Accutechnologieën van de toekomst: Mercedes-Benz eCampus geopend in Stuttgart-Untertürkheim

woensdag, 10 juli 2024 16:43
Accutechnologieën van de toekomst: Mercedes-Benz eCampus geopend in Stuttgart-Untertürkheim

Mercedes-Benz breidt zijn ontwikkelingsactiviteiten op het gebied van accutechnologie aanzienlijk uit met de opening van de nieuwe eCampus in het hart van het hoofdkwartier in Suttgart-Untertürkheim. De ceremonie werd bijgewoond door Robert Habeck, de Duitse minister van Economische Zaken, Winfried Kretschmann, de minister-president van Baden-Württemberg, en andere hooggeplaatste gasten. Het nieuwe competentiecenter is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van cellen en accu’s voor de toekomstige elektrische modellen van het merk. Het doel is om nieuwe chemische samenstellingen en geoptimaliseerde productieprocessen te ontwikkelen voor hoogwaardige cellen met ‘Mercedes-Benz DNA’ en zo de kosten van accu’s de komende jaren met meer dan 30 procent te verlagen. De Mercedes-Benz eCampus bestrijkt het hele gebied van accu- en celtechnologie. Dit varieert van de ontwikkeling en evaluatie van nieuwe celchemie en celproductie op industriële schaal tot het testen en certificeren van complete accu-eenheden.

“De opening van de Mercedes-Benz eCampus vormt een belangrijke stap in onze duurzame bedrijfsstrategie. Het is onze ambitie om ook op het gebied van elektrisch rijden een toonaangevende rol te spelen. De eCampus brengt ons dichter bij dit doel. Het werk dat hier wordt uitgevoerd, zorgt ervoor dat de kosten van accu’s in de komende jaren met meer dan 30 procent kunnen worden verlaagd. Door de eCampus in het hart van onze R&D van aandrijfsystemen te vestigen, maken we opnieuw duidelijk dat we alles in het werk stellen voor een duurzamere toekomst en daarmee ook de lange geschiedenis van onze fabriek in Stuttgart-Untertürkheim willen voortzetten.” - Ola Källenius, voorzitter van de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group AG

Mercedes-Benz eCampus: geconcentreerde expertise voor accutechnologieën met ‘Mercedes-Benz DNA’
Mercedes-Benz ontwikkelt verschillende vormen van celchemie. De fabrikant werkt onder andere aan lithium-ion-cellen met hoogenergetische anodes op basis van siliciumcomposieten, innovatieve kobaltvrije kathodechemie en solid-state accutechnologie. Het doel is om de best mogelijke cellen met ‘Mercedes-Benz DNA’ te ontwikkelen voor een hoge energiedichtheid, snelle laadmogelijkheden en hoge prestaties alsmede de knowhow op te bouwen voor de industrialisatie ervan. Concreet kan de energiedichtheid worden verhoogd tot 900 Wh/l door het gebruik van nieuwe technologieën zoals anodes met een hoog siliciumgehalte of vaste elektrolyten. De uitgebreide kennis van celchemie en -ontwerp is onmisbaar bij het effectief opschalen van de productie. De opgedane kennis wordt gebruikt voor de serieproductie van accucellen bij de partnerbedrijven – voor gebruik in toekomstige accugeneraties van Mercedes-Benz. Hoe belangrijk het is om de celchemie te beheersen voor de ontwikkeling van toekomstige producten, blijkt bijvoorbeeld uit het technologieprogramma VISION EQXX. Dankzij een krachtige accu met baanbrekende celchemie heeft dit voertuig tijdens verschillende ritten afstands- en efficiëntierecords gevestigd voor elektrische voertuigen.

De activiteiten in het nieuwe competentiecenter voor accutechnologieën in het hart van de fabriek in Stuttgart-Untertürkheim worden in twee fasen uitgerold. De fabriek voor de industriële productie van accucellen, met een oppervlakte van circa 10.000 m2, is na een bouwtijd van ongeveer twee jaar in gebruik genomen. De ultramoderne productiefaciliteiten in het ‘Industrial Cell Lab’ maken het mogelijk om accucellen met verschillende chemie op industriële schaal te produceren en te testen. Hier kunnen jaarlijks enkele tienduizenden cellen worden geproduceerd voor de ontwikkeling van toekomstige accugeneraties. Het productieproces bestaat uit een reeks geautomatiseerde en handmatige stappen. Het omvat alle stappen van de productie van accucellen, van de productie van elektroden tot de assemblage van cellen met het vullen van elektrolyten en de laad- en ontlaadprocessen tot de afwerking.

