Volledige levenscyclusanalyse: 360°-milieucheck voor de nieuwe E-Klasse nu beschikbaar

woensdag, 07 februari 2024 19:45
Volledige levenscyclusanalyse: 360°-milieucheck voor de nieuwe E-Klasse nu beschikbaar

Mercedes-Benz publiceert al sinds 2005 milieu-informatie over zijn producten. De zogeheten “360°-milieucheck” is gebaseerd op een uitgebreide levenscyclusanalyse van het betreffende voertuig en wordt geverifieerd door onafhankelijke instanties. Bij de meest recente rapportage ligt de focus op de milieu-impact van de nieuwe E-Klasse, specifiek de E 300 e (WLTP: energieverbruik gecombineerd: 20,7-18,4 kWh/100 km; brandstofverbruik gecombineerd: 0,8-0,5 l/100 km; CO₂-emissie gecombineerd: 18-12 g/km)1. De brochure is hier als PDF-bestand te downloaden.

Om de invloed van het gebruik van hernieuwbare energie voor het laden van deze plug-in hybrids in beeld te brengen, vergelijkt Mercedes-Benz twee mogelijke scenario's2 waarbij de bestuurder ofwel elektriciteit gebruikt uit hernieuwbare bronnen ofwel uit de conventionele EU-elektriciteitsmix. In het eerste scenario bedraagt de CO2-emissie over de gehele levenscyclus van de E 300 e bijna de helft van die in het tweede scenario. Beide scenario's zijn gebaseerd op een totaal gereden afstand van 250.000 km.

Mercedes-Benz biedt al direct vanaf de introductie van de nieuwe E-Klasse drie plug-in hybrids van de vierde generatie aan. Met een toename van de elektrische actieradius van de E 300 e tot maar liefst 118 km (WLTP)3, kunnen bestuurders het merendeel van de dagelijkse ritten afleggen zonder gebruik te maken van de verbrandingsmotor. Op basis van de routegeleidingsinformatie van het navigatiesysteem plant de intelligente bedrijfsstrategie de elektrische rijmodus voor die gedeelten van de route die het meest logisch zijn. Het hybride rijprogramma geeft bijvoorbeeld voorrang aan elektrisch rijden op routes in stedelijke gebieden. De bedrijfsstrategie houdt rekening met factoren zoals navigatiegegevens, topografie, snelheidslimieten en verkeersomstandigheden voor de gehele geplande route.

Belangrijke mijlpalen op de weg naar duurzame mobiliteit – mild hybrids en plug-in hybrids
Alle motoren van de nieuwe E-Klasse worden elektrisch ondersteund, hetzij als mild hybrid met 48V-technologie en geïntegreerde startgenerator, ofwel als plug-in hybrid. Sinds 2022 biedt Mercedes-Benz daarnaast ook volledig elektrische modellen aan in alle segmenten waarin het merk vertegenwoordigd is.

Grondstofbesparende materialen
175 onderdelen van de nieuwe E-Klasse, met een totaalgewicht van 99 kg, kunnen deels worden vervaardigd uit grondstofbesparende materialen (gerecyclede kunststoffen en hernieuwbare grondstoffen). Een voorbeeld van een duurzaam materiaal is microvezel MICROCUT. Het bestaat voor 45 procent uit recyclaten en wordt gebruikt voor diverse onderdelen van de interieurbekleding. Het schuim in de stoelen is voor het eerst gemaakt van gerecyclede grondstoffen die zijn gecertificeerd volgens de ‘massabalansbenadering’. De eigenschappen van deze materialen verschillen niet van grondstoffen die gemaakt zijn van ruwe olie. Dit kan de behoefte aan fossiele grondstoffen verminderen, terwijl dezelfde productkwaliteit behouden blijft.

Ambition 2039
Als speler in de transportbranche ondersteunt Mercedes-Benz AG het Klimaatakkoord van Parijs en heeft het klimaatbescherming tot een kernelement van zijn bedrijfsstrategie gemaakt. Het is de ambitie van Mercedes-Benz Group om tegen 2039 netto CO2-neutraliteit te bereiken in de gehele waardeketen van nieuwe Mercedes-Benz modellen – van de ontwikkeling tot de toeleveringsketen en de eigen productie tot het gebruik en de recycling van de voertuigen.

