Dubbeltest: Fiat 500e cabrio en Abarth 500e, Van charmeur tot ‘bijna’ hot hatch

woensdag, 10 juli 2024 17:03
Dubbeltest: Fiat 500e cabrio en Abarth 500e, Van charmeur tot ‘bijna’ hot hatch

Op zoek naar één van de schattigste autootjes op de markt, komt een Fiat 500 zeker in de buurt. Dat deze ook elektrisch verkrijgbaar is, maakt hem alleen nog aantrekkelijker. Er is ruim keuze tussen de normale 500e en de cabrioversie, kortweg 500 C. Wie sportieve aspiraties heeft met dit klein guitig ding, kan terecht bij de Abarth 500e. Wij mochten met enerzijds de 500e C en anderzijds de Abarth 500e onderweg voor een vergelijk.

Nostalgisch bolletje
Het ‘bolletje’ zoals hij wel eens genoemd wordt, staat ondertussen bij iedereen in het geheugen gegrift. Net als de eveneens iconische Mini en de Renault 5, die binnenkort ook zijn comeback viert met een elektrische versie.
Twee grote ronde koplampen, gewelfde flanken en een ronde achterzijde, dat is waaraan wij hem herkennen. De 500e is een stuk breder dan de benzineslurper, wat de binnenruimte tegoed komt. Vooral vooraan is meer ruimte. De achterbank is daarentegen krap, en ook de instap is niet van de makkelijkste. Ook de koffer is niet geschikt om er met het gezin op uit te trekken. De spreekwoordelijke bak bier gaat nog net, de rest van de wekelijkse boodschappen houd je best beperkt.
De cabrioversie die wij testten is eigenlijk een stoffen schuifdak dat naar achteren schuift. Voor de Abarth 500e kozen wij voor de normale versie, zonder het canvasdak.

42 kWh
De Fiat 500e en ook de Abarth 500e beschikken beiden over een batterij met een capaciteit van 42 kWh bruto, netto is dat 37 kWh. In de 500e levert dat een officieel rijbereik van 320 kilometer. In de praktijk leverde dat tijdens onze testrit varieerde dat tussen 200 en 280 kilometer op, naargelang of je autosnelweg of stadsverkeer kiest. In de Abarth 500e was dat rijbereik zeker niet veel hoger dan 200 kilometer. Langeafstandscruiser zijn deze 500’tjes alvast niet. Opladen kan dan weer standaard aan de openbare laadpaal of thuis aan je wallbox met 11 kW, kies je voor de snellader dan is het laadvermogen beperkt tot 85 kW. Tot 80 procent opladen duurt toch een 40 minuten aan die snellader.
De elektromotor van 500e levert 118 pk, terwijl de Abarth-versie dit opkrikt tot 155 pk, wat hem toelaat naar 100 km/u te spurten in 7 seconden rond, terwijl de topsnelheid beperkt blijft tot 155 km/u. Echte sportievelingen hadden misschien op meer gehoopt, vooral wie de auto eens op circuit wilt gebruiken. 

Stijlvol interieur
Ook het interieur charmeert.  Maar dan enkel door zijn stijl en frivoliteit. Voor de ruimte op de achterbank hoef je zeker geen Fiat 500 te kiezen. Fiat beweert plaats te bieden aan 3 personen achterin, maar laten wij het maar op 2 houden. Ook de koffer is met slechts 185 liter aan de krappe kant. Maar vooral de Abarth 500e blinkt uit door zijn sportieve kuipstoelen en het alcantara-stuurwiel. Een prima rijhouding is helemaal je ding. En het infotainmentscherm is 10,25 inch groot en de resolutie is best wel aangenaam en duidelijk. Verbinding met je smartphone via Apple Car Play of Android Auto gaan draadloos.

Sound Generator
Bij het rijden gaat het enigszins van gezapig vlot met de 500e Cabrio tot gezwind en scherp in de Abarth 500e. Voor die scherpte zorgt het goed in de hand liggend stuurwiel en het prima stuurgevoel. Daarbij komt dat je de Abarth indien gewenst kunt uitrusten (standaard in de Turismo-versie) met een soundgenerator, waardoor het uitlaatgeluid op dat van een brommende benzine lijkt. Leuk gadget, maar op snelwegen zet je dit best uit, want dan kan het vervelend overkomen. Bij korte en intense ritjes kan dit wel eens leuk zijn, zeker als je wilt dat buren of omstaanders je horen komen. Als je dan nog voor een blits kleurtje kiest zoals het Verdo Acido – een optie van 700 € -  zoals onze testwagen, dan val je helemaal op.  De Abarth 500e biedt best wel wat rijplezier.  Zijn wegligging is pittig, hij kleeft stevig op het wegdek, maar de ophanging is vrij hard. Je voelt oneffenheden vrij goed.  Niet onoverkomelijk, door de prima steunende sportzetels is het comfort zeker nog aanvaardbaar.  Bij hogere snelheden heb je echt wel het gevoel met een kleine GTI onderweg te zijn. Wij waren best wel fan van deze kleine deugniet.

