Kennismaking en rijtest met de Alfa Romeo Junior 280 VELOCE

woensdag, 17 juli 2024 18:33
Kennismaking en rijtest met de Alfa Romeo Junior 280 VELOCE

Bij aankomst in het Alfa Romeo-museum in Arese, Milaan, dat de rijke geschiedenis van het merk tentoonstelt, maken we kennis met Domenico Bagnasco (development), Daniel Tiago Guzzafame (product) en Alejandro Mesonero (design). Daarna begint de ontdekkingstocht.

De Junior 280 VELOCE belichaamt het DNA en de sportiviteit van Alfa Romeo in compacte afmetingen, wat het merk terugbrengt naar een van de grootste marktsegmenten in Europa. Dit model biedt een symbolisch welkom aan een nieuwe generatie Alfisti-fans.

Alfa Romeo opent haar poorten en nodigt ons uit op de Balocco Proving Ground voor een dag vol tests met de nieuwe, 100% elektrische Junior 280 VELOCE. Dit toonbeeld van sportiviteit onthult zijn uitmuntende rijdynamiek. De dynamische preview geeft insiders de kans om de eerste elektrische compacte sportauto van het merk te testen op dezelfde circuits waar het dynamische design van het model is gevalideerd. Zo brengt Alfa Romeo de sportiviteit terug in het grootste segment van de Europese markt.

Aan de Junior 280 VELOCE heeft hetzelfde Italiaanse team van Alfa Romeo-ingenieurs gewerkt dat unieke projecten als de 4C, 8C, Giulia & Stelvio Quadrifoglio en Giulia GTA heeft gerealiseerd. Het resultaat is een perfecte balans tussen de beste rijeigenschappen in zijn klasse en massa’s comfort in het dagelijks leven.

Met de Junior 280 VELOCE introduceert Alfa Romeo de nieuwe generatie van de M4+ elektromotor, die 207 kW (280 pk) en 345 Nm koppel levert. Deze aandrijflijn, ontwikkeld door Alfa Romeo engineering in samenwerking met Stellantis Engineering Propulsion Systems en Emotors, is ontworpen en verfijnd om te voldoen aan de specifieke doelstellingen van het project onder leiding van het Alfa Romeo-team. Dankzij het hoge vermogen en koppel, met een piek van 15.200 tpm en constant maximumkoppel tussen 250 en 4.875 tpm, biedt deze compacte sportwagen compromisloos rijplezier en dynamiek die toonaangevend is in het segment. De auto accelereert van 0 naar 100 km/u in slechts 5,9 seconden en bereikt een topsnelheid van meer dan 200 km/u. De elektrische aandrijflijn bestaat uit een Hybrid Synchronous Motor en een 54 kWh batterij, die een actieradius van 410 km in de WLTP-cyclus biedt. Bij een DC-laadstation van 100kW duurt het minder dan 30 minuten om de batterij van 10% naar 80% op te laden.

Om het volle vermogen op de weg te krijgen en een sportieve, plezierige rit te garanderen, is de Junior 280 VELOCE uitgerust met het nieuwste TorSen "D" mechanische sperdifferentieel. Deze oplossing, nu in de lichtere en efficiëntere "D"-generatie, zorgt voor een dynamische en consistente verdeling van het koppel tussen de voorwielen, afhankelijk van de rijomstandigheden en het wegdek. Dit differentieel benut de sterke punten van voorwielaandrijving optimaal, verbetert de wegligging, tractie en stabiliteit bij het wegrijden en vermindert onderstuur, elektronische regelinterventies en trillingen op het stuur.

De ophanging van de Junior 280 VELOCE bestaat uit een betrouwbare combinatie van MacPhersons aan de voorkant en een torsiebrug aan de achterkant, wat zorgt voor een perfecte wegligging en comfort in alle rijomstandigheden. De voorwielophanging heeft een nieuwe stabilisatorstang en veerpoot, wat resulteert in directe respons en perfect rijgedrag. Met een kortere stuurarm bereikt de Junior een stuurverhouding van 14,6:1, de beste in zijn segment. Een specifieke torsiestang is het belangrijkste kenmerk van de achterwielophanging en beide assen hebben specifieke schokdempers met dubbele hydraulische stopveren. Bovendien is de ophanging 25 mm verlaagd en beschikt de wagen over aangepaste stabilisatoren om het overhellen in bochten te verminderen en de sportieve rijeigenschappen te verbeteren.

