Lexus LBX, Kleine crossover met grote onderscheiding?

dinsdag, 04 juni 2024 17:00
Lexus LBX, Kleine crossover met grote onderscheiding?

Als je vandaag een Lexus concessiehouder zou binnenstappen, kan je maar liefst kiezen uit vijf SUV’s/Crossovers. De jongstgeborene – en daarbij kleinste van de telg - luistert naar de naam LBX. Draagt deze benjamin nog wel met recht het luxe-embleem Lexus op zijn neus of is er sprake van te nauwe familiebanden met moederconcern Toyota.

Nieuw speelveld voor Lexus
Liefhebbers van luxewagens in klein formaat konden al even niet meer bij Lexus terecht. In 2021 werd namelijk de productie stopgezet van de CT200h – veruit de best verkochte wagen voor Lexus. Het recept toen: betaalbare luxe met als kers op de taart een zuinige hybrideaandrijving. Met deze LBX doen ze het bij Lexus weer over – zij het in een net wat compacter (4,19 m lengte) en populairder (lees: crossover) formaat.

Terwijl andere luxemerken als Audi en Mercedes hun kleinste wagens van de markt willen schrappen (Audi A1, Q2 en Mercedes A- en B-klasse) omwille van de marginale winstmarges – die een gevolg zijn van de verstrengde veiligheidsvoorzieningen en emissieregels – zwemt Lexus de andere richting uit. Met ondersteuning van Toyota, die het platform van zijn Yaris Cross deelt – gaan ze de strijd aan met concurrenten als de volledig elektrische Volvo EX30, de Chinese ZEEKR X, de Smart #1, de eveneens in hybride verkrijgbare  Jeep Avenger, de Fiat 600 en Peugeot 2008 of zelfs een Skoda Kamiq en Volkswagen T-Roc.

Omotenashi
Het is geen woord om iemand in het Japans “gezondheid” toe te wensen na het niezen. Omotenashi  (‘het anticiperen op de wensen’) gebruikt Lexus graag als filosofie voor zijn wagens. Zo kan je bijvoorbeeld (optioneel) je smartphone gebruiken om het interieur te koelen/te verwarmen, zal de dynamic radar cruise control het verkeer voor u in de gaten houden en vanzelf vertragen bij een voorligger of een rotonde en wordt bij afremmen het duikeffect tot een minimum beperkt door de achterste remschijven meer aan te spreken. Met ProActive Driving Assist wordt de camera aan de voorkant gebruikt om de hoek van een bocht te bepalen en de stuurkracht aan te passen bij het naderen van een bocht. De wens om geen gebruik te maken van krasgevoelige zwartglimmende kunststof in de middenconsole is ook ter ore gekomen, want deze LBX maakt gebruik van degelijkere materialen. Extra kudos voor het stuurwiel dat zo zacht aanvoelt dat je er spontaan zen van wordt.

Klein ruimtewonder
Lexus omschrijft op hun website de LBX als ‘klein van buiten, ruim van binnen’ en dat klopt wel wanneer je weet dat de achterste passagiers ruim 1.80m mogen zijn !  De koffer is eveneens voldoende ruim (402 l). Vooraan zit je -dankzij een in hoogte en diepte verstelbaar stuur – meteen goed en lijkt de rijhouding eerder op die van een gewone hatchback. Lager dan je in eerste instantie zou verwachten. Zo rijdt deze overigens ook. Met zijn 1280 kg is hij bijna een lichtgewicht te noemen voor een moderne hybridewagen en dat vertaalt zich in een scherp rijgedrag met een sportieve ondertoon. De demping blijft echter comfortabel genoeg.

