Test: Renault Espace E-Tech Full Hybrid Esprit Alpine, Mono-SUV

zondag, 28 januari 2024 17:58
Test: Renault Espace E-Tech Full Hybrid Esprit Alpine, Mono-SUV

Iedereen herinnert zich nog de Renault Espace. Toen de eerste generatie in 1984 gelanceerd werd, was dit – samen met de ter ziele gegane Chrysler Voyager – de pionier onder de monovolumes, oftewel de MPV voor multi-purpose vehicle. Met vijf- of zeven plaatsen die op allerlei manieren moduleerbaar waren. Ondertussen zijn wij aan de zesde generatie van die Espace toe. Wij gaan na of hij zijn oorsprong als monovolume kan waarmaken.

Grand Austral 
De nieuwe Espace ziet er eigenlijk een beetje uit als een Austral, met dat verschil dat hij achteraan wat langer en breder uitvalt en hij over een derde zitrij beschikt. De derde zitrij bestaat uit 2 opklapbare zitjes. Die zijn echter niet geschikt voor volwassenen naar ons oordeel. Tenzij je lenig genoeg bent en het figuur hebt van olympisch kampioene Nina Derwael. De toegang tot de zitjes verloopt door de achterbank om te klappen en te verschuiven. En doordat de achterbank ook vast is, kunnen wij bij de Espace niet echt spreken van een monovolume. Wie geen nood heeft aan die zeven plaatsen, kan gratis opteren voor een vijfplaatser. 

Hybride
Ook in de aandrijving heeft de Espace de genen van de Austral overgenomen. Met dat verschil dat hier enkel de hybride-motorisatie beschikbaar is. Het gaat om een 1,2 liter driecilinder turbomotor die de voorwielen aandrijft en dit doet via een vierbak zonder koppeling aan de ene zijde en daarbij de hulp krijgt van een elektromotor van 70 pk die eveneens de voorwielen aandrijft met behulp van een tweeversnellingsbak. De transmissie van de benzinemotor schakelt dan weer via een tweede elektromotor van 25 pk en die indien nodig als generator dient voor de eerste elektromotor. Het geheel levert een gecombineerd vermogen van 200 pk. De werking van het schakelmechanisme is prima, ware het niet dat je af en toe een aarzeling merkt als je veel vermogen vraagt of het gaspedaal wat dieper intrapt. Precies of de versnellingsbak moeite heeft om de juiste verhouding te kiezen. Wij hadden het gevoel dat dit hier iets uitgesprokener was dan bij de test van de Austral, die wij eerder dit jaar reden. Dat wilt zeggen dat de aandrijving en hybride-combinatie niet houdt van een zware voet of enige vorm van sportief het gas erop te houden.

Rijden
Het onderstel voelt tijdens het rijden best af en toe wat stug aan, maar algemeen genomen is dit vooral een comfortabele auto. De grip is zeker voldoende, maar van enig dynamisme is alvast geen sprake. Maar daar is niets mis mee, de Espace-klanten zullen eerder mikken op het aangenaam comfort en de ruimte die de auto biedt.  Als er al enige vorm van plezier is, dan is het bij het parkeren of manoeuvreren, vermits de Espace in de Iconic- of Esprit Alpine-uitvoering standaard over vierwielbesturing beschikt. Iets waar wij zeer over te spreken zijn, je draait en keert de auto op een zakdoek als het ware.

Interieur
Zoals reeds gezegd, binnenin is het aangenaam vertoeven.  Ook de bedieningen zijn voldoende gebruiksvriendelijk en makkelijk in gebruik.  Het infotainment met Google Automotive is een aanrader, en de Espace beschikt over een aantal fysieke bedieningstoetsen onderaan het infotainment.  Altijd handig, wij zijn fan. De algemene afwerking is zeker correct. Wat uitrusting betreft, is het enkel jammer dat wie een lederen interieur wilt, voor de Iconic-versie dient te kiezen. Ook de keuze van velgen bijvoorbeeld is gelinkt aan een uitrusting, waardoor personalisering beperkt is. Maar dergelijke zaken drukken dan ongetwijfeld de prijs.

Zeven plaatsen voor minder dan 50.000
De Renault Espace is er vanaf 43.900 euro in de Techno-versie. Voor een sportiever uitziende Esprit Alpine ben je 46.900 euro kwijt en als topversie Iconic dien je 48.900 euro op zij te leggen. Een zevenzitter beneden de 50.000 euro is volgens ons nergens anders verkrijgbaar. 

