Test: BMW i5 M60 XDrive Touring - Elektrische (raket)break

dinsdag, 15 oktober 2024 09:56
Test: BMW i5 M60 XDrive Touring - Elektrische (raket)break

Wie een elektrische break of stationwagon zoekt, heeft momenteel weinig mogelijkheden. Zeker in het premiumsegment is BMW de eerste om van hun i5 een elektrische break, of bij BMW de naam Touring, te lanceren. Wij mochten een weekje onderweg met de topversie uit het gamma, de BMW i5 M60 Xdrive Touring.

5 meter

De BMW 5-reeks Touring was al een vrij grote auto, de nieuwe i5 doet daar nog wat centimeters bij, 10 cm langer is hij geworden, wat hem in de 5-meter categorie doet belanden, 5,09 meter om precies te zijn. De breedte bedraagt 1,90 meter en ook zijn wielbasis nam toe met 2 centimeter waardoor hij de symbolische grens van 3 meter wielbasis aantikt. Maar het moet gezegd dat onze Touring er met deze afmetingen wel nog elegant en sportief uitziet, dat hij dankt aan zijn strakke lijn en schuin aflopende achterruit. Ook de aerodynamica is in orde, met een Cx-waarde van 0,25. Belangrijk bij een elektrische auto. Of je ook nog de moeite doet om te investeren in een matte kleur voor 4.150 € extra – BWM Individual Frozen Deep Grey - zoals die van ons, laten wij in het midden.

Iconic Glow

De schuin aflopende achterklep geeft ruimte tot een koffer van 570 liter of zelfs tot 1700 liter met de achterbank neergeklapt en vlakke laadvloer. Bij het vorige model was er ook nog de apart openende achterruit, deze is er nu niet meer. Vooraan neemt de i5 Touring de neus van de berline over en kan je hem uitrusten met de Iconic Glow-grille, een lichtgevende lijn rond de BMW-neus. Een geslaagd gadget vinden wij persoonlijk. 

601 pk

Net zoals met zijn afmetingen, is de BMW i5 Touring niet bescheiden met zijn vermogen. Zeker niet in onze testversie, de M60 XDrive. Hij levert via zijn twee elektromotoren en zijn vierwielaandrijving 601 pk (442 kW) en een koppel van 820 Nm. Dat volle vermogen is beschikbaar via de Boost-functie, die je bedient via de linkse hendel achter het stuur. Op dat moment gaat de auto er vandoor als een speer. Wij reden ooit al eens met een M5, wel dit is een elektrische M5 volgens ons. Deze raket gaat in 3,9 seconden naar 100 km/u. Voor je het weet rijdt je met snelheden waarmee je je rijbewijs dreigt kwijt te spelen. Maar leuk is het natuurlijk wel. Vertel het niet voort ! Of juist wel ?  Aan prestaties geen gebrek.
En bij al dat geweld hoort natuurlijk een stevig batterijpakket, zul je denken. Het batterijpakket is 81,2 kWh groot. Dat zou een rijbereik tot 506 km moeten opleveren. Helaas, met een dergelijk vermogen en raketprestaties haal je dat absoluut niet. In het beste geval gaf onze volgeladen batterij 399 kilometer aan op het bestuurdersdisplay. Bij een meer dan vlotte rijstijl mag je slechts rekenen op 250 tot 300 kilometer. Het verbruik schommelde van 17,1 kWh/100 km in de Efficient-modus, tot 24,3 kWh bij vlot tot heel vlotte rijstijl. Wij kunnen ons voorstellen dat een koper van deze M60 niet altijd het verbruik van 17 kWh zal halen. Een langeafstandsloper is deze i5 enkel als het op zijn prestaties aankomt, niet op vlak van rijbereik. Jammer.

De batterijen terug opladen gaat dan wel weer uitmuntend.  Ondanks dat hij niet beschikt over 800 volt-techniek, kun je met maximaal 205 kW snelladen. Standaard beschikt de boordlader over 11 kW, optioneel uit te breiden naar 22 kW.