Het productieproces van de cellen heeft grote invloed op de kwaliteit van de accu. Mercedes-Benz heeft zodoende de ambitie om niet alleen de chemische samenstelling van de cellen te beheersen, maar ook het industriële productieproces. Het nieuwe ‘Industrial Cell Lab’ stelt de fabrikant in staat om expertise op te doen met het economische productieproces van cellen met ‘Mercedes-Benz DNA’. Het vormt daarmee een aanvulling op de twee bestaande cellaboratoria: In het ‘Chemistry Lab’ worden nieuwe celchemie en geavanceerde celdesigns ontwikkeld en geëvalueerd. In het ‘Flexible Cell Lab’ worden de nieuwe ontwikkelingen geproduceerd en getest in automotive pouch cell-formaat.

Het nieuwe gebouw voor de tweede fase moet eind dit jaar gereed zijn. Dit ultramoderne testcenter bevat onder meer een accustartfabriek voor product- en procesontwikkeling en het waarborgen van de geschiktheid voor grootschalige industriële productie. Hiervoor worden verschillende functies van het testcenter in Nabern overgebracht naar de eCampus in Untertürkheim. Op een oppervlakte van ongeveer 20.000 m2 worden ultramoderne testbanken gebouwd om de veiligheid en levensduur van accu’s uitgebreid te testen en aan te tonen.

De nieuwe Mercedes-Benz eCampus staat op de plaats van de voormalige gebouwen 132/1 en 132/2 in het hart van de fabriek in Stuttgart-Untertürkheim, die terugkijkt op een lange en bewogen geschiedenis. Het oorspronkelijke gebouw 132/1 werd in 1907 gebouwd en bood in de beginjaren onderdak aan de productie van nokkenassen en krukassen. Deze werden gebruikt in talloze generaties verbrandingsmotoren van Mercedes-Benz. In de loop der jaren werden er verschillende functies aan toegevoegd. Hiertoe behoorden het kalibreren van gereedschappen, de centrale meetruimte, de productiemeetruimte voor krukassen en drijfstangen en het productiemanagement voor motoren. Als competentiecenter voor toekomstige aandrijftechnologieën speelt de nieuwe eCampus een sleutelrol in de transformatie van de 120 jaar oude traditionele fabriek.

120 jaar Mercedes-Benz Untertürkheim
Met de nieuwe eCampus consolideert Mercedes-Benz de rol van de grootste aandrijflijnfabriek binnen het wereldwijde netwerk, dat dit jaar zijn 120ste verjaardag viert. Investeringen ter hoogte van een driecijferig miljoenenbedrag versterken de rol van Untertürkheim als hightechfabriek voor aandrijftechnologieën – een duidelijk commitment aan de medewerkers en aan Baden-Württemberg.

De Mercedes-Benz fabriek in Stuttgart-Untertürkheim, opgericht in 1904, is gevestigd op verschillende locaties in het Neckar-dal en heeft al enige tijd geleden de koers uitgezet richting elektromobiliteit. De fabriek produceert al flexibele aandrijfsystemen voor zowel volledig elektrische als geëlektrificeerde modellen. Untertürkheim is verantwoordelijk voor de productie van aandrijfcomponenten. Hier is ook de smederij gevestigd. Op het fabrieksterrein bevindt zich ook een groot deel van de R&D van de aandrijflijn van het concern, met een testbaan voor voertuigtests en de nieuwe Mercedes-Benz eCampus. Ook de centrale bestelwagendivisie inclusief R&D zijn hier gevestigd. Untertürkheim is ook het hoofdkantoor van Mercedes-Benz Group AG. In totaal werken er in Untertürkheim meer dan 23.000 medewerkers, inclusief de fabrieken – waarvan circa 14.100 in de productie. Vanaf 2024 start in Untertürkheim de productie van elektrische aandrijfeenheden voor de volledig elektrische modellen van Mercedes-Benz.

In Bad Cannstatt worden zeer efficiënte motoren geproduceerd. De assenproductie voor alle aandrijflijnen en de gieterij zijn beide gevestigd in Mettingen. Onderdelen voor elektrische aandrijfeenheden worden hier vanaf 2024 geproduceerd en geassembleerd tot elektrische assen. De productie van transmissies vindt plaats in de fabriek in Hedelfingen. Sinds 2021 worden hier ook accusystemen voor de volledig elektrische modellen EQS en EQE. Dit jaar start ook de productie van onderdelen voor elektrische aandrijfeenheden. De flexibele productie is gevestigd in Sirnau en de training vindt plaats in Brühl. De fabriek in Brühl beschikt sinds 2022 over een accufabriek die systemen produceert voor de plug-in hybrids van Mercedes-Benz. De start van de accuproductie voor volledig elektrische modellen start hier in 2024.