Voor veilige remprestaties op hoge snelheden is de VELOCE uitgerust met geventileerde remschijven van 380 mm en monoblokremklauwen met vier zuigers aan de voorkant, wat een remkracht van 1,12 G biedt en een remweg van 33 meter van 100 km/u naar 0. Grote 20-inch lichtmetalen velgen met specifieke striping en racebanden vervolledigen de specificaties. De velgen zijn niet afgeschermd met wieldoppen, waardoor de grote remschijven en rode remklauwen goed zichtbaar zijn en bijdragen aan het stoere en sportieve karakter van de VELOCE.

Om het rijgedrag en de prestaties te optimaliseren, biedt de Alfa D.N.A. aandrijvingskeuzeschakelaar verschillende rijmodi. In de "Dynamische" modus is het vermogen en koppel maximaal beschikbaar, de stuur- en pedaalgevoeligheid verhoogd en de ESP-interferentie minimaal. De "Natural" modus beperkt het maximale vermogen en snelheid, en de werking van het ESP is conservatiever om energie en verbruik te besparen zonder in te boeten aan prestaties. In de "Advanced Efficiency" modus wordt het koppel beperkt tot 300 Nm voor maximale energiezuinigheid. Daarnaast is er de "B-mode" knop voor verbeterde regeneratie, die zorgt voor intensievere regeneratie bij het loslaten van het gaspedaal, waardoor de grip en actieradius verbeteren.

Kiezen voor de Junior 280 VELOCE betekent zoveel als geen compromissen sluiten. Alfa Romeo plaatst de bestuurder en passagiers centraal, waarbij comfort elke reiservaring eenvoudig, aangenaam, georganiseerd en veilig maakt. Bij het instappen merk je meteen de aandacht voor details, de hoogwaardige bekleding en het omhullende gevoel van comfort, gecombineerd met een sportief karakter en onmiskenbare Italiaanse kwaliteit.

Ondanks zijn compacte formaat heeft de Alfa Romeo de grootste bagageruimte in zijn klasse (BEV), met een laadcapaciteit van 400 liter, toegankelijk via handsfree technologie. Hij beschikt ook over handige functies, zoals een opbergvak met kabelorganisator onder de motorkap. Om het comfort verder te verhogen, biedt de auto rijhulpfuncties voor autonoom rijden van niveau 2. Samen met de 360° parkeersensoren zorgt de 180° achteruitrijcamera voor een innovatief semi-autonoom parkeersysteem dat de beschikbare ruimte aangeeft en automatisch in- en uitstapmanoeuvres uitvoert. De proximity access-technologie maakt het mogelijk om de wagen snel en eenvoudig te ontgrendelen en vergrendelen door simpelweg dichterbij of verder weg te gaan.

Het nieuwe infotainmentsysteem is op het gebied van software en connectiviteit het modernste wat er momenteel verkrijgbaar is. Dankzij een nieuwe generatie elektronische architectuur met over-the-air systeem- en software-updates kan nieuwe inhoud aan de oorspronkelijke configuratie worden toegevoegd zodra deze beschikbaar is. Het infotainmentsysteem biedt een geavanceerde multitasking-interface die de bestuurder alle benodigde informatie geeft zonder zijn aandacht van de weg te halen, voor een "smartphone-achtige" ervaring. Het middelpunt van het Telescope-systeem is een volledig digitaal 10,25" TFT-scherm voor toegang tot autogegevens en rijtechnologie-instellingen. Het werkt met widgets die intuïtieve interactie met alle functies mogelijk maken en die eenvoudig kunnen worden aangepast via slepen en neerzetten.

Een van de technologische innovaties van de Junior is de integratie van ChatGPT in het spraakherkenningssysteem van de auto. Dit maakt het mogelijk om complexe vragen te stellen en volledige, gestructureerde antwoorden te krijgen over verschillende onderwerpen. Daarnaast kan spraakbesturing worden gebruikt om op afstand met de auto te communiceren via de Alfa Romeo-vaardigheid "Alexa". Met deze functie kun je Amazon Alexa vragen naar de laadtoestand, nuttige plaatsen zoeken, de laatste locatie van de auto vinden en commando's voor vergrendelen en ontgrendelen op afstand geven.

Het nieuwe ADAS-systeem van de Junior 280 VELOCE biedt autonoom rijden op niveau 2, met automatisch gas geven, remmen en binnen de rijstrook blijven, voor maximale rijveiligheid.

