Nieuwe Porsche 911: T-Hybrid voor aanzienlijk betere prestaties

woensdag, 29 mei 2024 13:22
Nieuwe Porsche 911: T-Hybrid voor aanzienlijk betere prestaties

Porsche heeft de iconische 911 sportwagen fundamenteel geüpgraded. De nieuwe 911 Carrera GTS is de eerste straatlegale 911 die is uitgerust met een superlichte performance hybride. De 911 Carrera zal ook direct na de lancering van het nieuwe model beschikbaar zijn.

Het nieuw ontwikkelde, innovatieve aandrijfsysteem met een cilinderinhoud van 3,6 liter (911 Carrera GTS (voorlopige waarden): brandstofverbruik* gecombineerd (WLTP) 11,0 – 10,5 l/100 km, CO₂-emissie* gecombineerd (WLTP) 251 – 239 g/km, CO2 klasse G ), zorgt voor aanzienlijk verbeterde rijprestaties. De 911 Carrera GTS Coupé accelereert in 3,0 seconden van nul naar 100 km/u en bereikt een topsnelheid van 312 km/u. De 911 Carrera zal ook direct na de lancering van het nieuwe model beschikbaar zijn. Hij wordt aangedreven door een licht gewijzigde 3,0-liter twin-turbo boxermotor (911 Carrera: brandstofverbruik* gecombineerd (WLTP) 10,7 – 10,1 l/100 km, CO₂-emissie* gecombineerd (WLTP) 244 – 230 g/km, CO2 klasse G ) die krachtiger is dan die van zijn voorganger. De nieuwe 911 heeft ook een vernieuwd design, een betere aerodynamica, een fris interieur, een verbeterde standaarduitrusting en uitgebreide connectiviteit.

Met de herlancering van zijn iconische model heeft Porsche in slechts enkele maanden tijd vier van zijn zes modellijnen gemoderniseerd: Panamera, Taycan, Macan en 911. "Ons productportfolio is jonger dan ooit en zeer aantrekkelijk", zegt CEO Oliver Blume. "Het biedt onze klanten nog meer aanpassingsmogelijkheden en exclusieve ervaringen."

Geïnspireerd door de autosport: innovatieve performance hybride
Voor de nieuwe 911 Carrera GTS-modellen gebruikten de ingenieurs van Porsche de kennis uit de autosport als basis voor het ontwerp van het hybridesysteem. "We hebben een breed scala aan ideeën en benaderingen ontwikkeld en getest om tot het hybride systeem te komen dat perfect bij de 911 zou passen. Het resultaat is een unieke aandrijving die past in het totaalconcept van de 911 en de prestaties aanzienlijk verbetert", zegt Frank Moser, Vice President Model Lines 911 en 718.

Het lichte en krachtige T-Hybrid-systeem heeft een nieuw ontwikkelde elektrische uitlaatgasturbocompressor. Een geïntegreerde elektromotor, geplaatst tussen de compressor en het turbinewiel, brengt de turbocompressor onmiddellijk op snelheid. Hierdoor wordt er direct een turbodruk opgebouwd. De elektromotor in de uitlaatgasturbocompressor functioneert ook als generator. Hij genereert tot 11 kW (15 pk) elektrisch vermogen. Deze energie wordt onttrokken aan de uitlaatgasstroom. De wastegate-vrije elektrische turbocompressor maakt het gebruik van slechts één turbocompressor mogelijk in plaats van de vorige twee, wat zorgt voor een dynamischere en responsievere vermogensafgifte.

De aandrijflijn omvat ook een synchrone motor met permanente magneet die is geïntegreerd in de nieuwe, krachtigere achttraps transmissie met dubbele koppeling (PDK). Zelfs bij stationair toerental ondersteunt hij de boxermotor met een extra aandrijfkoppel tot 150 Nm en zorgt hij voor een vermogensboost tot 40 kW. Porsche koppelt beide elektromotoren aan een lichtgewicht en compacte hoogspanningsbatterij. Hij komt qua grootte en gewicht overeen met een conventionele 12-volt startaccu, maar slaat tot 1,9 kWh energie (bruto) op en werkt op een spanning van 400 V. Voor een optimaal totaalgewicht heeft Porsche een lichtgewicht lithium-ion-accu voor het 12V-boordnet ingebouwd.

