Eerste Test: Fiat 600e, Upgraden

zaterdag, 30 december 2023 13:45
Eerste Test: Fiat 600e, Upgraden

De gekende Fiat 500e krijgt er een grote(re) broer bij. De Fiat 600 was in de jaren ’50 al het groter broertje van die 500, hij kreeg in de jaren ’90 zelfs de toepasselijk naam Seicento. Tijd voor een upgrade en natuurlijk krijgt de 600 nu de benaming 600e, wat hem elektrisch maakt.

Wij mochten naar Turijn en meer bepaald naar het iconische Lingotto-gebouw – de oude fabriek van het merk -  waar wij vanaf het dak of Pista500 de nieuwe Fiat 600e aan de tand mochten voelen.

Bekend terrein
De Fiat 600e is meteen herkenbaar. Vooraan krijgt hij dezelfde koplampen als de 500e, en ook achteraan komt het allemaal redelijk bekend voor. Ook voor de techniek en de basis doet Fiat een beroep op hetgeen de Stellantis-groep in huis heeft. Zijnde het eCMP2-platform waar ook Peugeot 2008, Jeep Avenger en nog enkele modellen in de groep beroep op doen.

De nieuwe 600e is 4,17 meter lang voor een breedte van 1,78 meter op een wielbasis van 2,56 meter. Daarmee zit hij ergens tussenin, hij is kleiner dan vernoemde Peugeot 2008 (4,30 meter) en iets groter dan Jeep Avenger (4,08 meter). Fiat plaats hem in het B-segment. De binnenruimte is behoorlijk, maar niet overweldigend.  De koffer beschikt over 360 liter en heeft een dubbele bodem voor o.a. de laadkabels. Een frunk vooraan is er niet. 

Ook met de aandrijving en elektropakket zitten wij op ondertussen bekend terrein.  Het accupakket beslaat 54 kWh bruto, wat neerkomt op 51 kWh netto, gekoppeld aan een elektromotor met 156 pk en 260 Nm koppel, net zoals opnieuw de vermelde Peugeot, Jeep en tal van andere Stellantis-broers en/of zussen. Dat levert hem een spurtje vanuit stilstand naar 100 km/u op in 9 seconden. Het elektrisch rijbereik is bij al deze auto’s iets of wat verschillend. Deze Fiat 600e claimt een WLTP-bereik van 400 kilometer. In de stad zou hij volgens de merkverantwoordelijken zelfs tot 600 kilometer halen. Dat moeten wij misschien later eens uittesten, wij zijn benieuwd. 
Tijdens onze testrit scoorden wij wel een mooie 15,0 kWh per 100 kilometer als verbruik. Grote snelheden en snelweg zat wel niet in ons testparcours.

Interieur
Binnenin zien wij de instrumenten uit kleine broer 500e met de ronde bestuurdersdisplay met een retroknipoog naar de jaren ’50. Daarnaast prijkt het centrale aanraakscherm voor het infotainment dat makkelijk te bedienen is en draadloos verbindt via Apple Car Play en Android Auto. Zelfs een ‘kleurentherapie’ die tot 64 mogelijke kleuren aan sfeerverlichting voorziet. 

De middenconsole bevat de drukknoppen voor de bediening van de versnellingen, ook dit zagen wij reeds op de Avenger. Opbergruimte is er voldoende in het interieur, te beginnen met de zachte en opvouwbare afdekking voor het opbergvak vooraan aan de middenconsole. Fiat zegt tot 15 liter opbergruimte aan te bieden in de binnenruimte van de nieuwe 600e. Over het interieur kunnen wij ook nog zeggen dat alles goed in elkaar zit, maar Fiat kiest wel voor harde plastics op dashboard en zijpanelen op de deuren. Dit had wat frivoler gemogen.

Rijden
Met een uiterlijk dat er fris uitziet, nodigt deze Fiat wel uit tot rijden. En dat is hetgeen wij deden op de bergwegen richting de basiliek in Superga, waar je bij mooi weer een prachtig uitzicht hebt op de stad Turijn. De Fiat 600e heeft een vrij aangenaam weggedrag en biedt comfortabel rijgedrag, met aangename demping en vering. Alleen het stuurgedrag is veel te licht. Maar algemeen kunnen wij stellen dat de 600e rijdt als een echte Fiat.

