Scénic: een naam die blijft hangen, een model dat zichzelf opnieuw uitvindt!

vrijdag, 14 juli 2023 09:33
Scénic: een naam die blijft hangen, een model dat zichzelf opnieuw uitvindt!

De in 1996 gelanceerde Scénic - toen nog Mégane Scénic - wordt beschouwd als de eerste compacte monovolume in de Europese autogeschiedenis. De naam was bedoeld als uitnodiging om te reizen en de buitenwereld te ontdekken. Sinds zijn geboorte en gedurende de eerste vier generaties heeft Scénic interieurruimte, nuttige technologieën en veiligheid in zijn genen zitten. Het is een verhaal dat nog lang niet is afgelopen, want Renault heeft ervoor gekozen deze naam te geven aan zijn toekomstige 100% elektrische gezinsauto. De nieuwe Scénic E-Tech electric blijft deze waarden belichamen en vindt zichzelf opnieuw uit. Sylvia, hoofd Naming Strategy bij de afdeling Global Marketing van Renault, legt de metamorfose uit van deze auto, die in de loop der jaren voortdurend is veranderd. Alles is veranderd, behalve zijn naam.

In de jaren '90 stond Renault meer dan ooit bekend als fabrikant van 'auto's om in te leven'. Na Espace, de premium monovolume gelanceerd in 1984, gevolgd door de stadsauto Twingo in 1993, was het de beurt aan Scénic om dit tijdperk te belichamen, door zich te positioneren als eerste compacte gezinsmonovolume op de markt. Hij werd in 1991 onthuld als conceptauto op de Frankfurt Motor Show en kwam in 1996 op de markt. Het welzijn van elke passagier stond centraal in het ontwerp van dit model, dat destijds Mégane Scénic heette. Scénic is een heuse cocon die innovatief, veilig, comfortabel en gebruiksvriendelijk is. Hij biedt een uitzonderlijke modulariteit, een groot aantal technologische innovaties en een enorm glasoppervlak. Het ontwerp is uniek, van binnenuit ontstaan om elke reiziger een onvergetelijke reiservaring te bieden.

"De naam Scénic doet onmiddellijk denken aan het Franse woord "scénique", dat verwijst naar het toneel of de scenografie. Daarom is Scénic synoniem met een uitnodiging om te reizen, met een grote openheid naar de buitenwereld toe, benadrukt door het grote glasoppervlak. Het gaat ook om technologie, de naam Scénic verwijst naar een rijker leven aan boord", aldus Sylvia, hoofd Naming Strategy bij de afdeling Global Marketing van Renault.

Scénic, al 32 jaar een auto om in te leven
De keuze voor de naam Scénic lag voor de hand. Scénic is al 32 jaar een auto om in te leven, een iconische naam die geworteld is in de geschiedenis van Renault, net als Clio (15,9 miljoen auto's), Mégane (13 miljoen auto's), Twingo (4,1 miljoen auto's) en Espace (1,3 miljoen auto's).

Deze uitvinding van Renault, die in 1997 werd uitgeroepen tot 'Europese auto van het jaar' en waarvan er meer dan 5,4 miljoen werden verkocht in 110 landen, is geëvolueerd maar behield zijn oorspronkelijke waarden: comfort aan boord, veiligheid en nuttige technologieën.

"Weinig mensen weten het, maar de naam Scénic is ook een acroniem. Scénic staat voor 'Safety Concept Embodied in a New Innovative Car", in 1991 in het Frans vertaald als 'une conception de la sécurité à travers une voiture inédite et novative", legt Sylvia uit.

Met zijn zachte, ronde vormen en unibody-silhouet past Scénic in de tijdgeest. Scénic, ontworpen voor gezinnen die worden aangetrokken door het idee van de coconauto, heeft een uniek formaat en prachtige proporties voor meer interieurruimte en modulariteit. Een grote troef: een brede waaier aan functies voor alle inzittenden. De familiale roeping is duidelijk aanwezig.

Een kleine anekdote: toen de eerste generatie van Scénic werd ontworpen, waren het de kinderen van de werknemers die hun wensen, behoeften en verbeelding van het leven aan boord en de lay-out van het voertuig kenbaar maakten. Het resultaat was een groot aantal speelse opbergvakken, handigheidjes en slimme functies aan boord van deze eerste compacte monovolume. De generaties volgden elkaar op, met Scénic II in 2003, Scénic III in 2009 en Scénic IV in 2016, allemaal verkrijgbaar in twee lengtematen. Scénic is een model dat met zijn tijd is meegegaan. De wereld verandert en Scénic ook.

