FIAT Professional onthult nieuwe elektrisch line-up

dinsdag, 30 januari 2024 18:17
FIAT Professional onthult nieuwe elektrisch line-up

Fiat lanceert nieuwe modellen in zijn bedrijfswagengamma: E-Ducato, E-Doblo en E-Scudo. De E-Ducato zorgt voor 30 % meer actieradius en met dezelfde eigenschappen en heeft een laadvermogen waarmee de Ducato het best verkochte voertuig in zijn segment is geworden. De nieuwe E-Doblò behoudt de binnenruimte volledig en zorgt voor een grote flexibiliteit en laadcapaciteit. De Scudo is nog slimmer en ook 100 % elektrisch.

“Deze voertuigen vertegenwoordigen de volgende generatie en bieden innovatieve, duurzame en elektrisch oplossingen om bedrijven in de toekomst te ondersteunen. FIAT Professional heeft een geschiedenis van pionieren op gebied van groenere en efficiëntere technologieën, met name met ons vlaggenschip, de Ducato, die van 204 tot 2021 8 jaar op rij marktleider is geweest. Vandaag zijn wij verheugd om de 1ste Ducato (100 % elektrisch) aan te kondigen als onderdeel van ons voortdurend engagement naar een betere toekomst. Onze focus blijft liggen op het creëren van milieuvriendelijke en inclusieve mobiliteitsoplossingen voor iedereen”, zegt Olivier Francois, FIAT & FIAT Professional CEO en Global Stellantis CMO, tijdens de voorstelling van het nieuwe gamma.

Nieuwe Ducato: een winnend model
De Nieuwe Ducato is er niet alleen op gericht om zijn leidende positie te bevestigen, maar ook op verbetering zodat hij altijd klaar is voor elke missie en om aan alle eisen van zijn klanten te voldoen met een multi-energie benadering dankzij een volledig nieuwe elektrische versie die wordt geleverd met nieuwe veiligheids-, comfort- en technologiekenmerken. Hij beschikt over een volledig ”in-house” elektrische versie met het beste bereik in zijn klasse, en een gloednieuw exterieur- en interieurdesign. De nieuwe Ducato wordt aangeboden tegen een gereduceerde prijs om hem toegankelijk te maken voor iedereen, in overeenstemming met de missie van het merk om dicht bij de klant te staan.

Eén van de belangrijkste innovaties van de E-Ducato 2024 is de nieuwe 110 kwh-batterij die zorgt voor de beste emissievrije ervaring in zijn klasse dankzij een autonomie tot 420 km in de WLTP-cyclus, waardoor de E-Ducato een topper is in zijn categorie en een bereik biedt van +30% ten opzichte van het vorige model. Een nieuwe krachtbron met een vermogen van 200 kW (270 pk) en een koppel van 410 Nm maakt het nieuwe aandrijflijnsysteem samen met de accu compleet. Het laadsysteem is ook volledig nieuw en bestaat uit twee standaard ingebouwde laders die tot 11kW AC of tot 150kW DC aankunnen om de accu snel op te laden in slechts 55 minuten. De nieuwe E-Ducato is uitgerust met een bijzonder krachtige voedingseenheid en drie rijmodi - Eco, Normal, Power - die zorgen voor de perfecte balans tussen prestaties en bereik (aanpasbaar door de bestuurder) door middel van verschillende acceleratie- en topsnelheidsprofielen, afhankelijk van de gekozen rijmodus. Het E-rijmodus kan worden geselecteerd via specifieke peddels op het stuurwiel om te kiezen tussen het meest regeneratieve remmen of de vrijloopmodus. Ook in de elektrische Ducato behoudt hij zijn laadcapaciteit tot 17 m3 en laadvermogen tot 1.500 kg.

Nieuwe E-Doblò: vernieuwing van een bestseller
de E-Doblò behoudt zijn aantrekkingskracht door nieuwe extra functies toe te voegen die beantwoorden aan de gebruiks- en nieuwe mobiliteitsbehoeften van klanten: een vernieuwd design, geoptimaliseerd rijplezier en veiligheid, een opgewaardeerde elektrische versie met een bereik tot 330 km en een warmtepomp voor een beter rendement en rijcomfort.
De alles omvattende efficiëntie van de wagen laat de bestuurder toe een topsnelheid van 135 km/u en een acceleratie van 0 naar 100 km/u in slechts 11,2 seconden te bereiken.
De nieuwe elektrische Doblò is ook uitgerust met peddels voor de selectie van regeneratief remmen, beschikbaar in drie niveaus zodat de klant het gewenste regeneratieve remniveau kan kiezen. Er zijn drie rijmodi beschikbaar om de prestaties van de nieuwe E-Doblò te verbeteren: Normaal, Eco en Power. Op de nieuwe E-Doblò debuteert ook de innovatieve warmtepomp die het comfort voor de passagiers verbetert en tegelijkertijd bijdraagt aan de efficiëntie van het voertuig en dus aan het bereik. Dankzij de ingebouwde lader van 7,4 kW en een optionele driefasige lader tot 11 kW, kan de nieuwe E-Doblò efficiënt opladen, ongeacht de beschikbare infrastructuur. De standaard DC-snellader biedt tot 100 kW vermogen waarmee 80 % van de accucapaciteit binnen 30 minuten kan worden opgeladen.

