Test: Smart #1 Brabus, Hippe SUV

maandag, 18 december 2023 17:22
Test: Smart #1 Brabus, Hippe SUV

Smart was tot op heden gekend als fabrikant van ultra-stadsauto’s. Voor de nieuwe smart, werpen ze dit imago van zicht door een SUV te lanceren. En uiteraard is hij elektrisch. Wij mochten onderweg met de topversie, de smart #1 Brabus.

De nieuwe smart is 4,30 meter lang en duidelijk groter dan alle vorige voertuigen die ze bouwden. Hij komt met een leuk design, wat ervoor zorgt dat smart nog altijd een “hippe” auto blijft.

Stijl binnenin
Ook in het interieur overheersen kleuren, lichte en goede materialen in combinatie met ronde en vloeiende vormen. In het midden staat een aanraakscherm van 12,8 duim, dat zowat alle instellingen bevat, tot en met de instellingen van de buitenspiegels. Niet echt handig volgens ons. De klimaatinstellingen zijn wel altijd zichtbaar onderaan het scherm en kan gecombineerd worden met een intelligente spraakassistent. Ook de bergruimte is voldoende, de achterbank biedt voldoende plaats voor volwassenen. De koffer is niet van de grootste, met 313 tot 323 liter.

Vermogen
Onze smart #1 Brabus beschikt over twee elektromotoren die samen 428 pk leveren. Daarmee kan je al eens uitpakken, want in 3,9 seconden zit de digitale snelheidsmeter al op 100 km/u. De topsnelheid is beperkt tot 180 km/u. Bij het accelereren maakt hij een kunstmatig geluid en in bochten is hij duivels efficiënt, dankzij de vierwielaandrijving. Een stadsautootje is dit al lang niet meer. Maar dat was al duidelijk hierboven. Wie denkt aan one-pedal driving te doen, komt enigszins ontgoocheld uit. Dit had iets meer uitgesproken mogen zijn.

62 kW
Het batterijpakket levert 62 kWh aan capaciteit en daarmee kom je in de praktijk een kleine 400 kilometer ver. Volgens WLTP brengt de Brabus je 400 kilometer ver. Het verbruik viel tijdens onze testweek heel goed mee, met een dergelijke vermogen en prestaties ging de boordcomputer niet hoger dan 20 kWh per 100 kilometer. Wanneer hij aan de paal moet om op te laden, kan je terugvallen de 22 kW wisselstroomlader. Op gelijkstroom – snelladen dus – kan met 150 kW maximum.  Wie meer rijbereik wenst, kiest beter voor de smart #1 met een enkele motor en 272 pk, die brengt hem officieel 440 km ver.

Sportief
De Brabus-smart pakt in zijn standaarduitrusting uit met enkele sportieve addenda, zoals het alcantara-stuurwiel wat voor een goede grip zorgt.  De standaarduitrusting is heel correct met head-up display, een vast panoramisch dak en Matrix koplampen met adaptief grootlicht. Er zijn weinig tot geen opties. De prijs bedraagt 47.995 euro BTW inclusief.  Best een concurrentieel aanbod voor een dergelijk vermogen en uitrusting. Binnenkort komt smart met #3, een coupémodel. Deze is volgens ons nog beter gelijnd en trekt de hippe lijn nog door.

De smart #1 in zijn Brabus-versie wil vooral hip zijn in de stad en ver daarbuiten. Want wat ooit het kleine stadswagentje was, is niet meer.  Deze volwassen SUV rijdt voortreffelijk, levert prima prestaties en een aanvaardbaar rijbereik. 

PLUS

  • verbruik
  • prestaties
  • prijs

MIN

  • teveel digitalisering
  • geen one pedal drive

tekst: Filip Dewulf
foto’s: smart

 

Getagged onder:
smart
Laatst aangepast op maandag, 18 december 2023 17:26

Gerelateerde items (op tag)

25 jaar smart: het iconische automerk vindt zichzelf opnieuw uit met een uitgesproken engagement voor duurzame mobiliteit

Brussel, 17 juli 2023. Na meer dan 9.000 dagen en ter gelegenheid van zijn 25e verjaardag blikt het baanbrekende merk terug op de talrijke mijlpalen uit een kleurrijke carrière in de auto-industrie. smart heeft zijn stempel gedrukt met innovatieve en unieke producten, van het radicaal heruitvinden van stedelijke mobiliteitsoplossingen met de praktische stadsauto's tot het beantwoorden van hedendaagse mobiliteitsbehoeften met de nieuwe generatie van volledig elektrische compacte smart premium SUV's. Met de introductie van de volledig nieuwe smart #1 in 13 Europese landen, schrijft smart verder geschiedenis met een uitgesproken engagement voor elektrische aandrijving en houdt het merk zoals voorheen de vinger aan de pols van de tijdsgeest.

Smart onthult de nieuwe #3: de allereerste sports utility coupé van het iconische merk gaat in wereldpremière

Brussel, 17 april 2023 - smart heeft zijn allereerste sports utility coupé, de smart #3, officieel gelanceerd met een exclusief evenement tijdens ‘Auto Shanghai’. Het ontwerp van de smart #3 kenmerkt een nog sportievere interpretatie van de designfilosofie die exclusief is ontwikkeld door het designteam van Mercedes-Benz. Uiteraard met behoud van state-of-the-art connectiviteit als kernthema. Met de lancering van de smart #3 blijft het merk trouw aan zijn oorspronkelijke baanbrekende visie om de beste oplossingen voor toekomstige stedelijke mobiliteit te verkennen.