Slimme Hybride
De goede samenwerking van de benzinemotor (een 1.5 driecilinder met 91pk) en de elektromotor (synchroonmotor met 94pk) zorgen voor een gecombineerd vermogen van 136 pk, wat overigens 6 pk meer is dan zijn twee-eiige tweelingbroer van Toyota. Hiermee ga je in 9,2 tellen naar de 100 en stopt de snelheidsmeter bij 170 km/u met verder tellen. Meer dan voldoende in het huidig verkeer. Het is in de stad waar deze hybride pas echt tot zijn recht komt. Met een bipolaire opslagbatterij van slechts 1 kWh (!) zou je verwachten dat de batterij meteen leeg is na een kilometer of twee. Officieel is dat ook de geclaimde EV only-range, die je via een drukknop kan activeren. Maar bij een stedelijke tocht van een uur lang, kan de verbrandingsmotor maar liefst vijftig minuten met rust gelaten worden door telkens maar bij het accelereren even bij te springen waarna kinetische energie en de elektromotor het daarna weer overnamen. In de stad kan je verbruik dan zakken naar 3,3 l/100km. En dat met de airco aan! Ga je vaker gewestwegen of de snelweg op, dan kan je rekenen op zo’n 4,5 – 5 liter/100km wat nog meer dan behoorlijk blijft. Met een tank van 36 liter kan je zo’n 700 à 1000 km ver komen. En in 5 minuten is hij weer volgelade…volgetankt!

Alles heeft zijn prijs
Voor € 33.580 verandert de LBX van eigenaar, maar wil je in een wat geraffineerder interieur vertoeven, kan je kiezen voor één van de vier atmosferen: Elegant ((€ 37.480) en Relax ((€ 39.410) gaan voor luxe, terwijl Emotion (€ 38.500) en Cool ((€ 39.760) de iets sportievere lijn willen zijn. Nu ja, sportief… Het beperkt zich tot een stoelbekleding in zwart leder (Emotion) of suède (Cool), een contrasterende dakkleur en een gepolijste afwerking van de – verder identieke – velgen. Het is ver verwijderd van de transformatie van sommige voorgaande F-Sport line modellen van het merk.

Lexus houdt het verder simpel op optioneel gebied en biedt voor de basisvariant twee optiepakketten aan: Comfort Pack & Park Sensors  (€ 1.740), Comfort & Safety Pack (€ 2.910) - waarbij het tweede een uitgebreidere uitrusting voorschotelt t.o.v. het eerste pack. Hetzelfde geldt als je kiest voor één van de atmosferen. Dan kan je kiezen uit een Executive Pack (€ 2.540) en Privilege Pack (€ 5.970). Wil je genieten van de kraakheldere klanken van het Mark Levinson® audiosysteem met 13 luidsprekers zal je helaas voor het duurste pack moeten gaan.

Dat deze sympathieke LBX de kleinste mag zijn, houdt hem niet tegen om naar zijn grote broers op te kijken en (een deel van) de uitrusting ervan over te nemen. Wie geen behoefte heeft aan de steeds groeiende autoformaten en inziet dat kleiner ook veel voordelen kan bieden, zal het zich vast niet beklagen met deze baby-Lexus.

PLUS
Handig formaat
Afwerking en materiaalkeuze interieur
Zuinige hybride-aandrijflijn

MIN
Prijs kan oplopen door optiepakketten

Tekst: Daniel Cardoso L.
Foto's: Lexus

Getagged onder:
lexus
Laatst aangepast op dinsdag, 04 juni 2024 17:04

Gerelateerde items (op tag)

De UX 300e: de eerste volledig elektrische Lexus

Vanuit de unieke ervaring van Lexus met het bouwen van meer dan 1,7 miljoen hybride auto's, belichaamt de nieuwe UX 300E de ongeevenaarde kwaliteit en betrouwbaarheid die synoniem zijn geworden voor het merk. De eerste volledig elektrische Lexus stoelt op een werledwijde reputatie voor batterijtechnologie en duurzaamheid en profiteert vooral van de kennis van Lexus op het gebied van batterijmanagementsystemen, power control units en elektromotoren.

EcoReview – Lexus ES300h: Wissel van de wacht

Tot voor kort was Lexus maar magertjes vertegenwoordigd in de hogere middenklasse van Europa: het had er de GS maar dat model kwam maar niet van de grond. Lexus gooit dat segment nu over een andere boeg en brengt de ES naar het oude continent. Wij maakten een proefrit met de enige bij ons verkrijgbare motorisatie: de hybride ES300h.