooie ritten door het bos houdt of na een dag op kantoor graag wat extra kilometers fietst en bijzondere waarde aan zijn conditie hecht, heeft met de Performance Line SX nu een trainingspartner die precies op de eGravel Bike is afgestemd. De drive unit ondersteunt eBikers bij hun ritten op gravel en asfalt met toenemende trapfrequentie. Dit voelt net zo natuurlijk aan als een conventionele Gravel Bike – met het verschil dat de aandrijving extra plezier toevoegt aan het fietsen op gravel. Zelfs boven de 25 km/u zijn eBikes met de SX bijzonder soepel en gemakkelijk te besturen: de trapweerstand is in vergelijking met andere Bosch drive units meer dan 50 procent verlaagd en daardoor nauwelijks voelbaar.

Als passende toevoeging bij de nieuwe drive unit heeft Bosch eBike Systems de progressieve rijmodus Sprint ontwikkeld, die op het display wordt weergegeven als "SPRNT". Deze helpt eGravelers om snel een hoge snelheid te bereiken en te behouden. Op trajecten met een hoge trapfrequentie ondersteunt de nieuwe rijmodus hen steeds intensiever ten opzichte van hun eigen vermogen: hoe sneller de eBikers trappen, hoe hoger de ondersteuning. Zoals alle rijmodi van het smart systeem, kan ook de Sprint-modus naar wens worden aangepast.

Ook nieuw en optimaal afgestemd op eGravel Bikes is de kleine bedieningseenheid Mini Remote Dropbar, die links van de stuurpen op een dropbar-stuur (31,8 millimeter diameter) kan worden bevestigd. In combinatie met de System Controller en de CompactTube 400 verminderen de lichtgewicht componenten het gewicht van het hele systeem tot slechts ongeveer vier kilogram en creëren zo de beste voorwaarden voor sportief succes. Als geschikt display voor het weergeven van de rij- en prestatiegegevens adviseren wij de Kiox 300.

Snel, comfortabel en gemakkelijk van A naar B met de eUrban Bike
Pendelen naar kantoor of op weg naar het café: als aandrijving voor moderne eUrban Bikes helpt de Performance Line SX zijn gebruikers om zich dynamisch en efficiënt voort te bewegen in het stadsverkeer – op natuurlijke wijze en met de wendbaarheid van een conventionele fiets, maar met krachtige ondersteuning zodra een hogere snelheid vereist is. Dit maakt snel opstarten moeiteloos, en niet alleen bij verkeerslichten. De aandrijfeenheid werkt ideaal samen met de CompactTube 400, en met de bedienings- en regeleenheden Mini Remote en System Controller. Hierdoor is het totaalgewicht van de eBike laag: een groot voordeel wanneer gebruikers de fiets bijvoorbeeld de trap op of af moeten tillen. Met zijn geringe volume past de drive unit naadloos in het strakke uiterlijk van moderne eUrban Bikes. Dankzij de smalle cranks valt hij nauwelijks op in de buurt van de trapas.

Technische verfijningen voor een bijzonder natuurlijk rijgevoel
Naast de specifieke voordelen van de Performance Line SX voor lichte eMTB's, eGravel Bikes en eUrban Bikes, brengt de nieuwe drive unit nog meer optimalisaties die bruikbaar zijn voor allerlei soorten toepassingen. Daartoe behoort bijvoorbeeld het innovatieve motor- en transmissieconcept met een zeer laag geluidsniveau. Dankzij een nieuw afdichtingsconcept en smalle cranks (Q-factor: 160 mm) is de trapweerstand nauwelijks voelbaar, wat de eBike-ervaring nog aangenamer maakt.
De eerste modellen met de Performance Line SX komen naar verwachting vanaf najaar 2023 op de markt.

 

Getagged onder:
ebikes

Gerelateerde items (op tag)

De ÅSKA Supercommuter: de beste speedpedelec met een Belgisch meesterwerk frame

Als je op zoek bent naar de ultieme speedpedelec, dan is de ÅSKA Supercommuter een naam die je niet mag missen. Deze speedpedelec staat niet alleen bekend om zijn indrukwekkende prestaties en functionaliteiten, maar ook om zijn opvallende frame, dat wordt gemaakt met Belgische precisie en innovatie. Laten we eens dieper ingaan op wat de ÅSKA Supercommuter tot de beste keuze maakt voor veeleisende fietsers.

RS-bicycles & Components: “Unieke technologie zodat je heel natuurlijk fietst”

Bakfiets met high end kwaliteit

Het type e-bakfiets MK1-E heeft een uniek systeem dat de fiets heel wendbaar en stabiel maakt. Je begeeft je veilig in het verkeer. RS Bicycles & Components heeft een unieke bakfiets van topkwaliteit in het gamma. Het gaat om het type MK1-E van het Deense bedrijf Butchers & Bicycles. De fiets behoort tot de top qua vormgeving en design. Ook de prijszetting is ijzersterk. Het bedrijf zet bovendien stevig in op high end kwaliteit en viel met de bakfiets al in de prijzen.

Carqon: premium bakfietsen met stijl

“Kwaliteit en design gaan erg goed samen”

Carqon heeft twee modellen innovatieve bakfietsen. Ze springen eruit omwille van technologie en een fraai sportief design. Handige accessoires versterken het fietsplezier nog meer.

Bergamont ziet steile opmars van de longtail en e-cargo

De longtail en e-cargo bikes kennen een stijgende opmars bij de jongere generatie. De e-cargo neemt zelfs meer en meer de functie van een wagen over. Johan Huygens, CEO/Owner bij Scott Sportech Benelux - dat het fietsenmerk Bergamont verdeelt - spreekt niet van een trend maar van een heuse omslag. De opmars komt door een toenemend bewustzijn voor het klimaat en het slecht functionerend openbaar vervoer.