De Junior combineert "Intelligent Adaptive Cruise Control" (IACC) en "Lane Centering" (LC) met een frontcamera om de hele omgeving van de auto in de gaten te houden. Het IACC-systeem past automatisch de snelheid van de auto aan om een veilige afstand tot voorliggers te bewaren en maakt gebruik van "Traffic Sign Recognition" en "Intelligent Speed Control". De ingebouwde camera herkent verkeersborden en toont deze op het display, waarbij de bestuurder wordt gewaarschuwd voor de geldende maximumsnelheid. Het systeem stelt voor de snelheid aan te passen en indien de bestuurder instemt, worden de instellingen van de cruise control automatisch aangepast. Het LC-systeem zorgt ervoor dat de auto zelfs bij druk verkeer in het midden van de rijstrook blijft.

De rijervaring
Eenmaal ingestapt en de sportieve, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel ingesteld, de rijmodi geselecteerd en de batterijtoestand gecontroleerd, ga ik het circuit op. Na een paar honderd meter ben ik al overtuigd: “dit wordt leuk,” en dat blijkt waar te zijn. De wagen presteert uitstekend op het bochtige parcours, zelfs bij intensief gebruik van de kerbstones en scherpe bochten tot 180°. Op de minder vlakke delen van het circuit, zoals oneffenheden, dwarsstroken en plaveien, blijft de auto stabiel. Het mechanische sperdifferentieel werkt perfect, terwijl de rijhulpmiddelen discreet ingrijpen waar nodig, zonder op te vallen. Het wisselen tussen rijmodi gaat naadloos en het infotainmentsysteem is snel en gebruiksvriendelijk, met veel handige applicaties. Sneltoetsen voor belangrijke functies zorgen voor gemak naast het touchscreen. De ruime laadruimte heeft een dubbele vlakke bodem en een opbergvak voor de laadkabel in het voorste compartiment. De auto oogt sportief vanuit alle hoeken en is van hoge productiekwaliteit. Kortom, de Junior 280 VELOCE is een veilige, sportieve en kwalitatieve wagen.

Tekst: René Istas
Foto’s: Alfa Romeo, René Istas

Prestaties

Acceleratie 0 - 100 km/u

6.0 sec

Topsnelheid

200 km/u

Actieradius Elektrisch *

310 km

Totaal Vermogen

207 kW (281 pk)

Totaal Koppel

345 Nm

Aandrijving

Voor

     

 Accu / Tractiebatterij

Capaciteit

54.0 kWh

Batterij Type

Lithium-ion

Aantal Cellen

102

Architectuur

400 V

Capaciteit Bruikbaar

50.8 kWh

Kathodemateriaal

NCM811

Pack Samenstelling

102s1p

Nominaal Voltage

377 V

     

Opladen

Thuis / Bestemming

Laadaansluiting

Type 2

Locatie Laadpoort

Linkerzijde - Achter

Laadvermogen

11 kW AC

Laadtijd (0->310 km)

5u30m

Laadsnelheid

57 km/u

     

Snelladen

Laadaansluiting

CCS

Locatie Laadpoort

Linkerzijde - Achter

Laadvermogen (max)

100 kW DC

Getagged onder:
alfaromeo
Laatst aangepast op donderdag, 18 juli 2024 19:45

Gerelateerde items (op tag)

Alfa Romeo Tonale hybrid Tributo Italiano, Forza Italia!

Met de Tonale mag Alfa Romeo sinds 2022 ook deel uitmaken van de grote club van SUV’s in het C-segment. Om hun Italiaanse roots nog wat verder in de verf te zetten, komen ze nu met deze Tributo Italiano. Benieuwd of deze zuiderse charmeur naast zijn beauty ook de brains heeft.

Nieuwe Alfa Romeo Milano: Sportiviteit gaat voor compact

 Sportief in hart en nieren, compact van formaat en Italiaanse stijl op het eerste gezicht. Het wachten is voorbij. Alfa Romeo presenteert de nieuwe MILANO aan de internationale pers in Milaan, in het historische hoofdkwartier van de Automobile Club Milano, op een onconventionele manier en met een tweeledig doel: aan de ene kant om Alfa Romeo's nieuwe taal te demonstreren, aan de andere kant om dat viscerale en trotse partnerschap met de stad waar Alfa Romeo in 1910 werd opgericht te bevestigen als symbool van de perfecte balans tussen innovatie en traditie, stichtende kenmerken die het merk aan zijn geboortestad binden

Alfa Romeo, highlights 2022 en nieuws 2023

  • 2022 sluit af met sterke groei voor Alfa Romeo in België
  • Uitstekende start voor de Tonale, die nu al 65% van de Alfa Romeo verkopen vertegenwoordigt.
  • De Tonale PHEV betekent 60% van de modellenmix en staat hiermee in de Europese top 3.
  • 2023 wordt sportief: lancering van de vernieuwde Giulia en Stelvio en de Tonale Plug-in Hybrid Q4, de sportiefste versie binnen het gamma