Opel Astra Electric: vertrouwde vorm, nieuwe energie

dinsdag, 27 augustus 2024 13:53
Opel Astra Electric: vertrouwde vorm, nieuwe energie

De Opel Astra is een vertrouwd gezicht op de weg, maar bestaat sinds eind 2022 ook in een volledig elektrische versie: de Astra Electric. Kan deze gevestigde waarde ook indruk maken in de steeds drukker wordende wereld van EV’s? We deden de test en kwamen erachter.

De Astra Electric is een doorontwikkeling van de diesel, benzine en hybride variant van de 6de generatie Opel Astra die in 2021 gelanceerd werd. De radicale verjongingskuur die zijn uiterlijk toen kreeg, werkt nog altijd: de wagen ziet er nog even dynamisch en fris uit als bij zijn debuut. Of hij na zijn wedergeboorte als EV ook dynamisch rijdt, mochten we ondervinden tijdens onze testweek.

De oude en de nieuwe Astra ontmoeten elkaar
Op het eerste gezicht lijkt de Opel Astra Electric niet te onderscheiden van zijn niet-elektrische versie. Logisch, want deze BEV heeft als basis hetzelfde EMP2 platform. Die aanpak brengt weliswaar een aantal praktische beperkingen met zich mee. In deze EV vind je vooraan geen frunk en achteraan wordt de kofferruimte deels opgeofferd voor de batterij. De Astra Electric behoudt dus wel zijn klassieke uiterlijk, wat veel mensen die op zoek zijn naar een “normaal” uitziende EV ongetwijfeld op prijs zullen stellen.

Binnenin wordt het helemaal duidelijk dat deze Astra een product is van de Stellantis-familie. De bedieningselementen, zoals de pedalen, hendels en knoppen, komen bekend voor als je eerder al eens in een recente Peugeot, Citroën of DS hebt gezeten. Het drukt de kosten, maar het mist een beetje eigenheid.

Comfort met een paar kanttekeningen
Zodra je instapt, word je verwelkomd door een overzichtelijk en logisch ingedeeld dashboard. Het duurt even voordat de twee 10 inch schermen en de head-up display tot leven komen, maar eenmaal opgestart zijn ze informatief en gemakkelijk te bedienen. Qua gebruiksgemak heeft de Astra Electric absoluut geen lessen te krijgen van andere merken. Alle hendels en knoppen zitten waar we ze graag hebben. Functies zoals de adaptieve cruise control laten zich logisch en eenvoudig bedienen zonder onze aandacht af te leiden van de weg. En last but not least: de uitgebreide reeks fysieke ventilatieknoppen zijn een verademing in een tijdperk waarin alles via touchscreens lijkt te moeten.

Toch haalt de Astra geen perfect rapport. De pianolak op de middenconsole is een magneet voor vuile vingers en weerkaatst te pas en te onpas het zonlicht. Het dashboard zorgt voor vervelende reflecties in de voorruit. En de gebruikte materialen voelen achterin duidelijk minder premium aan dan voorin. Daarnaast kan de krappe hoofdruimte achterin voor mensen vanaf 1m85 ongemakkelijk worden. Het glazen dak, lijkt hier - zoals zo vaak - de boosdoener te zijn. Ook de beenruimte op de achterbank is beperkt, waardoor grote volwassenen niet comfortabel zitten tijdens langere ritten. Helaas is er ook hier en daar wat gekraak of gerammel te horen, zoals van de passagiersstoel als er niemand in zit.

Rijden zonder grote verrassingen
De rijervaring in de Opel Astra Electric is aangenaam, maar niet spectaculair. De ophanging biedt een fijn evenwicht tussen comfortabel en strak. Het stuur voelt redelijk direct en geeft goed door wat er met de voorwielen gebeurt. Pas bij maximale acceleratie in Sport-modus lijkt de besturing een wat zweverig karakter te krijgen. Een echte ‘kick’ zoals bij sommige andere EV’s ontbreekt. Dit betekent niet dat de Astra Electric traag aanvoelt. In elke situatie is er meer dan voldoende vermogen om adequaat te kunnen reageren. Op papier gaat hij van 0 naar 100 km/u in 9,2 seconden, in het echt voelt het sneller. De grens legt Opel pas bij een topsnelheid van 170 km/u. Dank aan de ‘Autobahn’ wellicht.

Opvallend: een auto-hold functie is er niet, wat betekent dat de auto begint te rollen zodra je de rem loslaat. Net zoals een traditionele automaat dus, maar je mist wel het moderne gemak van one-pedal driving. Voor wie veel in de stad rijdt, is dit misschien jammer.

Praktisch, maar niet zonder frustraties
Een ruimtewonder is de Astra Electric niet met 260 liter aan effectieve kofferruimte onder de hoedenplank. Ten opzichte van zijn benzine-broertje moet hij 45 liter opgeven om plaats te maken voor de batterij. Voor wie echt meer plaats nodig heeft, is er gelukkig de Astra Sports Tourer Electric.

