Cupra born: “onmiddelijk overtuigd”

donderdag, 24 augustus 2023 09:46
Cupra born: “onmiddelijk overtuigd”

Omdat elektrisch rijden voor de meeste mensen nieuw en onbekend is zorgt het voor twijfels en onzekerheid, maar dat is bij wie voor de elektrische CUPRA Born opteert helemaal niet nodig. Dat blijkt uit de ervaringen van drie werknemers van CEGEKA die vorige zomer de sleutels van hun eerste elektrische bedrijfswagen in ontvangst namen.

Bestemming altijd binnen bereik

Dé grootste twijfel bij wie nog niet elektrisch rijdt is die rond het rijbereik. “Raak ik wel op mijn bestemming?” Bij de CUPRA Born valt dat erg goed mee: met de accu van 58 kWh haalt hij tot 427 kilometer en met de grote 77 kWh-batterij zelfs tot 540 kilometer.

Het rijbereik vormt in het dagelijkse leven dan ook geen probleem, klinkt het bij Campus Recruitment Officer Sarah Steenbergen. Ze bevestigt dat ze met haar Born met 58 kWh-accu zonder angst om stil te vallen overal raakt waar ze moet zijn. Het rijbereik volstaat om zo goed als alle trajecten moeiteloos af te leggen, zeker als je weet dat de Belg gemiddeld 41 km per dag rijdt.

Elke dag laden is niet nodig

Sarah laadt haar CUPRA zo’n 3 tot 4 keer per week op en doet dat aan een van de laadpalen op het werk, of vlak bij haar woning aan een openbare laadpaal, een voorziening die ook door Application Consultant Karen Thijs meestal wordt gebruikt wanneer ze niet op het werk laadt. “Je moet zelden van 0 naar 100 procent laden”, stelt Karen, die net als Sarah snel gewend raakte aan elektrisch rijden. “Omdat je zo goed als nooit ergens aankomt met een volledig lege accu, duren de meeste laadbeurten ook niet zo lang”, stelt ze.

De CUPRA’s Born laden met wisselstroom aan 11 kW, wat betekent dat de 58 kWh-accu in 6 uur en 15 minuten van leeg tot helemaal vol geladen kan worden en dat dezelfde oefening met de 77 kWh-batterij 8 uur en 15 minuten duurt. De accu volledig opladen is zoals Karen zei ook niet vaak nodig, omdat er meestal nog heel wat energie in de batterij zit bij het begin van zo’n laadbeurt, met een nog aanzienlijk kortere laadtijd tot gevolg.

 De Born kan ook snelladen. Naargelang de versie kan dat aan 120 kW of aan 135 kW. Al doet ze dat niet elke dag, toch kan Sarah zo’n ultrasnelle laadbeurt wel waarderen. Drie tot vier keer per maand doet ze lange afstanden die een tussenstop vereisen. Dan kan ze de Born in zo’n 25 minuten van voldoende energie voorzien om haar weg verder te zetten. Karen maakt ook af en toe gebruik van snelladers, maar laadt haar auto meestal gewoon aan de laadpalen in haar straat of op het werk op.

Alles erop en eraan

 Elke Born kan via de MyCUPRA-app gemonitord worden. Die handige smartphone-app geeft je op elk moment toegang tot verschillende functies van de auto. “Zo weet ik onmiddellijk hoeveel energie er nog in de accu zit, hoelang het nog duurt voor hij volgeladen is en wat ik heb verbruikt”, stelt Alexander Vaneerdewegh, Service and Project Coordinator. “En ik kan er met een druk op de knop ook het interieur mee voorverwarmen of -koelen!”, vult hij aan. Een mogelijkheid die ook Sarah én Karen erg waarderen: “Het is zo leuk om op een koude ochtend in mijn lekker warme Born met ontdooide ruiten te kunnen stappen”, stelt Sarah, terwijl Karen er met de glimlach “of op een warme zomerdag in een koel interieur!” aan toevoegt.

 De drie bestuurders zijn stuk voor stuk erg tevreden over de uitrusting van hun Born. Alles zit er standaard op, van Apple CarPlay en Android Auto over de via het CUPRA Drive Profile instelbare rijmodi en stuurwielverwarming tot een adaptieve snelheidsregelaar. “Een voorziening die ik echt graag gebruik”, stelt Sarah over die laatste voorziening. Ook het niet meer zelf moeten schakelen wordt door de bestuurders erg gewaardeerd. Karen zegt dat “filerijden zo een stuk minder stresserend wordt”. De achteruitrijcamera neemt ook de stress van het parkeren in drukke straten weg.