De accukringloop wordt gesloten
De opening van de eCampus markeert een belangrijke stap in de duurzame bedrijfsstrategie van Mercedes-Benz. In 2039 moeten alle nieuwe modellen van de fabrikant over de gehele levenscyclus CO2-neutraal zijn. Naast decarbonisatie is een van de belangrijkste hefbomen hiervoor het opzetten van een echte circulaire economie voor het besparen van primaire grondstoffen. Mercedes-Benz volgt een holistische benadering van accu’s en richt zich daarbij op drie kernthema’s: circulair design, waardebehoud en het sluiten van de kringloop.

De activiteiten van de eCampus vormen het uitgangspunt van het circulaire concept van Mercedes-Benz. Met de ‘Design for Circularity’-benadering kijkt de onderneming naar de gehele waardeketen van accutechnologie. Van de ontwikkeling van nieuwe celchemie en het testen van accucellen tot de kleinschalige productie voor de ontwikkeling ontwerpt de onderneming accucellen met ‘Mercedes-Benz DNA’. De bevindingen worden toegepast in de serieproductie van accucellen bij partnerbedrijven.

De productie van accu’s voor de elektrische modellen van Mercedes-Benz wordt netto CO2-neutraal1 uitgevoerd in accufabrieken op drie continenten – inclusief de twee fabrieken van Untertürkheim in Brühl en Hedelfingen. De lokale accuproductie is een belangrijke succesfactor voor de duurzame bedrijfsstrategie van Mercedes-Benz.

De onderneming biedt gereviseerde accu’s aan als reserveonderdelen voor alle elektrische modellen van het merk, in lijn met het concept van een circulaire economie en om hulpbronnen te sparen. Daarnaast werd met dochteronderneming Mercedes-Benz Energy een succesvol businessmodel opgezet voor grootschalige stationaire opslagtoepassingen. Accu’s die niet meer in het voertuig gebruikt kunnen worden, kunnen nog wel worden hergebruikt in second-life opslagsystemen. De materiaalrecycling volgt aan het einde van de levensduur van een accu en is de sleutel tot het sluiten van de materiaalkringloop. Een belangrijke stap in deze richting is de opening van een eigen accurecyclingfabriek dit jaar in het Zuid-Duitse Kuppenheim.

eCampus: duurzaam gebouwconcept
Ook het gebouwconcept voor de nieuwe eCampus in Stuttgart-Untertürkheim, die ruim 30.000 m2 groot is, voldoet aan de duurzaamheidscriteria van Mercedes-Benz. De funderingen bevatten gerecycled beton gemaakt van sloopmateriaal. Meer dan 75 procent van het bruikbare dakoppervlak van het ultramoderne testcenter is uitgerust met fotovoltaïsche systemen die de faciliteiten van hernieuwbare energie voorzien. Het gehele dakoppervlak is ook vergroend. Reversibele warmtepompen en koudeopslag maken een duurzame warmtevoorziening en airconditioning mogelijk. Hybride koeltorens verhogen de efficiëntie van de watervoorziening.

De eigen fabrieken van Mercedes-Benz zijn sinds 2022 CO2-neutraal[1]. In 2030 moet meer dan 70 procent van de energiebehoefte bij de productie worden gedekt door hernieuwbare energie. Dit zal worden bereikt door de uitbreiding van zonne- en windenergie op de locaties en het sluiten van verdere bijbehorende energiecontracten. Het doel is om in 2039 alle fabrieken van Mercedes-Benz wereldwijd op 100 procent hernieuwbare energie te laten draaien.

Quotes bij de opening van de Mercedes-Benz eCampus
“Hoogwaardige accu’s vormen de kern van de elektrificatie van transport – en zijn de sleutel tot de succesvolle transformatie van de auto-industrie. De vraag naar innovatieve en duurzame accu’s zal in Europa de komende jaren in hoog tempo blijven stijgen. Het is daarom van cruciaal belang dat Duitsland en Europa hun eigen capaciteiten en vooral hun eigen knowhow van deze sleuteltechnologie opbouwen. Dit versterkt niet alleen de industrie, het zorgt ook voor toekomstbestendige banen en het vergroot de veerkracht van Europa. Ik ben verheugd dat Mercedes-Benz in de vorm van de nieuwe eCampus zijn R&D-activiteiten voor accu’s in de toekomst op de locatie Untertürkheim gaat concentreren. Daarmee leveren we een belangrijke bijdrage aan de verdere ontwikkeling van accutechnologie en de totstandkoming van een sterk accu-ecosysteem in Duitsland.” - Robert Habeck, Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat

