Explosieve leasingmarkt bezorgt nieuwe speed pedelecs een boost in juni

vrijdag, 07 juli 2023 09:24
Explosieve leasingmarkt bezorgt nieuwe speed pedelecs een boost in juni

Provinciale ranking steeds meer bepaald door aanwezigheid leasingmaatschappijen.

Filip Rylant, woordvoerder van mobiliteitsfederatie TRAXIO, vat de cijfers als volgt samen: “2023 is een atypisch jaar met een omgekeerd golfpatroon: het jaar begon sterk maar kreeg te kampen met een stevige terugval en in juni veerde de markt dan plots weer recht. Juni haalde niet het niveau van 2022 (-9,7%) maar de gecumuleerde nieuwmarkt ligt nog wel nipt (+2,4%) hoger dan tijdens het eerste semester van topjaar 2022: zo zijn er dit jaar al 8.414 nieuwe speed pedelecs ingeschreven, dat zijn er quasi 200 meer dan vorig jaar. De particuliere verkoop valt stevig terug, ten voordele van leasing (+53,2%): dit is duidelijk de groeimarkt van de toekomst, o.a. door de steeds ruimere invoering van cafetariaplannen. Op provinciaal niveau blijft Oost-Vlaanderen gezwind op kop, gevolgd door Vlaams-Brabant, Antwerpen en Limburg. Opvallend: in Antwerpen en West-Vlaanderen worden veel minder snelle fietsen door leasingmaatschappijen ingeschreven maar des te meer door particulieren, waardoor deze provincies klappen krijgen. Brussel groeit lichtjes (+4%) en in Wallonië is Waals-Brabant een positieve uitzondering op de regel met een groei van +30%. In Wallonië is dit jaar overigens geen enkele leasing speed pedelec ingeschreven omdat de leasingmaatschappijen in Vlaanderen en Brussel zitten.

Ook op de tweedehandsmarkt zien we een uitgesproken golfbeweging met een junimaand die hoge toppen scheert: +17,3% waardoor er in de eerste zes maanden nu al 495 occasies meer (+18,3%) werden ingeschreven dan in 2022 en zelfs +206,4% meer dan twee jaar geleden. Het eerste semester van dit jaar tekent al voor bijna 3.200 eenheden, het blijven verbluffende groeicijfers.”

Het succes van de tweedehandse speed pedelecs kunnen we in grote mate toeschrijven aan het stijgende aantal lease speed pedelecs die vrijkomen en die worden overgekocht of doorverkocht.

Goed nieuws is bovendien dat sinds 1 mei alle werknemers in de privésector recht hebben op een fietsvergoeding, wat de fietsverkoop in het algemeen evenals die van de speed pedelec nog een extra boost zou kunnen geven. Dat lijken we alvast te merken in het succes van de nieuwe speed pedelecs die via leasing worden ingeschreven.

In juni werden in totaal 2.217 nieuwe en tweedehandse snelle fietsen ingeschreven, voor het eerste semester loopt dat al op tot 11.613.

Particulier versus bedrijven en leasing

We merken een enorme verschuiving. Het aantal speed pedelecs dat wordt ingeschreven door particulieren is dit jaar sterk teruggevallen (-32,3%). Daar waar de particulieren vorig jaar (2022) bijna de helft van de verkoop voor hun rekening namen, is hun aandeel in de eerste 6 maanden gezakt tot slechts 33,8%. Bedrijven zien hun aandeel stabiliseren maar vooral opvallend is dat de stijging bij de leasingmaatschappijen (+53,2%) waardoor zij nu goed zijn voor meer dan de helft van de speed pedelec-inschrijvingen.

Fietsleasing biedt dan ook enkele evidente voordelen voor bedrijven zoals minder eigen administratie, geen zorgen over onderhoud, verzekering of restwaarde want alles wordt netjes voor hen en voor de werknemer geregeld.

Geografische verschillen

De speed pedelecs blijven voornamelijk een Vlaamse aangelegenheid maar het klassement is dit jaar danig overhoop gegooid. Antwerpen was jarenlang koploper, maar is over de zes eerste maanden met -10% gedaald tot 1.760 stuks en wordt ruim geklopt door Oost-Vlaanderen (2.273 ex., +20%) en Vlaams- Brabant (1.958 ex., +12%). Limburg groeit mooi (1.476 ex., +14%) maar West-Vlaanderen moet heel wat inboeten (592 ex., -35%). De reden van de terugval van Antwerpen en West-Vlaanderen ligt voor de hand: in deze provincies zijn minder fietsleasingmaatschappijen gevestigd waardoor ze een groter aandeel aan particuliere inschrijvingen tellen, en het zijn net deze laatste die klappen krijgen.

