Renault Estafette Concept: elektrisch bedrijfsvoertuig geïnspireerd door de stad en de professionals die er werken

dinsdag, 17 september 2024 16:18
Renault Estafette Concept: elektrisch bedrijfsvoertuig geïnspireerd door de stad en de professionals die er werken

Onder impuls van online verkoopplatforms is de sector van het goederenvervoer exponentieel gegroeid, terwijl stedelijke centra hun toegang steeds verder beperken. In deze nieuwe realiteit wordt duidelijk dat traditionele bestelwagens steeds minder geschikt zullen zijn voor chauffeurs, zakelijke gebruikers en handelaars. Gesterkt door het nieuwe FlexEVan-platform voor elektrische bedrijfsvoertuigen, ontwikkeld door Flexis (een onderneming waarvan Renault Group partner is), ontwierp Renault de ideale nieuwe stadsbestelwagen, 65 jaar na de Estafette, die destijds een revolutie teweegbracht in de wereld van de bestelwagens. Daartoe werd het lastenboek opgesteld op basis van een studie van de behoeften, de feedback en de ervaringen van zakelijke gebruikers op het terrein, met twee belangrijke pijlers: de veiligheid van de bezorger en zijn lading en tijdswinst.

“We zijn verheugd om de visie van Renault Group en zijn partners Volvo Group en CMA CGM Group tot leven te brengen, met de gemeenschappelijke ambitie om een nieuwe dimensie van stedelijke logistiek te creëren: veilig, geïntegreerd in de stad en ten dienste van iedereen, van chauffeurs tot inwoners. Estafette Concept Concept is de eerste illustratie van hoe de elektrische bedrijfsvoertuigen er in de toekomst zullen uitzien: resoluut ontworpen voor de stad, compact, geconnecteerd en ten dienste van 100% duurzame leveringen.” Philippe Divry, CEO, Flexis SAS

Estafette of innovatie als erfenis
Estafette Concept, een waardige erfgenaam van Renaults emblematische bestelwagen, die in 1959 het levenslicht zag, heeft veel meer gemeen met die laatste dan zijn ronde koplampen. Beide modellen getuigen van zin voor innovatie en functionaliteit. Terwijl zijn voorganger als allereerste Renault (BV+PW) de architectuur met motor en transmissie voorin inwijdde om de laadruimte volledig vrij te maken, introduceert de nieuwe Estafette 4.0 het nieuwe elektrische FlexEVan-platform, dat een ware revolutie zal teweegbrengen in het segment van de bedrijfsvoertuigen. Deze voertuigen werden ontworpen om het leven van zakelijke gebruikers, chauffeurs, ambachtslieden en handelaars te vergemakkelijken en trekken resoluut de kaart van de compactheid. Ze zijn ruim aan de binnenkant en compact aan de buitenkant, waardoor ze een royale laadruimte bieden en zich toch eenvoudig laten parkeren. Dankzij de schuifdeuren aan weerszijden bieden ze een onovertroffen gebruiksgemak en veiligheid.

Tot slot werden beide voertuigen ontworpen voor en in samenwerking met professionals. In 1959 organiseerde Renault zelfs een nationaal transportkampioenschap om zijn Estafette te lanceren! Wordt vervolgd wanneer Estafette Concept over twee jaar zal uitmonden in een seriemodel.

Koetswerkdesign
“Estafette Concept pakt uit met een globaal concept voor interieur en exterieur en wil de perceptie van bedrijfsvoertuigen in de stad ingrijpend veranderen. Ze zullen uit de anonimiteit treden om een ballet van zachte en expressieve vormen te bieden, verfraaid met popkleuren.” Sandeep Bhambra, Chief Designer geavanceerd design en concept-cars, Ampere.

'Staande' verhoudingen
Estafette Concept is 4,87 meter lang en 1,92 meter breed en heeft een voetafdruk die dicht aanleunt bij die van Kangoo L2 (4,91 x 1,86 meter). Net als die laatste past hij in een klassieke parkeerplaats (minder dan 5 meter) terwijl hij zich een stuk wendbaarder toont dankzij een draaicirkel tussen stoepranden die vergelijkbaar is met die van een Clio (iets meer dan 10 meter). Bovendien onderscheidt hij zich door een veel hogere hoogte (2,59 meter vs. 1,85 meter) die hem een verticaal silhouet geeft. Deze verticaliteit wordt ingegeven door het feit dat de chauffeur in het interieur rechtop kan staan, voor een vlotte en comfortabele doorgang tussen de cockpit en de laadruimte.

Deuren die het werk verlichten
De zijschuifdeuren kunnen met één beweging worden geopend, zonder dat ze in de diepte moeten worden verschoven zoals bij een klassieke bestelwagen. Dat vertaalt zich in een aanzienlijke tijdwinst voor de chauffeur en voorkomt polsvermoeidheid na een dag dat men de schuifdeuren tientallen keren heeft bediend.

