Alfa Romeo Tonale hybrid Tributo Italiano, Forza Italia!

vrijdag, 30 augustus 2024 16:35
Alfa Romeo Tonale hybrid Tributo Italiano, Forza Italia!

Met de Tonale mag Alfa Romeo sinds 2022 ook deel uitmaken van de grote club van SUV’s in het C-segment. Om hun Italiaanse roots nog wat verder in de verf te zetten, komen ze nu met deze Tributo Italiano. Benieuwd of deze zuiderse charmeur naast zijn beauty ook de brains heeft.

Verkoophit
Wel vaker worden modellen die Alfa op de markt brengt voorgesteld als de wagen die Alfa zal moeten redden van de ondergang. De Tonale, waarvan de ontwikkeling vrijwel afgerond was voor de overname van PSA, geeft Alfa terug een boost aangezien het model zorgde voor een verdubbeling van het aantal verkochte wagens in België (2023 vergeleken met 2022). Vooral de Tonale PHEV, de plug-in hybride, valt in de smaak en is verantwoordelijk voor maar liefst 33% van alle Alfa’s die verkocht worden.

Il cuore sportivo
Ik druk de startknop op het stuurwiel in en zie hoe het digitaal instrumentarium voor mij de koplampen van de Tonale theatraal doen oplichten. De ronde vorm van de klokken bleven deels behouden en doen ons mijmeren aan Alfa’s van vroeger. Achter het stuurwiel prijken de sportieve alu-peddels, al storen ze wel als ik mijn eerste afslag wil nemen en de richtingaanwijzer met mijn vingertoppen zoek. Ik kijk naar beneden en zie de DNA-knop zitten. Eens zien hoe het met de sportieve genen zit en verander de instelling van Natural naar Dynamic. Een groot verschil is er niet met de andere standen met uitzondering van een gevoelig stevigere demping en een net wat sneller reagerende gasrespons. Het stuurgevoel is verbazend direct maar iets te licht om echt sportief aan te voelen. Ik druk het gaspedaal verder in en moet eventjes wachten op de duw in de rug. Een wachttijd die we niet meer gewoon zijn als EV-rijder. Met meer motortoerendrama dan daadwerkelijke snelheid rijdt de Tonale hybrid 160 pk zijn eerste slingerbochten in. Hij blijft mooi vlak en dankzij zijn breed schoeisel (235/40 R20) houdt hij mooi koers. Aan zelfzekerheid geen gebrek bij deze Italiaan.

Italiaans luxepaard
Deze speciale editie van de Tonale positioneert zich boven de Sprint en de Veloce en is beschikbaar met de 160pk hybride aandrijflijn (€ 49.050) of de PHEV met 280 pk (€ 60.900). Deze Tributo kost je € 3.500 meer dan een Veloce-uitvoering en beschikt nu standaard over de o zo mooie Teledial 20”-velgen, het Harman Kardon-geluidssysteem met 13 luidsprekers en subwoofer, een elektrische kofferklep met handenvrije toegang en een geheugenfunctie voor de voorste sportzetels uit kunstleder. Hiervoor hoef je dus niet meer de optielijst in te duiken. Enkel het panoramisch dak (€1.500) en het Techno Pack (met 360° camera, parkeerassistent en autonoom rijden level 2 voor € 1.700) ontbreken nog.
Hij onderscheidt zich verder nog door enkele specifieke details: rode i.p.v. grijze stiksels op de zetels, een decoratief dashboardelement in carbon-effect met ingebouwde sfeerverlichting en hoofdsteunen die de naam van de uitvoering geborduurd krijgen. Het interieur voelt dan ook hoogwaardig aan en lijkt zelfs het afwerkingsniveau van de grotere Giulia of Stelvio te overtreffen.

