Test: Subaru Solterra, De perfecte dagelijkse metgezel

dinsdag, 16 juli 2024 21:37
Test: Subaru Solterra, De perfecte dagelijkse metgezel

Om te stellen dat de Subaru Solterra een tweelingbroer is van de Toyota de bZ4x is wel wat kort door de bocht. De standaard 4wiel aandrijving van de Subaru en het uitgebreide pakket aan accessoires is hier zeker het bewijs van. De ontwikkeling van de Toyota en deze Subaru is dan wel gebeurd in samenwerking met Toyota, maar er zijn toch opmerkelijk wat verschillen. Het prijskaartje van 56.745 € voor de Solterra tegenover 39.590 € voor de Toyota is dan wel  aanzienlijk maar de permanente vierwielaandrijving samen met het uitstekend uitrustingsniveau kan voor sommige bestuurders de meerprijs misschien makkelijker verrechtvaardigen.  Het model wat wij mochten testen was deze met de Sky Package uitrusting wat de prijs van de auto wel opdrijft naar goed 60.995 €. Rechtstreekse concurrenten van deze Solterra zijn de Kia EV6 en Mustang E die net wat minder kosten dan de Subaru en geen permanente 4wiel aandrijving bieden.

De 160 kW motor met 337 Nm en een batterij capaciteit van 71.4 kWh zou volgens de WLTP 415 km rijbereik moeten geven. In realiteit haalden we tijdens onze 7 daagse testrit 340 km per rit met een gemiddeld verbruik van 18 kWh per 100 km over een totaal van 750 gereden kms in verschillende omstandigheden, radio en airco aan.

De buitenkant oogt eigentijds, met uiteraard opnieuw de verwijzingen naar de Toyota bZ4x, de zwarte wielkapoverdekkingen van de Solterra zijn misschien niet echt mooi, maar wel erg efficiënt bij off road rijden want het verhinderd dat heel wat opspattende modder en vuil op de lak terecht te komen. In het dagelijkse verkeer biedt de Solterra een uiterst aangename rijervaring. De permanente 4WD zorgt voor betrouwbare prestaties, terwijl de goed uitgebalanceerde besturing zorgt voor een zorgeloze rit onder alle omstandigheden.

Bij het plaatsnemen achter het stuur van de Solterra valt meteen de aangename eerste indruk op.  Het overzichtelijke dashboard met  grote display op de middenconsole geeft een eigentijdse uitstraling. Het rijden op zich met deze Solterra is dan ook echt aangenaam, het afgeplatte stuur ligt goed in de hand, de bedieningsknoppen en het display zijn gemakkelijk te gebruiken, in Eco stand trekt de wagen meer dan redelijk op, en alle rijsystemen zoals adaptieve cruise control, lane assistance, adaptieve cruise control e.d. zijn handig in druk verkeer. Jammer van het continue aanwezige aandachtssysteem dat via de camera op de stuurkolom aangestuurd wordt en te pas en te onpas afgaat.  Uiteraard draagt dit bij tot de veiligheid, maar het kan echt wel irritant uit de hoek komen. De Harman Kardon speakers geven je dan weer het gevoel in een concertzaal te toeven. De Solterra is rijkelijk voorzien van accessoires en extra rijuitrusting, dat mag ook wel voor de prijs, maar de uitgebreide veiligheidsuitrusting is uiterst genietbaar.

Zelfs voor mensen van meer dan 1.90 m. is er voldoende hoofd-en beenruimte zowel voor- als achter in de auto. De zitpositie voor is uitstekend elektrisch in te stellen. De zitpositie achterin zou misschien wat meer beenondersteuning gebruiken.

De one pedal drive loodst je zonder gedoe door het drukke verkeer op de snelweg of korte verplaatsingen. Door de paddles op het stuur te gebruiken of de knop op de middenconsole kan je het niveau voor het regenereren van energie tijdens het remmen afstellen Enkel het accelereren wanneer een voorganger hard op de rem gaat, of uit stilstand, gaat wat langzaam, maar dat kan je zelf met wat druk op het pedaal bijstellen. Bovendien zorgt de one pedal drive ervoor dat er wat extra energie wordt opgewekt bij het afremmen waardoor de batterij een klein beetje extra wordt opgeladen tijdens de rit.

Als het om Offroad rijden gaat, is de ervaring met het voertuig uitstekend. Hoewel België misschien niet zo veel mogelijkheden biedt voor dergelijke avonturen, zijn er in de Limburgse bossen wel enkele zandpaden waar we het voertuig op de proef konden stellen. Met een bodemvrijheid van 21 cm wordt het navigeren op deze paden een fluitje van een cent, waardoor de bestuurders er zorgeloos kunnen cruisen. In de X-modus worden de mogelijkheden van het voertuig verder verbeterd, waardoor iedereen een soepele en plezierige offroad-ervaring krijgt. Zelfs voor onervaren bestuurders is het nemen van bochten met een zware voet geen reden tot bezorgdheid. Het permanente 4WD-systeem leidt alles in goede banen, net als op gewone wegen onder droge of natte omstandigheden.

