DACIA: 1.000.000 VERKOCHTE LPG-VOERTUIGEN

woensdag, 25 september 2024 16:15
DACIA: 1.000.000 VERKOCHTE LPG-VOERTUIGEN

Sinds 2010 biedt Dacia een bifuelmotor op benzine en lpg aan. Eind juli 2024 had het merk al meer dan een miljoen lpg-voertuigen verkocht in de landen waar deze krachtbron wordt gecommercialiseerd.

Sinds 2020 gaat de bifuelmotor door het leven als ECO-G 100. Hij levert een maximumkoppel van 170 Nm vanaf 2.000 t/min en draagt zo bij tot een veelzijdig gebruik met tal van voordelen.

  • De ECO-G 100-motor presteert niet alleen beter dan de benzineversie (+10 pk en +10 Nm), maar stoot ook 10% minder COuit dan een vergelijkbare benzinemotor. Dat verkleint zijn koolstofvoetafdruk, terwijl ook de uitstoot van fijn stof met 90% werd gereduceerd.
  • De ECO-G 100-motor is een technologie die Dacia al veertien jaar beheerst en heeft zijn sporen al ruimschoots verdiend. De af fabriek geleverde technologie steunt op de knowhow van Renault Group en toont zich even robuust en betrouwbaar als een benzinemotor. De lpg-installatie wordt rechtstreeks in de fabriek geïntegreerd in de Dacia-modellen en de motor werd van bij de eerste schetsen ontwikkeld om op lpg te werken. De lpg-tank neemt de plaats van het reservewiel in, zonder daarbij het volume van de benzinetank of de koffer aan te tasten. Modellen die op lpg rijden, genieten net als alle andere voertuigen van het gamma drie jaar of 100.000 km garantie.
  • De ECO-G 100-motor is betaalbaar en zuinig voor de klanten. Lpg is een van de goedkoopste brandstoffen op de markt.
  • Een bifuelauto kan zowel op benzine als op lpg rijden. De twee tanks zijn van elkaar gescheiden en hebben elk een inhoud van ongeveer 50 liter* (naargelang het model). De werking is eenvoudig: de omschakeling van benzine naar lpg of omgekeerd gebeurt manueel op verzoek van de bestuurder of automatisch door over te schakelen op benzine wanneer de lpg-tank leeg is. De ECO-G 100-motor biedt een recordrijbereik tot 1.500 km**.

*Op Jogger heeft de lpg-tank een inhoud van 40 liter.

**Over de WLTP-cyclus. Het werkelijke rijbereik kan variëren naargelang het voertuig en de rijstijl van de bestuurder.

Getagged onder:
dacia
Laatst aangepast op woensdag, 25 september 2024 16:17

Gerelateerde items (op tag)

Dacia Sandriders klaar voor hun eerste avontuur in Marokko

Deze week beleven de Dacia Sandriders hun competitiedebuut en verschijnen Nasser Al-Attiyah / Édouard Boulanger, Cristina Gutiérrez / Pablo Moreno en Sébastien Loeb / Fabian Lurquin aan de start van de Rally van Marokko (6-11 oktober). Deze hoogstaande wedstrijd van het FIA Wereldkampioenschap Rally-Raid 2024 fungeert als een echt oefenterrein voor de Dakar Rally, die in januari wordt gereden in Saoedi-Arabië.

Fabian Lurquin samen met Dacia klaar voor een grote uitdaging

Fabian Lurquin is al drie seizoenen de vaste corijder van Fransman Sébastien Loeb. Hij bereidt zich voor op een nieuw hoofdstuk van zijn reeds goed gevulde sportieve carrière, dit keer met een Dacia Sandrider die hij met de negenvoudige rallywereldkampioen zal delen.

 

Nieuwe Dacia Spring : nog verleidelijker, nog steeds even elektriserend

Spring, het eerste zuiver elektrische model van Dacia, heeft de emissievrije mobiliteit binnen zijn commercialiseringsgebied toegankelijk gemaakt voor een zo groot mogelijk publiek. Hij werd in 2021 gelanceerd en was in 2022 en 2023 de op twee na meest verkochte elektrische auto aan particulieren. In het totaal werden er sinds zijn lancering wereldwijd al meer dan 150.000 Dacia's Spring ingeschreven.