Achteraan zit een verticaal gordijn dat de volledige hoogte van de bestelwagen beslaat. In tegenstelling tot een achterklep of klapdeuren vergt dit gordijn geen vrije ruimte. Zo kan de bestelwagen achteruit tegen een laadkade worden geplaatst om goederen gemakkelijk in de laadruimte te kunnen laden. Telkens dit gordijn wordt geopend, wordt automatisch een grote treeplank ontplooid. Het totale volume ligt dicht bij dat van een Trafic L1H2 (7,1 m3). Het uitladen van de goederen gebeurt volledig beveiligd, enkel via de zijdelingse schuifdeur aan de kant van het voetpad.

Vloeiende vormen
De vormen van Estafette Concept zijn perfect vloeiend, glad en vrij van oneffenheden, met uitzondering van het radiatorrooster vooraan. Zo verwijzen ze naar zachtheid en technologische perfectie, net als bepaalde huishoudelijke voorwerpen zoals een SMEG-koelkast of bepaalde kinderspeeltjes die niets agressiefs hebben.

Een poptop
Als alle bestelwagens met popkleuren werden getooid, dan zouden onze steden er vanuit de lucht veel mooier op worden! Daarom kiest Estafette Concept met een dak in Tropisch Geel op een cabine in Helium Grijs. Het tweekleurige koetswerk heeft bovendien het voordeel dat het de buitengewone hoogteperceptie tempert.

Een uitgesproken merkidentiteit
Onder de voorruit springt een sterk gebeiteld radiatorrooster naar voren uit de gladde voorsteven van Estafette Concept, om geen twijfel te laten bestaan over de merkidentiteit van het voertuig. Het langs achteren verlichte 'Nouvel’R’-logo van Renault komt duidelijk terug in de nieuwe led-lichtsignatuur aan de uiteinden van het radiatorrooster, met grote verticale fragmenten van het logo.

Onderin herbergt de neus twee grote ronde lichtblokken die in 3D zijn verwerkt voor een hoogtechnologisch effect. Ze zijn verbonden door een zwarte band met een camera en een Renault-opschrift. Dat laatste komt ook terug op de zijdrempels om de merkidentiteit kracht bij te zetten.

Driedelige voorruit
Om de bestuurder een panoramisch uitzicht te geven, zodat hij volledig in de stadsomgeving wordt ondergedompeld, loopt de enorme voorruit aan de zijkanten door in ruim bemeten glaspartijen, zodat ze als het ware een drieluik vormt. Aan de buitenzijde draagt de discretie van de stijlen bij tot een erg technisch 'helmvizier', dat herinnert aan de veiligheidsvoordelen van het voertuig.

Interieurdesign
“De cabine van Estafette Concept oogt erg harmonieus en is tegelijk ontworpen om de totale gebruikskosten te drukken. Het ingenieuze design vereenvoudigt het dagelijkse werk van de chauffeur en laat een intensief dagelijks gebruik toe. Slimme veiligheidsvoorzieningen beschermt de weggebruikers in de stad.” Yannick Bignon, projectleider design LCV, Ampere

Ultra-ergonomische cockpitzone
De cockpit is volledig in zuurgeel gelakt en bevat enkel een zetel voor de chauffeur. De klapstoel aan de rechterkant dient louter voor opleidingsdoeleinden. De bestuurderszetel staat op een verhoog en biedt een comfortabele en geruststellende rijhouding. Bovendien kan de chauffeur hem naar rechts draaien om op een natuurlijke manier, zonder inspanning van de borstkas en de benen recht te staan. Chauffeurs tot 1,90 meter kunnen in het hele voertuig rechtop staan. In het verhoog werden zeven opbergladen geïntegreerd: drie aan de linkerkant en vier aan de rechterkant.

Technisch en moduleerbaar dashboard
Het dashboard van Estafette Concept bestaat uit twee delen en creëert een hoogtechnologische ruimte zonder vizier rond het stuur, met een 7”-scherm voor het dashboard en een groot 12”-scherm dat naar rechts is verplaatst, maar naar de bestuurder is gericht. Onderaan, in het midden van het stuur en links van het stuur, dient een reeks widgets als snelkoppelingen die rechtstreeks toegang bieden tot de gekozen functies. Dankzij open technologie kan het multimediasysteem worden uitgerust met gerichte software op maat van het beroep van de gebruiker.

Aan de uiteinden van het dashboard tonen twee verticale 10’’-schermen de beelden van de achteruitkijkspiegels die door de externe camera’s worden gemaakt.

Het cilindervormige ontwerp van de rechterkant van het dashboard springt onmiddellijk in het oog. Dat ademt een en al stevigheid, als tegenwicht voor de technologische verfijning van de schermen aan de linkerkant. Een systeem van groeven, die men zowel in de cilinder als onder het dashboard terugvindt, maakt het mogelijk om diverse mobiele opbergmodules (open of gesloten) te bevestigen.

Een tweede cilinder van dezelfde grootte fungeert als opbergvak boven de voorruit, in plaats van de dakconsole.

Een structuur van kleine vierkantjes geeft de grote vlakke oppervlakken en de bureaubladen een 3D-motief.