Nu eens relaxed …

 Een groot voordeel van een elektrische auto, en dus ook van de CUPRA Born, is het ontbreken van motorlawaai. Door de stilte aan boord rij je niet alleen ontspannen, maar kan je ook meer genieten van de muziek die door de luidsprekers weerklinkt. Extra comfort dat zowel Karen als Sarah weten te waarderen: “Ik hou ervan om relax te rijden met de adaptieve cruise control ingeschakeld en dan te genieten van de muziek van het hifisysteem in een voor het overige voorbeeldig stil interieur”, stelt Sarah. “Dat is een van de leukste kanten aan elektrisch rijden, voegt Alexander eraan toe.

 Typisch voor een elektrische auto is ook de mogelijkheid om erg ontspannen te rijden, wat Sarah bij haar CUPRA steevast doet door aan het stuur de “B”-stand (voor “Brake”) te selecteren. Daardoor regenereert de auto bij het lossen van het stroompedaal meer vertragingsenergie om de accu bij te laden en vertraagt hij daarbij vanzelf. “Zo moet ik het rempedaal bijna niet meer gebruiken en rij ik nog meer ontspannen”. Karen laat weten die regeneratiefunctie ook steevast te gebruiken en zelf daarnaast altijd in de “Range”-modus te rijden, voor een nog lager elektriciteitsverbruik en meer rijbereik.

 … dan weer dynamisch

 Wanneer het wat minder relax mag zijn kan de Born uitpakken met een bijzondere rijdynamiek en flitsende prestaties. De achterwielaandrijving geeft hem een extra dynamisch karakter en met vermogens van 204 of 231 pk zijn de acceleraties en hernemingen van de elektrische CUPRA uitstekend. Dat wordt ook bevestigd door Alexander, die eraan moest wennen dat “het volledig vloeren van het rechtse pedaal niet nodig is om vlot met het verkeer mee te kunnen”. De dynamiek van de CUPRA Born zit ook in zijn looks, met geslaagde koperkleurige details en stijlelementen die hem onderscheiden van de grijze middenmoot en bij de drie bestuurders erg in de smaak vallen.

 De dynamische eigenschappen van de Born zitten zijn praktische bruikbaarheid niet in de weg, zo blijkt. Sarah: “Ik moet regelmatig heel wat materiaal meenemen en als de zo al ruime koffer daar toch te klein voor is klap ik de achterbank om. Zo kan ik alles moeiteloos in de auto kwijt.” Sarah, Karen en Alexander hebben (nog) geen kinderen en hebben de plaatsen achterin dus niet elke dag nodig, maar “ook voor mijn volwassen vrienden is er achteraan in mijn CUPRA meer dan voldoende ruimte", antwoordt Karen.

Nooit meer benzine of diesel

 Alle drie de bestuurders bleken onmiddellijk overtuigd van de voordelen van elektrisch rijden. Op de vraag of ze na de Born opnieuw zouden willen overstappen naar een auto met een benzine- of dieselmotor klinkt het dan ook unisono: “Neen!”. “De rijervaring is leuker, meer ontspannen en geleidelijker”, stelt Sarah. “Hij rijdt ook makkelijker dan een auto met een verbrandingsmotor”, vult Alexander aan, terwijl Karen bevestigend knikt.

 Als kers op de taart zorgt hun elektrische CUPRA Born er door het laagst mogelijke Voordeel van Alle Aard bovendien voor dat ze allemaal meer nettoloon overhouden dan bij een auto met verbrandingsmotor. Ook dat sterkt hen in de overtuiging dat er geen weg terug is.

Getagged onder:
cupra

Gerelateerde items (op tag)

Review Cupra Born, by Move2green

Tot voor kort was Cupra de sportafdeling van Seat, denk aan de Seat Ibiza of Leon Cupra. Maar tegenwoordig – net als Volvo en Polestar – is Cupra een merk op zich met eigen modellen met alternatieve aandrijflijnen zoals plug-in hybride en nu ook de Cupra Born als full-electric. De basis komt van de Volkswagen ID3, maar dan met een eigen sportieve, koperkleurige saus.

CUPRA BORN: Als elektrisch rijden buitengewoon wordt

De autonomie is het grootste obstakel voor elektrische auto's, maar de CUPRA Born maakt korte metten met dit probleem. De 58 kWh-batterij van de Born biedt een rijbereik tot 427 km, en met de 77 kWh-batterij verhoogt dat zelfs tot 540 km. Dat is meer dan genoeg voor alle dagelijkse woon-werkverkeer, zeker als u weet dat de gemiddelde Belg maar 41 km per dag rijdt.

Test: Cupra Born e-Boost

De sportiefste Seats zitten ondertussen onder de merknaam Cupra. Zo ook de elektrische ID.3-neef, de Cupra Born. Van die Born bestaat ook een iets gepeperdere versie, waarmee wij enkele dagen onderweg gingen.