Niettegenstaande werknemers in Wallonië nu ook kunnen genieten van aanzienlijke premies voor het gebruik van de fiets voor woon-werkverkeer, blijft het aantal inschrijvingen van speed pedelecs in Brussel en Wallonië een randverschijnsel in vergelijking met Vlaanderen (hoewel er in Wallonië hoogstwaarschijnlijk wel een beperkt aantal speed pedelecs rondrijden die geleased zijn via een Vlaamse of Brusselse leasingmaatschappij).

Toch zien we enkele mooie groeicijfers aan Waalse/Brusselse kant met een lichte stijging in Brussel (177 ex., +4%) en in Waals-Brabant een krachtige +30% tot 74 stuks. De cijfers in Wallonië zijn - vergeleken met Vlaanderen - relatief laag waardoor een beperkt aantal exemplaren een procentueel grotere invloed kan hebben op de cijfers.

De stijging in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is opmerkelijk omdat de hogesnelheidsfiets er minder troeven heeft in de erg verstedelijkte omgeving met heel wat moeilijke verkeerssituaties en er bovendien zware concurrentie krijgt van het uitgebreide aanbod aan deelfietsen en -steps. Gelukkig kan dit gewest rekenen op inschrijvingen via leasing.

Cijfers tweedehandse speed pedelecs

Sinds de eerste verschijning van de speed pedelecs in 2015 wordt het totale park geschat op meer dan 60.000 eenheden. Leasefietsen worden na een aantal jaren vervangen en komen opnieuw op de markt als tweedehands. Uiteraard zijn er ook particuliere kopers die hun speed pedelec graag inruilen voor een moderner exemplaar.

De tweedehandsmarkt van de speed pedelec groeit daardoor exponentieel: 2 jaar geleden werden er in de maand juni 249 opnieuw ingeschreven maar dat aantal is vorige maand opgelopen tot 677 stuks. Bijna een verdrievoudiging op 2 jaar tijd, maar ook een mooie +17,3% ten opzichte van 2022. Gecumuleerd over de eerste zes maanden bedraagt de stijging +18,3% tegenover vorig jaar en +206,4% tegenover 2021.

 

 

Getagged onder:
ebikes
Laatst aangepast op vrijdag, 07 juli 2023 09:28

Gerelateerde items (op tag)

De ÅSKA Supercommuter: de beste speedpedelec met een Belgisch meesterwerk frame

Als je op zoek bent naar de ultieme speedpedelec, dan is de ÅSKA Supercommuter een naam die je niet mag missen. Deze speedpedelec staat niet alleen bekend om zijn indrukwekkende prestaties en functionaliteiten, maar ook om zijn opvallende frame, dat wordt gemaakt met Belgische precisie en innovatie. Laten we eens dieper ingaan op wat de ÅSKA Supercommuter tot de beste keuze maakt voor veeleisende fietsers.

RS-bicycles & Components: “Unieke technologie zodat je heel natuurlijk fietst”

Bakfiets met high end kwaliteit

Het type e-bakfiets MK1-E heeft een uniek systeem dat de fiets heel wendbaar en stabiel maakt. Je begeeft je veilig in het verkeer. RS Bicycles & Components heeft een unieke bakfiets van topkwaliteit in het gamma. Het gaat om het type MK1-E van het Deense bedrijf Butchers & Bicycles. De fiets behoort tot de top qua vormgeving en design. Ook de prijszetting is ijzersterk. Het bedrijf zet bovendien stevig in op high end kwaliteit en viel met de bakfiets al in de prijzen.

Carqon: premium bakfietsen met stijl

“Kwaliteit en design gaan erg goed samen”

Carqon heeft twee modellen innovatieve bakfietsen. Ze springen eruit omwille van technologie en een fraai sportief design. Handige accessoires versterken het fietsplezier nog meer.

Bergamont ziet steile opmars van de longtail en e-cargo

De longtail en e-cargo bikes kennen een stijgende opmars bij de jongere generatie. De e-cargo neemt zelfs meer en meer de functie van een wagen over. Johan Huygens, CEO/Owner bij Scott Sportech Benelux - dat het fietsenmerk Bergamont verdeelt - spreekt niet van een trend maar van een heuse omslag. De opmars komt door een toenemend bewustzijn voor het klimaat en het slecht functionerend openbaar vervoer.