Test: Peugeot e-308 - Elegantie maakt het verschil

vrijdag, 31 mei 2024 09:54
Test: Peugeot e-308 - Elegantie maakt het verschil

Dat de verschillende merken binnen de Stellantis-groep dezelfde batterijen, elektromotoren en vermogens ter beschikking hebben, is ondertussen gemeengoed geworden. Vandaar dat de Peugeot e-308 nauw verwant is aan de Opel Astra, zoals dat bijvoorbeeld het geval is met de e-208 ten opzichte van de Opel Corsa Electric. Wij zoeken uit waar de Peugeot het verschil maakt met zijn Duitse neef.

Leeuwentanden

De e-308 is niet te onderscheiden van de rest van het gamma. Zijn strakke vorm met een combinatie van golvende lijnen worden afgewisseld met scherpe hoeken. Het wulpse voorkomen dankt hij vooral aan zijn leeuwentanden vooraan en zijn klauwvormige achterlichten. Best wel sexy en modern, vinden wij.

i-Cockpit

Peugeot onderscheidt zich tegenwoordig vooral in het interieur. De zogenaamde i-Cockpit onderscheidt zich in eerste instantie door het kleine en laag geplaatste stuurwiel. Dat levert de zo typische rijhouding op. Met het lage stuur dien je ook je stoel wat lager te plaatsen om toch nog voldoende zicht op de instrumenten te hebben. Dat voelt de eerste meters wat onwennig aan, maar na enkele dagen valt dat echt goed mee. Zeker omdat het stuurtje prima in de hand ligt en het stuurgevoel in deze Peugeot toch wel voor enig rijplezier zorgt. Over de instrumenten gesproken, het gaat hier niet om traditionele digitale wijzerplaten, maar om 3D-klokken. Twee beeldschermen worden achter of boven elkaar geplaatst, waardoor de belangrijkste informatie vooraan wordt getoond en bijkomende rij-informatie achteraan. Best wel knap gevonden.
Onder het centrale beeldscherm bedien je de zogenaamde “i-Toggles”, een aantal shortcuts als het ware om de courante of meest gebruikte functies op te roepen. En de bediening daarvan verloopt vlot.

Efficient

De motor en het accupakket van deze Peugeot e-308 zijn duidelijk op efficient rijden gericht. Het geheel levert het ondertussen in het concern bekende vermogen van 156 pk op, gekoppeld aan 54 kWh (netto 51 kWh) aan batterijvermogen. Hiermee is dit geen supersprinter, maar de e-308 is best wel een vlotte auto. Bij normaal gebruik haal je in de praktijk makkelijk 400 kilometer rijbereik, onze boordcomputer toonde meermaals 440 kilometer en ons gemiddelde verbruik kwam uit op een mooie 17,7 kWh over onze testweek. En wij zijn ervan overtuigd dat lagere cijfers nog haalbaar zijn. Op dat punt is het gebruik van de B-stand mogelijks een goede hulp, al hadden wij nog iets meer afremmen verwacht, een volledig met één pedaal rijden is niet mogelijk.
De batterijen terug opladen kan aan de snellader met maximum 100 kW, aan publieke laadpunten is dat met 11 kW in ideale omstandigheden. Gemiddeld, geen uitschieters op dat vlak. Maar met een batterij van 54 kWh hadden wij niets meer verwacht.

Strak maar toch zacht genoeg

Wij hadden het al over het stuurgedrag met het kleine stuurtje, dat aangenaam prettig is en een prima stuurgevoel geeft. Dat combineert hij met een uitstekende wegligging, wat een heel aangename ervaring met zich meebrengt. De wagen is zeer wendbaar en biedt voldoende rijplezier op bochtige wegen. Ook de grip is prima, wij hadden niet het minste last van onderstuur of gripverlies.
Wie het Frans comfort van weleer verwacht, kunnen wij ontgoochelen. De e-308 staat op een vrij stevig onderstel, dat heel stevig en strak aanvoelt. Niet dat hij oncomfortabel hard is, zeker niet. Vergeleken met zijn evenknie bij Opel, de Astra Electric, is dit toch wel de levendigste van het tweetal.

Concurrentie in eigen huis

Vermits deze Peugeot wat aandrijving en batterijen betreft idem is aan zijn neef bij Opel, dringt een prijsvergelijk zich op. De Peugeot e-308 in zijn Allure-versie is er vanaf 43.785 euro, bij Opel is de Astra Electric Edition er reeds vanaf 40.500 euro. Een breakversie die bij Peugeot SW heet, kost 1.000 euro extra, bij Opel is dat dan de Sports Tourer voor slechts 500 euro extra. Aan de klant om te kiezen voor het klassieke uiterlijk en interieur van de Opel of deze wat hippere en frivoler rijdende Peugeot. Of het wordt discussiëren met de verkoper in hoeverre er bij Peugeot korting kan verkregen worden. Spannend. 

