Autonoom voertuig : Renault Group stelt ambitieus niveau 4 voor openbaar vervoer voor

donderdag, 23 mei 2024 13:19
Autonoom voertuig : Renault Group stelt ambitieus niveau 4 voor openbaar vervoer voor

Renault Group heeft een pragmatische visie op technologie en gaat er steeds vanuit dat innovatie pas zin heeft als ze door een zo groot mogelijk publiek wordt gedeeld, economisch toegankelijk is en echt nuttig is.

De technologische evoluties maken het vandaag mogelijk om steeds performantere ondersteunende en autonome functies aan te bieden die aangepast zijn aan de verschillende types van voertuigen en toepassingen.

Voor individuele wagens biedt Renault Group op de meeste van zijn modellen al rijhulpsystemen van topniveau, die comfort met veiligheid verenigen. De verdere automatisering van bepaalde functies om individuele wagens volledig autonoom te laten rijden, lijkt momenteel weinig haalbaar in het licht van de huidige regelgeving, de verwachtingen van klanten en de kosten die voortvloeien uit de technologische complexiteit die moet worden toegepast.

Op het vlak van openbaar vervoer wil Renault Group uitgroeien tot een centrale leverancier van duurzame en autonome mobiliteit. Daartoe ontwikkelt de Groep een platform voor elektrische, gerobotiseerde en vooruitgeruste minibussen die verschillende autonome oplossingen van gespecialiseerde partners zullen bevatten.

Er lopen al enkele jaren experimenten en andere staan op het punt te worden aangekondigd, zoals de samenwerking met de onderneming WeRide, een wereldwijde expert op het gebied van autonome voertuigen. Een eerste demonstratie van zelfrijdend openbaar vervoer in reële omstandigheden is over enkele dagen gepland tijdens het tennistoernooi van Roland Garros 2024.

De strategie voor autonome voertuigen van Renault Group
Er bestaat een internationale consensus rond zes niveaus van “geautomatiseerd en autonoom rijden”, die zich uitstrekt van niveau L0 (L voor Level) zonder enige rijassistentie, tot niveau L5, het ultieme niveau waarin het voertuig in alle omstandigheden volledig autonoom zou rijden, zonder bestuurder aan boord.

In het geval van individuele wagens concentreert Renault Group zich op het niveau L2 en zelfs L2+, met tal van rijhulpsystemen die tot de beste op de markt behoren en die deze voertuigen veilig en aangenaam maken om in alle vertrouwen te rijden. Voorbeelden daarvan zijn de contextuele snelheidsregelaar of rijstrookassistent of binnenkort de automatische inhaalfunctie. Hoewel deze technologieën de bestuurder bijstaan, blijft die laatste verantwoordelijk voor het rijden.

Vanuit technisch oogpunt is het mogelijk om verder te gaan dan deze bijstand, maar Renault Group maakt het bereiken van niveau L3 (‘eyes off’) niet tot een prioriteit op korte termijn. Er bestaat immers een groot verschil in technologische complexiteit tussen de automatisering op L2-niveau en de autonomie op L3-niveau. In dat laatste geval moet het voertuig immers in alle veiligheid kunnen rijden in complexe omgevingen, met een beperkt toezicht van de bestuurder. In dit stadium zouden de rijvoordelen lang niet opwegen tegen de kosten die klanten daarvoor moeten betalen, waardoor de vraag ontoereikend of zelfs verwaarloosbaar zou blijven.

Niettemin verzekert de Groep zich ervan dat de architectuur van zijn wagens kan evolueren om autonome wagens mogelijk te maken zodra de verwachtingen, de reglementering of de kostprijs van de technologieën deze doorbraak mogelijk zouden maken.

Wat het openbaar vervoer betreft, vindt Renault Group het echter wel aangewezen om autonome voertuigen aan te bieden, met een geschatte jaarlijkse behoefte aan enkele duizenden minibussen in de komende jaren.

De autonome minibus, een relevante en noodzakelijke oplossing voor het openbaar vervoer
In Europa alleen al zullen meer dan 400 grote steden geleidelijk aan lage-emissiezones worden, terwijl ze de mobiliteit van hun bevolking moeten blijven garanderen.

