Test: Tesla Model X Plaid

woensdag, 12 april 2023 14:31
Test: Tesla Model X Plaid

Space X

Het topmodel bij Tesla luistert naar de naam Model X en is er al sinds 2015. Deze krijgt nu een update en komt met een topmodel met prestaties om duizelig van te worden. Wij gingen op pad met de Tesla Model X Plaid.

Falcon doors

 Meest opvallende aan het model zijn de achterdeuren. Bij Tesla noemen ze die ‘falcon doors’ wat in verstaanbare taal vleugeldeuren zijn. Ze gaan elektrisch open en scharnieren zelfs in smallere ruimtes open. Door die gevleugelde opening stap je in een ruimte waar tot vier personen achteraan kunnen zitten, er zijn dus twee zitrijen met telkens twee afzonderlijke stoelen. Niet iedereen is fan, maar het heeft wel iets. Zeker wanneer je als chauffeur de deuren vanop het centrale display vooraan opent of via de geconnecteerde app op je smartphone vanop afstand voorbijgangers laat schrikken door de openzwaaiende deuren. 

 1020

De Plaid (spreek uit als  ‘Plet’) vraagt wat uitleg, wat de verantwoordelijke ook deed bij het ophalen. Na een halfuurtje toelichting tijd om te vertrekken. Wanneer je op de rem trapt, staat de auto onmiddellijk in zijn D om te vertrekken. Naar een versnellingspook hoef je niet te zoeken, die is er niet. Je bedient de versnellingen door links op het centrale display naar boven te schuiven voor vooruit (D), naar onderen om de achteruitrijversnelling (R) te selecteren. Voor de P-stand tik je bovenaan, de N dan weer onderaan. 
Het plezier, of moeten wij zeggen het geweld, komt van drie elektromotoren, die samen voor een vermogen van maar liefst 1020 pk zorgen en een gelijkaardig koppel. Ondanks het gewicht van 2530 kilogram is dit een ontzettend snelle auto. Zeker wanneer je de Sport of Plaid-modus selecteert. In de Plaid-setting doet hij zijn 0 naar 100 km/u-sprintje in zomaar even 2,6 seconden en eindigt zijn topsnelheid bij 262 km/u. Vooral het gemak waar dit mee gebeurt, is indrukwekkend. Wie nog meer wil, kan terecht bij de Model S Plaid met dezelfde motoren, deze doet hetzelfde sprintje in 2,1 seconden volgens de cijfers.

Naast de duizelingwekkende snelheden die je haalt bij het inhalen of terug hernemen, is er de “Drag Strip”-modus. Een soort launch-control die de beleving van een achtbaan in een pretpark nabootst. Gevoelige magen incluis bij sommige passagiers. Dit is ongezien, nog nooit maakten wij een dergelijke acceleratie mee. Elon Musk zijn ruimtevaartplannen in een auto, Space X op de weg.

En bij het optrekken betrap je de Plaid nooit op enig gripverlies, wat verrassend is. Je zou met dergelijk vermogen denken dat hij soms het noorden kwijt is, maar dat is zeker niet het geval. Dankzij de vierwielaandrijving en de luchtvering. Wat wel opvalt is dat de demping vrij hard binnenkomt. 
Wil je gewoon genieten van de sfeer en de stilte dat een elektrische auto kenmerkt en het verbruik in het oog houden, dan kies je voor de instelling ‘Chill’ waardoor dit een aangename reisgezel is.

 De drie elektromotoren zijn vergezeld van een batterijpakket van ongeveer 100 kWh. Dat levert een officieel rijbereik van 585 kilometer op. Bij normale omstandigheden mag je rekenen op een dikke 450 kilometer, wat een mooie prestatie is. Het precieze verbruik geeft de tablet niet aan, maar wel een hele reeks info over je rit, zoals bijvoorbeeld hoeveel kilometer je zou kunnen sparen door niet sneller dan 110 km/u te rijden. Daarnaast blinkt de Tesla uit in zijn manier om hem te superchargen aan het eigen netwerk. In zo’n halfuurtje hadden wij telkens 200 kilometer extra bijgetankt.  Een snelle ochtendlaadbeurt in 10 minuten om zeker voldoende te hebben om de dag door te komen. Ook dat kan aan de superchargers. 

Yoke 

 Na de prestaties houdt het spektakel niet op. Het vliegtuigachtige of Playstation-controller-ding dat als stuur dient, is op zijn minst gezegd speciaal. De eerste dag is wennen, je hebt geen bovenkant en doordat ook de richtingaanwijzers, claxon, lichten en bediening van de ruitenwissers op het stuur gebeuren, is het zoeken naar de juiste manier om bijvoorbeeld ronde punten te nemen of een links-rechts bochtencombinatie te nemen. Wij betrapten ons er geregeld op dat wij te laat waren om de richtingaanwijzer naar behoren te bedienen.  Dit bevordert de veiligheid ten aanzien van andere bestuurders geenszins, vinden wij. Te herzien dit stuur. 
Daarmee gepaard is dit allesbehalve een dynamische auto. Mede ook nog door zijn hoogte en gewicht is een rallyparcours of kleine wegen met enige zin voor sportiviteit afhaspelen niet aan de orde. Blijven rechtdoor rijden, wat natuurlijk niet altijd de essentie van autorijden is. 

Duur speelgoed

 Nu Tesla’s steeds goedkoper en dus bereikbaarder worden, zou je dit ook denken van deze Model X Plaid. Niets is minder waar. De Model X Plaid is er vanaf 144.970 euro, het onhandige Yoke-stuurwiel inbegrepen.  Gelukkig kun je ook voor een normaal stuurwiel kiezen, zonder meerprijs. De opties die er wel zijn gaan voornamelijk om het Autopilot pakket, afhankelijk van navigeren met de autopilot, tot verkeerslicht en stopbordherkenning met prijzen voor deze pakketten van 3.800 tot 7.500 euro. 

 De Tesla Model X Plaid is een auto waar je mee kunt uitpakken. Zeker met zijn prestaties, maar evenzeer met zijn feilloze grip en wegligging.  Zelfs een chille rit waarbij je het verbruik in het oog houdt is mogelijk. Kies wel niet voor het onhandige Yoke-stuur, want de functionaliteit hiervan laat te wensen over.  Daarnaast is hij ruim met zes zitplaatsen. Of de vleugeldeuren de meest praktische oplossing zijn om in te stappen, is twijfelachtig.  Opvallen doe je zeker.

PLUS

  • prestaties
  • laden aan Tesla supercharger
  • technologie aan boord

MIN

  • onhandig Yoke-stuur
  • vleugeldeuren
  • design te opzichtig

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Tesla

 

Getagged onder:
tesla
Laatst aangepast op vrijdag, 05 mei 2023 10:46

Gerelateerde items (op tag)

Tesla moet alle FSD-wagens terugroepen in de VS

Maar liefst 363.000 Tesla's krijgen te maken met een recall omdat het Full Self Driving-systeem als onveilig is bevonden door de Amerikaanse NHTSA. Een troost voor de klanten: het probleem kan verholpen worden met een update.

Move2Green ontvangt Tesla Model X Plaid

Net voor de feestdagen mocht CEO Tim Van den bussche de sleutels in ontvangst nemen van de eerste afgeleverd Tesla Model X Plaid in Europa. Deze unieke wagen hebben zij meteen aan de tand gevoeld en in een video-review gegoten. Ontdek hun ervaringen onderaan dit artikel.