Het hart van de T-Hybrid-aandrijving is een nieuw ontwikkelde 3,6-liter boxermotor. Door het hoogspanningssysteem kan de aircocompressor elektrisch worden aangedreven en kan de riemaandrijving achterwege blijven, waardoor de motor veel compacter wordt. Hierdoor ontstaat er boven de voedingseenheid ruimte voor de pulsomvormer en DC-DC-omvormer. Een vergrote boring van 97 mm en een verhoogde slag van 81 mm verhogen de cilinderinhoud met 0,6 liter ten opzichte van zijn voorganger. De motor heeft een VarioCam nokkenasregeling en een klepbediening met tuimelaars. Het handhaaft de ideale mengverhouding van brandstof en lucht over de hele kaart (lambda = 1).

Ook zonder elektrische ondersteuning levert de boxermotor 357 kW (485 pk) en 570 Nm koppel. In totaal bedraagt het systeemvermogen 398 kW (541 pk) en 610 Nm. Het vermogen ten opzichte van zijn voorganger is 45 kW (61 pk). De nieuwe 911 Carrera GTS verslaat zijn voorganger ook in de sprint naar 100 km/u, vooral buiten de lijn. De efficiënte performance hybride zorgt voor zeer dynamische rijeigenschappen en verlaagt tegelijkertijd de CO₂-uitstoot met aanzienlijk minder extra gewicht in vergelijking met plug-in hybride voertuigen. De gewichtstoename ten opzichte van zijn voorganger is slechts 50 kilogram.

De 911 Carrera beschikt nog steeds over een 3,0-liter boxermotor met dubbele turbocompressor. Ook deze motor is ingrijpend vernieuwd. Het heeft nu onder meer de intercooler overgenomen van de Turbo-modellen, die nu direct onder het rooster van de achterklep zit, boven de motor. De turbo's in de nieuwe 911 Carrera waren voorbehouden aan de GTS-modellen van zijn voorganger. Met deze aanpassingen bereikt Porsche tegelijkertijd een emissiereductie en een vermogensboost tot 290 kW (394 pk), samen met een maximumkoppel van 450 Nm. De nieuwe 911 Carrera Coupé accelereert van 0 naar 100 km/u in 4,1 seconden (3,9 seconden met het Sport Chrono-pakket) en heeft een topsnelheid van 294 km/u. Ten opzichte van zijn voorganger betekent dit een verbetering van respectievelijk 0,1 seconden en 1 km/u.

Geoptimaliseerde vering en actieve aerodynamica
Ook de ophanging van de 911 Carrera GTS is grondig herzien. Voor het eerst is achterasbesturing nu standaard. Het verhoogt de stabiliteit bij hoge snelheden en verkleint de draaicirkel. Porsche heeft het antirolstabilisatiesysteem Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) geïntegreerd in het hoogspanningssysteem van de performance hybride. Dit maakt het gebruik van een elektrohydraulisch besturingssysteem mogelijk, wat het systeem nog flexibeler en nauwkeuriger maakt. Het sportonderstel met een variabel dempersysteem (PASM) en een met 10 mm verlaagde rijhoogte zorgen voor een karakteristiek GTS-rijgedrag.

Voor de nieuwe 911 zijn in totaal zeven 19-/20-inch of 20-/21-inch wielen beschikbaar. Voor het eerst in de 911 Carrera zijn Exclusive Design-wielen met carbon lamellen verkrijgbaar die de luchtweerstandscoëfficiënt verlagen en daardoor de efficiëntie verhogen. De 911 Carrera GTS-modellen staan standaard op 21-inch wielen met een breedte van 11,5 inch en 315/30 ZR 21-banden achter. Aan de voorkant zitten 245/35 ZR 20 banden op 8,5-inch brede 20-inch wielen. In lijn met de aanzienlijk verbeterde prestaties verbetert de grotere voetafdruk van de achterbanden de rijdynamiek en tractie van de nieuwe 911 Carrera GTS.

