90 procent minder CO2-e-uitstoot : een uitdaging die werkelijkheid wordt met Renault Emblème

vrijdag, 04 oktober 2024 12:36
90 procent minder CO2-e-uitstoot : een uitdaging die werkelijkheid wordt met Renault Emblème

De mobiliteit koolstofvrij maken is een belangrijke uitdaging in de strijd tegen de klimaatverandering. Een autobedrijf zoals Renault Group moet dan ook heel wat uitdagingen overwinnen: productie, energie, technologie, bevoorrading, snelheid enz. Om zijn doelstellingen te realiseren en netto koolstofvrij te zijn tegen 2040 in Europa en tegen 2050 in de rest van de wereld, moet het bedrijf zijn ontwerp- en productiemethoden voor voertuigen radicaal veranderen.

Dat bewijst Renault Emblème, die van 14 tot 20 oktober zal worden tentoongesteld op de stand van het merk op het autosalon van Parijs. Deze visie van een gezinswagen is een waar laboratorium, boordevol innovaties van Renault, Ampere en hun partners om aan deze eisen te voldoen.

De uitdaging van dit emblematische project schuilde in de ongeziene mate van optimalisering van het voertuig om zijn koolstofuitstoot over de hele levenscyclus terug te dringen (‘from cradle to grave’ of ‘van wieg tot graf’). Renault Emblème bouwt in dat opzicht voort op de concept-car Scénic Vision H2-Tech uit 2022 door nog een stap verder te gaan en 90% minder broeikasgassen ('CO2-equivalent' of CO2e) uit te stoten dan een vergelijkbare wagen van dit moment. Dat komt neer op nauwelijks 5 ton CO2e van wieg tot graf (zie kader 'Methodologie' aan het einde van dit persbericht).

Om dat te realiseren, werden tal van intelligente, geloofwaardige en levensvatbare combinaties onderzocht: gerecycleerde materialen met een lage koolstofvoetafdruk of van natuurlijke oorsprong, productie met 100% hernieuwbare energie, veralgemening van het tweede leven en de circulariteit enz. Dat geldt ook voor tal van technische keuzes, waaronder die van de motor.

Efficiëntie staat centraal in de nieuwe designtaal van Renault
Renault Emblème getuigt van een holistische benadering van autodesign. Zijn koetswerkdesign verenigt sportiviteit, elegantie en emotie met sensuele rondingen en grafische en technische lijnen die een uitermate verleidelijk voorwerp creëren. Het design is tevens het resultaat van een spitsvondige optimalisering van de aerodynamica, gericht op efficiëntie dankzij een duurzamere benadering zonder toegevingen op het vlak van esthetiek. Zo beschikt Renault Emblème niet over achteruitkijkspiegels, die werden vervangen door twee camera's in de wielkasten. Ook zitten de ruitenwissers vooraan verborgen onder de motorkap en zijn de deurgrepen uitgehold in het koetswerk (‘e-latch’). Twee vinnen op de motorkap en twee luchtopeningen in de bumper leiden de luchtstromen respectievelijk naar de voorruit en achter de wielen. Die laatste zijn voorzien van volle velgen die de lucht over de volledige lengte van de wagen leiden. De vlakke bodem, geïnspireerd op die van F1-bolides, loopt uit in een actieve diffuser die naar beneden en naar achteren kantelt om de luchtstromen in evenwicht te brengen en zo de luchtweerstand te beperken.

Het design werd verfijnd dankzij de 'digital twin'-technologie en het geavanceerde digitale simulatiemateriaal dat het BWT Alpine F1 Team ter beschikking stelt in het kader van een vruchtbare samenwerking met de teams van Renault en Ampere. Die bundeling van expertises maakte het onder meer mogelijk om de passieve en actieve aerodynamica te optimaliseren om de wagen doeltreffend door de lucht te laten klieven. Renault Emblème heeft dan ook een uitstekende Cx van 0,25.

De elegantie van een 'shooting brake' voor gezinnen zonder compromissen op het vlak van efficiëntie
De gewelfde 'shooting brake'-stijl van Renault Emblème wordt nog versterkt door een dichroïtische groene koetswerkkleur. Dat wil zeggen dat de kleur verandert naargelang de hoek waaronder men de auto bekijkt. Het lijnenspel combineert de kenmerken van een break met lange wielbasis (2,90 meter) op elegante wijze met die van een coupé met beperkte hoogte (1,52 meter) en een sterk aflopende daklijn.