Nieuwe Scudo: multifunctioneel, smart en 100 % elektrisch
Dankzij de nieuwe elektromotor laat de nieuwe E-Scudo professionals een ongeëvenaard nieuw prestatieniveau ervaren. De 100 kW elektromotor en het direct beschikbare koppel van 260 Nm zorgen voor optimale prestaties in elke belastingssituatie, waardoor de bestuurder een topsnelheid van 130 km/u kan bereiken. Om het bereik te optimaliseren, is de nieuwe Scudo uitgerust met een regeneratief remsysteem dat kan worden geactiveerd volgens vier verschillende regeneratiepatronen met behulp van de peddels achter het stuurwiel.
Klanten kunnen kiezen uit twee batterijformaten, 50 of 75 kWh, afhankelijk van hun behoeften, voor een respectievelijke autonomie van 224 km of 350 km volgens WLTP.

Laad- & energiebeheer
Om Fiat Professional LCV (Light Commercial Vehicles)-klanten te ondersteunen, biedt Free2move Charge een 360° geïntegreerd oplaadecosysteem dat op maat gemaakt en naadloos opladen van EV's en energiebeheer biedt, waar en hoe dan ook. Klanten hebben toegang tot verschillende oplaadoplossingen thuis, op het werk en onderweg, inclusief hardware, software, installatie en diensten dankzij aanbevolen partners. Free2move Charge maakt het gemakkelijk om altijd opgeladen te zijn (de e-ABC belofte), maakt het ook slim, door de behoeften van gebruikers te begrijpen en het algehele energiebeheer te optimaliseren om de efficiëntie, betrouwbaarheid en toegang te verbeteren, de totale eigendomskosten te verlagen en de voordelen voor het milieu te maximaliseren.

tekst: Fiat Professional en Filip Dewulf
foto’s: Fiat Professional

 

Getagged onder:
fiat
Laatst aangepast op dinsdag, 23 januari 2024 18:19

Gerelateerde items (op tag)

Eerste Test: Fiat 600e, Upgraden

De gekende Fiat 500e krijgt er een grote(re) broer bij. De Fiat 600 was in de jaren ’50 al het groter broertje van die 500, hij kreeg in de jaren ’90 zelfs de toepasselijk naam Seicento. Tijd voor een upgrade en natuurlijk krijgt de 600 nu de benaming 600e, wat hem elektrisch maakt.

Eerste Test: Abarth 500e

Bliksemse Schorpioen

Het Italiaanse Abarth bouwt sinds zijn oprichting in 1949 kleine sportieve modellen. Sinds de overname door Fiat in 1971 gaat dit vooral om sportieve modellen van de Fiat 500. Kenmerkend voor Abarth is het logo dat het silhouet van een schorpioen afbeeldt.

Dat ook Abarth een elektrisch merk wordt, spreekt voor zich binnen de Stellantis-groep. Of de fans van het merk daar mee opgezet zijn, valt nog af te wachten.
En het is Abarth zeker menens, vermits ze voor hun eerste elektrische Abarth 500e zelfs het schorpioenenlogo een nieuw gezicht geven. De schorpioen is nog duidelijk te zien, maar krijgt er een bliksemschicht doorheen.
Opvallen doet deze Abarth 500e met voor- en achteraan zijn naam in grote letters, naast de opvallende blitse kleurtjes “acid green” en “poison blue” wanneer je niet voor zwart, rood of wit kiest. Er is keuze tussen de hatchback en de cabrio.

FIAT op CES Las Vegas 2023 Wereldpremière van de FIAT Metaverse Store

  • FIAT keert terug naar CES Las Vegas met twee grote nieuwigheden, de nadruk ligt op de volledig nieuwe, volledig elektrische Nieuwe 500 en twee innovatieve projecten in het kader van de "tech it easy"-filosofie van het merk.
  • Wereldpremière voor het Amerikaanse publiek van de FIAT Metaverse Store, (https://www.fiat.it/fiat/virtual-store) de eerste interactieve showroom aangedreven door de metaverse, op de stand van Microsoft. De FIAT Metaverse Store wordt één van de belangrijkste innovatieve pijlers voor de lancering van de Nieuwe 500e in de VS in 2024.
  • De nieuwe 500e is ook te zien op de stand van Stellantis om zijn partnerschap met Free2move voor een steeds duurzamere stedelijke mobiliteit aan te kondigen.