Sportief, gestroomlijnd exterieur
Porsche heeft het exterieurdesign van de 911 gestroomlijnd met zorgvuldig gerichte updates. De meeste van deze maatregelen verbeteren de aerodynamica en prestaties van de sportwagen. De wijzigingen omvatten nieuwe, modelspecifieke bumpers. Voor het eerst heeft Porsche ook alle lichtfuncties geïntegreerd in de nu standaard matrix LED-koplampen van de 911, met hun karakteristieke vierpuntsafbeelding. Dit maakt het mogelijk om de voorste rijlichten weg te laten en creëert ruimte voor grotere koelopeningen aan de voorkant van de auto.

Bij de 911 Carrera GTS-modellen heeft de voorkant vijf verticaal geplaatste actieve koelluchtkleppen die van buitenaf zichtbaar zijn en aan elke kant nog een verborgen klep. Voor het eerst in de 911 worden deze aangevuld met adaptieve frontdiffusors in de bodemplaat, die samen met de koelluchtkleppen worden bediend. Deze elementen sturen de luchtstroom naar behoefte: wanneer het benodigde vermogen minimaal is, optimaliseren gesloten kleppen de aerodynamica. Wanneer er veel stroom wordt gevraagd, bijvoorbeeld in situaties op het circuit, leiden de kleppen grote hoeveelheden lucht naar de radiatoren van de auto. De sensoren voor de assistentiesystemen bevinden zich nu achter een hoogglans oppervlak onder de kentekenplaat.

Optioneel biedt Porsche de nieuwe koplampen aan met een HD-matrix LED-functie met meer dan 32.000 lichtpunten. Het krachtige grootlicht verlicht de weg tot op een afstand van meer dan 600 meter. Het biedt ook innovatieve extra functies, zoals een rijmodusafhankelijke dynamische bochtverlichting, rijstrookverlichting, bouwplaats- en knelpuntverlichting en een niet-verblindend grootlicht dat tot op de pixel nauwkeurig is.

De nieuw ontworpen lichtstrip met geïntegreerde boog en 'PORSCHE'-logo laat de achterkant van de 911 dieper en breder lijken. Een opnieuw ontworpen achtergrille met vijf vinnen per kant sluit aan op de achterruit en vormt een grafische eenheid die overgaat in de intrekbare spoiler eronder. De nummerplaat is hoger geplaatst, met een duidelijk gestructureerde achterbumper. Modelspecifieke uitlaatsystemen zijn elegant geïntegreerd in de opvallende diffusorvinnen. Een sportuitlaatsysteem is optioneel verkrijgbaar voor de 911 Carrera-modellen. De 911 Carrera GTS-modellen worden standaard geleverd met een GTS-specifiek sportuitlaatsysteem.

Een optionele aerokit verbetert de prestaties van de 911 Coupé nog verder. Hij omvat een opvallende SportDesign-voorbumper met een unieke voorspoiler, bijpassende dorpelpanelen en een lichtere, vaste achtervleugel. Deze componenten verminderen de lift en verbeteren de grip van de sportwagen.

Volledig digitale cockpit en uitgebreide connectiviteit
In de coupévarianten heeft Porsche het interieur van de nieuwe 911 standaard als tweezitter ontworpen. Een configuratie met 2+2 zitplaatsen is als optie verkrijgbaar zonder extra kosten. In de cockpit combineert Porsche het vertrouwde design-DNA van de 911 met moderne technologie: het Porsche Driver Experience Control Concept richt zich op de rijas en de intuïtieve, snellere bediening. Essentiële bedieningselementen zijn direct op of rond het stuurwiel aangebracht. Daartoe behoren de standaard rijmodusschakelaar, de herziene rijhulphendel en, voor het eerst in de 911, een startknop – uiteraard links van het stuurwiel. In het opbergvak in de middenconsole van de nieuwe 911 bevindt zich een gekoeld vak voor smartphones, met een inductieve oplaadfunctie.