Scénic E-Tech electric, de gezinsauto van morgen
Om beter in te spelen op een visie van een auto die verantwoordelijker en veiliger is, met technologieën en innovaties die het milieu en de mens ten goede komen, heeft Renault ervoor gekozen om de naam Scénic een nieuwe dimensie te geven. In 2022 noemt het merk zijn innovatieve conceptauto Scénic Vision, als voorbode van de vijfde generatie van Scénic. De uitnodiging om te reizen wordt dus opnieuw uitgevonden door middel van een technologische en connected auto, die de strategie van Renault Group op het gebied van duurzame ontwikkeling en veiligheid belichaamt. Renault Scénic E-Tech electric wordt dit jaar onthuld op de IAA in München. Afspraak in september om deze nieuwe 100% elektrische gezinsauto te ontdekken, die innovatiever en gedurfder is en meer dan ooit met zijn tijd meegaat.

Getagged onder:
renault
Laatst aangepast op vrijdag, 14 juli 2023 09:37

Gerelateerde items (op tag)

rnlt©: het nieuwe compacte en immersieve distributieconcept van Renault

Een nieuw verkooppuntconcept van Renault

Renault breidt zijn distributienetwerk uit met een nieuw verkooppuntconcept: ‘rnlt©’, een naam die aansluit bij dit nieuwe distributieconcept van het merk, met een moderne en compacte uitstraling. Deze vestigingen bieden bezoekers een complete merk- en productervaring.

Nieuwe Renault Captur : de auto om in te leven uit segment B

Captur is 'de auto om in te leven’ uit het B-segment. Hij is een veelzijdig multitalent, hij heeft zowel compacte buitenafmetingen (4,23 m) als een ruim interieur dat moduleerbaar is en zich aanpast aan het gebruik van klanten, zowel in de stad als buiten de platgetreden paden. De klanten stellen vooral de hoge rijhouding op prijs. Deze zorgt voor een vlotte toegang tot de wagen en een goed zicht op de weg. Deze kwaliteiten verklaren het commerciële succes sinds zijn debuut 10 jaar geleden, met meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren in 90 landen over de hele wereld.

Renault Captur meet zich op zijn beurt de nieuwe designtaal van het merk aan die werd ingezet door Gilles Vidal, Design Director van het merk Renault. Deze nieuwe stijl, gekenmerkt door strakke lijnen en precieze details, speelt met licht en materialen voor een meer waarderende en dynamische perceptie. Met zijn volledig nieuwe voorkant oogt Nieuwe Captur statusverhogend.

In een markt van de stads-SUV's die vandaag 50% van de verkoop in het B-segment vertegenwoordigen (en zelf 30% van de totale markt), wil Nieuwe Renault Captur een referentiemodel blijven door zijn veelzijdigheid, zijn tweekleurige koetswerkuitvoeringen, zijn onovertroffen plaatsaanbod en zijn technologische en ingenieuze uitrusting te behouden. Naast die kwaliteiten die het DNA van Captur uitmaken, beschikt deze volgende generatie ook over nieuwe troeven. De meer expressieve koetswerk- en interieuraankleding transformeert in een unieke combinatie van elegantie en sportiviteit met de nieuwe Esprit Alpine-uitvoering. Het interieur wordt in de verf gezet door volledig nieuwe zetelbekledingen en nieuwe dashboardschermen. Het multimediasysteem OpenR Link met Google, dat naargelang de versie beschikbaar is, biedt het beste van de technologie aan boord, met Android Automotive 12, een wereldprimeur in het B-segment. Dankzij een volledig nieuwe elektronische architectuur staat de veiligheid centraal met rijhulpsystemen van de nieuwste generatie, waaronder voorspellend hybride rijden en Active Driver Assist, voor een gedelegeerde rijervaring van niveau 2.

Afhankelijk van het land van commercialisatie zal Nieuwe Renault Captur worden aangeboden met vijf motorversies, waaronder de E-Tech full hybrid-motor met 145 pk, die vandaag in de smaak valt bij meer dan 41% van de Franse klanten. Om meer rijplezier en een dynamischer rijgedrag te verzekeren, werden het onderstel en de afstelling van de stuurbekrachtiging herzien. Het Extended Grip-systeem, dat verkrijgbaar is op bepaalde versies, optimaliseert de tractie, ongeacht de wegomstandigheden.

Nieuwe Renault Captur wordt nog steeds gebouwd in de fabriek van Valladolid en zal vanaf april 2024 in Europa worden gecommercialiseerd.