Het summum van Nissan, Nissan Arya e-4ORCE EVOLVE+

maandag, 16 september 2024 17:49
Het summum van Nissan, Nissan Arya e-4ORCE EVOLVE+

De Arya mag zich sinds het verdwijnen van de GT-R en 370Z het topmodel noemen van Nissan. Met de EVOLVE+ mag hij, in afwachting van een nog krachtigere Nismo-versie, uitpakken met maar liefst 394 pk om zo de strijd aan te gaan met onder meer de best verkochte wagen van het moment: de Tesla Model Y.

Trop is te veel?
Op de vraag of dit nu aanvoelt als een overdaad aan power voor een wagen met gezinsroeping kunnen we stellen dat de Japanner het vermogen in ieder geval efficiënt kan doorgeven aan de straatstenen. Met zijn vierwielaandrijving (e-4ORCE) en snel reagerende rijhulpsystemen kan je de Nissan nooit betrappen op wielspin, ook niet bij nat weer. De manier waarop de wagen accelereert is ook nooit bruusk want het koppel (600Nm!) wordt op een geleidelijke manier vrijgegeven in tegenstelling tot bijvoorbeeld een Jaguar I-Pace EV400 met evenveel vermogen en gewicht die je dan wel die plotse kick in je rug geeft. Je medepassagiers zullen in ieder geval niet misselijk uit de wagen stappen. Het neemt niet weg dat deze Nissan 0- 100 km/u in amper 5,1s aflegt met een top van 200 km/u.

Japanse luxe
Als je instapt in de Arya, wordt het duidelijk dat er veel aandacht ging naar materiaalkeuze en design. Een relatief eenvoudig dashboard met de gangbare dubbele displays is op zich niets nieuws, maar de geslaagde houtlook met geïntegreerde drukknoppen zijn wel uniek. De middenconsole is ook elektronisch verschuifbaar zodat je bijvoorbeeld ook langs de passagierskant kan uitstappen. Het handschoenkastje is wel erg klein van formaat en wordt bijgestaan door een (weer elektronisch bediend) centraal opbergvak dat wel erg mooi geïntegreerd is. Ga je voor de EVOLVE+ krijg je standaard het TECH-pack (BOSE-installatie, binnenspiegelcamera, head-up-display), een blauwe alcantara afwerking op de deurpanelen en het dashboard en Nappa-lederen stoelen in datzelfde gewaagde maar geslaagde blauw. De originele subtiele sfeerverlichting maakt het luxeplaatje compleet.

Zowel voor- als achterin zit je voldoende ruim al blijft er niet veel hoofdruimte over als je op de verder goed gevormde achterbank plaatsneemt. Het pijnpunt van deze Arya is misschien wel zijn bagageruimte. Voorin heb je geen frunk en achterin merk je meteen dat de laadhoogte vrij beperkt blijft – mede door de aflopende daklijn en de extra elektromotor - zodat het totaalvolume blijft steken bij zo’n 415 liter voor de e-4ORCE-varianten (468l voor de andere versies). De volledige vlakke laadvloer met neergeklapte achterbank is dan wel weer zo handig. Het trekgewicht varieert van 750 kg voor de voorwiel aangedreven versies tot 1500 kg voor de e-4ORCE-modellen.

Rust aan boord
Mensen die met een moderne wagen rijden, herkennen misschien het gevoel dat je telkens op de vingers wordt getikt door je eigen wagen: “Kijk naar voor! Opgelet, je rijdt 1 km/u te snel! Je verlaat de rijstrook zonder richting aan te geven!” Dan is het een kwestie van elke keer als je opstart in de veiligheidsmenu’s te duiken en alle akoestische waarschuwingen te dempen. In de Arya hebben we dit gevoel niet gehad en werden de instellingen onthouden nadat we dit eenmaal hadden ingesteld. Een verademing! De stilte aan boord werd ook versterkt door de degelijke demping van wind- en rolgeluiden, ook bij hogere snelheden. Wel jammer dat de grote wielen (255/45R20) nefast zijn voor het comfort bij drempels of oneffenheden. Wie niet voor de Evolve+ kiest, krijgt standaard beter filterende 19 inch velgen.