Functionele en beveiligde laadruimte
De laadruimte achteraan is van de cockpit gescheiden door een schuifdeur. Deze sluit automatisch zodra de bezorger het voertuig verlaat of terug plaatsneemt in de cockpit, zodat de lading altijd beveiligd is. Met vier kantelbare legplanken kan men een rationele en overzichtelijke opbergruimte voor goederen creëren.

Maximale operationele veiligheid
Het volledige exterieur- en interieurdesign werd tot in de kleinste details uitgewerkt op basis van een vloeiend en sterk beveiligd interventiescenario. Zo mag de chauffeur tijdens zijn ronde op geen enkel moment het achtergordijn openen of aan de straatkant uitstappen. Zo beschermt Estafette Concept niet alleen de chauffeur, maar ook de lading, die nooit toegankelijk of zichtbaar is van buitenaf.

SDV, katalysator voor evoluties en inrichtingen van bedrijfsvoertuigen
“Om het voertuig intelligent te maken, heeft men hem een echt brein geënt waarvan de twee hersenhelften met elkaar verbonden zijn door een uiterst performant zenuwstelsel.” Antoine Vuillaume, directeur SDV-programma, Ampere

Als eerste voertuig van Renault Group met een elektronische SDV-architectuur (Software Defined Vehicle), effent de concept-car Estafette Concept de weg voor een nieuwe generatie elektrische bedrijfsvoertuigen: intelligent en evolutief, maar ook moduleerbaar. Deze SDV-architectuur werd ontwikkeld door Ampere, de 'pure player' van Renault Group voor intelligente elektrische voertuigen, en is essentieel voor de prestaties en de rentabiliteit van deze voertuigen. Ze maakt het mogelijk om klanten te verbinden met nieuwe diensten, om het voertuig gedurende zijn hele levenscyclus bij te werken en om het te laten bijleren uit de gewoonten van gebruikers, terwijl het de gebruikskosten met 30% helpt te verlagen.

Moduleerbaar
De SDV-technologie is bijzonder relevant voor bedrijfsvoertuigen, doordat ze de personaliseringsmogelijkheden vergroot, een erg belangrijk aspect dat centraal staat in de wensen en behoeften van zakelijke gebruikers. Zo kan ze plaats bieden aan een krachtige stroomvoorziening, die de deur opent voor tal van essentiële transformaties, zoals koelsystemen of specifieke verlichting, bijvoorbeeld in de werkzone. Het is niet meer nodig om het aantal zekeringen op te drijven. Een paneel met drie krachtige elektrische aansluitingen dient als interface om nieuwe elektrische accessoires voor een transformatie aan te sluiten en te beveiligen.

Anderzijds kan het 'software-defined' bedrijfsvoertuig zich aanpassen aan het ecosysteem van alle beheerinfrastructuren die reeds door voertuigparken worden gebruikt. Naargelang de specifieke kenmerken van de transformatie kan het dashboardscherm specifieke informatie, zoals de interne temperatuur van de koelwagen, volledig geïntegreerd weergeven.

Intelligent
Het SDV betekent een ware revolutie voor de elektrische en elektronische architectuur van een voertuig om deze intelligent te maken. Intelligent in die zin dat het voertuig is uitgerust met krachtige computers en nieuwe geconnecteerde terminals. Die zullen alle rekeneenheden van het voertuig voeden met een uiterst snelle en massale stroom aan gegevens.

Evolutief
Net als thuis, waar de overstap van een modem naar een ADSL-verbinding en vervolgens naar glasvezel het mogelijk heeft gemaakt om alsmaar grotere hoeveelheden gegevens te downloaden, markeert het SDV-voertuig een belangrijke evolutie omdat het in staat zal zijn om aanzienlijke updates te downloaden en zo nieuwe inhoud te integreren in de loop van zijn levenscyclus. Om die evolutie mogelijk te maken, moet het softwaregedeelte losstaan van het hardwaregedeelte. Dat vergt een zo duurzaam mogelijk softwareplatform. Net als bij informaticasystemen voor thuis moeten onder meer de geheugen- en prestatiecapaciteit van het platform verbeterd kunnen worden.

Deze softwareopening verbetert het beheer van het elektriciteitsverbruik, zodat elektrische voertuigen steeds zuiniger en slimmer worden. Door updates te downloaden, kunnen SDV-voertuigen zich aanpassen aan de smaak van de klant door ze gedurende hun hele levenscyclus te verbeteren. Dat gaat bovendien gepaard met een bijzonder aspect van de autowereld: het feit dat men tot het uiterste gaat op het vlak van veiligheid. De veiligheid van de inzittenden en hun omgeving, maar ook cyberveiligheid, d.w.z. de bescherming tegen kwaadwillige indringers in de ingebouwde informaticasystemen.

Getagged onder:
renault
Laatst aangepast op dinsdag, 17 september 2024 16:22

Gerelateerde items (op tag)

Symbioz, een Evolution-versie vanaf 29.950 € in België

Nadat Renault in mei van dit jaar de bestellingen voor de eerste drie versies opende, vult het merk het klantenaanbod nu aan met de versie evolution. Die laatste positioneert zich als instapmodel van het Symbioz-gamma, dat ook de uitvoeringen techno, esprit Alpine en iconic omvat.