EcoReview – Lexus RC300h: zuinig zijn, maar met stijl

woensdag, 24 juli 2019 17:36
EcoReview – Lexus RC300h: zuinig zijn, maar met stijl

De Lexus RC mag dan een knap staaltje tijdloos design zijn, hij draait intussen al mee sinds 2015. Het opportune moment dus voor een tussentijdse facelift. Wij stelden de vernieuwde RC300h op de proef om te zien of deze originele coupé nog met zijn generatie mee kan.

Wil je een hybridecoupé? Dit is je optie.

Ruim vier jaar geleden kwam Lexus met de RC op de proppen, een coupé op basis van de IS in de typische Lexus-stijl. Het model werd geproduceerd als normale benzinewagen, als krachtige RC F en als milieuvriendelijke hybride. In die laatste lag dan ook zijn grootste troef: kijk er eens de catalogi van de concurrentie op na en je merkt dat de coupé met hybride aandrijflijn niet sterk vertegenwoordigd is.

Die aandrijflijn was niet zijn enige voordeel want de RC kreeg ook nog eens één van Lexus’ meest evenwichtig vormgegeven koetswerken mee. Het silhouet was dat van een traditionele coupé maar de details en het lijnenspel sprongen in het oog als geen ander. Het moet die combinatie van radicaal Lexus-design in een vertrouwde vorm geweest zijn dat van deze wagen zo’n toegankelijke verschijning maakte.

Met de facelift heeft Lexus het design nu nog een stuk spannender gemaakt waardoor de RC300h wat meer richting de brutale RC F knipoogt. De bumpers zijn scherper en werden voorzien van grotere—maar jammer genoeg nog steeds valse—luchtinlaten. Elk voorste lichtblok bestaat niet langer uit twee afzonderlijke onderdelen maar vormt nu één unit met een hertekend lichtsignatuur. Ook achteraan werd de verlichting herzien waardoor er een duidelijke “L” in elk blok te onderscheiden valt. Het evolueert dus allemaal wat mee met de nieuwe modellen van Lexus.

De oude 2.5

Ook achter zijn bekoorlijke façade zijn er een aantal zaken veranderd, al zou je dat op het eerste zicht niet zeggen. In het vooronder ligt nog steeds een 2.5-liter benzinemotor die zijn vermogen volgens de Atkinsoncyclus levert voor optimale efficiëntie. Tegen de verwachtingen in gaat het hier niet om het nieuwe 2.5-blok dat we tegenwoordig in de Lexus ES300h vinden maar wel nog steeds om dezelfde motor die je in je RC kreeg in het jaar 2015. Met wat ondersteuning van de elektromotor wordt zo 223 pk naar de achterwielen gestuurd, goed voor een 0-naar-100-sprint van 8,6 seconden en een top van 190 km/u.

In essentie zien we dus dezelfde cijfers als voordien in een andere verpakking: het design is er sportiever op geworden maar de prestaties op papier niet… Dat kan aanvankelijk wat teleurstellend aankomen aangezien bijvoorbeeld een beetje Duitser voor een topsnelheid van 190 niet uit zijn kot komt en al zeker niet tevreden zal zijn wanneer hij met luid loeiende CVT-automaat een stoplichtsprintje verliest van een Passat diesel.

De aanpassingen liggen echter nog een laagje dieper: in het onderstel. Waar de RC voor de facelift geregeld de commentaar kreeg om gevoelloos te sturen reageert deze generatie relatief scherp op de input van de bestuurder. Lexus heeft namelijk door een aantal veranderingen in het productieproces heel wat stijfheid aan de koets van zijn RC kunnen toevoegen. Ook de ophanging werd aangepakt waardoor de veren wat stugger reageren op een bochtig weggetje. Die aanpassingen maken van deze RC nog steeds geen knalharde racewagen maar een partijtje sportief sturen is absoluut niks om tegenop te zien. Ook het verbruikscijfer neemt je dat niet al te veel kwalijk: wij haalden tijdens een sportieve rit een gemiddelde van 7,6 liter per 100 kilometer.

Als we volledig eerlijk zijn is dat eigenlijk helemaal niet waar deze wagen—of zelfs Lexus in het algemeen—voor staat. Voor een ruige rijervaring ga je vermoedelijk wel elders aankloppen. De RC valt dan ook het meest te genieten als Grand Tourer; een luxueuze reiswagen met voldoende vermogen die je op elke bestemming zal brengen zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je lendenen. Bij rustiger rijgedrag wordt de hybride aandrijflijn ook pas echt interessant: dan beweegt het cijfer steeds meer in de richting van de 6 liter.