De nieuwe Peugeot e-308 is niet wereldschokkend vernieuwend, zeker niet op vlak van motorisatie en batterijpakket, hij gebruikt de gekende combinatie bij Stellantis. Er zijn geen keuzemogelijkheden aan vermogens.  Hij ziet er goed uit, rijdt voortreffelijk en is zuinig. En zijn interieur is frivool met de i-Cockpit, als je kunt leven met het lage en kleine stuur. 


 
PLUS

  • verbruik
  • handige i-Cockpit
  • prima wegligging

MIN

  • geen volledige one pedal drive
  • rijhouding vraagt gewenning
  • prijsverschil met Astra


tekst: Filip Dewulf
foto’s: Peugeot

Getagged onder:
peugeot

Gerelateerde items (op tag)

Test: Peugeot e-308, Elegantie maakt het verschil

Dat de verschillende merken binnen de Stellantis-groep dezelfde batterijen, elektromotoren en vermogens ter beschikking hebben, is ondertussen gemeengoed geworden. Vandaar dat de Peugeot e-308 nauw verwant is aan de Opel Astra, zoals dat bijvoorbeeld het geval is met de e-208 ten opzichte van de Opel Corsa Electric. Wij zoeken uit waar de Peugeot het verschil maakt met zijn Duitse neef.

Nieuwe Peugeot e-partner, next gen small e-van

Het merk PEUGEOT is een van de eerste merken die een volledig assortiment elektrische bedrijfswagens in Europa aanbiedt en bevestigt opnieuw zijn positie in dit segment. Als aanvulling op de nieuwe PEUGEOT e-EXPERT (International VAN of The Year 2021) en PEUGEOT e-BOXER, presenteert PEUGEOT met trots de nieuwe PEUGEOT e-PARTNER. Voortbouwend op zijn commerciële succes van generatie op generatie en talloze prijzen gewonnen, waaronder de titel van International VAN of The Year in 2019, is de PEUGEOT PARTNER sinds zijn lancering in 1996 in 2.000.000 voertuigen geproduceerd en in meer dan 100 landen verkocht.

NIEUWE 100% ELEKTRISCHE PEUGEOT e-208

NIEUWE e-208 100% ELEKTRISCH: MEER FUN, EFFICIENTER, EN TOT 400 KM BEREIK MET EEN NIEUWE ELEKTRISCHE MOTOR 

 

  • EXCELLENCE: Ultra-efficiënt, gemiddeld verbruik van 12 kWh/100 km 
  • EMOTION: 15% meer vermogen en 10,5% meer 100% elektrische actieradius 
  • ALLURE: Elektrisch kampioen in Frankrijk en Europa

 

Na een eerste optimalisatie eind 2021, waardoor de actieradius met 6,5% (+22 km) toenam, zal de PEUGEOT e-208 in 2023 profiteren van een belangrijke technologische verschuiving om de nieuwe motor van de PEUGEOT e-308 te integreren: het maximumvermogen zal met 15% toenemen, van 100 kW/136 pk tot 115 kW/156 pk, terwijl belangrijke werkzaamheden op het gebied van efficiëntie het gemiddelde energieverbruik zullen terugbrengen tot slechts 12 kWh, waardoor de actieradius met 10,5%, oftewel 38 km, zal toenemen tot 400 km. Zeer belangrijke verbeteringen voor het plezier, het budget en het dagelijkse leven van de gebruikers!  

De PEUGEOT e-208, de 100% elektrische versie van de 208, ziet er fantastisch uit, bevat state-of-the-art uitrusting en is dankzij de elektrische technologie en de PEUGEOT i-cockpit® met zijn compacte stuurwiel erg leuk om mee te rijden. Dit staat garant voor directe sensaties en een ongeëvenaard rijgedrag. Door zijn vele kwaliteiten is hij een enorm succes bij klanten: sinds zijn lancering in 2019 zijn er bijna 110.000 geproduceerd, maar bovenal staat de PEUGEOT e-208 sinds begin 2022 aan de leiding van de verkoop in het elektrische B-segment in Europa en in dezelfde periode op de 1e plaats voor alle segmenten samen van de in Frankrijk verkochte elektrische voertuigen.

Nieuwe Peugot E-308 en E-308 SW

PEUGEOT 308 EN 308 SW 100% ELEKTRISCH

 

  • ALLURE: 100% elektrisch en 100% onweerstaanbare 308 berline en break
  • ALLURE: Eerste 100% elektrische break versie van een Europese fabrikant
  • EXCELLENCE: Nieuwe 115 kW/156 pk motor, nieuwe generatie accu
  • EXCELLENCE: 12,7 kWh/100 km, referentie-efficiëntie in het C-segment  
  • EMOTIE: Het plezier van 100% elektrisch rijden met de PEUGEOT i-Cockpit®.