Renault Symbioz : aan boord van de gezinsauto om in te leven

dinsdag, 20 augustus 2024 08:54
Renault Symbioz : aan boord van de gezinsauto om in te leven

Symbioz sluit zich aan bij het erfgoed van de 'gezinswagens om in te leven’ uit de geschiedenis van Renault. Dit compacte en veelzijdige model verenigt het beste van het merk in het C-segment op het vlak van design, moduleerbaarheid, laadvolume, connectiviteit en efficiëntie. Symbioz richt zich tot gezinnen, maar ook tot bedrijfsvloten, en vervolledigt het compacte gamma van Renault om klanten nog meer keuze te bieden.

De veelzijdige auto om in te leven voor het C-segment
Proporties die de aandacht trekken. Als veelzijdig gezinsmodel biedt Renault Symbioz comfortabel plaats aan vijf volwassenen terwijl zijn buitenafmetingen toch beperkt blijven. Hij positioneert zich tussen Captur en Austral in: hij is 4,41 meter lang en 1,79 meter breed en heeft een wielbasis van 2,64 meter. Ideale afmetingen voor bedrijfs- en gezinsgebruik, vooral in de stad. Daar komen zijn Vision 360°-camera (360°-omgevingscamera) en zijn parkeerhulpsystemen vooraan, achteraan en opzij bijzonder goed van pas.

Symbioz is compact vanbuiten en ruim vanbinnen. Op het vlak van raffinement beantwoordt hij in zijn Iconic-afwerking aan de hoogste normen in het C-segment. Binnen het gamma onderscheidt hij zich door de erg moderne sfeer die de geselecteerde kleuren en materialen uitstralen. Zo bestaat de zetelbekleding uit een stof met grote mazen en een gedeeltelijke ruit op de rugleuning van de voorzetels. Het dashboard is bovenaan getooid met geborsteld aluminium en onderaan met TEP met zichtbare stiknaden.
Wat het laadvolume betreft, behoort Renault Symbioz tot de beste in zijn klasse. Dankzij de over 16 centimeter verschuifbare achterbank varieert het laadvolume van 492 tot 624 liter en zelfs 1.582 liter in de configuratie met neergeklapte achterbank. De laadlengte bedraagt dan 1,68 meter.

Deze grote koffer biedt heel wat ruimte dankzij de afwezigheid van niveauverschillen en de vlakke vloer. De toegankelijkheid wordt geoptimaliseerd door de gemotoriseerde achterklep, die zich laat openen en sluiten met de elektrische knop op de koffer, de handenvrije contactkaart of een eenvoudige voetbeweging onder de sensor van de achterbumper.

Zijn gewicht van minder dan 1.500 kilogram (1.423 tot 1.476 kilogram) is beperkt voor deze klasse, net als de hoogte van 1,57 meter. Die eigenschappen dragen bij tot de uitstekende efficiëntie van de E-Tech full hybrid 145-motor.

De beste technologie van Renault, die haar sporen verdiende in een hoger segment

Renault Symbioz biedt een complete technologische uitrusting, waaronder het dak in verduisterend Solarbay-glas. Het openR link-multimediasysteem met Google-integratie beschikt standaard over een verticaal aanraakscherm van 10,4 duim op alle versies, evenals een dashboardscherm van 10,3 duim. Het beste van de drie werelden van Google met Google Maps, Google Assistant en de Google Play-catalogus (met toegang tot meer dan vijftig apps) vereenvoudigt het leven aan boord en garandeert een even intuïtieve ervaring als met een smartphone.

Dankzij zijn moderne elektronische architectuur staat Symbioz garant voor een onovertroffen actieve en passieve veiligheid. Hij is uitgerust met 29 rijhulpsystemen, waaronder een noodremhulpsysteem in achteruit. De bestuurder beschikt over rijhulpsystemen van de nieuwste generatie zoals Active Driver Assist , een autonome rijfunctie van niveau 2, of voorspellend hybride rijden (op de hybrideversie), een functie die de efficiëntie optimaliseert door maximaal gebruik te maken van elektrische energie over het traject.

De toepassing van de GSR2-norm (General Safety Regulation) van de Europese regelgeving maakt het verplicht om bepaalde rijhulpsystemen (ADAS) standaard te activeren bij elke start. In deze context kan de bestuurder met een druk op de nieuwe My Safety Switch-knop links van het stuur zijn voorkeursinstellingen van maar liefst vijf rijhulpsystemen tegelijk in- of uitschakelen.