Voor het eerst heeft de 911 een volledig digitaal instrumentenpaneel. Het 12,6-inch gebogen display past elegant in het nieuwe bedienings- en weergaveconcept en kan uitgebreid worden aangepast. Het biedt tot zeven weergaven, waaronder een exclusief Classic-display dat is geïnspireerd op het traditionele Porsche-wijzerplaatontwerp met vijf buizen en een centrale toerenteller.

Het Porsche Communication Management (PCM)-systeem wordt nog steeds bediend via het centrale display met hoge resolutie en een 10,9-inch scherm. De aanpasbaarheid van de rijmodi en de werking van de rijhulpsystemen zijn echter aanzienlijk verbeterd. De geüpgradede 911 heeft ook nieuwe connectiviteitsfuncties. Een QR-code vereenvoudigt het aanmeldingsproces bij het PCM aanzienlijk met de Porsche ID. Apple CarPlay® is dieper in de auto geïntegreerd. Indien gewenst geeft het informatie weer in het instrumentenpaneel en maakt het de bediening van voertuigfuncties rechtstreeks in het Apple-ecosysteem® mogelijk, bijvoorbeeld via de Siri-spraakassistent®. Voor het eerst is videostreaming ook optioneel beschikbaar terwijl u geparkeerd staat. Apps zoals Spotify® en Apple Music® kunnen als native apps in het PCM worden gebruikt zonder een aangesloten smartphone.

Nu te bestellen
De nieuwe 911 Carrera is nu ook te bestellen als Coupé en Cabriolet met achterwielaandrijving. Voor de 911 Carrera GTS zijn ook vierwielaandrijving en de Targa-carrosserievariant (exclusief verkrijgbaar met vierwielaandrijving) leverbaar. Beide modelvarianten zijn standaard uitgerust met Porsche Doppelkupplung (PDK).

Getagged onder:
porsche
Laatst aangepast op woensdag, 29 mei 2024 13:31

Gerelateerde items (op tag)

Porsche reaches the high point in its formula racing history so far

Stuttgart. The Formula E World Champion is driving Porsche again: on 21 July in London, Pascal Wehrlein won the second major title for the highly efficient Porsche 99X Electric. The German succeeds British driver Jake Dennis from the Andretti customer team, who achieved the feat in the same car in 2023, as champion. New records in Formula E mark the high point for Porsche in formula racing for the time being – 40 years after the TAG Turbo engine designed by Porsche became the benchmark in Formula 1. Unlike back then, Porsche won in the latest season not just as an engine partner, but as a team – and developed far more than just the drive.

De Macan stelt nieuwe normen: de eerste volledig elektrische SUV van Porsche

Porsche lanceert zijn tweede volledig elektrische model: de nieuwe Macan met tot 470 kW (639 pk) sterke aandrijflijnen levert E-Performance op elk terrein en een hoge mate van dagelijkse bruikbaarheid. Prestaties op sportwagenniveau gaan gepaard met krachtig snelladen met oplaadvermogens tot 270 kW en een WLTP-rijbereik tot 613 km.

Intensieve tests met succes doorstaan

Voordat de ingrijpend vernieuwde versie van de Taycan in het voorjaar van 2024 op de markt komt, ondergaat de volledig elektrische sportwagen momenteel de laatste intensieve tests. De sportberline-, Cross Turismo- en Sport Turismo-modellen van de nieuwe generatie hebben zo’n 3,6 miljoen testkilometers afgelegd op testbanen, racecircuits en openbare wegen verspreid over de hele wereld. En ook nog eens in de meest extreme omstandigheden, met temperaturen die varieerden van +53 graden Celsius in Death Valley in Californië tot -41 graden Celsius ten noorden van de poolcirkel in Finland.