“Op de nieuwe eCampus kunnen we onze uitgebreide R&D-expertise over het gehele elektrische aandrijfsysteem nog effectiever bundelen en uitbreiden. Dit biedt ons nieuwe mogelijkheden voor het realiseren van duurzame innovaties op het gebied van celchemie. In Untertürkheim bestrijken we het gehele ontwikkelingsproces, van celchemie tot certificering. HV-accu’s vormen de kern van elektromobiliteit en hun cellen zijn de sleutel tot efficiëntie, energiedichtheid en het behoud van hulpbronnen. Ons doel is om hier in Untertürkheim het perfecte celdesign met ‘Mercedes-Benz DNA’ te ontwikkelen en dit te integreren in de toekomstige accucelgeneraties van onze leveranciers.” - Markus Schäfer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group AG, Chief Technology Officer

“Vanaf nu wordt het hart van een elektrisch voertuig – de accucel – ook geproduceerd in deze indrukwekkende ruimte middenin de Mercedes-Benz fabriek in Untertürkheim. Zeer gespecialiseerde accu-opslagtechnologie is een veelbelovend businessmodel voor ons land. Wie dit onder de knie krijgt, zorgt voor welvaart en banen – en wordt minder afhankelijk van import. De deelstaatregering van Baden-Württemberg heeft ook veel gedaan om dit te bereiken. Als onderdeel van onze strategische dialoog over de auto-industrie hebben we 400 miljoen euro geïnvesteerd in toekomstige projecten. In totaal hebben we de afgelopen vijftien jaar ongeveer een miljard euro geïnvesteerd in de structurele transformatie van de auto-industrie. De nieuwe eCampus is een nieuw baken voor hightech accutechnologie ‘Made in Baden-Württemberg’.” - Winfried Kretschmann, minister-president van Baden-Württemberg

“Ik associeer de hoofdfabriek van Mercedes-Benz in Untertürkheim met de Zwabische geest van innovatie, inventiviteit en uitvindingen. Het is fantastisch dat Mercedes-Benz op deze inspirerende plek met de nieuwe eCampus de juiste koers uitzet. De ster van Mercedes-Benz zal ook in de toekomst vanuit Stuttgart de wereld in stralen.” - Frank Nopper, burgemeester van de stad Stuttgart

“De transformatie naar elektromobiliteit verandert taken en functieprofielen. Dat geldt vooral voor onze traditionele fabriek voor aandrijfsystemen in Untertürkheim. Om deze verandering succesvol vorm te geven, is in de eerste plaats flexibiliteit nodig. Zowel van ons als onderneming als van onze medewerkers. We ondersteunen onze teams bij deze transformatie door een breed scala aan ontwikkelingsmogelijkheden aan te bieden met verschillende trainingsprogramma’s en cursussen op maat. Ik wil al onze collega’s bedanken voor hun bereidheid om verandering te omarmen – en voor hun grote motivatie om samen te werken aan een succesvolle toekomst.” - Sabine Kohleisen, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group AG, verantwoordelijk voor HR

“Stuttgart-Untertürkheim is al 120 jaar het centrum van zeer efficiënte Mercedes-Benz aandrijftechnologieën. De nieuwe eCampus en de nieuwe elektrische producten voor onze fabriek zorgen ervoor dat dit ook in de toekomst zo blijft. Het concentreren van alle aspecten van accutechnologie en productie op één plek is ook een belangrijke stap in de transformatie van het bedrijf en de locatie. Met een innovatief gebouwconcept en het uitgebreide gebruik van hernieuwbare energie realiseren we ook op consistente wijze onze duurzaamheidsambities in Untertürkheim.” - Jörg Burzer, lid van de raad van bestuur van Mercedes-Benz Group AG, verantwoordelijk voor productie, kwaliteit en supply chain management

“De aandrijfsystemen uit Untertürkheim spelen een sleutelrol bij de implementatie van de duurzame bedrijfsstrategie van Mercedes-Benz. Naast de ontwikkeling en productie van zeer efficiënte aandrijfeenheden, bestrijken we hier nu ook het gehele gebied van accutechnologie, van de celontwikkeling tot de accuproductie. Daar kunnen we echt trots op zijn. Samen met onze toegewijde en zeer flexibele teams in Untertürkheim schrijven we verder aan het 120-jarige succesverhaal van onze hoofdfabriek.” - Thomas Schulz, voorzitter Mercedes-Benz aandrijfsystemen, Hoofd productie aandrijflijnen Mercedes-Benz Cars

