Review Cupra Born, by Move2green

woensdag, 25 oktober 2023 16:58
Review Cupra Born, by Move2green

Tot voor kort was Cupra de sportafdeling van Seat, denk aan de Seat Ibiza of Leon Cupra. Maar tegenwoordig – net als Volvo en Polestar – is Cupra een merk op zich met eigen modellen met alternatieve aandrijflijnen zoals plug-in hybride en nu ook de Cupra Born als full-electric. De basis komt van de Volkswagen ID3, maar dan met een eigen sportieve, koperkleurige saus.

Exterieur
De Cupra Born oogt sportief en agressief wat een voorbode zou moeten zijn van zijn dynamisch karakter. Je merkt zeer goed dat de basis gelijk is aan die van de Volkswagen ID 3, maar Cupra is er goed in geslaagd om hem een eigen identiteit te geven. De scherpe lichten vooraan en nerven in de motorkap Lichtstreep geven de wagen een unieke look. Aan de flanken wordt die sportieve lijn doorgetrokken en extra geaccentueerd door de sideskirts en sportieve 19” velgen. Achteraan heb je dan weer de doorlopende ledstrip, een racey ogende diffuser en een spoiler waaronder je bijna kunt schuilen voor de regen. Als typische Cupra-saus merk je rondom de koperen accenten die smaakvol geïntegreerd worden en goed contrasteren met de grijze lak van de wagen. Als je naar de wagen kijkt zou je denken dat je te maken hebt met een sportieve hot hatch.

Interieur
Het interieur is vrij sober ingericht, maar het design heeft wel enkele coole elementen zoals het 3D-effect op het dashboard, het reliëf op de bovenkant van het dashboard en de koperen lijn die ook hier wordt doorgetrokken. Om het interieur eigen te maken kan je de sfeerverlichting instellen in verschillende kleuren. De middentunnel is vrij breed en versterkt, samen me de aluminium pedalen, het sportieve gevoel, maar creëert tegelijkertijd een deftig aantal opbergruimtes.

Je vermoed wel vrij meteen dat je bijna alles via het centrale scherm zal moeten bedienen. Gelukkig is de klimaatregeling niet verstopt in de menustructuur, maar kan meteen via de onderkant van het scherm bediend worden. De interface van het scherm is duidelijk en intuïtief terwijl alles snel functioneert zonder vertraging.Achter het stuur staat ook nog een klein scherm met voldoende info zoals de snelheid, basic navigatie en autonomie. Deze beweegt mee met het stuur waardoor het scherm steeds goed zichtbaar is wanneer je op zoek gaat naar de ideale zitpositie. De verstelbare zetels ogen strak en bieden veel zijdelingse steun bij sportief rijden.

Zoals de elektrische wagens uit de VW-groep staat je Drive Select schakelaar rechtsachter het stuur terwijl de lichten en andere belangrijke bedieningen via aanraakmodule bediend moeten worden. Het werkt allemaal wel goed, maar persoonlijk mis ik toch een aantal echte ouderwetse knoppen en schakelaars voor bepaalde bedieningen. Hetzelfde geld voor de stuurbedieningen waardoor je soms ongewenst het volume of dergelijk aanpast bij manoeuvres. Ook de bediening van de ramen is vrij bedenkelijk: je moet eerst ‘rear’ selecteren zodat je de achterste ramen met dezelfde knoppen kan bedienen als de voorste exemplaren. Hier lijkt mij het klassieke systeem van 4 knoppen toch wat intuïtiever.

Passagiers
Passagiers hebben achterin niet te klagen dankzij de ruime hoofd- en beenruimte. Gezien de vlakke vloer kunnen ze gemakkelijk met 3 naast elkaar kan zitten, maar als ze met 3 zijn, mogen de buitenste passagiers best niet te groot zijn, anders zullen zij hun hoofd stoten aan de afgeronde zijkanten. Iets wat geen probleem is als je met 2 zit. Verder beschikken ze over 2 usb-c-poorten, een armsteun met bekerhouders dat ook als vrij grote skiluik kan dienen en – net als vooraan – grote opbergvakken in de deuren.

Koffer en frunk
385 liter is zeker in orde voor een wagen van dit formaat en zelfs iets groter dan die van een Seat Leon of Volkswagen Golf. Dit werd bereikt door de bodem van de koffer iets lager te plaatsen, maar daardoor is er wel een vrij hoge laaddrempel, net als de drempel wanneer je de achterzetels neerklapt. Een frunk is er helaas niet.

