Ampere revolutioneert de batterijstrategie van Renault Group met de integratie van LFP-technologie en "Cell-to-Pack"-oplossingen

dinsdag, 02 juli 2024 20:04
Ampere revolutioneert de batterijstrategie van Renault Group met de integratie van LFP-technologie en "Cell-to-Pack"-oplossingen

Ampere, de Europese specialist in intelligente elektrische voertuigen, kondigt de uitbreiding van zijn batterijaanbod aan door de LFP-technologie (Lithium IJzer Fosfaat) te integreren naast de NMC (Nikkel Mangaan Kobalt) batterijen die momenteel door Renault Group worden gebruikt.

Deze beslissing is een effectieve en innovatieve reactie op de volatiliteit van de markten en de evolutie van technologieën.

Ampere heeft nauw samengewerkt met zijn leveranciers LG Energy Solution et CATL om een geïntegreerde waardeketen op het Europese continent op te zetten, met als doel de concurrentiekracht van de LFP-technologie voor zijn in Europa vervaardigde voertuigen te vergroten. Deze twee partners zullen de LFP-batterijen leveren die meerdere modellen van de Renault en Alpine gamma’s zullen uitrusten en aan de technologiebehoeften tot 2030 zullen voldoen.

Parallel hieraan hebben de teams van Ampere samen met LG Energy Solution de ontwikkeling van een Cell-to-Pack-technologie geleid. Deze belangrijke innovatie, een wereldprimeur voor pouch-type batterijen, verhoogt de autonomie van voertuigen uitgerust met de LFP-chemie door meer cellen, en dus meer ingebouwde energie, in een gegeven ruimte(*) te integreren. De Cell-to-Pack-technologie is ook een middel om de kosten van de batterij te verlagen.

De integratie van de LFP- en Cell-to-pack-technologieën stelt Ampere in staat de batterijkosten van zijn voertuigen vanaf begin 2026 met ongeveer 20 % te verlagen.

Met vier toonaangevende batterijpartners versnelt Ampere in een voortdurend veranderende omgeving en toont het de effectiviteit van zijn open benadering, met de besten in hun vakgebied:

  • AESC Envision gevestigd op de ElectriCity-site in Douai (Frankrijk) voor de NMC-batterijen
  • CATL voor de LFP-technologie vanuit zijn fabriek in Hongarije
  • LGES gevestigd in Polen voor beide technologieën: NMC en LFP
  • Verkor voor de NMC-technologie vanuit zijn gigafactory in Duinkerke (Frankrijk)

De batterijen worden geassembleerd bij Ampere ElectriCity (Hauts-de-France), in de batterijfabriek van de Douai.

De vooruitgang die de afgelopen jaren is geboekt op het gebied van LFP-technologie en de ontwikkeling van de waardeketen in Europa maken het nu een reëel alternatief voor NMC. Hoewel het minder energiedicht is dan NMC, is het perfect geschikt voor bepaalde toepassingen, met name voor kleine en middelgrote auto's. Vermits het goedkoper is, wordt het een belangrijk onderdeel van de economische vergelijking van betaalbare elektrische voertuigen en hun democratisering in Europa.

Deze technologieën zullen in recordtijd in voertuigen worden geïmplementeerd: de eerste modellen zullen vanaf begin 2026 zijn uitgerust met LFP-batterijen.

"In een uiterst competitieve en voortdurend veranderende omgeving is onze batterijstrategie het bewijs van de effectiviteit van Ampere's open en horizontale benadering, met de beste partners, wat zorgt voor een slimme kapitaalallocatie, flexibiliteit en snelheid van uitvoering. Dit plan maakt deel uit van Ampere's roadmap om de kosten tegen de volgende generatie voertuigen met 40 %  te verlagen," zegt Josep Maria Recasens, Chief Operating Officer van Ampere.

"Het werk dat met LG Energy Solution is verricht, heeft ons in staat gesteld de hele waardeketen rond de LFP-technologie in Europa te lokaliseren en de concurrentiekracht ervan aanzienlijk te vergroten, inclusief met de cell-to-pack oplossing. Innovatie in batterijen is permanent, en we werken heel vroeg in het proces – met name met ons Battery Cell Innovation Lab dat in 2025 in Lardy zal openen – om onze partners al in een vroeg stadium bij de grote komende transformaties te betrekken," aldus Philippe Brunet, Directeur Engineering EV en Mechanica bij Ampere.

(*) Cell-to-Pack'-technologie verwijdert de batterijmodules en integreert de cellen rechtstreeks in de behuizing, waardoor er meer cellen in een bepaalde ruimte kunnen worden geplaatst.

Getagged onder:
renault
Laatst aangepast op dinsdag, 02 juli 2024 20:12

Gerelateerde items (op tag)

Renault Rafale : opening van de bestellingen in België van de high-performance versie E-Tech 4x4 300 pk

Rafale E-Tech 4x4 met 300 pk, die in mei 2024 werd onthuld, wijdt een hoogwaardige motor in, met een gloednieuwe, 300 pk sterke oplaadbare E-Tech hybrid-motor. Het extra vermogen wordt verkregen door de toevoeging van een elektromotor op de achteras. In combinatie met de vierwielsturing 4Control Advanced beschikt Rafale over een permanent actieve vierwielaandrijving voor meer grip en een optimale wegligging in alle omstandigheden. Het afwerkingsniveau Atelier Alpine gaat nog een stap verder op het vlak van rijplezier, met een sportiever afgesteld onderstel en een intelligente actieve ophanging die de schokdemping permanent aanpast aan de obstakels op de weg.

Renault Symbioz : aan boord van de gezinsauto om in te leven

Symbioz sluit zich aan bij het erfgoed van de 'gezinswagens om in te leven’ uit de geschiedenis van Renault. Dit compacte en veelzijdige model verenigt het beste van het merk in het C-segment op het vlak van design, moduleerbaarheid, laadvolume, connectiviteit en efficiëntie. Symbioz richt zich tot gezinnen, maar ook tot bedrijfsvloten, en vervolledigt het compacte gamma van Renault om klanten nog meer keuze te bieden.