CO2-neutrale productie
Sinds begin 2022 produceert Mercedes-Benz CO2-neutraal in alle eigen fabrieken wereldwijd. De onderneming dekt al ongeveer 45 procent van het totale energieverbruik in de productie met elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Alle fabrieken van Mercedes-Benz wereldwijd hebben als doel om tegen 2039 voor 100 procent te werken met hernieuwbare energiebronnen zonder CO2-emissie. Dat geldt ook voor de fabriek in Sindelfingen waar de E-Klasse wordt gebouwd. Het langdurige strategisch partnership met de Dürr Group heeft tot doel om nieuwe maatstaven te creëren op het gebied van duurzaamheid door het lakken van voertuigen CO2-vrij te maken. De Mercedes-Benz lakstraat in Sindelfingen wordt, afhankelijk van het voldoen aan alle contractuele voorwaarden, de komende jaren uitgerust met de nieuwste technologieën.

De onderneming streeft ernaar de opwekking van duurzame energie in de fabrieken te vergroten. In 2024 wordt bijvoorbeeld de fotovoltaïsche energie op de locatie in Sindelfingen verder uitgebreid. Deze locatie zet zich ook in om het afval- en waterverbruik voortdurend te verminderen. Meer informatie hierover is hier te vinden.

Decarbonisatie van het leveranciersnetwerk
Mercedes-Benz pakt de CO2-emissie in de toeleveringsketen aan via de zogeheten de Ambition Letter. De onderneming staat daarbij leveranciers pas toe om in te schrijven op nieuwe contracten nadat ze schriftelijk hebben bevestigd dat ze uiterlijk in 2039 CO2-neutrale producten aan Mercedes-Benz kunnen leveren – in lijn met de eigen klimaatdoelen van de onderneming. Pas nadat de Ambition Letter is ondertekend, maken de leveranciers kans om geselecteerd te worden voor een contract. Hierdoor wordt de vermindering van de CO2-emissie bij de directe leveranciers en in de toeleveringsketen in gang gezet en in lijn gebracht met Ambition 2039 en de doelstellingen van Mercedes-Benz. Mercedes-Benz meet sinds 2020 hoeveel leveranciers de intentieverklaring ondertekenen. In 2023 werd de Ambition Letter ondertekend door leveranciers die samen 84 procent van het jaarlijkse inkoopvolume van Mercedes-Benz voor hun rekening nemen. Een trackingsysteem monitort de vermindering van de emissie in de loop van de tijd.

Circulaire economie voor accusystemen
Mercedes-Benz houdt, in lijn met zijn holistische benadering, bij de ontwikkeling van de accutechnologie ook rekening met de circulaire economie. In maart 2023 werd op de locatie in Kuppenheim de symbolische eerste steen gelegd voor een accurecyclingfabriek op basis van hydrometallurgie. Afhankelijk van de besprekingen met de overheidsinstanties zal deze in de toekomst alle relevante stappen omvatten. Het innovatieve proces moet een recyclingquotum van meer dan 96 procent mogelijk maken. Meer informatie is hier te vinden. De onderneming wil op basis van deze technologie samenwerken met hightechpartners om een gesloten recyclingkringloop voor accurecycling tot stand te brengen in China en de VS.

Voor plug-in hybrids: groen laden onderweg
Mercedes me Charge4 stelt sinds 2021 klanten in staat om groen te laden bij openbare laadstations in Europa, de VS en Canada. Mercedes me Charge is geïntegreerd in een van ‘s werelds grootste en voortdurend groeiende laadnetwerken met momenteel meer dan 1,5 miljoen laadpunten, waarvan circa 600.000 in Europa. En het netwerk blijft groeien. Green Charging maakt gebruik van groenestroomcertificaten wanneer er op locatie nog geen elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen beschikbaar is voor laadsessies via Mercedes me Charge. Hierbij wordt er een gelijkwaardige hoeveelheid elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen aan het net teruggeleverd. Meer informatie over dit onderwerp is hier te vinden.

