IVECO zet fors in op alternatieve brandstoffen

maandag, 03 juli 2023 11:31
IVECO zet fors in op alternatieve brandstoffen

Eerste elektrische vrachtwagen wordt dit najaar gelanceerd
IVECO, een wereldwijde fabrikant van lichte, middelzware en zware bedrijfsvoertuigen, wil in de toekomst voor elke missie een mix van alternatieve brandstoffen aanbieden, zoals elektriciteit, gas, waterstof en diesel. Begin dit jaar werd de elektrische bestelwagen eDAILY op de markt gebracht. Eind dit jaar wordt de elektrische vrachtwagen NIKOLA geïntroduceerd. In 2025 volgt de eerste vrachtwagen op waterstof. We praten hierover met Jochen Lanckmans, verantwoordelijke voor de alternatieve brandstoffen.

IVECO ontwerpt, fabriceert en commercialiseert een breed gamma van lichte, medium en zware commerciële voertuigen en voertuigen voor toepassingen zoals off-road missies. IVECO wil tegen 2040 over de hele lijn CO2-neutraal worden in Europa, zowel qua fabrieken als kantoren. “We geloven dat er meer alternatieve brandstoffen nodig zijn om die doestellingen te halen”, zegt Jochen Lanckmans van IVECO. “We willen samen met de eindklant de weg van verandering bewandelen en naar een alternatieve oplossing zoeken ten opzichte van de oude dieseltechnologie. Voor lange afstanden is BIO-LNG, waar we al 20 jaar pionier in zijn, vandaag al een oplossing met een actieradius tot 1600 km.”

Elektrisch verhaal
IVECO gelooft ook sterk in het elektrisch verhaal. Tegen 2030 zullen hun lichte bedrijfsvoertuigen vooral via EV maar ook nog steeds via interne verbrandingsmotor aangedreven zijn. De eerste elektrische bestelwagen, de eDAILY, werd in januari gelanceerd. “We kunnen die perfect met de dieselversie vergelijken”, zegt Jochen Lanckmans. “Het systeem is intelligent. Je kan kiezen wanneer het voertuig oplaadt. Vlak voor het vertrek kunnen de batterijen worden opgewarmd zodat je geen actieradius verliest.” De wagen heeft een actieradius tot 400 kilometer in de stad en tot 300 km buiten de stad. “De eDAILY heeft een robuust ladderchassis gebaseerd op vrachtwagentechnologie”, zegt Lanckmans. “De bestelwagen heeft een laadvolume tot 20m³, G.V.W. tot 7,2 ton, ePTO tot 15kW en kan een aanhangwagen van 3,5 ton trekken. De eDAILY kan ook worden ingezet voor zwaardere missies, bijvoorbeeld in de bouwwereld.”

Zwaarder vervoer
IVECO wil ook het lange afstandsvervoer met zware trucks fors verduurzamen. Het lange afstandsvervoer neemt in Europa 70 procent van de uitstoot voor zijn rekening. Voor het zwaarder vervoer zal IVECO de komende jaren fors inzetten op een mix van alternatieve brandstoffen, zoals, elektriciteit, waterstof en biogas om de C02-uitstoot fors te doen dalen. In het najaar zal de elektrische vrachtwagen NIKOLA Tre, een joint venture tussen IVECO en NIKOLA, beschikbaar zijn. “Het premium voertuig rijdt volledig elektrisch met 9 batterijpakketten die voor een actieradius tot 500 km zorgen”, zegt Lanckmans. “De vrachtwagen is uitgerust met een e-axle ontwikkeld door FPT.”

Waterstof
In een iets verdere toekomst – in 2025 - zal IVECO vrachtwagens op waterstof op de markt brengen. “De vrachtwagen zal 70 kg waterstof aan boord hebben”, zegt Lanckmans. “Die zal kunnen vol tanken in 20 minuten en een actieradius van 800 km hebben. De vrachtwagen kan dezelfde lasten trekken als een diesel vrachtwagen. Er wordt gebruikt gemaakt van een fuel cell die waterstof omzet in elektriciteit. Daarom zijn er twee batterijpakketten aan boord.” Er werden ondertussen al prototypes ontwikkeld die momenteel getest worden, in onder meer de haven van Hamburg.

