EcoReview – Volvo XC60 T8: Scandinavische oerkracht

zondag, 24 februari 2019 15:08
EcoReview – Volvo XC60 T8: Scandinavische oerkracht

Volvo kwam even geleden met een interessant voornemen voor de dag: van elk nieuw model dat ze vanaf 2019 op de markt brengen zou er een geëlektrificeerde versie komen. Aan de startlijn van dat bewuste jaar trekken wij er daarom op uit met de nieuwe Volvo XC60 T8, de plug-inhybride die alle andere aandrijflijnen doet verbleken.

Het nieuwe Volvo

Sinds de overname door het Chinese Geely is Volvo volop bezig met het moderniseren van zijn gamma. Dat zien we niet alleen in het elegante, minimalistische design dat elk nieuw model siert maar ook in de aandrijflijnen die erin verkrijgbaar zijn. De eigenzinnige Zweden bieden namelijk van bijna elk model in hun catalogus een versie met elektromotor aan en die lijn zou vanaf dit jaar doorgetrokken worden naar hun volledige wagenpark.

Voor het eerst hoort daarbij ook de razend populaire XC60, de middenklasse-SUV van het merk. Bij de vorige generatie XC60 was de idee er al maar is de plug-inaandrijflijn in de conceptfase blijven hangen. De huidige generatie wordt daarentegen op zijn wenken bediend met de hybridemotorisatie die we al kennen uit de XC90.

Wolf in schaapskleren

In de hybridewereld zijn er grof gesteld twee stromingen. Ofwel kiest een fabrikant ervoor om zijn hybridemodel zo efficiënt mogelijk te maken, zelfs wanneer de batterij leeg is. In dat geval heeft de wagen een beperkt vermogen ten voordele van het verbruik en de uitstoot—denk aan de Toyota Prius. Anderzijds worden sommige hybridewagens net krachtiger gemaakt dankzij het hybridesysteem. Dan wordt een verbrandingsmotor met op zich al veel vermogen gekoppeld aan een elektromotor om zo een wagen te creëren die ofwel heel zuinig kan zijn ofwel heel snel kan zijn.

Volvo volgt duidelijk die laatste stroming. Net als zijn grotere broer, de XC90, krijgt de XC60 T8 een 2.0-liter viercilindermotor met supercharger en turbo, goed voor 320 benzineslurpende paarden. Daarnaast wordt de wagen voorzien van een elektromotor op de achteras die nog eens een vermogen van 87pk aan de totaalsom toevoegt. Het resultaat is 407 pk. Jawel, vierhonderd en zeven. In een Volvo.

Ondanks al die stampende paarden onder de kap ziet deze Volvo er niet anders uit dan iedere andere XC60. De plug-in krijgt geen knoerten van uitlaten, geen gespierde bodykit en geen puberale spoiler. Hij blijft gewoon op en top Volvo: vriendelijke snoet, elegant silhouet en functionele proporties. Plaats een T8 dus voor een rood licht naast een instapdieseltje van het zelfde model en geen mens ziet het verschil… Tot dat stoplicht groen wordt.

Rijden volgens het Zweedse boekje

Stoplichtsprintjes zijn dus geen probleem: de XC60 T8 haalt de 0-naar-100 in amper 5,3 seconden. De cijfers zeggen in dit geval echter niet veel over hoe deze wagen effectief aanvoelt op de weg. Iedere auto met ruim 400 pk is snel maar de vraag is veelal wat hij met die pk’s aanvangt.

Dat draait interessant uit bij deze Volvo want die rijdt namelijk nog net zoals een Volvo hoort te rijden. Zijn grote vermogen is er niet om de Nürburgring zo snel mogelijk af te razen of om mee te pochen in de winkelstraat van Knokke terwijl je de motor in de toeren jaagt. De hele wagen is eerder afgesteld op veiligheid en comfort, of je nu snel of traag gaat. Het stuurgevoel is en blijft aangenaam boterzacht, alleen is het in de zuinige Pure-stand vloeibare sojaboter en in de Power-stand iets hardere boerenboter. Het zelfde geldt voor de sublieme luchtophanging die zelfs in de sportievere stand nog even virtuoos drempels en wegverzakkingen herleidt tot zachte deiningen.

Die 407 rendieren zorgen er dus simpelweg voor dat je in geen enkel geval last hebt van de auto. Je kan snel gaan wanneer je daar de nood toe voelt maar je wordt er niet toe uitgenodigd. Dat betekent dat je voor het grootste deel van je rit rustig rijdt—en dus de elektromotor de kans geeft om de aandrijving op zich te nemen.

Die elektromotor put zijn kracht uit een batterij van 10 kWh, goed voor een volledig elektrisch rijbereik van, volgens de boordcomputer, 35 kilometer. Volgens de boordcomputer, want tot onze grote verbazing haal je vaak meer dan die aangeeft. Na een rit van 22 kilometer zonder verbrandingsmotor door een grotendeels stedelijke omgeving viel ons op dat de wagen nog steeds 18 elektrische kilometers aangaf. Reken dus op een realistisch rijbereik van 35 à 40 kilometer aan 0,0 liter benzine. Dan moet je echter wel je best doen bij het accelereren want de elektromotor heeft maar zijn 87 pk om een wagen van een dikke 2 ton in beweging te krijgen. Bij het oprijden van bijvoorbeeld een snelweg mag je dus rekenen op een kort duwtje in de rug van de verbrandingsmotor.

