Nieuwe 500X Hybrid en Tipo Hybrid : Het FIAT-gamma is nu 100% geëlektrificeerd

donderdag, 19 mei 2022 22:00
Nieuwe 500X Hybrid en Tipo Hybrid : Het FIAT-gamma is nu 100% geëlektrificeerd
 • FIAT rondt de elektrificatie van zijn gamma af met de lancering van de nieuwe 500X Hybrid en Tipo Hybrid.
 • "It's only green when it's green for all": in lijn met zijn DNA zet het merk FIAT opnieuw een belangrijke stap naar duurzame mobiliteit voor iedereen.
 • De nieuwe 500X Hybrid en Tipo Hybrid: lagere emissies en een lager brandstofverbruik, en nog meer maatschappelijke relevantie dankzij de samenwerking met (RED).
 • De 500X Hybrid en Tipo Hybrid zijn de beste in hun klasse op het vlak van 48-volttechnologie in hun respectieve segmenten. 
 • Geoptimaliseerde veiligheid dankzij volledige ADAS-specificatie.

FIAT presenteert de nieuwe 500X Hybrid en Tipo Hybrid, waarmee de elektrificatie van zijn gamma wordt vervolledigd. Dit programma startte met de 500 Hybrid en de Panda Hybrid, en werd voortgezet met de NEW 500 en de Ulysse, beide voorzien van een elektromotor. Nu is de lancering van de nieuwe 500X en Tipo aan de beurt, met de introductie van de nieuwe 48-volt hybride motor. FIAT komt zo zijn belofte na om van elk model minstens één lage-emissieversie aan te bieden en zet op die manier een nieuwe stap naar energietransitie en duurzame mobiliteit. 

Olivier François, CEO van Fiat en CMO van Stellantis: "De transitie van FIAT naar elektrificatie gaat verder. Met de lancering van de nieuwe 500X Hybrid en Tipo Hybrid, uitgerust met de nieuwe 48-volt hybride technologie, is het FIAT-gamma nu volledig geëlektrificeerd. Wij kunnen al onze klanten nu een duurzame mobiliteitsoplossing bieden, ongeacht hun mobiliteitsbehoeften, met eenvoudige en betaalbare technologie. 

 

Ik ben hier bijzonder trots op omdat het perfect strookt met onze visie: “It's only green when it's green for all” (“Het is pas groen als het groen is voor iedereen"). En dat is nog niet alles. Onze reis naar duurzame mobiliteit voor iedereen begint vruchten af te werpen, met als doel - zoals ik al eerder aankondigde - om vanaf 2023 elk jaar een nieuw voertuig op de markt te brengen. Elk model zal worden uitgerust met een elektrische motor, wat moet leiden tot een volledig elektrisch gamma vanaf 2027".

 

In overeenstemming met zijn DNA heeft FIAT een belangrijke bijdrage geleverd tot de verspreiding en de kennis van de hybride technologie: een eenvoudige technologische oplossing die geen hindernissen opwerpt voor het gebruik ervan, zodat de voertuigen kunnen worden bestuurd als een "normale" auto met een conventionele motor. Op die manier heeft FIAT zijn voordelen kenbaar gemaakt en deze technologie letterlijk "in ieders handen" gelegd, met als uitgangspunt zijn emblematische modellen, de best verkochte stadsauto's in Europa. De 500 en de Panda, waarvan in 2021 meer dan 200.000 exemplaren werden verkocht, hebben van FIAT één van de belangrijkste spelers op de markt gemaakt. 

 

FIAT heeft altijd innoverende, eenvoudige en toegankelijke technologische oplossingen aangeboden, waarbij de behoeften van de mensen en de concrete voordelen van deze technologie centraal stonden. Vandaag, met de nieuwe 500X Hybrid en Tipo Hybrid, geldt dezelfde aanpak: een gebruiksvriendelijke technologische oplossing, maar tegelijkertijd uiterst innovatief en intelligent. 

De 500X Hybrid en Tipo Hybrid zijn een volgende belangrijke stap voor het merk om in te spelen op de groeiende vraag naar deze technologie in deze marktsegmenten en daarbuiten (+30% vorig jaar).

 

De samenwerking met (RED) wordt ook voortgezet: de 500X Hybrid en Tipo Hybrid worden gelanceerd in de (RED) uitvoering, waarmee de boodschap wordt verspreid dat ieder van ons kan bijdragen aan een goed doel en zich achter (RED) kan scharen in zijn strijd tegen pandemieën. Dit maakt de 500X Hybrid en Tipo Hybrid duurzamer en maatschappelijk relevanter.