De lengte van 4,80 meter maakt comfortabele gezinsreizen met passagiers en bagage mogelijk. Ze symboliseert ook dat het merk Renault wil blijven innoveren in het C-segment en de hogere segmenten, conform zijn waardegerichte strategie. De lichtsignatuur, die is ontstaan uit designstudies geïnspireerd op het nieuwe emblematische Renault-logo, is tegelijk hoogtechnologisch en uiterst herkenbaar.

Het gewicht van een voertuig, dat deels is toe te schrijven aan zijn omvang, heeft een impact op de uitstoot op talrijke vlakken: de ontginning van grondstoffen, de productie, het transport, het gewicht van het voertuig in beweging dat zijn energieverbruik beïnvloedt en tot slot de recyclage. Met hun ecodesign hebben de ontwerpers en ingenieurs dan ook elke overbodige kilogram geschrapt om het gewicht te beperken tot 1.750 kilogram, inclusief batterijen.  Zo toont Renault Emblème zich lichter dan de meeste hybride SUV's of vergelijkbare elektrische voertuigen.

Een motor die veelzijdigheid combineert met een lage koolstofuitstoot
Renault Emblème beschikt over een elektrische 'dual-energy'-aandrijving, wat betekent dat hij op twee manieren wordt gevoed: enerzijds door een klassieke oplaadbare batterij die volstaat voor dagelijks gebruik en anderzijds door een brandstofcel op waterstof voor langere ritten. Zijn aangepaste aandrijvingsarchitectuur op basis van het AmpR Medium-platform herbergt de verschillende onderdelen van deze aandrijflijn (elektromotor, batterij, brandstofcel en waterstoftank) met behoud van een zo laag mogelijk zwaartepunt en een ideale gewichtsverdeling om de prestaties en efficiëntie te optimaliseren.

De 160 kW sterke elektromotor van Renault Emblème heeft een bobinerotor zonder zeldzame aardmetalen en wordt gevoed door een kleine NMC-batterij (40 kWh), die lichter en goedkoper is, minder plaats inneemt en beter presteert dan die van een elektrische gezinswagen met groot rijbereik. De wagen behoudt een rijbereik van honderden kilometers, dat ruimschoots volstaat voor dagelijkse ritten. De PEMFC-brandstofcel van 30 kW, gevoed met koolstofarme waterstof uit een brandstoftank van 2,8 kilogram, levert de energie die nodig is om de behoeften van het voertuig voor lange ritten te vervullen en biedt een maximumrendement van bijna 60 procent.

Deze configuratie optimaliseert de veelzijdigheid van een dergelijk voertuig, dat tot duizend kilometer kan afleggen in een tijd die vergelijkbaar is met die van een voertuig met verbrandingsmotor: zonder elektrische laadbeurten en met slechts twee waterstoftankbeurten, die elk minder dan vijf minuten in beslag nemen en een rijbereik van 350 kilometer opleveren. Op een standaardreis tussen Parijs en Marseille wordt 75 procent van de elektriciteit die het voertuig verbruikt, geproduceerd door de brandstofcel, met water als enige uitstoot.

Een innovatieve manier van werken
De realisatie van de demo-car Emblème heeft geleid tot de invoering van nieuwe werkmethoden. Ruim twintig partners, stuk voor stuk experts in hun vakgebied, werkten samen met Renault en Ampere aan het project, elk met hun technologische bouwstenen of knowhow om de CO2e-uitstoot over de hele levenscyclus van de wagen met 90 procent te reduceren.

Deze collectieve horizontale aanpak draagt bij tot de grenzeloze innovatie tussen de groep en zijn merken, entiteiten, partners en leveranciers. Hij heeft het hier mogelijk gemaakt om een ongekende technologische diversiteit en complexiteit te beheersen om de hoge cijferdoelstellingen inzake koolstofarme wagens binnen bereik te brengen. Zo bewijst de demo-car Emblème dat Renault Group eens te meer een voortrekkersrol speelt op het vlak van innovatie om de mobiliteit en de autosector vooruit te helpen en zijn hele ecosysteem te integreren in een streven naar vooruitgang.

Eind oktober onthult Ampere deze wagen in zijn geheel.