“Om onze collega’s in Untertürkheim zekerheid en perspectief te bieden, moeten we het gehele spectrum van elektromobiliteit naar onze fabriek halen. Daar zetten wij ons als ondernemingsraad voor in. De opening van de nieuwe eCampus is een belangrijke mijlpaal op deze weg. Het geeft Untertürkheim een sleutelrol in de transformatie van onze onderneming.” - Michael Häberle, voorzitter van de Ondernemingsraad van de Mercedes-Benz fabriek Untertürkheim en plaatsvervangend voorzitter van de Algemene Ondernemingsraad van Mercedes-Benz Group AG

Getagged onder:
mercedesbenz
Laatst aangepast op woensdag, 10 juli 2024 16:46

Gerelateerde items (op tag)

Wereldpremière van het nieuwe topmodel Mercedes-AMG GT 63 S E Performance in Shanghai

Mercedes-AMG heeft tijdens de Formule 1™ in Shanghai het nieuwe topmodel van zijn GT-serie gepresenteerd. De uiterst krachtige E PERFORMANCE hybride-aandrijflijn, die bestaat uit een V8-motor en een elektromotor, zorgt voor razendsnelle reacties op rijcommando's en een nadrukkelijke vermogensafgifte. De innovatieve autosporttechnologie, geïnspireerd door het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team, vormt de basis voor een unieke rijbeleving vol prestaties en rijdynamiek.

Uitgebreide update: EQS nu met staande ster en nog grotere actieradius

Sinds de introductie heeft Mercedes-Benz de EQS en zijn broers continu doorontwikkeld. Onafhankelijk van modelupdates en sneller dan ooit zijn er innovaties in de seriemodellen van de EQS, EQE, EQS SUV en EQE SUV verwerkt. Met talrijke productupgrades heeft het merk sneller dan ooit op feedback van de markt en klanten gereageerd. De EQS krijgt nu voor het huidige modeljaar 2024 een zeer uitgebreid updatepakket. Het elektrische topmodel wordt geleverd met 82 km meer actieradius, een nieuwe grille met chroomapplicaties, een staande Mercedes-ster op de motorkap en nog meer comfort achterin.

Tomorrow drives Mercedes-Benz: focus op duurzame bedrijfsstrategie gaat veel verder dan alleen producten

Op de derde jaarlijkse ESG-conferentie (Environmental, Social & Governance) laat Mercedes-Benz zien dat het ambitieuze en meetbare doelen wil bereiken. Op weg naar een groene toekomst – en met een duidelijke focus op de gehele waardeketen – verankert de onderneming duurzaamheid in zijn dagelijkse bedrijfsvoering. Een belangrijk aspect is de wereldwijde uitbreiding van het elektrische portfolio, met als doel een xEV-aandeel van 50 procent in nieuw verkochte personenwagens in de tweede helft van het decennium. En tegen het einde van dit decennium is het de bedoeling om de uitstoot van CO2 in de productie met 80 procent te verminderen[1]. De ambitie is om in 2039 de eigen fabrieken op 100 procent hernieuwbare energie te laten draaien. Door een strategische focus te combineren met tactische flexibiliteit blijft de onderneming ecologisch en economisch op koers liggen naar een duurzame toekomst. Ook relevante initiatieven met betrekking tot sociale en bestuurlijke aspecten in de onderneming dragen bij aan een holistische duurzaamheidsaanpak. Dit omvat verschillende maatregelen waarmee Mercedes-Benz bijdraagt aan een ‘Just Transition’, bijvoorbeeld met de duurzame personeelsstrategie en initiatieven die de mensenrechten in de onderneming en in de waardeketen versterken. Door op bestuursniveau een management- en coördinatiefunctie voor duurzaamheid op te zetten, versterkte Mercedes-Benz zijn governance in 2023 om het duurzaamheidsmanagement van de groep in de toekomst nog systematischer en consistenter te kunnen controleren.

VISION EQXX demonstreert opnieuw baanbrekende efficiëntie: energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1 tijdens elektrische rit van Riyadh naar Dubai

De technologiedrager VISION EQXX heeft met zijn derde langeafstandsrit van meer dan 1.000 km aangetoond dat zelfs de Arabische woestijn geen obstakel vormt voor energie-efficiëntie. Op een uitdagende route door drukke steden en de open woestijn behaalde het baanbrekende elektrische testvoertuig een energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1. Dit komt overeen met circa 0,9 l/100 km voor een benzineauto. Bij buitentemperaturen tot 34 °C (93 °F) versloeg de VISION EQXX zijn eigen record aanzienlijk.