Wil je een luxueuze GT? Dan is er wel keuze…

Kijken we vanuit dat standpunt bij de concurrentie, dan vinden we wel wat tegenstanders die een gelijkaardig doelpubliek willen bereiken. Bij Mercedes is er de C-Klasse coupé in hetzelfde segment, bij BMW de 4-Reeks. Audi biedt dan weer een A5 coupé aan en daarmee weten we meteen al in welke uithoek we zowat alle concurrenten moeten zoeken: de eeuwig gründliche Duitsers. Behalve dan de Ford Mustang, maar die blijft toch wat een categorie op zich.

Deze Lexus zit echter ook flink grondig in elkaar: niks in zijn interieur voelt aan als een besparing en alles is daarbij nog eens prachtig vormgegeven. Enkel de besturing van het infotainmentsysteem laat wat te wensen over. Lexus houdt namelijk vast aan zijn trackpad op de middenconsole om het scherm te besturen zoals een laptop. Dat vraagt heel wat gewenning en voelt niet altijd aan als de veiligste manier om je navigatie onderweg in te stellen. Daar heeft de concurrentie wel een streepje voor: systemen zoals BMW’s iDrive werken wat intuïtiever.

Voorin vind je meer dan voldoende ruimte om comfortabel te reizen en alles zit precies daar waar je het wil. In deze wagen overbrug je dus elke afstand zonder problemen… Het komt er meer op aan wie je achterin wil zetten. Neem je daar namelijk als volwassene plaats, dan ontstaat er al snel paniek terwijl een elektromotortje de stoel voor je langzaam naar zijn gewoonlijke positie duwt en daarbij je knieën steeds meer in de richting van een foetushouding dwingt. Dit hou je dus minder lang vol als je waarde hecht aan het bloed in je benen.

Maar wacht: we hebben het hier wel over een coupé. De RC zal dus per definitie minder praktisch zijn dan de Lexus IS waarop hij gebaseerd is, net zoals de Mercedes C-Klasse coupé ook minder ruimte biedt dan de reguliere C-Klasse. Functionaliteit is nu eenmaal niet de belangrijkste beweegreden om te kiezen voor 2 deuren minder en een lagere daklijn.

Kostprijs

Je kan pronken met je nieuwe Lexus RC300h vanaf 51.900 euro. Daarvoor krijg je naar aloude Lexus-gewoonte al een flink aangeklede Executive Line. Mag het nog wat meer zijn, dan is er een luxueuzere Privilege Line of een sportievere F Sport Line, beide voor 56.420 euro. Veel duurder dan dat wordt het niet want daar zit meteen alles op.

Ons verdict

De vernieuwde Lexus RC300h is nog meer dan voordien een streling voor het oog maar zijn prestaties maken het uiterlijk niet altijd waar. Het rijgedrag mag er dan dynamischer op geworden zijn; dat maakt van deze Lexus nog geen sportwagen. De RC is dan ook eerder een comfortabele en stijlvolle Grand Tourer met een zuinig kantje.

Overzicht:


+ Stijlvol design
+ Comfortabel
+ Grote standaarduitrusting


- Minder krachtig dan hij eruitziet
- Moeilijk infotainment
- Weinig ruimte achterin


Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
lexus
Laatst aangepast op zondag, 28 juli 2019 13:11

Gerelateerde items (op tag)

Lexus LBX, Kleine crossover met grote onderscheiding?

Als je vandaag een Lexus concessiehouder zou binnenstappen, kan je maar liefst kiezen uit vijf SUV’s/Crossovers. De jongstgeborene – en daarbij kleinste van de telg - luistert naar de naam LBX. Draagt deze benjamin nog wel met recht het luxe-embleem Lexus op zijn neus of is er sprake van te nauwe familiebanden met moederconcern Toyota.

De UX 300e: de eerste volledig elektrische Lexus

Vanuit de unieke ervaring van Lexus met het bouwen van meer dan 1,7 miljoen hybride auto's, belichaamt de nieuwe UX 300E de ongeevenaarde kwaliteit en betrouwbaarheid die synoniem zijn geworden voor het merk. De eerste volledig elektrische Lexus stoelt op een werledwijde reputatie voor batterijtechnologie en duurzaamheid en profiteert vooral van de kennis van Lexus op het gebied van batterijmanagementsystemen, power control units en elektromotoren.