“Guidare con stile” of “Rijden in stijl”, Ontdek de magie van Zuid-Puglia met de Maserati Grecale Folgore

maandag, 22 juli 2024 19:32
“Guidare con stile” of “Rijden in stijl”, Ontdek de magie van Zuid-Puglia met de Maserati Grecale Folgore

Ik verlaat het druilerige België en vlieg via Milaan naar Brindisi in de hak van Italië. Vandaar is het nog een half uurtje rijden naar Lecce. De parel van de regio Salento in Puglia.

Lecce ook wel het "Firenze van het Zuiden" genoemd, betovert met zijn weelderige barokke architectuur en rijk cultureel erfgoed.
Het historische centrum van Lecce dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, omarmt je met zijn prachtige gebouwen, geplaveide straten en indrukwekkende pleinen.
De Basiliek van Santa Croce, het Piazza del Duomo met zijn kathedraal en het amfitheater zijn slechts enkele van de hoogtepunten die je niet mag missen.
Bij aankomst aan de rand van de oude stad word ik verwelkomd in hotel “La Fiermontina”, een prachtig gerestaureerd 17e-eeuws herenhuis dat de barokke elegantie van Lecce weerspiegelt. In één van de weelderige tuinen van het hotel zie ik de Maserati Grecale Folgore pronken, klaar om de schoonheid van Zuid-Puglia te verkennen.

Met zijn perfecte balans tussen sportiviteit en elegantie belichaamt de Maserati Grecale innovatie, luxe en prestaties. Deze ruime en comfortabele SUV combineert moeiteloos de kracht van elektrische aandrijving met de kenmerkende stijl van Maserati. Dit is een auto voor dagelijks gebruik en rijplezier. Het stoere design met de laaggeplaatste grille vooraan is zéér geslaagd maar ik ben geen fan van de lichten die hogerop geplaatst zijn. Geef mij maar de lichten van de Maserati Levante.
Na een uitgebreide kennismaking met de Grecale Folgore, genieten we van een culinair hoogstandje in restaurant Gimmi, gehuisvest in een historisch Dominicaans klooster uit 1442.

Dit restaurant is uitgesproken modern en minimalistisch ingericht. Elk gerecht was een combinatie van lekkere smaken en kleuren. In de keuken gebruikt men vooral producten en groenten die lokaal geteelt zijn zoals artisjokken, cichorei, knollen, bloemkool, rucola en pepers en dit natuurlijk met aangepaste wijnen zoals de Primitivo. Dat is misschien wel de meest bekende wijn uit de regio. Befaamde DOC-wijnen uit Puglia zijn de Primitivo di Manduria DOC (rood), de Salice Salentino DOC (rood), de Negroamaro di Terra d’Otranto DOC (rood) en de Locorotondo DOC (wit). Die wijnen vertegenwoordigen slechts een kleine greep uit het diverse aanbod van Zuid-Puglia.

De volgende ochtend, na een verkwikkende ochtendwandeling door de stad, is het zover. Ik stap achter het stuur van de Grecale Folgore. De auto starten doe ik met een drukknop op het stuur en de motor start met een heerlijk gegrom. Hoezo een gegrom? Dit is toch een elektrische auto? Elektrificatie betekent natuurlijk niet dat de typische kenmerken van het DNA van Maserati verloren gaan. Het geluid -dat je ook kan uitschakelen- is synthetisch en het roept meteen het gevoel van opwinding op dat zo typisch is voor Maserati. De sound die gecreëerd wordt door verfijnde synthesizers-software is gewoon een leuk gadget en ik heb meteen alle aandacht van de omstaanders.

Ik sluit mijn Iphone aan via bluetooth en start mijn muziek. “ Make me smile” van Steve Harley lijkt mij een geschikt nummer om de tocht aan te vatten. Het Grecale geluidssysteem staat garant voor een superieure luisterervaring. Het geluidssysteem is ontworpen en ontwikkeld door de specialisten van Sonus faber. Ook de gps invoer werkt snel en overzichtelijk maar geeft mij te veel keuzes. Ik wil gewoon naar mijn eerste stopplaats in het centrum van het kuststadje Otranto rijden. “Keep it simple” is mijn motto.

