EcoReview – Lexus ES300h: Wissel van de wacht

woensdag, 04 december 2019 18:02
EcoReview – Lexus ES300h: Wissel van de wacht

Tot voor kort was Lexus maar magertjes vertegenwoordigd in de hogere middenklasse van Europa: het had er de GS maar dat model kwam maar niet van de grond. Lexus gooit dat segment nu over een andere boeg en brengt de ES naar het oude continent. Wij maakten een proefrit met de enige bij ons verkrijgbare motorisatie: de hybride ES300h.

Tweede opslag

Lexus is intussen geen kleine speler meer in onze contreien. Op het compacte A-segment na is het Japanse luxemerk nagenoeg overal vertegenwoordigd met zowel SUV’s als sedans en hatchbacks. Het E-segment bleef echter altijd een moeilijke klasse: de BMW 5-Reeks, Audi A6 en Mercedes E-Klasse hebben zich daar ontpopt tot zo’n gevestigde waarden dat de Lexus GS—God hebbe zijn ziel—maar weinig harten wist te veroveren. In zijn 7 jaren in de Europese showrooms wist Lexus er volgens sommige bronnen slechts een 2.000-tal van aan de man te brengen.

Als gevolg van die matige populariteit halen de Japanners de GS uit de rekken en wagen ze een nieuwe poging met een naam die we hier nog niet eerder in de catalogus gevonden hadden: de ES. Een complete sprong in het duister is dat echter niet: de ES bestaat al decennia in Azië en de VS. De wagen die wij krijgen is daardoor al de zevende generatie van het model.

Dit is geen GS

Grof gesteld zijn er hoge middenklassers die de sportieve richting uitgaan—denk aan de 5-Reeks—en zijn er die vooral de comfortabele kaart kiezen—zoals de E-Klasse. Waar de Lexus GS zich met de dynamische modellen wou meten is de ES toch eerder een aanhanger van de tweede stroming. De nieuwe sedan is bij ons verkrijgbaar met slechts één aandrijflijn: een 2.5-liter viercilindermotor in combinatie met een elektromotor. Samen sturen de twee krachtbronnen 218 pk naar de voorwielen langs de gekende CVT-automaat. U leest het goed: de krachtige zescilinder en de achterwielaandrijving uit de GS maken plaats voor een viercilinder en voorwielaandrijving. Die 2.5-litermotor is wel een gloednieuwe ontwikkeling, net als de rest van de hybride aandrijflijn.

Het resultaat is een wagen die wel voldoende vermogen heeft maar je nooit uit je sokken zal blazen met zijn acceleratie. Hij bereikt in 8,9 seconden de 100 kilometer per uur en daarmee is hij vlot genoeg. Hij rijdt maximaal 180 kilometer per uur en sneller zal je—bij ons althans—ook niet vaak willen gaan. Er valt dus weinig te klagen, behalve als je vorige wagen toevallig een GS450h met 345 pk was.

Dat verhaal gaat verder bij het rijgedrag want ook hier is het sportieve in zekere zin verloren gegaan. Door de mechaniek van de voorwielaandrijving is het stuur minder scherp dan in een achterwielaangedreven Lexus. Voor comfortabele rijders is dit helemaal geen probleem: de stuurbekrachtiging geeft de wagen een zeer zacht en comfortabel rijgevoel. Dan hebben de ingenieurs in Japan wel hun best gedaan om het stuur in de Sport-modus wat dynamischer voor de dag te laten komen maar het voelt daar eerder kunstmatig zwaar aan. Je blijft dus over het algemeen liever in de standaard rijmodus.

Dit wil geen GS zijn

De ambities van de ES300h liggen echter zo duidelijk in een andere richting dan die van bijvoorbeeld de GS450h dat je de wagens ook moeilijk zomaar met elkaar kunt vergelijken. De ES is namelijk zo comfortabel dat zijn ophanging dankzij een ingenieus systeem van interne klepjes zo goed als alle trillingen weg filtert. Dan hebben ze het bij Lexus nog maar over de standaarddempers en niet over de optionele adaptieve ophanging.

