Volvo V60 T6 Twin Engine Momentum Pro: Klasse met sportieve roots

maandag, 18 januari 2021 11:44
Volvo V60 T6 Twin Engine Momentum Pro: Klasse met sportieve roots

In 1994 moest en zou Volvo het imago van de break een boost geven. Niet makkelijk, want destijds was een ‘stationwagen’ vooral een gebruiksvoorwerp voor ouderen, of gezinnen die het gebruiksgemak van een wagen verkozen boven diens looks. Om de populariteit van het model een duw te geven, werd in Göteborg dan maar besloten om een Volvo 850 Estate, een vroege voorvader van deze V60, te laten deelnemen aan het Brits toerwagenkampioenschap (BTCC), destijds een bijzonder populaire categorie in de autosport.

Geslaagde styling

Als jonge autosportfanaat was het een verrassend beeld om een break te zien wedijveren met productiewagens die een stuk sportiever oogden, maar toen de 850 naar het einde van het seizoen steeds betere resultaten ging rijden, groeide het besef dat zo’n stationwagen best sportief uit de hoek kon komen. De PR-stunt leek zijn doel te hebben bereik, en effende het pad voor de volgende generaties, en misschien wel voor de stationwagen in het algemeen, om het stoffige imago voorgoed achter zich te laten.

De V60 ziet er dan ook gewoon goed uit. Langs de buitenkant is dit niet de meest sportieve break, ook niet de meest luxueuze, maar hij houdt mooi het midden tussen de twee, zoals we het intussen van Volvo gewoon zijn. Je ziet de V60 redelijk veel rijden, waardoor het niet de meest opvallende verschijning in het straatbeeld is, maar dat wil niet zeggen dat je met deze wagen niet wil gezien worden.

Als bestuurder is het natuurlijk belangrijker hoe het interieur van de wagen aanvoelt, daar zal je namelijk het grootste deel van je tijd doorbrengen. En eens je in de wagen stapt voelt alles direct goed aan. Degelijkheid troef, en in de versie die wij konden testen, bijzonder goed en toch zeer  stijlvol afgewerkt. Zowel de chauffeur als de passagiers hebben geen gebrek aan ruimte. Vooraan zijn beide zetels perfect op je zithouding af te stellen, achteraan kan je gerust twee volwassen personen meenemen, zonder dat ze gebrek hebben aan beenruimte. Achteraan heb je daarnaast ook een  uitklapbaar tafeltje ter beschikking, en voldoende opbergruimte om spullen kwijt te kunnen tijdens iets langere ritten.

De koffer van de V60 is behoorlijk ruim te noemen, en werd een stuk groter dan bij het vorige model. Je kan er nu 529 liter in kwijt, door de achterbank neer te klappen krijg je een vlakke vloer, en kan je maar liefst 1.441 liter meesjouwen. Meer dan voldoende.

Sportieve inborst

Hoewel de bestuurderszetel uiterst comfortabel is, voelt de zitpositie in de V60, omdat je relatief laag tegen de grond zit, toch eerder sportief aan. En die sportieve zitpositie kan je indien je wil wel gebruiken. De brandstofmotor in deze V60 levert 253 pk, de elektromotor, ondersteund door een accu van 11,6 kWh, doet er nog eens 87 bovenop, waardoor je over een gecombineerd vermogen van maximum 340 pk beschikt. Bij het starten van de wagen, sta je standaard in Hybrid modus. In deze stand zal de V60 afhankelijk van het rijgedrag de optimale mix opzoeken tussen het gebruik van de brandstofmotor en de elektromotor.

In de Hybrid stand rijden gaat heel vlot, en is eigenlijk best sportief genoeg op Belgische wegen. In Hybrid mode doet de V60 eigenlijk ook het best waarvoor een plug-in hybride is gemaakt, rijden op brandstof zo economisch mogelijk combineren met elektrisch rijden. Het overschakelen tussen beide motoren voel je amper.

Afhankelijk van je gemoedstoestand is het uiteraard mogelijk om voor andere rijmodi te kiezen. Als je voor Pure kiest rij je zo ecologisch als mogelijk is. In de Pure stand zal de V60 indien mogelijk enkel gebruik maken van de elektromotor. Uiteraard moet de batterij hiervoor voldoende zijn opgeladen. De Pure stand wordt aangeraden voor stadsverkeer en heeft enkele beperkingen. Als je in Pure rijdt buiten de stad, zal de brandstofmotor automatisch geactiveerd worden eens je meer dan 125 km/u rijdt, ongeacht de lading van de batterij. Ook echt sportief rijden zal niet lukken als je in Pure rijdt. Eens je de rechtervoet te kwistig gaat gebruiken, zal de brandstofmotor bijspringen. Normaal zal je dit echter niet gaan doen in stadsverkeer, om echt sportief te rijden beschik je namelijk over de Power stand.

Deze Power stand is altijd beschikbaar, ongeacht de status van de accu. En in deze instelling kan je echt de sportieve inborst van de V60 voelen. Alle paarden worden losgelaten, zowel voor- als achterwielaandrijving worden geactiveerd, de vering wordt een beetje strakker, het sturen wordt directer en de versnellingsbak schakelt sportiever. In deze stand laat de V60 echt zijn tanden zien, en als bestuurder lach je ook de tanden bloot. Het rijgedrag is in de Power stand echt goed, bochten worden precies aangesneden, op elke handeling die je doet wordt uiterst snel gereageerd. Gecombineerd met de sportieve zithouding voelt deze Volvo dus echt wel pittig aan.