 

Alle versies van de 500X en Tipo met hybride motor dragen ook het logo op de achterklep dat hen identificeert als "Hybrids", bestaande uit twee bladeren met blauwe dauwdruppels - een fellere tint dan die gebruikt wordt op de 500 en Panda, om de technologische evolutie van de motor aan te duiden.

 

Nieuwe 48-Volt HYBRID-motor: een extra boost in het dagelijks leven

De nieuwe motor die de 500X Hybrid en Tipo Hybrid aandrijft is ecologisch en betaalbaar, dankzij zijn lage gebruikskosten. Het is een technologie die eenvoudig en mensgericht is - "Tech it Easy" - die geen 

 

ingewikkelde instructieboekjes behoeft om ten volle te kunnen worden benut. "We Plug, You Play" - de slogan die het FIAT-merk lanceerde op Stellantis Software Day - vindt nu praktische toepassing in een motor die ontworpen is om er te zijn voor de klanten in hun dagelijks leven, om aan hun mobiliteitsbehoeften te voldoen zonder onnodige complicaties. 

Het geheim van de prestaties van de 500X Hybrid en Tipo Hybrid ligt in de synergie tussen de nieuwe generatie FireFly-motor, een 1,5-liter 4-cilinder turbobenzinemotor die tot 130 pk met 240 Nm koppel kan leveren, en de 48 volt, 15 kW elektromotor, die wordt aangestuurd door de nieuwe automatische transmissie met dubbele koppeling met 7 versnellingen.

Dankzij de geavanceerde hybride technologie wordt het vermogen van de FireFly ondersteund door een BSG elektromotor met stille, 100% elektrische start en de elektromotor die de efficiëntie en dynamiek van het voertuig verbetert. De auto kan dus rijden met uitgeschakelde verbrandingsmotor. Dit is de eerste FIAT Hybrid die gebruik maakt van de elektromotor, waardoor de benzinemotor, die volgens de totale WLTP-cyclus tot 47% van de tijd stationair kan blijven draaien, volledig wordt uitgeschakeld. Alleen al in de stedelijke cyclus loopt dit percentage op tot 62%. Het resultaat is dat de nieuwe 48-Volt Hybrid een benzinemotor is die in de stadscyclus (WLTP) minder verbruikt dan een diesel: 4,7 L/100 km tegenover 5,0 L/100 km voor de 1.6 dieselmotor van de Tipo; 5,1 L/100 km tegenover 5,4 L/100 km voor de 1.6 dieselmotor van de 500X. 

De voordelen van de nieuwe 1.5 T4 48-volt hybride motor zijn nog groter dan die van de vorige 1.3 T4 (500X): in de nieuwe versie ligt het brandstofverbruik - en dus ook de CO2-uitstoot - tot 11% lager (WLTP-cyclus). De prestaties worden nooit opgeofferd en de auto rijdt zeer comfortabel, dankzij de bijna onmerkbare overgang tussen de elektrische motor en de verbrandingsmotor.

Het is ook het snelste model in het gamma - met een acceleratie tot 100 km/u in slechts 8,8 seconden (Tipo) en 9,4 seconden (500X) - dankzij de bijna onmiddellijke afgifte van koppel door de elektrische motor. Het vermogen van de verbrandingsmotor wordt dus snel op peil gehouden bij het opnieuw starten en de prestaties worden geoptimaliseerd, waardoor het "turbogat"-effect wordt verminderd en er onmiddellijk wordt gereageerd op de druk op het gaspedaal. Evenzo wordt bij het starten in zuiver elektrische modus de verbrandingsmotor ingeschakeld om aan de vraag naar vermogen te voldoen.

Tenslotte is het vermeldenswaard dat de elektromotor tot gevolg heeft dat het werkingspunt van de verbrandingsmotor wordt verschoven, waardoor deze zelfs in een koud voertuig een maximaal rendement kan bereiken. Deze functie versnelt de overgang naar het opwarmen van de katalysator, met meer voordelen op het gebied van brandstofverbruik en emissies.

Hybride aandrijving heeft meerdere voordelen op beide nieuwe modellen, waaronder starten in 100% elektrische modus: soepel, stil en zonder brandstof te verspillen. Evenzo kan de auto in volledig elektrische 

 

modus blijven rijden, in overeenstemming met de stroombehoefte en het laadniveau van de batterij (e-launch). De elektrische energie alleen kan ook worden gebruikt voor e-creeping, om een reeks korte voorwaartse bewegingen te maken zonder druk op het gaspedaal, bijvoorbeeld in een file (e-queueing). De auto kan ook 100% elektrisch worden geparkeerd, in de eerste versnelling of in achteruit (e-parking). Bovendien is de hybride stroomvoorziening ontworpen om energie terug te winnen tijdens remmen en afremmen.