Wat kost dit
Elektrisch rijden bij Fiat met een 500e met 118 pk kan vanaf 35.790 €. Neem je genoegen met slechts 95 pk, dan kan dat al vanaf 29.390 €.  De uitrusting is vrij compleet. Een sportieve Abarth 500e is er vanaf 38.040 €.  De Turismo-uitvoering kost meteen 4.000 € extra voor o.a. de standaard sound generator en 18-duimsvelgen. Cabrioversie kosten nog eens 3.000 € extra. De basisversies komen telkens wel in aanmerking voor de Vlaamse premie van 5.000 €.

De elektrische Fiat 500e is een diverse auto die in zowel berline, cabrio of 3+1 beschikbaar is.  Naast zijn sportieve broer de Abarth 500e. Je beleeft met beiden een leuke tijd, al was het maar voor de knipoog naar de originele iconische 500 uit de jaren ’50.  Het rijbereik blijft beperkt, maar binnen stadsomgeving is dit zeker voldoende. De Abarth 500e wil wel eens buiten de stad optreden en geeft zijn bestuurder een pittige wegligging die vrij hard is, maar de auto blijft plezierig en geeft het gevoel met een sportauto onderweg te zijn.

PLUS

  • uiterlijk
  • uitrusting
  • wegligging

MIN

  • rijbereik
  • comfort (Abarth)
  • prijs van hogere versies

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Fiat en Abarth

Getagged onder:
fiat
Laatst aangepast op woensdag, 10 juli 2024 17:35

Gerelateerde items (op tag)

FIAT Professional onthult nieuwe elektrisch line-up

Fiat lanceert nieuwe modellen in zijn bedrijfswagengamma: E-Ducato, E-Doblo en E-Scudo. De E-Ducato zorgt voor 30 % meer actieradius en met dezelfde eigenschappen en heeft een laadvermogen waarmee de Ducato het best verkochte voertuig in zijn segment is geworden. De nieuwe E-Doblò behoudt de binnenruimte volledig en zorgt voor een grote flexibiliteit en laadcapaciteit. De Scudo is nog slimmer en ook 100 % elektrisch.

FIAT Professional onthult nieuwe elektrisch line-up

Fiat lanceert nieuwe modellen in zijn bedrijfswagengamma: E-Ducato, E-Doblo en E-Scudo. De E-Ducato zorgt voor 30 % meer actieradius en met dezelfde eigenschappen en heeft een laadvermogen waarmee de Ducato het best verkochte voertuig in zijn segment is geworden. De nieuwe E-Doblò behoudt de binnenruimte volledig en zorgt voor een grote flexibiliteit en laadcapaciteit. De Scudo is nog slimmer en ook 100 % elektrisch.

Eerste Test: Fiat 600e, Upgraden

De gekende Fiat 500e krijgt er een grote(re) broer bij. De Fiat 600 was in de jaren ’50 al het groter broertje van die 500, hij kreeg in de jaren ’90 zelfs de toepasselijk naam Seicento. Tijd voor een upgrade en natuurlijk krijgt de 600 nu de benaming 600e, wat hem elektrisch maakt.

Eerste Test: Abarth 500e

Bliksemse Schorpioen

Het Italiaanse Abarth bouwt sinds zijn oprichting in 1949 kleine sportieve modellen. Sinds de overname door Fiat in 1971 gaat dit vooral om sportieve modellen van de Fiat 500. Kenmerkend voor Abarth is het logo dat het silhouet van een schorpioen afbeeldt.

Dat ook Abarth een elektrisch merk wordt, spreekt voor zich binnen de Stellantis-groep. Of de fans van het merk daar mee opgezet zijn, valt nog af te wachten.
En het is Abarth zeker menens, vermits ze voor hun eerste elektrische Abarth 500e zelfs het schorpioenenlogo een nieuw gezicht geven. De schorpioen is nog duidelijk te zien, maar krijgt er een bliksemschicht doorheen.
Opvallen doet deze Abarth 500e met voor- en achteraan zijn naam in grote letters, naast de opvallende blitse kleurtjes “acid green” en “poison blue” wanneer je niet voor zwart, rood of wit kiest. Er is keuze tussen de hatchback en de cabrio.