Test: Toyota Corolla Cross Hybrid, Onopvallende zuinigheid

donderdag, 30 maart 2023 10:40
Test: Toyota Corolla Cross Hybrid, Onopvallende zuinigheid

Na de Aygo X en Yaris Cross, kan Toyota’s populaire model de Corolla niet achterblijven, met ook een SUV- of cross-over-afgeleide. Dixit Toyota Corolla Cross. De gelijkenissen met een gewone Corolla zijn echter ver te zoeken. Dit is een eigen ontwerp, waar geen koetswerk- of uiterlijke kenmerken overeenkomen met zijn hatchback- of break-broer. De Corolla Cross meet 4,46 meter lang, voor een breedte van 1,83 meter en 1,62 meter hoogte. Ware het niet van zijn opvallende rode kleur van onze testversie – een optie van 1.250 euro – valt de Corolla Cross niet op in het straatbeeld. Maar dat hoeft helemaal geen nadeel te zijn, niet iedereen loopt er graag opvallend bij. 

Weinig franjes binnenin
Ook in het interieur geen opvallende of blitse items. Veel zwart, weinig frivoliteit. Maar alles zit goed in elkaar wat afwerking betreft, enkel ontdekken wij onderaan het dashboard en op de middenconsole nog wat harde plastics. Voor het infotainment en de bestuurdersinfo maakt Toyota gebruik van een 10,5 duim groot scherm, dat intuïtief werkt en goed leesbaar is. De digitale instrumenten bevatten op het 12,3 duim scherm voor de bestuurder alle nodige info. Een speciale vermelding voor de knoppen voor de zetelverwarming onderaan. Die gebruik je nog met een ouderwetse klik, lang geleden dat wij in tijden van haptische feedback en swipe-toetsen nog iets dergelijks tegenkwamen. En wij zijn uiteraard maar wat blij dat de airco met fysieke toetsen te bedienen is. 
Wie dan weer regelmatig personen achterin meeneemt, houdt er best rekening mee dat de ruimte op de achterbank beperkt is. Personen groter dan 1,80 meter zitten wat krap. De koffer breekt met 433 liter eveneens geen ruimterecord.

Zuinig 
Dat deze Toyota een hybride-aandrijving heeft, hadden jullie waarschijnlijk al door, Toyota indachtig. Er zijn 2 versies, enerzijds een 1,8 liter met 140 pk en anderzijds een 2-liter met 197 pk. Die laatste kregen wij ter beschikking. En je zou je de vraag kunnen stellen waar dat vermogen blijft, je hebt niet echt een krachtige indruk. Dit komt omdat het vermogen geleidelijk opgebouwd wordt. En wanneer je het gaspedaal vol intrapt of hogere toerentallen vraagt, laat de auto zich teveel horen. Om niet van kabaal te spreken. Hierbij is hij niet geholpen door zijn variabele transmissie oftewel de CVT, die zijn typische koffiemoleneffect niet kan verbergen. Wij zijn nog steeds geen fan van dergelijke versnellingsbakken. Jammer, want voor de rest is dit een soepele auto. Wanneer je de snelheid constant houdt, dan is het een aangename reisgezel. Hij is zuinig, wij kregen de verbruiksmelding op de boordcomputer nooit hoger dan 5,9 liter per 100 km. Toyota geeft als officieel cijfer 5 liter per 100 km op. 

Naast zijn zuinigheid, legt de Corolla Cross een sereen en vooral veilig weggedrag aan de dag. Het onderstel doet efficiënt zijn werk zonder veel rolneiging en overhellen doet hij allerminst. Voor sportieve aspiraties klop je best elders aan, vermits zijn stuurgevoel nogal gevoelloos is. Maar laten wij het houden op een aangename rit, comfortabel en soepel. Ook in de stad voelt hij zich thuis, waar zijn batterij volop meewerkt en de auto op die manier aandrijft. Wanneer de benzinemotor terug erbij komt, gaat dit onopgemerkt. Tot wanneer je het gaspedaal dieper intrapt en meer toeren en vermogen vraagt, zoals reeds eerder aangehaald.  

10 jaar garantie
De basisversie Active kost 41.095 euro. Onze testversie was de topversie Dynamic met startprijs vanaf 42.995 euro. Het lava Red parelmoer kost nog eens 1.250 euro extra. Een ander metaalkleur kost 895 euro. Andere opties zijn er niet, behalve wat accessoires zoals kleerhanger, dorpelbeschermers enzovoort. De uitrusting van de Dynamic-versie is compleet met 18-duimsvelgen, adaptieve cruise control, panoramisch dak, lederen bekleding en nog wat meer. Een koopje is hij niet, maar Toyota biedt wel een waarborg van 10 jaar en dat geldt tegenwoordig voor al hun modellen. Wat nog eens bewijst dat Toyota hun techniek betrouwbaar is.

De nieuwe Toyota Corolla Cross is met de gekende hybride-aandrijving vooral en zachte en veilig rijdende auto. In de stad maakt hij volop gebruik van zijn batterij. Hem bruuskeren is niet aan de orde, want dan maakt hij nogal wat kabaal. Met zijn zuinigheid doet hij zijn reputatie van hybride alle eer aan en Toyota bewijst deze techniek perfect onder de knie te hebben.  Zijn royale uitrusting is een troef, naast de algemene garantie en betrouwbaarheid. Dat verklaart mogelijks zijn nogal stevige prijs.

 PLUS

  • zuinige hybride
  • zorgeloze wegligging
  • betrouwbaarheid van het merk

MIN

  • motorlawaai bij hogere toeren
  • ruimte achteraan
  • prijs

 

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Toyota

Getagged onder:
toyota
Laatst aangepast op donderdag, 30 maart 2023 10:52

Gerelateerde items (op tag)

Test: Toyota bZ4X AWD Premium, Smaken en kleuren

Een nogal vreemde naam voor Toyota’s eerste volledig elektrisch model. De “bZ” in de naamgeving staat voor “Beyond Zero”, want dit is de eerste in een reeks EV’s bij Toyota,.die telkens dat voorvoegsel zullen meekrijgen.