De voordelen van deze technologie zijn onmiddellijk merkbaar: lagere emissies en een grotere milieuvriendelijkheid, minder lawaai, meer comfort en plezier - dankzij de soepelheid van de automatische transmissie en het reactievermogen van de elektrische energievoorziening - en een lager brandstofverbruik. Deze kenmerken maken van de nieuwe technologie op de 500X en de Tipo de beste hybride 48-voltmotor in het B- en C-segment: een extra troef in het dagelijkse leven, eenvoudig te gebruiken en in staat om te voldoen aan ieders behoefte aan bewegingsvrijheid.

 

Fiat 500X Hybrid, de Italiaanse crossover

De 500X Hybrid is de ideale auto voor jonge mensen die op zoek zijn naar een unieke stijl, en die zich dagelijks in de stad begeven maar die ook graag ongeremd de stad in trekken. Zij geven om technologie, maar vooral om duurzaamheid en brandstofbesparing.

 

De 500X Hybrid is dan ook de perfecte aanvulling op het gamma van een model dat sinds zijn lancering in 2014 onlangs de 750.000 registraties heeft overschreden: een wereldwijd succes, aangezien de 500X op alle grote markten ter wereld wordt verkocht. 

De 500X staat nog steeds in de top 10 van het drukste en meest uitdagende segment, is niet bang voor concurrentie en kan bogen op een winstpercentage van meer dan 60% ten opzichte van de concurrentie. De hybride versie van de 500X, het enige voertuig in zijn segment met een stoffen dak en maatschappelijke relevantie dankzij de samenwerking met (RED), introduceert nu de nieuwe automatische transmissie met 7 versnellingen.

Ook het exterieur werd opgefrist voor de lancering van het modeljaar 2022: aan de voorkant prijkt het nieuwe "500"-logo, terwijl op de achterkant de elegante en dynamische letters "FIAT" prijken, synoniem voor saamhorigheid en karakter. Twee designelementen die de 500X nog eigentijdser maken, een knipoog naar de look en feel van de NIEUWE 500.

De 500X is verkrijgbaar in de versies Cult, Club, (RED) en Sport en in twee koetswerkvarianten (Hatchback en Dolcevita met stiffen dak). Het gamma omvat ook de 1.0 Firefly 120 pk FWD benzinemotor en de 1.6 MultiJet 130 pk dieselmotor. Samen met de nieuwe 1.5 Hybrid DCT7-versie vormen al deze motoren een aanbod dat aan alle mobiliteitsbehoeften van de klanten kan voldoen.

 

Fiat Tipo Hybrid, de duurzame gezinswagen

De Tipo Hybrid is de ideale auto voor gezinnen die op zoek zijn naar een veelzijdige en functionele auto om aan de behoeften van het dagelijkse verkeer te voldoen, mede dankzij de herintroductie van de automatische transmissie binnen het gamma. De Tipo is een auto die overal kan komen, van het stadscentrum tot uitstapjes buiten de stad; een praktische en ruime auto die ook rekening houdt met het milieu.

De Tipo Hybrid is dan ook een voortzetting van een model waarvan sinds zijn lancering al meer dan een miljoen exemplaren zijn verkocht, waardoor het de belichaming is van de gezinsauto bij uitstek. Hij is verkrijgbaar in vier uitrustingsniveaus (Tipo, City Life, Cross en (RED), alle in de hatchback koetswerkvariant en als een zeer ruime stationwagon. Het motorenaanbod is niet minder uitgebreid: naast de 1.5 Hybrid 130 DCT7-versie omvat het een 1.0 Firefly benzinemotor van 100 pk en een 1.6 MultiJet diesel van 130 pk.

 

Veilig rijden met ADAS

De 500X Hybrid en Tipo Hybrid zijn ook toonaangevend in hun respectieve segmenten voor hun optionele Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), die het rijden vergemakkelijken en waarschuwen voor potentiële gevaren.

De voornaamste voorgestelde veiligheidsspecificaties omvatten:

 • Attention Assist - een nieuwe technologie op de de 500X Hybrid, eerder al te zien in de nieuwe Tipo in 2020, om vroegtijdige tekenen van vermoeidheid bij de bestuurder te detecteren in de zijdelingse bewegingen van het voertuig. Het stuurt ook een hoorbare en visuele waarschuwing naar het dashboard en raadt de bestuurder aan een pauze te nemen.
 • Autonomous Emergency Brake, die automatisch remt om een aanrijding met een voorligger te voorkomen of het risico daarop te verkleinen, zelfs als de bestuurder niets doet.   Voordat het systeem volledig wordt geactiveerd, stuurt het een hoorbaar en zichtbaar signaal naar het dashboard en remt het vervolgens lichtjes af als waarschuwing.
 • Traffic Sign Recognition, die de maximumsnelheid aangeeft op de weg waarop de auto rijdt.
 • Intelligent Speed Assist, dat de bestuurder adviseert zich aan de maximumsnelheid te houden.
 • Lane Control, om de auto op zijn rijstrook te houden, mits de wegmarkeringen correct worden gedetecteerd.
 • Adaptive High Beam, voor een betere zichtbaarheid 's nachts, dat automatisch wordt ingeschakeld wanneer geen tegenliggers worden gedetecteerd