Wanneer de voorraad elektriciteit uitgeput is ben je uitsluitend aangewezen op die opgepepte benzinekrachtbron. Dan zie je de naald al snel richting de 8 of zelfs 9 liter per 100 kilometer gaan indien je de batterij niet snel bijlaadt. Zuinig is deze plug-in dus enkel wanneer je hem geregeld inplugt. Op een paar dagen aan gemiddeld gebruik—geregeld laden maar ook soms niet—tekenden wij zo een verbruikscijfer op van 4,4 liter.

Designerinterieur met functionele toetsen

Ook binnenin de wagen gaat de focus op toegankelijkheid en minimalisme verder. In tegenstelling tot heel wat concurrenten met dit vermogen—dan kijken we richting Mercedes GLC AMG of Audi SQ5—vertoont het interieur van de Volvo XC60 T8 geen agressieve hoeken of dynamische lijnen. Het blijft dezelfde aangename, vriendelijke plaats als in de standaard XC60. De kwaliteit van de gebruikte materialen is binnenin echter niet overal opgewassen tegen die concurrenten bij Mercedes of Audi. Over het algemeen zit alles goed in elkaar maar een aantal details—zoals de zijkanten van de missenconsole of het plastic onderaan de stoelen—voelen wat goedkoop aan.

Zoals het een echte Volvo betaamt heb je meer dan genoeg ruimte om jezelf en je naasten in alle comfort van A naar B te brengen. De cabine is uitstekend vormgegeven met plaats voor mensen in alle vormen en maten. Zelfs met panoramisch dak zijn er nog een tiental centimeters over tussen je kruin en het plafond. Onze uitvoering kreeg zetelverwarming voor- en achterin en een massagefunctie voor de voorste plaatsen, maar zelfs zonder die gadgets zijn de stoelen meer dan comfortabel genoeg. In deze wagen kan je dus onbezonnen lange afstanden afleggen en ontspannen aankomen op je bestemming.

Dat verhaal gaat verder in de kofferruimte, waar je toch twee keer moet kijken om door te hebben dat het om een plug-inhybride gaat. De vloer is namelijk volledig vlak en biedt zelfs nog wat opbergplaats onder het paneel. Van de batterij is er dus geen spoor; het enige verschil is dat de vloerplaat in de standaard XC60 nog een trapje verlaagd kan worden. Zo biedt een doordeweekse XC60 tot 505 liter aan koffervolume waar onze T8 het moet doen met ‘slechts’ 468 liter. Nog meer dan genoeg plaats dus om al het zelfbouwmeubilair dat je maar kan bedenken in thuis te brengen.

Dankzij de optionele luchtophanging kreeg onze testwagen nog een leuk foefje mee. De achterkant van de Volvo kan namelijk via twee knopjes in de kofferwand naar wens verhoogd en verlaagd worden. Misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je de handen vol hebt maar leuk dat het kan.

Technologisch hoogstandje

Ook voorin wordt de XC60 uitgerust met moderne technologie. Dan gaat de aandacht vooral naar het grote touch screen dat net zo intuïtief werkt als de gemiddelde smartphone. Je kan ermee door menu’s swipen en pagina’s personaliseren dat het een lieve lust is. Alleen jammer dat het scherm uitsluitend via touch-functionaliteit te bedienen valt; vaak is een ouderwetse draaiknop nog steeds de veiligere optie in druk verkeer.

Over veiligheid gesproken, dat blijft toch altijd het stokpaardje van de bedachtzame Zweden. Zo wordt de XC60 standaard uitgerust met onder andere Lane Keeping Aid en Emergency Braking om ongevallen te vermijden. Daarnaast valt de wagen ook te configureren met een waslijst aan optionele veiligheidsuitrusting, gaande van een stuurhulp die je rond een obstakel heen kan leiden tot het Pilot Assist semi-autonoom rijsysteem.

Prijskaartje

Een XC60 zonder elektromotor begint aan 42.850 euro. Een T8 plug-inhybride plaats je op je oprit vanaf 69.450 euro. Op het eerste zicht is dat een flinke som geld. Het mag echter als een cliché klinken, maar je krijgt toch heel wat auto voor je centen. Zo kan je geen XC60 kopen zonder dat grote touch screen, wat betekent dat je heel wat technologie meekrijgt die bij concurrenten vaak in optiepakketten wordt aangeboden. Vergeet daarnaast ook niet dat deze SUV meer dan 400 pk biedt; daar betaal je elders ook een flinke duit voor.

Ons verdict

De Volvo XC60 T8 is bloedsnel, eindeloos comfortabel, onmetelijk klassevol en ongelofelijk praktisch. In tegenstelling tot wat de cijfers doen vermoeden is hij echter niet sportief, wat geïnteresseerden met een bepaalde voorkeur dan weer kan teleurstellen. Zo hoort het in zekere zin ook: het blijft een Volvo in hart en ziel.

Overzicht:


+ Zeeën aan passagiersruimte
+ Stijlvol design
+ Gebruiksvriendelijk infotainment


- Interieurkwaliteit soms niet perfect
- Hoog verbruik bij lege batterij
- Geen sportieve rijervaring


 

Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
volvo
Laatst aangepast op zondag, 24 februari 2019 15:41