Een methodologie gebaseerd op de levenscyclusanalyse van het voertuig
De levenscyclusanalyse of LCA is een wetenschappelijk instrument dat het mogelijk maakt om de milieu-impact van een voertuig over zijn hele levensduur (van wieg tot graf) te kwantificeren, van de winning van grondstoffen en de productie van onderdelen, over de assemblage, het transport, het gebruik en het onderhoud van het voertuig tot de uiteindelijke recyclage. Het is een internationaal gestandaardiseerd hulpmiddel dat steunt op diverse criteria en dat ook door Renault Group wordt gebruikt. Het maakt het met name mogelijk om het klimaatopwarmingspotentieel te berekenen als gevolg van de uitstoot van broeikasgassen, gemeten in CO2-equivalent (CO2e) per verkocht voertuig. Merk op dat Renault Group zijn berekeningen heeft gebaseerd op het reële verbruik van zijn voertuigen over 200.000 kilometer. Bovendien steunen Renault Group en Ampere het voorstel van de Franse autosector om de impact over de volledige levenscyclus van de wagen te meten.

Het resultaat van de levenscyclusanalyse van een Mégane E-Tech electric bedraagt 24 ton. Dat cijfer, dat bijna de helft lager ligt dan dat van een model op fossiele energie (50 ton CO2e voor een Captur op benzine), bewijst dat zuiver elektrische mobiliteit beter is in termen van CO2e. Op basis hiervan kreeg project Emblème de doelstelling om van wieg tot graf slechts 5 ton CO2e uit te stoten. Dat is een daling met bijna 90 procent!

Getagged onder:
renault
Laatst aangepast op vrijdag, 04 oktober 2024 12:38

Gerelateerde items (op tag)

Testrit met Renault 5 E-Tech electric : meer rijplezier, uitzonderlijk gebruiksgemak

De originele Renault 5, een iconisch model, was resoluut vernieuwend en begeleidde miljoenen gezinnen bij een belangrijke overgang. Het was de tijd van de oliecrises, van nieuwe autotoepassingen en van de komst van een tweede wagen in het gezin. Als geen ander wist de ‘R5’ deze veranderingen in goede banen te leiden met zijn veelzijdige en zuinige karakter en dankzij slimme accenten die hem tot een waar pop-icoon maakten.

Het zou zinloos zijn geweest om Renault 5 te laten 'herrijzen' zonder voort te bouwen op dat erfgoed of zonder dat hij op zijn beurt zoveel mogelijk mensen een gedurfd antwoord kon bieden op de maatschappelijke en ecologische uitdagingen van zijn tijd. En zonder hem daarvoor de middelen te verschaffen…

Een 'adembenemend' design, een meeslepende rijervaring, aangenaam en eenvoudig te gebruiken elektrische en digitale technologie, en natuurlijk een lokale, verantwoorde en circulaire productie. Renault 5 E-Tech electric beschikt over alle troeven om de toonaangevende stadswagen van de elektrische transitie te worden.

Renault Group en Suez bundelen hun krachten om de circulaire economie in de Europese autosector te versnellen

Renault Group en SUEZ, historische partners in de recyclage van metaalafval en de valorisatie van afgedankte voertuigen, versterken hun samenwerking door strategische overeenkomsten te ondertekenen om de ecologische transitie van de autosector te ondersteunen. Samen zullen Renault Group en SUEZ, een wereldmarktleider in de recyclage en valorisering van afval, The Future Is NEUTRAL in staat stellen om de ontwikkeling van zijn activiteiten te versnellen en zich te positioneren als een toonaangevende speler in de circulaire auto-economie.

De eerste beelden van Renault 4 E-Tech electric onthuld

Renault 4, gelanceerd in 1961, was een iconische auto die een revolutie teweegbracht op de automarkt. Als eerste model met voorwielaandrijving voor particulieren bij Renault onderscheidde hij zich door zijn vlakke vloer, die mogelijk werd gemaakt door het ontbreken van een transmissietunnel. Deze kenmerken maakten er een veelzijdige auto van met een volume dat tegelijk geschikt was voor de stad en het platteland, voor de week en het weekend, voor werk en vakantie. Hij werd ontwikkeld om mee te zijn met zijn tijd, in een snel veranderende maatschappij, en kende al snel een groot succes. Renault 4, waarvan meer dan 8 miljoen exemplaren werden gebouwd, was een populaire keuze in meer dan 100 landen.