 

 • Blind Spot Assist, dat gebruik maakt van ultrasone sensoren om de dode hoek te controleren en te waarschuwen voor obstakels door middel van een driehoekig waarschuwingslampje op de buitenspiegel.

Om het leven aan boord nog comfortabeler en eenvoudiger te maken: Keyless Entry/Go, een achteruitrijcamera en een draadloze oplader voor mobiele telefoons (deze laatste is alleen beschikbaar op de Tipo Hybrid). De lader levert een echte energieboost (drie keer zoveel als de best verkochte smartphones), en biedt een snelle 15-watt lading.

 

De bestellingen voor de Fiat 500X Hybrid en Tipo Hybrid - die respectievelijk in de fabriek van Melfi in Italië en de fabriek van Tofas in Turkije worden geproduceerd - starten in februari voor de belangrijkste Europese markten. De modellen zullen vanaf april bij de dealers verkrijgbaar zijn.

Getagged onder:
fiat

Gerelateerde items (op tag)

Olivier Francois, CEO van FIAT, praat over de sociale missie van FIAT om de stedelijke mobiliteit duurzamer te maken op het evenement "Data Driven Cities"

 • Vanochtend vond in het Leonardo Da Vinci Nationaal Museum voor Wetenschap en Technologie in Milaan het door Bain & Company Italië en Amerigo georganiseerde evenement plaats onder de titel "Data Driven Cities. Digitale infrastructuren die duurzame stedelijke ontwikkeling mogelijk maken: een trans-Atlantische vergelijking" plaatsgevonden.
 • Keynote speaker, FIAT CEO en Stellantis Global CMO, Olivier Francois sprak over duurzaam rijden in slimme steden en de sleutelrol die de New 500 speelt, het Italiaanse icoon dat FIAT's overgang naar elektrische energie leidt.
 • Al meer dan 120 jaar ontwerpt FIAT producten voor een stedelijke mobiliteit, toegankelijk voor iedereen.

De New E-Doblò, vindingrijkheid voor alledaagse taken

 • De New E-Doblò, beschikbaar in VAN-versie, is het perfecte werktuig voor de stad.
 • De New E-Doblò is veelzijdig, ruim, flexibel en op de individuele behoeften afgestemd en biedt innovatieve en ingenieuze oplossingen om het dagelijkse rijgedrag te verbeteren.
 • Hij beschikt over een 100% elektrische motor, de beste actieradius in zijn categorie en een rijk arsenaal aan veiligheidssystemen.
 • De New E-Doblò, de derde generatie van het model, is ook het derde volledig elektrische lichte bedrijfsvoertuig van het merk.

FIAT launches the New Doblò and E-Doblò, driven by ingenuity for everyday tasks

 • FIAT pursues the fast development of its full electric product offer and launches the New E-Doblò.
 • Versatile, spacious, flexible and fit for everyones needs, the new Doblò offers innovative and ingenious solutions to improve everyday driving.
 • Doblò is available in both passenger - only electric - and van versions: it is the perfect tool for the city.
 • New E-Doblò is the third full electric vehicle of FIAT and FIAT Professional’s product range.
 • It contains a 100% electric engine, top level autonomy and a rich array of safety systems.
 • New Doblò in the van version will also supply a large thermic powertrain offer in diesel and petrol fuels.

“Setting a new Tempo”: FIAT is in the fast lane of electrification

 • Last night the fascinating ‘Alpemare Beach Club’ in Tuscany was the location of the event “Setting a new Tempo”. Olivier Francois, FIAT CEO and Stellantis Global CMO, together with M° Andrea Bocelli and rising star Matteo Bocelli, introduced the New 500 “La Prima by Bocelli” and the new JBL Premium Audio Mastered by Bocelli.
 • In an exclusive interview hosted by Olivier Francois with the Italian tenor, the genesis of the refined audio system: now online (docu-film link).
 • The spot (link) of the New 500 “La Prima by Bocelli”, with the new song “TEMPO” by Matteo Bocelli as soundtrack, was aired last night, on the occasion of Eurovision 2022.
 • The video ‘Tempo by Matteo Bocelli directed by William9, now available on all platforms.
 • At this link the video of the event.