Renault Symbioz getest: veelzijdigheid en efficiëntie
Als meest compacte hybridewagen in het C-segment wordt Renault Symbioz aangeboden voor testritten met de E-Tech full hybrid-motor van 145 pk. Die laatste biedt het comfort en de stilte van elektrisch rijden in de stad zonder laadbeperkingen. Dankzij zijn beperkte gewicht, zijn aerodynamische design en de uitmuntende e-Tech-technologie bedraagt het verbruik over de WLTP-cyclus* slechts 4,7 l/100 km en de CO2-uitstoot slechts 105 g/km (*WLTP-cyclus, wordt momenteel gehomologeerd). Die efficiëntie verzekert een rijbereik tot 1.000 kilometer.

De nieuwe E-SAVE-functie, die wordt ingeschakeld met een toets op de boordconsole links van het stuurwiel, zorgt ervoor dat de batterij minstens 40 procent opgeladen blijft. Dat niveau garandeert optimale prestaties om verder in het traject het hoofd te bieden aan veeleisende omstandigheden, zoals bergwegen.

Renault Symbioz is uitgerust met een pseudo-McPherson-ophanging op de vooras en een halfstarre achteras. De kracht- en snelheidsafstelling van de schokdempers en de geometrie van de wieltreinen garanderen gecontroleerde koetswerkbewegingen. De kalibratie van de stuurbekrachtiging zorgt bovendien voor een kortere responstijd. Voor een hoogwaardige look die aansluit bij zijn geraffineerde interieur, krijgt de Iconic-afwerking specifieke velgen met 19"-banden (Michelins in maat 225/45 R19). Al die ondersteleigenschappen dragen bij tot het rijplezier en het comfort aan boord.

Renault Symbioz dankt zijn veelzijdige karakter tevens aan het Extended Grip-systeem dat de tractie optimaliseert (naargelang het land als optie verkrijgbaar op de E-Tech full hybrid 145 pk-motor, enkel met 18"-banden). Naargelang de rijomstandigheden kunnen twee specifieke modi – Snow (sneeuw) en All-terrain (offroad) – worden ingeschakeld. Zij vullen de bodemvrijheid van 169 mm aan, waardoor men zich buiten de platgetreden paden kan wagen.

Het C-segment vertegenwoordigt 39 procent van de Europese markt en is daarmee het grootste segment. Om in de behoeften van een erg breed publiek te voorzien, lanceerde Renault vanaf 2021 een groot productoffensief in het C- en D-segment: tegen 2025 zullen zeven complementaire modellen worden gelanceerd, die allemaal met een E-Tech electric- of E-Tech full hybrid-aandrijving zullen worden aangeboden. Renault Symbioz vervolledigt het instapgamma van het C-segment.
Gesterkt door deze kwaliteiten richt Renault Symbioz zich zowel tot gezinnen als tot bedrijfswagenparken die elektrificering met beperkte gebruikskosten (TCO) willen verenigen.

Het model wordt gebouwd in de fabriek van Valladolid en is verkrijgbaar in drie uitvoeringen: Techno, Esprit Alpine en Iconic. Hij wordt sinds 22 mei in verschillende Europese landen gelanceerd met de E-Tech full hybrid 145-motor. De eerste exemplaren worden vanaf begin september 2024 geleverd.

De uitvoering Evolution en de verbrandingsmotoren kunnen later worden besteld.

Getagged onder:
renault
Laatst aangepast op dinsdag, 20 augustus 2024 08:57

Gerelateerde items (op tag)

Symbioz, een Evolution-versie vanaf 29.950 € in België

Nadat Renault in mei van dit jaar de bestellingen voor de eerste drie versies opende, vult het merk het klantenaanbod nu aan met de versie evolution. Die laatste positioneert zich als instapmodel van het Symbioz-gamma, dat ook de uitvoeringen techno, esprit Alpine en iconic omvat.

R17 electric restomod x Ora Ïto: de elegante restomod van de iconische Renault 17 door Ora Ïto

Sinds 2021 heeft Renault verschillende unieke creatieve projecten voorgesteld die het buitengewone erfgoed van het merk, rijk aan iconische modellen die deel uitmaken van de popcultuur, herinterpreteren. Deze projecten laten zien dat het merk in staat is om erfgoed, design en innovatie samen te brengen. Het is een bijzonder speelveld voor hedendaagse ontwerpers. Renault doet vandaag een beroep op de creatieve verbeelding van Ora Ïto, een van de meest vooruitstrevende ontwerpers van zijn generatie, om de esthetiek van de Renault 17 opnieuw uit te vinden en op die manier een gedurfde en moderne visie te bieden op deze historische wagen.