RED of La Prima 
De nieuwe Fiat 600e komt in twee versies. De basisversie heet RED en is er vanaf 36.000 euro en is naast de obligate kleur rood ook beschikbaar in wit of zwart. Wie een grijze Fiat wilt, is eraan voor de moeite, want Fiat besliste onlangs om geen grijze auto’s meer te verkopen. Voor 41.000 euro heb je de La Prima met een betere standaarduitrusting en meer kleurkeuze. Zelfs een massagestoel vooraan is hier beschikbaar, net als grotere aluvelgen, sleutelloos openen en vegan leder.

De nieuwe Fiat 600e komt bekend voor, met zijn snoet vergelijkbaar aan de 500e.  Desondanks ziet hij er fris en authentiek als een Fiat uit. Technisch is het een Stellantis-product met organen uit de winkel van de merkengroep. Daar is niets mis mee, hij scoort een aanvaardbaar verbruik en rijbereik.  Of hij het elektrisch rijden toegankelijker maakt met zijn instapprijs van 36.000 euro, is twijfelachtig.

PLUS

  • verbruik
  • eigen Fiat-gezicht
  • aangenaam rijgedrag

MIN

lichte besturing
harde plastics
minder origineel dan 500e

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Fiat 

 

Getagged onder:
fiat
Laatst aangepast op zaterdag, 30 december 2023 13:52

Gerelateerde items (op tag)

FIAT Professional onthult nieuwe elektrisch line-up

Fiat lanceert nieuwe modellen in zijn bedrijfswagengamma: E-Ducato, E-Doblo en E-Scudo. De E-Ducato zorgt voor 30 % meer actieradius en met dezelfde eigenschappen en heeft een laadvermogen waarmee de Ducato het best verkochte voertuig in zijn segment is geworden. De nieuwe E-Doblò behoudt de binnenruimte volledig en zorgt voor een grote flexibiliteit en laadcapaciteit. De Scudo is nog slimmer en ook 100 % elektrisch.

Eerste Test: Abarth 500e

Bliksemse Schorpioen

Het Italiaanse Abarth bouwt sinds zijn oprichting in 1949 kleine sportieve modellen. Sinds de overname door Fiat in 1971 gaat dit vooral om sportieve modellen van de Fiat 500. Kenmerkend voor Abarth is het logo dat het silhouet van een schorpioen afbeeldt.

Dat ook Abarth een elektrisch merk wordt, spreekt voor zich binnen de Stellantis-groep. Of de fans van het merk daar mee opgezet zijn, valt nog af te wachten.
En het is Abarth zeker menens, vermits ze voor hun eerste elektrische Abarth 500e zelfs het schorpioenenlogo een nieuw gezicht geven. De schorpioen is nog duidelijk te zien, maar krijgt er een bliksemschicht doorheen.
Opvallen doet deze Abarth 500e met voor- en achteraan zijn naam in grote letters, naast de opvallende blitse kleurtjes “acid green” en “poison blue” wanneer je niet voor zwart, rood of wit kiest. Er is keuze tussen de hatchback en de cabrio.

FIAT op CES Las Vegas 2023 Wereldpremière van de FIAT Metaverse Store

  • FIAT keert terug naar CES Las Vegas met twee grote nieuwigheden, de nadruk ligt op de volledig nieuwe, volledig elektrische Nieuwe 500 en twee innovatieve projecten in het kader van de "tech it easy"-filosofie van het merk.
  • Wereldpremière voor het Amerikaanse publiek van de FIAT Metaverse Store, (https://www.fiat.it/fiat/virtual-store) de eerste interactieve showroom aangedreven door de metaverse, op de stand van Microsoft. De FIAT Metaverse Store wordt één van de belangrijkste innovatieve pijlers voor de lancering van de Nieuwe 500e in de VS in 2024.
  • De nieuwe 500e is ook te zien op de stand van Stellantis om zijn partnerschap met Free2move voor een steeds duurzamere stedelijke mobiliteit aan te kondigen.