De sportieve elektrisch verstelbare ECONYL®-stoelen bieden verwarmde/geventileerde functies en zitten zéér comfortabel. ECONYL® is een nieuw vezel met een unieke esthetiek. Het is een geregenereerd nylon dat wordt gemaakt door nylonafval, zoals oude visnetten en tapijten, terug te verwerken tot nylongaren van nieuwe kwaliteit.
Deze Maserati omarmt technologische innovatie met een ongeëvenaarde toewijding. Elk aspect van de digitale interfaces is zorgvuldig ontworpen met de bestuurder in gedachten. Het compromisloze touchscreen is volledig in lijn met de modernste hedendaagse normen. Zowel het 12,3" centrale display als het 8,8" comfortdisplay zijn ergonomisch geplaatst, met praktische graphics en een snelle responsiviteit die de rijervaring naar een hoger niveau tillen.

Met een goed gevoel vervolg ik mijn rit naar Otranto. Hier geniet ik van de adembenemende uitzichten en een lekker kopje macchiato.
Otranto is een charmant kustplaatsje met een rijke geschiedenis en een prachtige kustlijn aan de Adriatische Zee.
De historische binnenstad van Otranto is omgeven door middeleeuwse muren en staat bekend om zijn smalle straatjes, kleurrijke huizen en prachtige uitzichten op zee.
Een van de meest opvallende bezienswaardigheden is de kathedraal van Otranto, met zijn beroemde mozaïekvloer uit de 12e eeuw, die Bijbelse verhalen en mythologische figuren afbeeldt.

Otranto staat ook bekend om zijn kristalhelder water en prachtige stranden, waardoor het een populaire bestemming is voor zon- en zeeliefhebbers.

Ik rij verder langs de kust richting Diso. Het is heerlijk rijden door de vele bochten.

De SUV van Maserati is topklasse op het vlak van ruimte en comfort. De Grecale Folgore is volledig ontworpen, ontwikkeld en geproduceerd in Italië en is uitgerust met een 105 kWh batterij met 400V technologie. Maserati's nieuwe elektrische SUV kan een koppel van maar liefst 820 Nm leveren, wat garant staat voor prestaties die typisch zijn voor het merk. Hij heeft een vermogen van 558 pk. Dankzij de 100% elektrische aandrijving biedt hij 410 kW en een topsnelheid van 220 km/u en gaat van 0-100km/h in amper 4.1 seconden. De actieradius bedraagt 501 km (WLTP).

In Diso word ik verwelkomd in Il Tabacchificio. Een juweel van een vakantiehuis, gelegen tussen hoge pijnbomen en oude olijfbomen. Il Tabacchificio werd gebouwd in de vroege jaren 1930. Het was een agrarisch-industrieel gebouw en huisvestte een tabaksverwerkingsfabriek. Na jaren van verwaarlozing werd Il Tabacchificio in 2014 gekocht door de huidige eigenaars. Ze trokken Raffaele Centonze aan, een architect uit het nabijgelegen Lecce met een grondige kennis van Salentijnse bouwtechnieken en -tradities. Het doel was om zoveel mogelijk van het originele karakter en de structuur te behouden, zodat het erfgoed en de ziel van het pand ten volle konden worden opgewaardeerd en bewonderd. De mix van historische charme en moderne elegantie vormt de perfecte setting voor een heerlijke maaltijd.

De Grecale Folgore lost de verwachtingen en wensen in van klanten die op zoek zijn naar een dagdagelijks bruikbare elektrische auto met de perfecte balans tussen sportiviteit en elegantie. Gebruikers van de Grecale Folgore kunnen kiezen of hun volledig elektrische SUV wordt geleverd met een thuislaadoplossing en/of een openbare laadoplossing.
Gebruikers die onderweg behoefte hebben aan openbare oplaadmogelijkheden hebben toegang tot één van de breedste oplaadnetwerken in Europa met meer dan 450.000 oplaadpunten, waarvan meer dan 50.000 snel en ultrasnel. Deze oplaadpunten vereisen geen extra abonnement en maken een veelzijdig beheer van de actieradius mogelijk, zowel in steden als op de snelweg.

Dankzij de Maserati Public Charge app kunnen klanten hun oplaadsessies vinden, plannen en beheren vanaf hun telefoon. Klanten van de Grecale Folgore die kiezen voor een thuislaadoplossing, ontvangen een wallbox die thuis of op de gewenste locatie kan worden geïnstalleerd. Die levert laadvermogen tussen de 3 en 22 kW, waarbij gebruik wordt gemaakt van load balancing technologie om optimale efficiëntie in het elektriciteitsbeheer van het systeem te garanderen. Als de Grecale Folgore wordt opgeladen in hun garage, kunnen klanten bijvoorbeeld de auto voorverwarmen of voorkoelen terwijl deze aangesloten blijft op het elektriciteitsnet en zonder de accu leeg te maken.