PHEV of HEV?
De twee beschikbare aandrijflijnen hebben naast de prijs en de prestaties toch nog wel wat belangrijke verschillen. De koffer van de PHEV wordt namelijk voor een deel ingepalmd door de batterij en slinkt van 500 l naar 385 l. De batterij en vierwielaandrijving (Q4) zorgen bovendien ook voor een meergewicht van 310 kg waardoor zijn gewicht van 1525 kg naar zo’n 1835 kg stijgt. Een gewicht dat geen effect heeft op het evenwichtig weggedrag, mede dankzij de vierwielaandrijving (Q4) en torque vectoring-functie die de koppelverdeling slim regelt over de twee assen.
De prestaties van de PHEV (1.3 T benzinemotor gekoppeld aan 2 elektromotoren en zestrapsautomaat) zijn sportief te noemen: 6,2 s van 0 naar 100 km/u en een topsnelheid van 206 km/u . De 160 pk is modester met een optrektijd van 8,8s maar bereikt wel een topsnelheid van 210 km/u.
De Tonale hybrid 160 maakt gebruik van een 1.5 T benzinemotor van 160 pk en 240 Nm, gekoppeld aan een 48V-elektromotor en batterij van 0,8 kWh, die de verbrandingsmotor toelaat om regelmatig het werk neer te leggen, bijvoorbeeld bij het uitrollen of bij stapvoets verkeer. Wij klokten zo af op een gemiddeld verbruik van 6,1 l/100km (WLTP: 5,6 l/100km) bij een gevarieerd parcours (60% stedelijk, 40% snelweg).
De PHEV heeft een grotere batterij (15,5 kWh bruto, 12 kWh netto) in het vooronder en kan je ook inpluggen waardoor je zo’n 50 km elektrisch kan rijden. Handig voor de korte ritten, maar reken wel op een gevoelig hoger verbruik eenmaal de batterij leeg is.

Luide Italiaan
Zonder in veralgemeningen te verzeilen zijn er wel enkele eigenschappen aan de wagen die ons doen vermoeden dat deze wagen van Italiaanse afkomst is. Zo vraagt de versnellingspook een stevige, masculiene handgreep om van positie te veranderen. Daarnaast wacht de automaat af en toe net wat te lang met opschakelen waardoor de motor nodeloos veel rumoer maakt alvorens te bedaren. Op de snelweg grijpt het dodehoeksysteem dan weer net iets te enthousiast en luid in wanneer ik me na het inhalen terug wil voegen op de rechterrijstrook. Waar de Italiaan wel terecht van zich laat horen, is wanneer het Harman Kardon-hifisysteem wordt aangesproken. De 13 speakers zorgen voor een helder en diep surroundeffect. Als dan ook nog toevallig Eros Ramazotti door de DAB-radio komt aanzetten, is het gevoel compleet.

Conclusie
De Tributo Italiano wil de beste versie zijn van de reeds overtuigende Tonale. Met zijn rijkelijke uitrusting en nog meer tot de verbeelding sprekend uiterlijk, voornamelijk dankzij de 20”-velgen, kan deze Alfa zich nog steeds onderscheiden. Zijn aandrijflijnen zijn modern maar zeker niet meeslepend zoals zijn echt sportieve GTA-voorgangers, zelfs niet met de krachtige PHEV.

Positief
+ Overtuigend Italiaans design
+ Algemene functionaliteit (binnenruimte, koffer)
+ Volledige uitrusting

Negatief
- Stevige prijs
- Aandrijflijn mist wat pit
- Veiligheidssystemen werken soms storend

Tekst: Daniel Cardoso
Foto’s: Daniel Cardoso

Getagged onder:
alfaromeo
Laatst aangepast op donderdag, 29 augustus 2024 20:38

Gerelateerde items (op tag)

Kennismaking en rijtest met de Alfa Romeo Junior 280 VELOCE

Bij aankomst in het Alfa Romeo-museum in Arese, Milaan, dat de rijke geschiedenis van het merk tentoonstelt, maken we kennis met Domenico Bagnasco (development), Daniel Tiago Guzzafame (product) en Alejandro Mesonero (design). Daarna begint de ontdekkingstocht.

Nieuwe Alfa Romeo Milano: Sportiviteit gaat voor compact

 Sportief in hart en nieren, compact van formaat en Italiaanse stijl op het eerste gezicht. Het wachten is voorbij. Alfa Romeo presenteert de nieuwe MILANO aan de internationale pers in Milaan, in het historische hoofdkwartier van de Automobile Club Milano, op een onconventionele manier en met een tweeledig doel: aan de ene kant om Alfa Romeo's nieuwe taal te demonstreren, aan de andere kant om dat viscerale en trotse partnerschap met de stad waar Alfa Romeo in 1910 werd opgericht te bevestigen als symbool van de perfecte balans tussen innovatie en traditie, stichtende kenmerken die het merk aan zijn geboortestad binden

Alfa Romeo, highlights 2022 en nieuws 2023

  • 2022 sluit af met sterke groei voor Alfa Romeo in België
  • Uitstekende start voor de Tonale, die nu al 65% van de Alfa Romeo verkopen vertegenwoordigt.
  • De Tonale PHEV betekent 60% van de modellenmix en staat hiermee in de Europese top 3.
  • 2023 wordt sportief: lancering van de vernieuwde Giulia en Stelvio en de Tonale Plug-in Hybrid Q4, de sportiefste versie binnen het gamma