R17 electric restomod x Ora Ïto: de elegante restomod van de iconische Renault 17 door Ora Ïto

zondag, 08 september 2024 14:24
R17 electric restomod x Ora Ïto: de elegante restomod van de iconische Renault 17 door Ora Ïto

Sinds 2021 heeft Renault verschillende unieke creatieve projecten voorgesteld die het buitengewone erfgoed van het merk, rijk aan iconische modellen die deel uitmaken van de popcultuur, herinterpreteren. Deze projecten laten zien dat het merk in staat is om erfgoed, design en innovatie samen te brengen. Het is een bijzonder speelveld voor hedendaagse ontwerpers. Renault doet vandaag een beroep op de creatieve verbeelding van Ora Ïto, een van de meest vooruitstrevende ontwerpers van zijn generatie, om de esthetiek van de Renault 17 opnieuw uit te vinden en op die manier een gedurfde en moderne visie te bieden op deze historische wagen.

R17 electric restomod x 0ra Ïto: een vierde samenwerking in 4 jaar
In 2021, ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de Renault 4, werkte het merk samen met ontwerper Mathieu Lehanneur om deze wagen opnieuw uit te vinden. Het resultaat is SUITE N°4, een uniek concept geïnspireerd op een mobiele hotelsuite.

In 2022 belichaamde het prototype 5 Diamant, een verrassende elektrische showcar ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de R5, een herinterpretatie van de onmisbare stadswagen, als resultaat van de samenwerking tussen het merk en ontwerper Pierre Gonalons.

In 2023 presenteerde Renault de elektrische showcar Twingo, bedacht door de bekende Nederlandse ontwerpster en kunstenares Sabine Marcelis.

Dit jaar kondigt Renault een nieuwe, ongeziene samenwerking aan tussen ontwerper Ora Ïto en de designteams van Renault om een unieke restomod-showcar tot leven te brengen op basis van het legendarische model Renault 17.

“Een iconische wagen zoals de Renault 17 herbekijken, door mijn visie uit te drukken om er een sculptuur van te maken die bij mij past, was een heel opwindende uitdaging, die gedeeld werd met Renault.” Ora Ïto, ontwerper

“R17 restomod, opnieuw geïnterpreteerd door Ora Ïto, belichaamt perfect onze visie om erfgoed en innovatie te verenigen. R17, een icoon uit de jaren '70, is door zijn vooruitstrevende design en gedurfde karakter uitgegroeid tot een figuur in de popcultuur. Dit project viert het iconische design van Renault met eigentijdse elementen die een generatieoverschrijdende ervaring mogelijk maken. Bij Renault zijn we trots om samen te werken met gedurfde talenten zoals Ora Ïto om onze iconische modellen opnieuw uit te vinden en tegelijk trouw te blijven aan de geest van het merk." Arnaud Belloni, Chief Marketing Officer Renault Group and Brand

Renault 17: de sportcoupé met een vooruitstrevend design
Renault 17, die in 1971 werd voorgesteld, was een concentraat van de idealistische explosie van de jaren 1970. Deze strak gelijnde sportcoupé – verkrijgbaar als vierzitscoupé of cabrio – onderscheidde zich door zijn uitstraling en prestaties die de geest van die tijd perfect belichaamden. De voorwielaandrijving, overlangse motor en daarna de komst van injectie, actieve en passieve veiligheid ... Renault 17 speelde zowel met zijn techniek als met de elegantie van zijn hoekige lijnen en zijn doorgedreven interieur om veeleisende klanten te verleiden. Tussen 1971 en 1979 werden meer dan 92.000 exemplaren geproduceerd.

Ora Ïto: eigentijds design met simplexiteit
R17 electric restomod x Ora Ïto is een unicum dat geen voorbode is van een toekomstig seriemodel. Hij werd als restomod ontworpen door Ora Ïto en ontwikkeld in samenwerking met de designteams van Renault.

“Samen met Sandeep (Bhambra) en Gilles (Vidal) hebben we een retrofuturistisch, bijna cinematografisch thema uitgewerkt. Ik wilde Renault 17 een tweede huid geven om hem te verfraaien en naar onze tijd te verplaatsen met mijn eigen grammatica: vloeiendheid, dynamisme, rationaliteit en signatuur: simplexiteit. Ik wou ingewikkelde dingen vereenvoudigen.” Ora Ïto

De Fransman Ora Ïto, een iconisch figuur in hedendaags design, is een kind uit de jaren 1970. Ora Ïto, die zich onderscheidt door zijn vooruitstrevende creaties en gedurfde aanpak, heeft naam gemaakt door de grootste merken te hijac­ken met digitale producten. Als aanhanger van simplexiteit, dat eenvoud en complexiteit combineert, is hij een fenomeen van de popcultuur, die de mooiste samenwerkingen en prijzen over de hele wereld verzamelt. R17 electric restomod x Ora Ïto is zijn eerste werk samen met Renault.

Door de nadruk te leggen op respect voor de geschiedenis en de integriteit van Renault 17 omvat deze showcar ook restomod-elementen die de klassieke charme van de oorspronkelijke wagen combineren met moderne technologieën en materialen. Deze benadering zorgt voor synergie tussen het verleden en het heden en biedt op die manier een moderne ervaring zonder te raken aan de essentie van Renault 17.