Als je voor jezelf de optimale rijervaring wil aanmaken, kan dit in de stand Individual. Hier bepaal je zelf op basis van de bestaande modi, hoe de V60 zich zal gedragen. Dit kan sportiever zijn of ecologischer, geheel naar je eigen voorkeur. De wagen zal nog steeds in Hybrid starten, maar je kan als je wenst snel schakelen naar je gepersonaliseerde instellingen.

Afhankelijk van de gekozen instellingen zal ook het dashboard wijzigen. Zo is er in de ecologische standen meer aandacht voor de status van de batterij en het powermanagement, ga je de sportievere toer op, krijg je de toerenteller en snelheidsmeter prominenter in beeld. Zoals bekend is ook deze Volvo gelimiteerd op een maximumsnelheid van 180 km/u, want hoe sportief je het ook wil, bij Volvo komt veiligheid altijd op de eerste plaats. Ook de adaptive cruise control en de rijbaanassistentie doen hun werk helemaal naar behoren, waardoor een korte onoplettendheid feilloos kan gecorrigeerd worden.

Veiligheid voorop

Alle instellingen, maar ook het infotainmentsysteem, zijn te regelen via de middenconsole, en alles is af te lezen op een verticaal geplaatst touchscreen. Dit lijkt ons iets minder handig dan een horizontaal scherm, en blijft een beetje wennen. Eens je het onder de knie hebt wordt het wel makkelijker om door de verschillende schermen te scrollen, die je heel wat informatie bieden over je de wagen. Ook de navigatie en radio zijn via het touchscreen zeer intuïtief te bedienen. Uiteraard is het ook makkelijk om je telefoon te koppelen en Android Auto of Apple Carplay te gebruiken.

Om het rijden met de Volvo V60 zo veilig mogelijk te maken, zitten op de V60 heel wat veiligheidssystemen. Volvo City Safety zorgt ervoor dat er potentiële ongevallen worden vermeden door het inzetten van verschillende camera’s die continu je situatie in het verkeer inschatten. Indien de V60 het echt nodig acht zal hij ingrijpen door bv. automatisch te remmen. Het City Safety systeem is volgens Volvo het enige systeem op de markt dat voetgangers en fietsers kan detecteren en onderscheiden. Volgens een persbericht uit Zweden detecteert het systeem ook grote dieren zoals elanden, herten en rendieren. De kans dat je deze in een Belgische stad tegenkomt is eerder klein, maar wellicht zal ook een ontsnapt paard niet aan het oog van de camera ontsnappen.

Aan de pomp

Hoeveel je met deze Volvo verbruikt zal in grote mate afhangen van de gekozen rijmodi en het gewicht van je rechtervoet. Het spreekt voor zich dat een wagen die 340 pk levert een behoorlijk verbruik zal laten optekenen als je steeds in de Power stand rijdt, en je daarenboven nogal kwistig met het gas omspringt. Reken er maar op dat je op die manier op om en bij de 10 liter per 100 kilometer zal afklokken.

In de meest ecologische modus kan je dan weer volledig elektrisch gaan rijden, waardoor je brandstofverbruik bijna wegvalt. Wel opletten dat je de wagen niet vergeet aan de stekker te hangen als je van plan bent om veel proper stadsverkeer te gaan doen.

Bij normaal gebruik, wanneer je vooral in Hybrid mede rijdt, je aan de verkeersregels houdt, en je niet laat verleiden om de 340 paarden zoveel als mogelijk los te laten, moet het mogelijk zijn om uit te komen op een verbruik van rond de 7 liter, maar nog eens, met hybridewagens is het zeer moeilijk om een exact richtverbruik op te geven, want alles hangt, veel meer dan met een wagen met enkel een verbrandingsmotor, af van de manier waarop je met de wagen rijdt.

Wat moet het kosten?

De Volvo V60 T6 Twin Engine Momentum Pro, waarmee we de test deden, kreeg in het gamma ondertussen een nieuwe naam, en zal je dus niet meer terugvinden bij de dealer. In de configuratie die wij aan de tand voelden kostte de wagen € 67.595. Best pittig, maar de wagen is dan ook voorzien van alle opties, inclusief lederen interieur.

Het model dat momenteel wel beschikbaar is bij je dealer, en het meest in de buurt komt, is de Volvo V60 Recharge Inscription. Als we deze configureren met dezelfde opties dan de wagen waarmee we hebben gereden, komen we aan een bedrag van € 68.135. Je krijgt hiervoor uiteraard een wagen die tot in de puntjes is afgewerkt, en die beschikt over 340 pk.

Kan je het stellen met minder toeters en bellen, dan kan je de V60 T6 AWD plug-in hybrid bestellen vanaf € 57.780.  Voor een vergelijkbare wagen zal je bij de Duitse concurrentie nog een stukje dieper in de buidel moeten tasten, dus kan je stellen dat deze V60 zeker niet te hoog is geprijsd, qua rijeigenschappen zal hij namelijk echt niet moeten onderdoen voor de tegenstand.

Pro

+ Goede rijeigenschappen

+ Meer dan voldoende vermogen

+ Hoog afwerkingsniveau interieur

Contra

- Exterieur mist een beetje karakter

- Verbruik kan hoog zijn

- Wennen aan het infotainmentsysteem

 

Tekst: Jochen Scheire

Getagged onder:
volvo
Laatst aangepast op maandag, 18 januari 2021 11:49

Gerelateerde items (op tag)