Grote batterij maar hoog verbruik
De Arya bestaat in twee batterijformaten: een 63 kWh en een door ons geteste 87 kWh-versie (bruikbare capaciteit). Niet mis en net wat groter dan de meeste van zijn concurrenten -behalve de Mustang Mach-e die net even groot is. Goed voor de actieradius, al moet je dan wel met een zacht ei onder je rechterpedaal gaan rijden. Wij haalden 12,3 kWh/100km als absoluut minimum waarbij we niet sneller reden dan 70 km/u. Ga je de snelweg op, zal het gemiddelde uitkomen rond de 23 kWh. Ons totaalgemiddelde bedroeg 19,7 kWh en bleef dus net onder de WLTP-norm van 20,3 kWh. Realistisch rijd je dus zo’n 400 - 460 km op één lading stroom (WLTP: 498 km).  Laden aan een laadpaal gaat vlot dankzij de 22 kWh-interne lader. In vijf uur is je auto weer van leeg naar vol. Heb je zoveel tijd niet, dan kan je via het snellaad netwerk een piek van 130 kW halen en in 40 minuten van 10 naar 80% laden. Wetende dat een Tesla Model Y Long Range kan snelladen met 250 kW en dankzij zijn zuinigheid een range claimt van zo’n 600 km WLTP is hier wel nog wat werk aan de winkel voor Nissan, al blijft de vraag of meer range nodig is in de praktijk. Een verantwoordelijke bestuurder zal toch om de twee uur moeten halt houden om te pauzeren…

Wat mag dat kosten?
Een Arya 63 kWh Engage is al van jou voor € 48.400. Voor € 5.000 meer krijg je de grotere batterij met net wat meer vermogen (van 218 naar 242 pk). Wil je vierwielaandrijving, dan kan je opteren voor de 306pk-versie e-4FORCE (vanaf € 60.400) of de EVOLVE+ met 394 pk (€69.900). Deze laatste is enkel beschikbaar in het hoogste uitrustingsniveau wat het prijsverschil deels verklaart. Rust je de 306-pk versie uit in Evolve-trim en tik je de opties aan die standaard zijn bij de EVOLVE+ kom je uit op een prijsverschil van maar €1.300 euro.

Conclusie
De tijden dat Nissan geen echte concurrenten kende toen ze de LEAF in 2010 uitbrachten, ligt ver achter ons. De tweede EV van het merk, de Arya, vervult zijn rol als topmodel met glans dankzij een moderne uitstraling, een fraai interieur en een batterijgrootte die zeker toereikend is. De EVOLVE+ is er voor diegenen die net dat beetje meer willen. Of toch maar wachten op de NISMO-uitvoering?

+ Materiaalkeuze en vormgeving interieur
+ Complete uitrusting
+ Krachtig doch getemd aandrijfgeheel

- Koffergrootte (e-4ORCE-modellen)
- Verbruik kan snel oplopen
- € 17.000 duurder dan Tesla Model Y Dual Motor

Tekst: Daniel Cardoso
Foto’s: Daniel Cardoso

Getagged onder:
nissan
Laatst aangepast op maandag, 16 september 2024 17:55

Gerelateerde items (op tag)

Nissan Benelux breidt uit

Strombeek-Bever – Nadat het hoofdkantoor vele jaren in Aartselaar was gevestigd heeft Nissan Benelux onlangs haar intrek genomen in nieuwe kantoren in Strombeek-Bever. Er zijn op dit moment veel nieuwe introducties bij Nissan Benelux.

Nissan wil in 2024 volop elektrificeren

Nissan, pionier op het gebied van emissievrije mobiliteit met de LEAF, zal vanaf nu focussen op 100 procent elektrische mobiliteit in Europa. Dat staat in de toekomstplannen van de autofabrikant. Er wordt ook 3 miljard pond in de Nissan-fabrieken in het Verenigd Koninkrijk geïnvesteerd.