Batterij en laden
Onze Cupra Borns beschikken over de grote 77kWh batterij, goed voor een WLTP-actieradius van 550km. Cupra spreekt over een verbruik van 15,8 kWh / 100km, we schatten het realistisch gemiddelde over de verschillende situaties zo’n 17kWh, wat zeker een goed resultaat is. De wagen thuis opladen via laadpaal van 11 kWh zou 12u in beslag nemen om volledig op te laden. Maar snelladen aan 125 kWh is ook mogelijk, dan heb je op 8 minuten tijd 100km extra actieradius of laad je hem op van 5 tot 80% in 35min, wat vrij gangbare waardes zijn bij elektrische wagens.

Rijden
Een echte keyless-go, je hoeft namelijk geen startknop in te drukken. Op de rem drukken, in drive zetten en weg (nadat je natuurlijk je gorde hebt omgedaan). De motor van de Cupra Born is achterin geplaatst en drijft steeds de achterwielen aan wat bijdraagt tot een dynamischer rijgedrag. Het draagt ook bij tot betere acceleraties, zowel aan de lichten als bij een inhaalmanoeuvre.

Die acceleraties en inhaalmanoeuvres kunnen met onze Cupra Borns nog wat snediger dankzij de e-boost functie. De wagen beschikt standaard over 204pk, wat zeker voldoende is voor zijn 1.800kg. Het onderstel is steviger en strakker afgesteld dan die van de ID3 waarop deze wagen gebaseerd is. Dit levert een leuker en scherper rijgedrag op en een glimlach op je gezicht op bochtige secundaire wegen. Grip is overvloedig dankzij de brede banden. Als het even minder sportief moet, komt de Cupra Born ook aangenaam over. Het onderstel is niet snoeihard afgeveerd waardoor de wagen steeds ook comfortabel aanvoelt. Ook laat de wagen zich wendbaar manoeuvreren dankzij een beperkte draaicirkel.

Conclusie
Hij heeft de looks van een hot hatch, maar qua rijbeleving klasseren we de Cupra Born eerder als comfortabel sportief. Zijn motor achterin die de achterwielen aandrijft in combinatie met de brede banden bieden zeker de nodige plezier, maar je bent natuurlijk onderweg met een wagen van meer dan 1.800kg. Doordat Cupra ook niet vol voor de status van ‘hot hatch’ is gegaan, beschik je wel over het nodig comfort, wat dan weer van pas komt als je langere trajecten wilt ondernemen. Hetzelfde geldt trouwens voor de aanzienlijke actieradius tot 550km volgens WLTP.

Interesse om de Cupra Born te kopen, leasen of huren, wat zelfs vanaf 1 maand kan zonder opzegtermijn, contacteer ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem een kijkje op onze website, move2green.be. Oh, ook voor laadpalen, laadoplossingen en slim energiebeheer zijn we jouw ideale partner.
Vragen of opmerkingen zijn steeds welkom. Wil je meer informatie over een specifieke elektrische wagen, laat het ons gerust weten. Tot de volgende review.

Getagged onder:
cupra

Gerelateerde items (op tag)

Cupra born: “onmiddelijk overtuigd”

Omdat elektrisch rijden voor de meeste mensen nieuw en onbekend is zorgt het voor twijfels en onzekerheid, maar dat is bij wie voor de elektrische CUPRA Born opteert helemaal niet nodig. Dat blijkt uit de ervaringen van drie werknemers van CEGEKA die vorige zomer de sleutels van hun eerste elektrische bedrijfswagen in ontvangst namen.

CUPRA BORN: Als elektrisch rijden buitengewoon wordt

De autonomie is het grootste obstakel voor elektrische auto's, maar de CUPRA Born maakt korte metten met dit probleem. De 58 kWh-batterij van de Born biedt een rijbereik tot 427 km, en met de 77 kWh-batterij verhoogt dat zelfs tot 540 km. Dat is meer dan genoeg voor alle dagelijkse woon-werkverkeer, zeker als u weet dat de gemiddelde Belg maar 41 km per dag rijdt.

Test: Cupra Born e-Boost

De sportiefste Seats zitten ondertussen onder de merknaam Cupra. Zo ook de elektrische ID.3-neef, de Cupra Born. Van die Born bestaat ook een iets gepeperdere versie, waarmee wij enkele dagen onderweg gingen.