Renault Group is overtuigd van het belang van autonoom openbaar vervoer en voert al enkele jaren experimenten uit om het beste antwoord te vinden op de behoeften van lokale en regionale overheden. Denk maar aan het project 'Mach 2' dat in 2023 werd aangekondigd en dat vanaf 2026 een vloot geautomatiseerde elektrische minibussen zal integreren in het openbaar vervoersnetwerk van Châteauroux Métropole (Frankrijk).

Op termijn zal Renault Group een gerobotiseerd platform voor elektrische minibussen aanbieden, dat is afgeleid van Nieuwe Renault Master. Dat platform zal de automatiseringsoplossingen van gespecialiseerde partners zoals EasyMile, Milla en WeRide kunnen integreren.

De zelfrijdende minibussen zijn flexibeler en kunnen 7 dagen op 7 de klok rond in alle veiligheid werken. Ze vormen een emissievrij alternatief voor of een betaalbare en CO2-arme aanvulling op de bestaande oplossingen (trein, tram, bus). De meerkosten van robotisering en automatisering kunnen worden gecompenseerd doordat er geen bestuurders nodig zijn. Een eenvoudig toezicht op afstand zal volstaan om een wagenpark te kunnen runnen.

WeRide, wereldwijde specialist in zelfrijdende voertuigen
Vandaag start Renault Group een nieuwe samenwerking met de onderneming WeRide, een wereldwijd erkende expert op het vlak van autonoom rijden, voor een grootschalige commerciële implementatie van voertuigen met autonomieniveau L4. Dat wil zeggen dat deze voertuigen de rijsituaties alleen kunnen beheren, in een welbepaald operationeel domein, met toezicht op afstand, maar zonder operator aan boord.

Toen Alliance Ventures [1] in 2018 investeerde in het piepjonge WeRide, dat nauwelijks een jaar bestond, anticipeerde het op de grote behoefte aan autonoom openbaar in de toekomst.

Sindsdien is WeRide uitgegroeid tot een wereldwijde referentie op het vlak van zelfrijdende voertuigen met meer dan 700 zelfrijdende voertuigen in gebruik (waarvan 300 minibussen). Samen legden die voertuigen al meer dan 28 miljoen km af in Azië, het Midden-Oosten en Noord-Amerika… en binnenkort ook in Europa dankzij Renault Group.

"Renault Group boekt vooruitgang om zijn strategie voor autonome voertuigen te implementeren. Dankzij onze experimenten en onze partners, absolute toppers in hun vakgebied, zullen we ruim voor het einde van dit decennium een uiterst relevant aanbod van autonome en koolstofarme minibussen kunnen aanbieden om in te spelen op de groeiende behoeften van de regio’s.” Gilles Le Borgne, CTO Renault Group

Getagged onder:
renault
Laatst aangepast op woensdag, 22 mei 2024 13:22

Gerelateerde items (op tag)

Renault Rafale : opening van de bestellingen in België van de high-performance versie E-Tech 4x4 300 pk

Rafale E-Tech 4x4 met 300 pk, die in mei 2024 werd onthuld, wijdt een hoogwaardige motor in, met een gloednieuwe, 300 pk sterke oplaadbare E-Tech hybrid-motor. Het extra vermogen wordt verkregen door de toevoeging van een elektromotor op de achteras. In combinatie met de vierwielsturing 4Control Advanced beschikt Rafale over een permanent actieve vierwielaandrijving voor meer grip en een optimale wegligging in alle omstandigheden. Het afwerkingsniveau Atelier Alpine gaat nog een stap verder op het vlak van rijplezier, met een sportiever afgesteld onderstel en een intelligente actieve ophanging die de schokdemping permanent aanpast aan de obstakels op de weg.

Renault Symbioz : aan boord van de gezinsauto om in te leven

Symbioz sluit zich aan bij het erfgoed van de 'gezinswagens om in te leven’ uit de geschiedenis van Renault. Dit compacte en veelzijdige model verenigt het beste van het merk in het C-segment op het vlak van design, moduleerbaarheid, laadvolume, connectiviteit en efficiëntie. Symbioz richt zich tot gezinnen, maar ook tot bedrijfsvloten, en vervolledigt het compacte gamma van Renault om klanten nog meer keuze te bieden.