Het automatisch sluiten van de auto gaat soms snel, waardoor de wagen al op slot ging als we nog bezig waren met het inpluggen van de laadkabel. De MyOpel-app, die je pas toegang geeft tot functies als het plannen van laadsessies als je €12 per maand wil ophoesten, voelt niet meteen aan als een goede deal.

Wat dat laden betreft: de auto slikt standaard 11 kW, zonder dat dit via het touchscreen kan worden aangepast. In België is dit niet ideaal als je rekening wil houden met je piekverbruik. Gelukkig houdt de Astra Electric zijn dorst in toom en zijn er enkel positieve verrassingen te noteren op het vlak van energieverbruik. Niet alleen maakt hij zijn beloofde mussendorst van 14,8 kWh waar, tijdens onze testweek slaagden we er zonder moeite in om onder de 14 kWh te duiken voor 100 km. Indrukwekkend. De WLTP-actieradius is 418 kilometer, 350 km zouden we met dit lage verbruik wel moeten halen. Snelladen onderweg kan aan 100 kW, waarbij de 54 kWh accu in zo’n 30 minuten van 10 naar 80% gebracht wordt.

Conclusie: Een degelijke keuze zonder meer
De Opel Astra Electric is een EV waarmee prima te leven valt. Hij blinkt nergens in uit, maar stelt ook nergens teleur. Is hij saai? Nee, dat zeker niet. Hij rijdt leuk, maar hij weet nooit écht te prikkelen. De kleine ergernissen zoals de reflecties en de mindere materialen achterin zijn ‘m snel vergeven als je zijn lage verbruik en toegankelijke karakter mee in overweging neemt. Je voelt je immers meteen thuis in de Astra Electric. Een ideale keuze, zo lijkt ons, voor kopers voor wie de overstap naar een echte EV geen té grote cultuurschok mag zijn.

In zijn basisversie kost de Astra Electric € 36.259,98. Dat is zo’n €3.000 minder dan de Peugeot e-308, die dezelfde technische basis deelt. Wil je een volledig uitgeruste elektrische Astra, dan mag je nog €10.000 bijtellen bovenop de basisprijs.

Pluspunten:
+ Zuinig
+ Aangenaam om mee te rijden
+ Goede ergonomie (en fysieke knoppen voor de ventilatie!)

Minpunten:
- Kleine batterij, dus ondanks laag verbruik geen groot bereik
- Beperkte bergruimte
- Geen one-pedal driving

Website: https://www.opel.be/nl/personenwagens/astra-models/astra-electric/overzicht.html

Tekst: Stijn Remels
Foto's: Stijn Remels, Stellantis

 

Getagged onder:
opel
Laatst aangepast op dinsdag, 27 augustus 2024 13:59

Gerelateerde items (op tag)

Eerste blik op verbluffende Opel Experimental Vooruitkijken: Opel Experimental geeft inzicht in de toekomst van het merk

Rüsselsheim. Nadat het Duitse merk vorige week de naam van zijn nieuwe conceptcar, Opel Experimental, onthulde, geeft het nu een paar teaser shots vrij van deze designstudie. De foto's onthullen de extreme precisie en het oog voor detail van de Opel Experimental, die de toekomst van het merk Opel zal tonen met zijn meer technische en extreme interpretatie van de Bold and Pure designfilosofie.

Eerste Test: Opel Astra Electric

Nadruk op zuinigheid 
Opel wordt vanaf 2028 een volledig elektrisch merk en breidt zijn gamma geleidelijk aan uit. Momenteel zijn reeds 15 modellen beschikbaar als plug-in hybride of volledige elektrische versie, met bedrijfsvoertuigen inbegrepen. Ook de populaire hatchback Astra springt mee op de kar en krijgt een volledig elektrische aandrijving onder de naam Astra Electric. Later wordt ook de Sports Tourer leverbaar als Electric. Wij mochten naar Berlijn voor de eerste testritten.

Eerste Test: Opel Astra en Grandland GSe

Wie herinnert zich nog Opel-modellen met GSE als achtervoegsel ? Jawel, de Commodore GSE uit 1970 of Monza GSE uit 1983. GSE stond toen voor Grand Sport Einspritzung oftewel Grand Sport Inspuiting. Zeg maar de GTI onder de Opels.

Nieuwe Opel Astra GSe en Astra Sports Tourer GSe onthuld

  • Opels sportieve toekomst is elektrisch met de nieuwe Astra GSe en Astra Sports Tourer GSe
  • Beide nieuwkomers bieden een optimale balans tussen rijcomfort en prestatiegerichte rijkwaliteiten
  • Kenmerkend GSe-design: lichtmetalen 18-inch wielen, geïnspireerd op het befaamde Manta GSe-concept en exclusieve, AGR-gecertificeerde GSe-voorszetels