De laatste stopplaats voor vandaag is in Tricase Porto waar ik in Bar Mename een “Caffè Leccese” ga proeven. De Italianen omschrijven het als “caffè in ghiaccio con latte di mandorle”, espresso met ijsblokjes en amandelmelk. Superlekker en verfrissend. Ik ben klaar om het kleine stadje te ontdekken.

Tricase is een schilderachtig stadje gelegen in het zuiden van Puglia.
Het historische centrum van Tricase is gevuld met smalle steegjes, oude kerken en prachtige pleinen, waardoor het een charmante plek is om te verkennen.
Een populaire attractie in Tricase is het Castello dei Principi Gallone, een middeleeuws kasteel dat dateert uit de 15e eeuw en een prachtig uitzicht biedt over de stad en de omgeving.

Tricase ligt ook vlakbij enkele van de mooiste stranden van de regio, zoals Marina Serra en Tricase Porto, die ideaal zijn voor zwemmen, zonnebaden en watersporten.
Al met al zijn Lecce, Otranto en Tricase allemaal unieke bestemmingen in Zuid-Puglia, elk met hun eigen charme, geschiedenis en attracties om te ontdekken.

Tijd om terug te rijden naar hotel La Fiermontina in Lecce. Via slingerbanen en een viervaks autoweg die dringend een nieuwe asfaltlaag nodig heeft, kan ik de comfortabele luchtveringen en stabiliteit van de Grecale testen. De testen voldoen ruim aan wat je van deze auto kan verwachten. De Grecale Folgore is voorzien van 19", 20" of 21" aerovelgen (afhankelijk van de markt), speciaal ontworpen voor maximale aerodynamica, geïnspireerd op de vorm van de Drietand, het symbool van Maserati.
De Grecale Folgore is ook herkenbaar aan zijn exclusieve kleur Rame Folgore (koperkleur). De exterieurkleur Rame Folgore is het resultaat van uitgebreid onderzoek naar de wisselwerking tussen verf en licht.

De inspiratie is gehaald uit hedendaagse architectuur, specifiek uit de gevel van het Guggenheim museum in Bilbao, waar warme kopertinten in de delen in de zon samengaan met koelere blauwachtige grijstinten in de delen in de schaduw. Die kleuren zijn mogelijk gemaakt met iriserende pigmenten. Terug in Lecce geniet ik van een laatste avond in het prachtig verlichte oude stadsdeel, omringd door de tijdloze schoonheid van deze betoverende stad. Het leven lijkt mij hier rustig en goed en ik heb helemaal geen zin om morgen terug te vliegen naar België. Ik ga eerst nog lekker eten in Palazzo Bozzi Corso. La Fiermontina Palazzo Bozzi Corso is een romantisch achttiende-eeuws paleis met een privétuin en een rooftop bar in het centrum van Lecce. Je kan er blijven overnachten en er is ook een museum in het paleis. Niet alleen zijn de heerlijke voorgeschotelde gerechten kunstwerkjes, maar je eet er letterlijk tussen de kunst. Een absolute aanrader.

s’ Anderendaags in de vroege ochtend rij ik terug naar Brindisi en via Rome land ik al om 15.15u in Brussel. Ik stap in mijn auto, zet de ruitenwissers aan en bedenk dat ik die niet nodig heb gehad in de Maserati.

Getagged onder:
maserati
Laatst aangepast op maandag, 22 juli 2024 19:37

Gerelateerde items (op tag)

Test: Maserati Ghibli Hybrid GranSport: Hybridi Italiano

Maserati heeft het moeilijk en probeert op alle mogelijke manieren (meer) voet aan de grond te krijgen om zo de verkoop op te krikken. Hiervoor schakelen ze zelfs David Beckham in en wordt hij ambassadeur van het merk. Maar vooral zullen ze het moeten hebben van het opkrikken van hun gamma om de auto’s ook fiscaal aantrekkelijker te maken. Zeker nu ook dit merk tot de Stellantis-groep is toegetreden, hopen wij dat het tij op één of andere manier kan keren en het merk toch de aandacht blijft krijgen die het verdient.