Getagged onder:
mercedesbenz
Laatst aangepast op donderdag, 01 februari 2024 19:48

Gerelateerde items (op tag)

Wereldpremière van het nieuwe topmodel Mercedes-AMG GT 63 S E Performance in Shanghai

Mercedes-AMG heeft tijdens de Formule 1™ in Shanghai het nieuwe topmodel van zijn GT-serie gepresenteerd. De uiterst krachtige E PERFORMANCE hybride-aandrijflijn, die bestaat uit een V8-motor en een elektromotor, zorgt voor razendsnelle reacties op rijcommando's en een nadrukkelijke vermogensafgifte. De innovatieve autosporttechnologie, geïnspireerd door het Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team, vormt de basis voor een unieke rijbeleving vol prestaties en rijdynamiek.

Uitgebreide update: EQS nu met staande ster en nog grotere actieradius

Sinds de introductie heeft Mercedes-Benz de EQS en zijn broers continu doorontwikkeld. Onafhankelijk van modelupdates en sneller dan ooit zijn er innovaties in de seriemodellen van de EQS, EQE, EQS SUV en EQE SUV verwerkt. Met talrijke productupgrades heeft het merk sneller dan ooit op feedback van de markt en klanten gereageerd. De EQS krijgt nu voor het huidige modeljaar 2024 een zeer uitgebreid updatepakket. Het elektrische topmodel wordt geleverd met 82 km meer actieradius, een nieuwe grille met chroomapplicaties, een staande Mercedes-ster op de motorkap en nog meer comfort achterin.

Tomorrow drives Mercedes-Benz: focus op duurzame bedrijfsstrategie gaat veel verder dan alleen producten

Op de derde jaarlijkse ESG-conferentie (Environmental, Social & Governance) laat Mercedes-Benz zien dat het ambitieuze en meetbare doelen wil bereiken. Op weg naar een groene toekomst – en met een duidelijke focus op de gehele waardeketen – verankert de onderneming duurzaamheid in zijn dagelijkse bedrijfsvoering. Een belangrijk aspect is de wereldwijde uitbreiding van het elektrische portfolio, met als doel een xEV-aandeel van 50 procent in nieuw verkochte personenwagens in de tweede helft van het decennium. En tegen het einde van dit decennium is het de bedoeling om de uitstoot van CO2 in de productie met 80 procent te verminderen[1]. De ambitie is om in 2039 de eigen fabrieken op 100 procent hernieuwbare energie te laten draaien. Door een strategische focus te combineren met tactische flexibiliteit blijft de onderneming ecologisch en economisch op koers liggen naar een duurzame toekomst. Ook relevante initiatieven met betrekking tot sociale en bestuurlijke aspecten in de onderneming dragen bij aan een holistische duurzaamheidsaanpak. Dit omvat verschillende maatregelen waarmee Mercedes-Benz bijdraagt aan een ‘Just Transition’, bijvoorbeeld met de duurzame personeelsstrategie en initiatieven die de mensenrechten in de onderneming en in de waardeketen versterken. Door op bestuursniveau een management- en coördinatiefunctie voor duurzaamheid op te zetten, versterkte Mercedes-Benz zijn governance in 2023 om het duurzaamheidsmanagement van de groep in de toekomst nog systematischer en consistenter te kunnen controleren.

VISION EQXX demonstreert opnieuw baanbrekende efficiëntie: energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1 tijdens elektrische rit van Riyadh naar Dubai

De technologiedrager VISION EQXX heeft met zijn derde langeafstandsrit van meer dan 1.000 km aangetoond dat zelfs de Arabische woestijn geen obstakel vormt voor energie-efficiëntie. Op een uitdagende route door drukke steden en de open woestijn behaalde het baanbrekende elektrische testvoertuig een energieverbruik van 7,4 kWh/100 km1. Dit komt overeen met circa 0,9 l/100 km voor een benzineauto. Bij buitentemperaturen tot 34 °C (93 °F) versloeg de VISION EQXX zijn eigen record aanzienlijk.