Het is dus aangenaam vertoeven in deze ES. Ook de manier waarop over de binnenruimte nagedacht is helpt daarbij: materialen en afwerkingskwaliteit zijn subliem. De slimme volumeknop alleen al is een genot om aan te draaien. Bovendien is de passagiersruimte—vooral achterin—ronduit voorbeeldig dankzij een carrosserie die met maar liefst 12 centimeter gegroeid is tegenover de GS. Je kan de benen bijna volledig strekken, en als dat niet genoeg is kan je in de topversie ook de zitleuning platter leggen en je temperatuur of muziek regelen via de bediening in de armsteun. Enkel de hellende daklijn compromitteert de passagiersruimte in zekere zin: als je wat groter bent is de kans niet onbestaande dat je kruin de dakhemel kust.

Nadeel van dat alles is dat de ES nu wel een heel grote wagen geworden is. Met een lengte van bijna 5 meter speelt hij al wat met de grenzen van de middenklasse en is hij meteen groter dan zowel de Mercedes E als de BMW 5. De achterbank valt door al die toegevoegde snufjes ook niet meer plat te leggen waardoor de kofferruimte het dus op zijn gewoonlijke 454 liter houdt—al is dat zeker geen slechte capaciteit voor een sedan met een batterij onder de vloer.

Verbruik van een stadswagen

Een comfortabele rijstijl aanhouden met je ES300h loont ook op een ander vlak: het verbruik. Dit stuk techniek van bijna 2 ton maakt onder een zachtaardige voet namelijk cijfers van onder de 5,5 liter benzine per 100 kilometer mogelijk! Wij reden doorheen onze testperiode aan gemiddeld 6,2 liter, wat niet slecht is wetende dat we de wagen ook onder sportiever rijgedrag testen. Zelfs wanneer je heel de tijd sportief rijdt kom je nog moeilijk boven de 7 liter per 100 kilometer uit.

Prijs-kwaliteit

Er kan een nieuwe ES op je oprit prijken vanaf 48.490 euro. Daarvoor krijg je een wagen die Lexus dan wel ‘basisversie’ mag noemen maar eigenlijk wel al heel veel technologie aan boord heeft. Achteruitrijcamera, panoramisch schuifdak, leren bekleding en een uitgebreid infotainmentsysteem gelden dan ook bij de meeste concurrenten niet als standaarduitrusting. Toegegeven, dat infotainmentsysteem heeft bij die concurrenten wel vaak een meer ergonomische bediening. Lexus houdt namelijk nog steeds vast aan zijn muispadje om door de menu’s te navigeren en dat is nu eenmaal niet zo makkelijk aan 120 kilometer per uur. Dat maakt de uitrusting er echter niet minder compleet op; aan het einde van de dag kan dit systeem alles wat je ervan verwacht.

Ons verdict

Lexus gaat een andere richting uit met deze ES300h dan we voordien gewend waren maar presenteert daarin een verrassend compleet product. Hij mag dan niet de sportiviteit of de scherpte van de GS te bieden hebben, op vlak van comfort overstijgt hij zijn voorganger met gemak. Of het deze keer genoeg zal zijn om de BMW-, Mercedes- en Audirijders uit kun Duitse dieseltuigen te lokken valt moeilijk te voorspellen, maar met deze prijs-kwaliteitverhouding en verbruikscijfers zouden ze alvast geen onverantwoorde overstap maken.

Overzicht:


+ Comfortabel, zelfs met standaarddempers
+ Uitstekende afwerkingskwaliteit
+ Laag verbruik voor zijn formaat


- Meer vermogen was welkom geweest
- Achterbank kan niet plat
- Geen sportief stuurgevoel


 

Tekst en foto's: Joram Van Acker

Getagged onder:
lexus
Laatst aangepast op woensdag, 04 december 2019 18:35

Gerelateerde items (op tag)

Lexus LBX, Kleine crossover met grote onderscheiding?

Als je vandaag een Lexus concessiehouder zou binnenstappen, kan je maar liefst kiezen uit vijf SUV’s/Crossovers. De jongstgeborene – en daarbij kleinste van de telg - luistert naar de naam LBX. Draagt deze benjamin nog wel met recht het luxe-embleem Lexus op zijn neus of is er sprake van te nauwe familiebanden met moederconcern Toyota.

De UX 300e: de eerste volledig elektrische Lexus

Vanuit de unieke ervaring van Lexus met het bouwen van meer dan 1,7 miljoen hybride auto's, belichaamt de nieuwe UX 300E de ongeevenaarde kwaliteit en betrouwbaarheid die synoniem zijn geworden voor het merk. De eerste volledig elektrische Lexus stoelt op een werledwijde reputatie voor batterijtechnologie en duurzaamheid en profiteert vooral van de kennis van Lexus op het gebied van batterijmanagementsystemen, power control units en elektromotoren.