Subsidies
Er bestaan subsidies om bedrijven te laten investeren in milieuvriendelijk vervoer. Zo bestaat er in Vlaanderen Ecologiepremie+ subsidies, dat een financiële tegemoetkoming geeft aan ondernemingen die hun productieproces milieuvriendelijk en energiezuinig willen organiseren. Ook in het Brussels Gewest bestaan er subsidies, Wallonië is volop bezig aan de ontwikkeling van hun subsidiepakket voor onder andere alternatieve aandrijvingen. IVECO hoopt dat er meer en hogere subsidies komen om bedrijven aan te moedigen om de overstap te maken naar voertuigen met een alternatieve aandrijving.

www.iveco.be

Tekst: Matthias Vanheerentals
Foto’s: eDAILY (copyright Iveco) en NIKOLA Tre (copyright Iveco)

Getagged onder:
iveco
Laatst aangepast op maandag, 03 juli 2023 11:35

Gerelateerde items (op tag)

IVECO ondersteunt klanten op de weg van elektromobiliteit met zijn IVECO S-eWay en eDaily reeksen

IVECO is al lang een pionier op het gebied van alternatieve brandstoffen en helpt klanten hun efficiëntie te verbeteren en tegelijkertijd hun uitstoot te verlagen. Elektrische voertuigen zijn een belangrijk element in de multi- energieaanpak om de weg naar nuluitstoot in te slaan met oplossingen die niet ten koste gaan van de winstgevendheid van de klant of de productiviteit van het bedrijf. Dat is wat de nieuwe IVECO S-eWay - de eerste volledig door IVECO geproduceerde elektrische zware vrachtwagen - en de verbeterde eDaily bieden.

Iveco Group en Nikola Corporation gaan een nieuwe partnerschapsfase in; Iveco Group wordt eigenaar van JV

Iveco Group N.V. (MI: IVG) en Nikola Corporation (NASDAQ: NKLA) kondigen vandaag aan dat ze verheugd zijn om een nieuwe fase in te gaan van hun partnerschap, dat in 2019 van start ging en tot nu toe alle mijlpalen heeft gehaald om de desbetreffende expertise te benutten om zero-emissie zware vrachtwagens (Klasse 8) in Noord-Amerika en Europa in te zetten. De twee bedrijven werkten samen in een gestaag tempo, ondanks Covid-19 en uitdagingen in de toeleveringsketen, om de resultaten van de vorige fase, de lancering van Battery Electric Vehicles (BEV) en Fuel Cell Electric Vehicles (FCEV) voor regionaal en langeafstandstransport, te bereiken..

IVECO gaat elektrisch met de nieuwe eDAILY

  • Geen limieten: emissievrij, geluidloos en beperkingsvrij reizen met verbeterde efficiëntie en comfort. • Geen beperkingen: dezelfde carrosserievarianten, laadcapaciteit en prestaties als de Daily. 
  • Het is niet nodig om processen en gewoonten te veranderen: dezelfde rijeigenschappen en laadvermogen,  autonomie tot 400 km in stedelijk gebruik in de praktijk. 
  • De eDAILY vult alle gaten in de markt voor elektrische lichte bedrijfsvoertuigen en biedt een betrouwbare en  winstgevende emissievrije oplossing voor zowel stadsleveringen als voor beroepsvoertuigen. Met de eDAILY  kunnen ook carrosseriebouwers deelnemen aan de elektrische revolutie. 
  • De productiviteit en het gebruiksgemak van de eDAILY worden verbeterd door een compleet ecosysteem  van digitale en elektrische diensten: van het opzetten van de juiste laadinfrastructuur tot het dagelijkse  energiebeheer, van diagnose op afstand en proactief onderhoud tot het nieuwe, paradigma-veranderende  GATE "pay-per-use" bedrijfsmodel.