Nieuwe Renault Master E-Tech electric werd ontwikkeld om "verder te geraken, meer te laden en minder uit te geven".

jeudi, 08 février 2024 20:54
Nieuwe Renault Master E-Tech electric werd ontwikkeld om "verder te geraken, meer te laden en minder uit te geven".

Nieuwe Renault Master wordt leverbaar met twee batterijen waarvan de capaciteit, afmetingen en massa werden geoptimaliseerd, en beschikt bovendien over een doorgedreven aerodynamica en een gloednieuw innovatief platform.

Er zijn twee energieopslagcapaciteiten verkrijgbaar: 40 kWh en 87 kWh. Beide batterijen zijn geïntegreerd in een unieke behuizing die een antwoord biedt op de behoeften van klanten die hun voertuig vooral in en om de stad gebruiken en die tegelijk het nuttige laadvermogen van het voertuig – een cruciaal gegeven in dit segment – vrijwaart.  

De optimalisering van het rijbereik steunt op twee fundamentele assen: het ‘Aerovan’-concept en het multi-energieplatform (elektromotor, innovatief dynamisch remsysteem en thermisch beheer van de batterij). 

Dankzij dit 'Aerovan'-concept kan Nieuwe Master ongeacht de gebruikte energiebron schermen met de hoogste efficiëntie in zijn klasse. Zijn SCx werd met meer dan 20 procent gereduceerd, waardoor hij tot de meest gestroomlijnde voertuigen in zijn segment behoort.  

Nieuwe Renault Master E-Tech electric werd daartoe ontwikkeld in een windtunnel. Het globale silhouet en elk afzonderlijk onderdeel werden tot in de puntjes geperfectioneerd. Tijdens zijn ontwikkeling bracht hij duizenden uren door in de windtunnel en hij werd gezien zijn afmetingen gehomologeerd in een windtunnel die normaal voor de luchtvaart wordt gebruikt. 

Om aan alle zakelijke toepassingen te voldoen, werden de prestatiefactoren van de aandrijflijn verbeterd. Zo levert de elektromotor een koppel van 300 Nm en een vermogen van 105 kW en biedt de reductie een verhouding die tot de hoogste in het segment van de zware elektrische bestelwagens behoort.

Het nieuwe Master E-Tech electric-gamma omvat voertuigen met een maximaal toegelaten massa tot 4 ton en een in dit segment ongeëvenaard sleepvermogen, en dat zonder toegevingen te doen qua gebruik, ook op de snelweg.

Het thermisch beheer van de batterij maakt het mogelijk om de temperatuur continu te regelen en zo de prestaties en levensduur van de batterij te verbeteren.

De (standaard) airconditioning in de cabine werd bovendien ontworpen om zomer en winter op elk moment een optimale temperatuur en een maximaal rijbereik te garanderen.

Het dynamische remsysteem, een primeur voor een bedrijfsvoertuig, beperkt de onderdelen die in het motorcompartiment moeten worden geïntegreerd door een interne elektromotor in het blok te gebruiken om de rembekrachtiging te verzekeren.

Dat komt niet alleen de reactietijd van het systeem ten goede maar verhoogt ook de actieve veiligheid van het voertuig. Door de input van de bestuurder los te koppelen van het remsysteem, wordt het mogelijk om de kinetische vertragingsenergie om te zetten in elektrisch vermogen en zo de batterij bij te laden en het rijbereik te vergroten. Het energierecuperatievermogen kan oplopen tot 95 kW.

Die inspanningen vertalen zich heel concreet in de energie-efficiëntie. Zo ligt het energieverbruik van Nieuwe Renault Master 27 procent lager dan dat van de huidige generatie en haalt hij een rijbereik van 460 kilometer over de WLTP-cyclus met behoud van een aanzienlijk laadvermogen. 

Terwijl nieuwe Renault Master E-Tech electric kan schermen met een nuttig laadvermogen van 1.625 kilogram en een sleepvermogen van 2,5 ton, mag hij worden bestuurd met rijbewijs B. Het verbruik blijft erg laag, met een WLTP-waarde van 21 kWh/100 km voor de versie met 87 kWh-batterij.

Aan een snellader van 130 kW gelijkstroom kan hij in nauwelijks 30 minuten 252 kilometer rijbereik recupereren. Thuis kan het voertuig in minder dan vier uur van 10 tot 100 procent worden opgeladen aan een Wallbox van 22 kW AC. 

Nieuwe Renault Master E-Tech electric biedt de keuze tussen twee motoren van 96 of 105 kW, die allebei een koppel van 300 Nm leveren. Zij worden gevoed door een batterij met een capaciteit van 40 kWh of 87 kWh, respectievelijk goed voor een rijbereik van ~200 kilometer en 460 kilometer over de WLTP-cyclus).  

Nieuwe Renault Master E-Tech electric biedt de volgende V2X-functies: 

  • Vehicle To Load (V2L) met de mogelijkheid om externe toestellen op te laden aan een stopcontact in het interieur of in de laadruimte en via een adapter die op het laadstopcontact moet worden aangesloten. Zo kunnen draagbare apparaten (bijvoorbeeld gereedschap, computer) of apparaten geïntegreerd in een conversie van een van onze carrosseriebouwers (koelwagen, elektrische werkplaatsuitrusting, gemotoriseerde achterklep, bus met bijkomende verwarming/airconditioning, enz.) rechtstreeks op de batterij worden aangesloten. 
  • Vehicle To Grid (V2G) om Nieuwe Renault Master te integreren in het elektriciteitsnet om energie te leveren vanuit de batterijen (V2G-functie, van het voertuig naar het elektriciteitsnet).  

Nieuwe Renault Master E-Tech electric biedt tal van specifieke functies voor zijn elektrische versies, nog steeds in een geconnecteerde ervaring die vergelijkbaar is met die van een smartphone. 

Google Maps houdt rekening met de voorkeuren van de gebruiker en biedt aangepaste routes om zijn trajecten te optimaliseren. Electric Route Planner maakt het bovendien mogelijk om verplaatsingen met een elektrisch voertuig beter te plannen. 

Met de My Renault-app en de talrijke specifieke diensten vanop afstand voor elektrische voertuigen werpt Nieuwe Renault Master E-Tech electric zich op als een hoogtechnologisch voertuig dat altijd paraat staat en steeds verbonden blijft met het digitale ecosysteem van zijn gebruiker. 

Tot slot worden diverse Mobilize-diensten aangeboden om het gebruik van de elektrische versies van Nieuwe Renault Master E-Tech electric te vereenvoudigen. 

Renault Master E-Tech electric wordt als enige voertuig in zijn categorie in Frankrijk gebouwd in drie energieversies (verbrandingsmotor, elektromotor en waterstof) en alle koetswerkversies worden op dezelfde productielijn gemonteerd in onze fabriek van Batilly. 

De commercialisering zal plaatsvinden in de loop van het eerste semester van 2024.