“Na enkele rondjes op Circuit Zolder konden we met zekerheid zeggen dat de 4WD van deze wagen prachtig zijn werk doet in sportieve omstandigheden. De acceleratie is meer dan indrukwekkend en in het bochtenwerk springt de uitstekende gewichtsverdeling onmiddellijk op. Het afremmen en accelereren uit de bochten verloopt bijna moeiteloos. Uiteraard gaat dit sportief gedrag wel ten koste van het verbruik, maar het genot van zijn sportieve gedragingen is uitstekend. “

Uiteraard is de eerste bekommernis het rijbereik, volgens de constructeur kan je rekenen op 450 km WLTP maar het is al overbekend dat je er minstens 30% mag vanaf tellen om een werkelijke projectie te krijgen over de rijafstand. Tijdens onze testweek kregen we 340 km uit de batterij wat toch wel wat teleurstelde, voor een wagen van deze prijsklasse zou je best wat meer mogen verwachten. Dit kwam deels omdat door het warme weer tijdens de test het nodig was om de airco constant te laten draaien wat uiteraard inspeelt op het verbruik. Jammer dat het panoramische dak niet open kan, dit zou je in staat stellen om in het tussenseizoen de airco achterwege te laten en enkele kilometers rijbereik te winnen. Het opladen tot 80% duurde ook wel 10 minuten meer dan de door de constructeur opgegeven 30 minuten, zelfs met voorverwarmde batterij. Doorladen tot 95% nam dan wat minder tijd in beslag dan aangegeven.

De Solterra is zonder twijfel een comfortabele EV die zich richt op functionaliteit en gebruiksgemak. Deze moderne elektrische SUV is een aantrekkelijke keuze voor bestuurders die op zoek zijn naar betrouwbaarheid en stijl. Met een ruime kofferinhoud van 441 liter biedt de Solterra voldoende ruimte om bagage mee te nemen op vakantie. Bovendien is het mogelijk om zonder aanpassingen een rolstoel mee te nemen. Deze eigenschap maakt de auto extra handig en toegankelijk voor mindervaliden die graag willen meerijden.

+
Comfort
Uitgebreide opties
Binnenruimte
4X4

-
Rijbereik
Prijskaartje
Verbruik
Komt niet in aanmerking voor subsidie van de Vlaamse gemeenschap

Onze eindconclusie: Hoewel deze Solterra misschien niet ideaal is voor extreem lange ritten, is het een uitstekende keuze voor dagelijks gebruik. Met zijn focus op comfort, functionaliteit en gebruiksgemak biedt deze EV een prettige rijervaring voor alledaagse activiteiten en verplaatsingen. De Solterra is een betrouwbare metgezel die zich op zeer goed gedraagt in alle omstandigheden. Als je op zoek bent naar een praktische en veelzijdige auto, dan zit je zeker goed met de aankoop van deze Solterra.

TEKST : Rudy Swinnen
Foto’s : Subaru

Getagged onder:
subaru
Laatst aangepast op dinsdag, 16 juli 2024 21:41

Gerelateerde items (op tag)

Test Subaru Solterra - De perfecte dagelijkse metgezel

Om te stellen dat de Subaru Solterra een tweelingbroer is van de Toyota de bZ4x is wel wat kort door de bocht. De standaard 4wiel aandrijving van de Subaru en het uitgebreide pakket aan accessoires is hier zeker het bewijs van. De ontwikkeling van de Toyota en deze Subaru is dan wel gebeurd in samenwerking met Toyota, maar er zijn toch opmerkelijk wat verschillen. Het prijskaartje van 56.745 € voor de Solterra tegenover 39.590 € voor de Toyota is dan wel  aanzienlijk maar de permanente vierwielaandrijving samen met het uitstekend uitrustingsniveau kan voor sommige bestuurders de meerprijs misschien makkelijker verrechtvaardigen. 

Subaru kondigt vier nieuwe volledige elektrische SUV'S aan

EV-productie wordt opgevoerd naar 400.000 eenheden
Subaru Corporation heeft zijn geconsolideerde financiële resultaten voor het afgelopen boekjaar gepubliceerd, inclusief de toekomstplannen voor volledig elektrische voertuigen. Het bedrijf heeft aangekondigd dat tegen eind 2026 vier volledig elektrische SUV-modellen leverbaar zullen zijn.

Subaru op het 100e Autosalon van Brussel

  • Voorstelling Solterra MY2024
  • Lancering XV "Pure Plus"
  • Lancering Forester "Premium Black"
  • Lancering Outback "50 Yr AWD Edition"
  • Subaru 360 en 50 jaar All-Wheel Drive
  • Ongeziene Saloncondities