De nieuwe Renault Espace pakt standaard uit met zeven plaatsen, al zijn die achterste plaatsen niet voor iedereen bestemd. De modulariteit is bijgevolg niet vergelijkbaar met zijn voorgangers, waardoor hij eerder een SUV is dan een echte monovolume.  Hij rijdt zeker vlot, maar niet sportief. De troef is vooral comfort en zijn vierwielsturing bij manoeuvreren. Tot slot is zijn prijs volgens ons concurrentieel. 

PLUS

vierwielsturing
zuinigheid
wegligging en dynamiek

MIN

af en toe aarzelende versnellingsbak
verwacht geen monovolume
weinig personalisering mogelijk

tekst: Filip Dewulf
foto’s: Renault

 

Getagged onder:
renault

Gerelateerde items (op tag)

rnlt©: het nieuwe compacte en immersieve distributieconcept van Renault

Een nieuw verkooppuntconcept van Renault

Renault breidt zijn distributienetwerk uit met een nieuw verkooppuntconcept: ‘rnlt©’, een naam die aansluit bij dit nieuwe distributieconcept van het merk, met een moderne en compacte uitstraling. Deze vestigingen bieden bezoekers een complete merk- en productervaring.

Nieuwe Renault Captur : de auto om in te leven uit segment B

Captur is 'de auto om in te leven’ uit het B-segment. Hij is een veelzijdig multitalent, hij heeft zowel compacte buitenafmetingen (4,23 m) als een ruim interieur dat moduleerbaar is en zich aanpast aan het gebruik van klanten, zowel in de stad als buiten de platgetreden paden. De klanten stellen vooral de hoge rijhouding op prijs. Deze zorgt voor een vlotte toegang tot de wagen en een goed zicht op de weg. Deze kwaliteiten verklaren het commerciële succes sinds zijn debuut 10 jaar geleden, met meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren in 90 landen over de hele wereld.

Renault Captur meet zich op zijn beurt de nieuwe designtaal van het merk aan die werd ingezet door Gilles Vidal, Design Director van het merk Renault. Deze nieuwe stijl, gekenmerkt door strakke lijnen en precieze details, speelt met licht en materialen voor een meer waarderende en dynamische perceptie. Met zijn volledig nieuwe voorkant oogt Nieuwe Captur statusverhogend.

In een markt van de stads-SUV's die vandaag 50% van de verkoop in het B-segment vertegenwoordigen (en zelf 30% van de totale markt), wil Nieuwe Renault Captur een referentiemodel blijven door zijn veelzijdigheid, zijn tweekleurige koetswerkuitvoeringen, zijn onovertroffen plaatsaanbod en zijn technologische en ingenieuze uitrusting te behouden. Naast die kwaliteiten die het DNA van Captur uitmaken, beschikt deze volgende generatie ook over nieuwe troeven. De meer expressieve koetswerk- en interieuraankleding transformeert in een unieke combinatie van elegantie en sportiviteit met de nieuwe Esprit Alpine-uitvoering. Het interieur wordt in de verf gezet door volledig nieuwe zetelbekledingen en nieuwe dashboardschermen. Het multimediasysteem OpenR Link met Google, dat naargelang de versie beschikbaar is, biedt het beste van de technologie aan boord, met Android Automotive 12, een wereldprimeur in het B-segment. Dankzij een volledig nieuwe elektronische architectuur staat de veiligheid centraal met rijhulpsystemen van de nieuwste generatie, waaronder voorspellend hybride rijden en Active Driver Assist, voor een gedelegeerde rijervaring van niveau 2.

Afhankelijk van het land van commercialisatie zal Nieuwe Renault Captur worden aangeboden met vijf motorversies, waaronder de E-Tech full hybrid-motor met 145 pk, die vandaag in de smaak valt bij meer dan 41% van de Franse klanten. Om meer rijplezier en een dynamischer rijgedrag te verzekeren, werden het onderstel en de afstelling van de stuurbekrachtiging herzien. Het Extended Grip-systeem, dat verkrijgbaar is op bepaalde versies, optimaliseert de tractie, ongeacht de wegomstandigheden.

Nieuwe Renault Captur wordt nog steeds gebouwd in de fabriek van Valladolid en zal vanaf april 2024 in Europa worden gecommercialiseerd.