Elegante en strakke retrofuturistische versie van R17
Renault 17, een coupé met twee deuren en achterklep, kreeg een sportief design dat nog werd benadrukt door zijn vier ronde koplampen, zijn deuren zonder raamlijst, de afwezigheid van een centrale stijl, zijn volledig wegklapbare zijruiten achteraan en het met jaloezieën getooide ruitje. R17 electric restomod x Ora Ïto, ontwikkeld op de zelfdragende structuur van de oorspronkelijke wagen, behoudt de cabine, deuren, ramen, ruiten, dichtingen en technische steunvlakken.

De wagen werd verbreed (+17 cm) voor een betere wegligging. De naar buiten verplaatste spatborden en wielen geven de wagen een spectaculaire en elegante look.

R17 electric restomod x Ora Ïto is resoluut modern, zoals blijkt uit de koplampen in vier rechthoekige modules met afgeronde hoeken en de vereenvoudigde achterlichten in één doorlopende balk. Ook heeft hij een zuiver elektrische motor achterin, die 270 pk levert.

Zijn flush-koetswerk, volledig uitgevoerd in koolstof, geeft hem een gewicht van 1,4 ton. Verder heeft hij een originele kleur Galactisch Bruin, die speciaal voor de showcar werd ontwikkeld.

Net als bij een echte personenwagen heeft de R17 binnenin een aangepaste bestuurdersplaats, comfortabele zetels, een volledige uitrusting en een verzorgde afwerking. De restomod-versie behoudt dat comfortabele universum dankzij aanpassingen aan het originele dashboard en de middenconsole. De zetels, die werden hertekend rond de structuur van de originele ‘bloemblaadjes’, zijn getooid met nieuwe stoffen die geïnspireerd zijn op meubelbekleding: gemêleerd satijn van zeer fijne merinowol voor de bruine stof en bouclé van lichte en delicate, hoogpolige en dikke wol voor de beige stof. Tot slot is de resoluut eigentijdse R17 electric restomod x Ora Ïto uitgerust met een centraal scherm dat Renaults grafische omgeving van vandaag overneemt en vier kleine, geometrische schermen achter het stuur die een nieuwe draai geven aan de tellers uit die tijd.

"We hebben de meest kenmerkende elementen van Renault 17 gerespecteerd, te beginnen met zijn voorkant. Daarna heb ik vloeiende lijnen en elegantie aangebracht, zonder het oorspronkelijke ontwerp te verdraaien. De geschiedenis van Renault 17 en zijn sportieve coupélijn zijn bewaard gebleven. Ik wou er mijn designtaal in verwerken door bepaalde elementen te versterken om ze tijdloos te maken, met meer futuristische toetsen, vooral dankzij de velgen. Ook in het interieur is mijn signatuur terug te zien. We hebben Renault 17 naar de toekomst geteleporteerd via enkele subtiele evoluties die alles veranderen. We hadden een kernzin: ‘details zijn geen detail’. Het geheel behoudt een zekere ambivalentie, want het is zowel ludiek als ernstig. Renault heeft een sterke identiteit en dat bevalt me. Je herkent een Renault meteen en deze restomod wijkt niet af van die regel.” Ora Ïto

“De artistieke herinterpretatie van R17 was een geweldige ontdekkingstocht om iets onverwachts en gedenkwaardigs te creëren. De creatieve dialoog tussen Ora Ïto en onze designteams geeft het silhouet en de essentie van R17 weer en levert tegelijk een minimalistisch, hypermodern voorwerp op. Aan boord worden de grote originele thema's van R17 opnieuw geïnterpreteerd met de visie van Ora Ïto. De geometrische vormtaal neemt de passagiers mee naar de comfortabele wereld van meubilair en wonen.” Sandeep Bhambra, Chief Designer Concept Cars Renault

R17 electric restomod x Ora Ïto wordt tot 11 september tentoongesteld in MAISON5 in Parijs. Dit unieke prototype wordt van 12 tot 15 september voorgesteld tijdens de wedstrijd Chantilly Arts & Elegance Richard Mille. Daarna zal hij van 14 tot 20 oktober te zien zijn op de Renault-stand van het Autosalon van Parijs.

Getagged onder:
renault
Laatst aangepast op vrijdag, 06 september 2024 14:27

Gerelateerde items (op tag)

Renault Estafette Concept: elektrisch bedrijfsvoertuig geïnspireerd door de stad en de professionals die er werken

Onder impuls van online verkoopplatforms is de sector van het goederenvervoer exponentieel gegroeid, terwijl stedelijke centra hun toegang steeds verder beperken. In deze nieuwe realiteit wordt duidelijk dat traditionele bestelwagens steeds minder geschikt zullen zijn voor chauffeurs, zakelijke gebruikers en handelaars. Gesterkt door het nieuwe FlexEVan-platform voor elektrische bedrijfsvoertuigen, ontwikkeld door Flexis (een onderneming waarvan Renault Group partner is), ontwierp Renault de ideale nieuwe stadsbestelwagen, 65 jaar na de Estafette, die destijds een revolutie teweegbracht in de wereld van de bestelwagens. Daartoe werd het lastenboek opgesteld op basis van een studie van de behoeften, de feedback en de ervaringen van zakelijke gebruikers op het terrein, met twee belangrijke pijlers: de veiligheid van de bezorger en zijn lading en tijdswinst.

Symbioz, een Evolution-versie vanaf 29.950 € in België

Nadat Renault in mei van dit jaar de bestellingen voor de eerste drie versies opende, vult het merk het klantenaanbod nu aan met de versie evolution. Die laatste positioneert zich als instapmodel van het Symbioz-gamma, dat ook de uitvoeringen techno, esprit Alpine en iconic omvat.