Rijden

Met een leeggewicht van 2255 kilogram, kon je denken dat de gevolgen voor het weggedrag nefast zouden zijn. Niets van dat alles. Deze BMW i5 Touring rijdt als een echte BMW. Stevig optrekken is een waar genot, en niet alleen in rechte lijn. De ‘beamer’ rijgt bochten aaneen en laat zijn gewicht niet voelen. Dat dankt hij aan de standaard M-sport ophanging, M-remmen en de gestuurde dempers van het Adaptive Chassis Professional-systeem. Nog aan te vullen met actieve vierwielsturing en een actieve stabilisatorstang via het optionele M-Professional-onderstel. Een waar genot, wij kregen er maar niet genoeg van. Er zijn zo van die auto’s die je na een testweek niet graag teruggeeft.  Dit is er één van.
Bij een minder sportief gebruik profiteert de BMW i5 Touring van zijn standaard luchtvering met automatische niveauregeling op de achteras, wat ervoor zorgt dat hij je in alle comfort overal heen brengt.

Budget

Grote auto, groot vermogen, uiteraard is daarvoor een dikke portemonnee nodig. De BMW i5 M60 XDrive Touring is van jou vanaf 111.400 €.  En BMW kennende, komen daar nog wat opties bij. Bijgevolg tikte onze testwagen af op 138.900 €. Ben je met minder tevreden, dan is er de i5 Touring eDrive40 vanaf 76.300 € met toch nog 340 pk en achterwielaandrijving.

De BMW i5 M60 XDrive is zowat de eerste premium elektrische break. Hij koppelt knalprestaties aan een fenomenaal weggedrag, wat hem een echte BMW maakt.  Dat je geen lange afstanden kunt doen zonder tijdig op te laden is dan weer jammer.  Maar je kunt niet alles hebben. Benieuwd of de topversies van de straks te lanceren Audi A6 e-tron net zo boeiend en indrukwekkend zal zijn.

PLUS

  • prestaties
  • laadvermogen (205 kW)
  • wegligging

MIN

  • prestaties hebben invloed op verbruik
  • prijs
  • is een vermogen van 600 pk echt nodig ?

tekst: Filip Dewulf
foto’s: BMW

Getagged onder:
testritten bmw
Laatst aangepast op dinsdag, 15 oktober 2024 10:11

Gerelateerde items (op tag)

Test: BMW i5 eDrive40

BMW kiest voor hun elektrisch gamma geen apart design, maar plakt er enkel de i voor. Een BMW i5 is qua uiterlijk niet onderscheidend van een 5-reeks met verbrandingsmotor of plug-in hybride-aandrijving. Een bewuste keuze, in tegenstelling tot concurrent Mercedes die wel een eigen lijn kiest voor hun EQ-gamma.  Wij hebben er geen probleem mee en mochten op pad met de nieuwe BMW i5 eDrive40.

De nieuwe 5-reeks en i5 is herkenbaar als een BMW. De klassieke en stijlvolle berline staat er, vermits de 5-reeks en zijn elektrisch afgeleide een belangrijk model is in het BMW-gamma, zijn hier geen revolutionaire koetswerkwijzigingen.  

Delaware Belux viert mijlpaal: 1.000ste elektrische wagen toegevoegd aan bedrijfsvloot

Kortrijk, 6 mei 2024 – Op 25 april nam Yoni Roussel, senior consultant bij delaware, delaware Belux' 1.000ste elektrische voertuig in ontvangst. Dit evenement markeert een enorme mijlpaal op het gebied van duurzaamheid in delaware’s streven naar een vloot van 100% elektrische bedrijfswagens. Yoni koos voor een BMW iX3, verdeeld door delaware's vertrouwde partner BMW Jorssen.

Maak kennis met de BMX iX2 en de BMW X2 bij De Mey

BMW De Mey en & BMW Verhulst nodigen u graag uit voor een exclusieve kennismaking met de nieuwste toevoegingen aan ons BMW-gamma: de BMW iX2 en de BMW X2. We bieden u de gelegenheid om de drie concessies van De Mey te ontdekken: Maldegem, Knokke en onze recente aanwinst, BMW Verhelst in Oostende.

Uitzonderlijke saloncondities bij BMW Van den Broeck

Geniet tijdens de maand januari van uitzonderlijke saloncondities bij BMW Van den Broeck op alle modellen, inclusief EV wagens.
We zijn gedurende de hele maand elke zondag open van 10u00 tot 17u00 en verwelkomen u met een hapje en drankje, wacht niet langer en ontdek het BMW rijplezier in al zijn vormen en kleuren!

Tot binnenkort in onze toonzaal te Dilbeek, Ring uitrit 13.

https://vandenbroeck.bmw.be/