Nissan X-Trail e-POWER met e-4ORCE bewijst zich in Aragon Baja Rally

woensdag, 31 juli 2024 21:13
Nissan X-Trail e-POWER met e-4ORCE bewijst zich in Aragon Baja Rally

Aartselaar – Een team van toegewijde technici van Nissans technische centrum in Barcelona heeft de loodzware Baja Aragon Rally succesvol weten te trotseren in een aangepaste X-Trail e-POWER e-4ORCE. Tijdens de twee intense etappedagen (27-28 juli) werden meer dan 500 kilometers afgelegd over veeleisend en onvergefelijk terrein, met een volledig ongewijzigde e-POWER aandrijflijn.

Geboren uit passie
Wat begon als een gedroomd passieproject werd werkelijkheid na twee dagen intens rallyrijden door de ruige Spaanse woestenij. De Nissan X-Trail werd speciaal voor deelname aan de Aragon Baja Rally – het Spaanse equivalent van de Dakar Rally dat sinds begin jaren 80 wordt verreden – aangepast door een team van zeven technici van de aandrijflijndivisie bij Nissan Technical Centre Europe – Spanje (NTCE-S).

Jonatan Gijón van het chassis dynamica team en Cesar Fernández van het tuning team, beiden ervaren Nissan testcoureurs, bestuurden de X-Trail. De auto werd ingeschreven in de "Open" categorie met het oog op mogelijke deelname in de "Stock" categorie tijdens de Baja-editie van volgend jaar. Deze categorie is bestemd voor voertuigen met standaard productiespecificaties, waaronder ook hybrides.

Vrijwel identiek aan X-Trail bij de dealer
De X-Trail combineert de e-POWER aandrijflijn met Nissans geavanceerde tweemotorige e-4ORCE vierwielaandrijving die tractie en betrouwbare prestaties onder alle omstandigheden biedt. Het systeem is ontworpen om op unieke wijze samen te werken met geëlektrificeerde aandrijflijnen en controleert 1.000 keer per seconde de beschikbare tractie en past voortdurend de krachtverdeling aan om ervoor te zorgen dat de X-Trail onder alle omstandigheden stabiel blijft. In totaal zijn er sinds de introductie al meer dan 150.000 Nissans met e-POWER verkocht in Europa.

Hoewel het systeem nooit bedoeld was voor competities, zoals de afmattende Baja Rally, was de kleine groep gepassioneerde Nissan-ingenieurs in Barcelona zo overtuigd van de prestaties en robuustheid van het systeem dat ze hun avonden en weekenden wijdden aan de ontwikkeling van het plan om van de standaard X-Trail een rallyauto te maken!

Extra bijzonder aan de succesvolle deelname is dat de e-POWER aandrijflijn volledig ongewijzigd bleef ten opzichte van het standaard productiemodel van de Nissan X-Trail. De enige aanpassingen voor de Baja Rally bestonden uit een verbeterde koelcapaciteit, een aangepaste ophanging, een brandstoftank geschikt voor competitie, een gestript interieur en een verplichte veiligheidsuitrusting waaronder een rolkooi.

Demonstratie van robuustheid
Het project om de X-Trail aan te passen voor deelname aan de Baja Aragon Rally begon in februari vorig jaar als een 'passieproject'. Een kleine groep technici onderzocht de X-Trail en zijn e-POWER aandrijflijn en concludeerde dat, zonder significante aanpassingen, de SUV in staat zou zijn deel te nemen aan een rally. Met ondersteuning van het managementteam bij NTCE-S kreeg het project een 'go' en werden de voorbereidingen getroffen.

Miquel Sasot, Manager Powertrain Group NTCE-S: 'We zijn zo blij en trots dat we ons doel hebben bereikt om de Baja Aragon Rally te voltooien. De omstandigheden waren zeer veeleisend met zinderende temperaturen en zeer uitdagend terrein. Het feit dat we zijn gefinisht is een geweldige erkenning van ons e-POWER en e-4ORCE systeem.'

David Moss, Senior Vice President Region Research & Development Nissan's AMIEO regio, voegde toe: 'Bij de research- en developmentdivisie van Nissan hechten we veel waarde aan innovatie en ondernemerschap. Het team in Barcelona heeft dit des te meer onderstreept met hun buitengewone prestatie in de Baja Aragon Rally.'

"Bij Nissan dagen we onszelf en elkaar uit om continue op zoek te zijn naar manieren om verder te gaan, moediger te zijn en conventies te doorbreken. Ons 'Defy Ordinary' motto," zei Coralie Musy, Region Vice President Brand & Customer Experience. "Het team in Barcelona dat het potentieel van de X-Trail e-POWER met e-4ORCE herkende, benadrukt dit gedachtegoed. We zijn enorm trots op hen en hun buitengewone prestatie in de Baja Aragon Rally."

Getagged onder:
nissan
Laatst aangepast op woensdag, 31 juli 2024 21:18

Gerelateerde items (op tag)

Het summum van Nissan, Nissan Arya e-4ORCE EVOLVE+

De Arya mag zich sinds het verdwijnen van de GT-R en 370Z het topmodel noemen van Nissan. Met de EVOLVE+ mag hij, in afwachting van een nog krachtigere Nismo-versie, uitpakken met maar liefst 394 pk om zo de strijd aan te gaan met onder meer de best verkochte wagen van het moment: de Tesla Model Y.

Nissan Benelux breidt uit

Strombeek-Bever – Nadat het hoofdkantoor vele jaren in Aartselaar was gevestigd heeft Nissan Benelux onlangs haar intrek genomen in nieuwe kantoren in Strombeek-Bever. Er zijn op dit moment veel nieuwe introducties bij Nissan Benelux.

Nissan wil in 2024 volop elektrificeren

Nissan, pionier op het gebied van emissievrije mobiliteit met de LEAF, zal vanaf nu focussen op 100 procent elektrische mobiliteit in Europa. Dat staat in de toekomstplannen van de autofabrikant. Er wordt ook 3 miljard pond in de Nissan-fabrieken in het Verenigd Koninkrijk geïnvesteerd.